Good ol’ days iz back

Nu-i înţeleg pe criticii domnului Stolojan. Ce-are “dragă Stolo” lipsă ca să-l descalifice pentru funcţia de prim-ministru? Ce, dacă a fost şef la Guvern o dată, acum 17 ani, asta înseamnă că nu mai putea fi niciodată altcândva?

Şi ce dacă atunci era preferatul preşedintelui Ion Iliescu? Se mai schimbă oamenii, se mai schimbă simpatiile. A fost aproape de Ion Iliescu, acum e aproape de Traian Băsescu, ce vă miraţi? Iliescu l-a pus premier, la fel a făcut şi Băsescu, ei, şi? E ştiut că marile caractere se-ntâlnesc – iată, chiar şi-n persoana dlui Stolojan.

Şi ce dacă dl Stolojan a trecut prin 3 partide până acum? E o ţară liberă, nu? Pe cerul politic autohton sunt sumedenie de aviatori, ce-are unul în plus? Adică ce, de ce să fi fost dl. Stolojan mai fraier?

Şi ce dacă în 1992 a naţionalizat valuta firmelor? Da, a fost o măsură de extremă stânga, dar aşa erau vremurile, criză mare. Dup-aia, dl. Stolojan s-a făcut liberal, şi-a dat seama că a greşit. A fost chiar şi şef la PNL. Un timp. Apoi s-a dus dincolo, la PD, cu un L în buzunar, şi aşa s-a făcut PD-L. Şi PD-L era de stânga, în Internaţionala Socialistă, dar acum nu mai e. Se mai schimbă lumea.

Şi ce dacă a fost bolnav în 2004, atât de bolnav încât l-a buşit plânsul pe dl. Băsescu la televizor când se despărţea de el? Am crezut cu toţii că “dragă Stolo” era oarecum pe moarte atunci şi i-am votat continuatorul în semn de compasiune, cum l-am votat pe dl. Constantinescu după moartea dlui Coposu. Suntem un neam impresionabil, nu? Uite că dl. Stolojan e vital şi de neînfrânt. Acuma s-a făcut bine, l-am văzut azi şi clar că încă nu murise. O să ne guverneze 4 ani, bravo lui.

Mai sunteţi acolo, undeva, câţiva sceptici, vă simt. Nu credeţi… Învăţaţi să acceptaţi, învăţaţi să vă adaptaţi. La orice. Luaţi şi voi exemplu de la FSN. Aţi văzut cum s-a refăcut când a cerut-o patria? Cere patria, dragă, nu te poţi opune, nu? Spuneţi voi, când n-a fost FSN la guvernare în ultimii 20 de ani? Ce zic eu, 20… În ultimii 40 de ani? FSN cum poate?

Am un deja-vu cu particularităţi. Văd aceleaşi personaje ca acum 17 ani, spunând cam aceleaşi lucruri, tot la vreme de criză, în aceleaşi locuri. Doar formele sunt diferite – păr mai puţin şi mai alb, riduri mai adânci, guşi mai rotunde, voci mai gâjâite după atâţia ani de tutun şi alcool… Pentru unii revin zilele bune de altădat’.

Cum spuneau înţelepţii? Cine nu-şi înţelege trecutul e condamnat să-l retrăiască?

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. pentru cineva care nu s-a obosit sa mearga la vot si a mai militat si in public pentru boicotul alegerilor te cam mananca limba, petrene!
  “chose or lose”! – tu n-ai vrut.

  acuma poti indruga verzi si uscate, ca netul e rabdator!
  ai mai pierdut un cititor

  Thumb up 0
 2. Iago, eu am dreptul să vorbesc în primul rând pentru că plătesc taxe, dragă.

  Thumb up 0
 3. Eu cred ca marele castig al acestor alegeri este faptul ca s-au mai cernut niste partide/personaje de pe scena asta murdara. Drept e ca sunt pasi prea mici pentru asteptarile noastre (prea?) mari.

  Poate peste 4 ani nu o sa mai vedem asa multi patati pe fotoliile alea, sau poate o sa dispara si partidele etnice – nu am nimic cu oamenii lor, sunt convins ca multi sunt buni si ar putea sa-si gaseasca usor loc in functie de apartenenta la doctrina si NU la o etnie. Small steps, small steps…

  Thumb up 0
 4. Eu cred ca e o jignire sa vorbim de refacerea FSN fara acordul lui Iliescu. :) Poate e o refacere pentru cei care vad doar fosti comunisti (desi mai lipsesc o parte), dar in mod sigur nu e a FSN. Pentru ca FSN-ul avea si niste valori comuniste pe acolo, iar acum nu mai e vorba de asa ceva pentru ca totul se reduce la bani si la cum se vor imparti. Ideologia exista doar asa ca subiect de discutie la un sprit. Banii si puterea de a-i imparti sunt factorul de coeziune in toata aceasta poveste si asta ii apropie. Comunistii adevarati stau deoparte pentru ca ei au idealuri. Cred ca Ion Cristoiu stie mai bine nu degeaba isi doreste revenirea comunismului. De aceea, nu o sa avem nici dictatura si nici stat autoritarian.

  Thumb up 0
 5. eu daca ash conduce toate ziarele, televiziunile, radiourile ash face in asha fel incat, indiferent de discurs shi subiect, la orice conferintza de presa orice reporter sa-l intrebe pe Base doar asta, intruna: “Dl. Presedinte, ce a fost dom’le in 2004 cand daduratzi la shoricei? A fost dl Stolo bolnav – cum zice el- sau shantajat de ashtia cu care acuma puseratzi de un guvern – cum zici matale-?”

  Thumb up 0
 6. Bravo d-le Petreanu. Profesionist si just articol.

  Thumb up 0
 7. Eu sint mai interesat de refacerea Conventiei Democrate in opozitie: PNL, PNT (da! au unul, a cistigat pe lista PNL) si UDMR. Daca vine si Emil Constantinescu?

  Thumb up 0
 8. Coalitia asta PSD+PC+PDL demonstreaza ca nu cunteaza cu cine votezi, in cele din urma tot psd-ul ajunge la ciolan. In 2004, cine a votat asa zisa alianta da a votat contra psd-ului. Si ce s-a intamplat? “Mareata” alianta s-a scindat, iar pnl-ul a ramas la guvernare sprijinit de psd. Acum, pdl+psd intra la guvernare, pdl-ul aruncand cu praf in ochi cum ca treaba asta se intampla din cauza crizei. Eu unul sunt convins ca marea majoritate a electoratului pdl i-a votat pt ca, cel putin de ochii lumii, se opuneau psd-ului. In concluzie, toti o apa si-un pamant…

  Thumb up 0
 9. Dacă nu exista, Stolojan trebuia inventat.

  Thumb up 0
 10. Sunterti culmea , domnilor.
  Da Acrismaritei ala , sau Agafitei , sau Astelutei , cum l-o chema avea vreo calitate ( imi spunea cineva ca fost sef de promotie ,de parca asta trebuie sa conteze cind numesti un ministru ), sau Chiuarii , sau Fenechii aia competenti in dat spaga . Ce conteaza este doar apartenenta la grup.
  Asa ca nu va mai plingeti de Stolo , ca macar stie cu ce se maninca economia si bugetul.
  P.S. in colegiul meu din BACAU , a candidat imberbul acesta Chiuar, nu l-am vazut la fata , dar m-a privea obraznic si golaneste de dupa ochelari , zicindu-mi ce va face si ce va drege . culmea este ca iesit pe locul doi , si a obtinut peste 5000 de voturi , de la pensionarii prostiti de Tariceanu ., bineinteles ca a intrat in parlament , la redistribuire.
  nasoala tara , nasol colegiu , smecherii imberbi cu barba iau tot.
  cu respect
  plecatdeacasa .blogspot.com

  Thumb up 0
 11. Oare o fi avand dreptate d-l. Petreanu? Pai eu zic ca are, intr-un fel.
  Nu-i place PSD (bravissimo!), PD-L(bravo!), UDMR(bravo!), PNG(bravissimo!), PRM(bravissimo!).
  Dar oare cine-i place? Doar nu cumva PNL? Zice ca nu, dac-am inteles eu bine. Ce face, nici PNL? Bravo!
  Aceste partide sunt pur si simplu o jignire la adresa electoratului roman, domnii mei.

  Thumb up 0
 12. Ehe… Da’ acum ce mai ziceti despre Stolo? M??

  Sau despre situatie, in general :D?

  Thumb up 0