Iadul care se cască lângă noi

Invazia Ucrainei de către armata rusă a declanșat un torent de imagini, informații, știri false, probe de eroism, dovezi de lașitate, acte de barbarie și umor negru, sfidător față de agresor.

Chiar și cu o minte antrenată în gestionarea informațiilor care vin în valuri, mi-e greu să le mai ordonez și să le clasific. E prea mult, prea deodată.

Dar unele îmi vor rămâne de neuitat.

De pildă, Volodimir Zelenski adresându-se Congresului american, după un bombardament rusesc în care au fost uciși copii:

„Nu văd niciun sens în viață dacă nu poate opri astfel de morți”.

Sau o bloggeriță ucraineană de travel, Iulia Cereșnia, care s-a înrolat ca voluntar când a început invazia, și-i scrie mamei sale de pe front:

„Nu știu, mamă, nu știu de ce au (rușii – n.m.) nevoie de toate astea. Au pierdut nu doar ce au avut. Și-au pierdut și viitorul. Au pierdut și viitorul copiilor lor. Au pierdut până și dreptul de a fi mândri de victoria asupra fascismului, pentru că au devenit fasciști ei înșiși.”

N-o s-o uit niciodată pe Nadia Sukhorukova, care scrie un jurnal zilnic din Mariupol și ne spune, la un moment dat, asta:

„Sunt sigură că voi muri curând. E o chestiune de zile. În acest oraș, toată lumea așteaptă tot timpul moartea. Mi-aș dori, totuși, să nu fie prea înspăimântătoare. Îmi doresc doar ca membrele mele să rămână atașate de corp, chiar și după explozia bombei”.

Iată-l și pe Gary Kasparov, vechiul opozant al lui Putin, pe care instinctul de conservare l-a învățat că mai departe de Rusia e mai sigur, și care face, în opinia mea, o descriere perfectă a dictatorului de la Kremlin:

„Putin e un fascist rus, e Hitler, deocamdată fără genocid și Holocaust dar, dacă mai așteptăm, vor veni și acestea”.

În fine, această imagine care concentrează cumva, într-o postură, o privire și un fapt, toată divinitatea și tot iadul între care oscilează, dintotdeauna, umanitatea:

Femeia din imagine și-a protejat copilul nou născut cu propriul corp, atunci când rușii au mai declanșat un bombardament. A fost rănită, a scăpat cu viață și, apoi, și-a hrănit la piept bebelușul. Privirea ei… Femeia asta este cumplit de dezamăgită de cât de jos poate coborî omul, atât de jos încât e gata să spulbere cu un obuz o viață abia născută. Privirea ei n-o să-mi iasă niciodată din minte.

Articol din categoria: ACTUALITATE

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu-nțeleg de ce, cel care prezinta emisiunea de după masă, e trol rus.
  Reascultati comentariul lui de ieri la intervenția lui Catalin S. de la 15.30.

  3
  1
 2. #2 Comentariu nou

  Prin mufarea la resursele naturale ale Rusiei Europa a crescut un monstru, ii spunem Putin, dar nu e numai el, e o intreaga generatie de lideri rusi care gandesc ca el, plus majoritatea natiunii care le impartaseste idealul … e dur sa acuzi o intreaga natiune, dar asa cum natiunea germana poarta rusinea nazismului, acum natiunea rusa a imbracat haina putinismului. Acesta a trecut dincolo de omul care va fi inlaturat azi, maine sau in urmatorii ani … e urat ca va trebui sa traim cu acest monstru langa noi urmatoarele generatii. Singura solutie pe care o vad: zero dependenta de Rusia. Cand restul lumii nu va mai avea nevoie de Rusia, aceasta va trebui sa aleaga intre a deveni o Venezuela mai mare sau se va reforma real.
  Ne asteapta ani 2-3 decade dificile datorita reconfigurarilor la nivel planetar (SUA+UE vs China + criza climatica), dar sa speram ca acest razboi va fi ultimul serios… altfel o sa oftam dupa Evul Mediu.

  15
  2
  • #3 Comentariu nou

   Rusia e la fel ca PSD-ul…degeaba pleaca conducatorul cel rau ca imediat ii va fi luat locul de altul,la fel de rau sau mai rau…si nu e razboiul lui Putin, e razboiul Rusiei.

   0
   0
 3. #4 Comentariu nou

  Vestul și-a educat copii cu ideea ca toti oamenii sunt la fel, ca binele învinge mereu, bla bla bla. Realitatea este ca ne hrănim cu iluzii copiii. Omul poate oscila brusc către violenta, daca își trezește animalul din interior. S-a văzut asta si in WW2. Inițial era o mâna de naziști, apoi câteva mii si într-un final milioane, pentru ca dupa război sa se dea toti cotiți si sa susțină ca n-au știut ce fac. Așa si cu nenorociții de acum: o fi Putler un dement, dar cine dracu îi pune pe militarii ăia sa tragă cu tunul pe teritoriul altora? Sau ce îi mână pe sportivii aia tineri, retarzi, sa își pună Z pe haine si sa se afirme drept mari patrioți? Îi ia Putler de guler daca nu fac asta? Ma îndoiesc. Pur si simplu ura primează în multi dintre ei (deși eu cunosc câțiva ok, dar poate fiindcă sunt din ăștia “open minded”).
  Apoi, mai e ceva. Dacă un om poate controla milioane de oameni, să îi facă să își inhibe simțurile binelui și al dreptății, ne-am dus dracu ca specie. Înclin sa cred ca sunt multi care rezonează cu gândurile acelui lider, din păcate.

  18
  0
  • #5 Comentariu nou

   Din pacate e mai grav: o postare pe retelele de socializare influenteaza mii de oameni. Vezi cozile de la benzinarii sau la ulei

   0
   0
 4. #6 Comentariu nou

  E foarte dureros că mor atât de mulți oameni pentru niște idei tâmpite. Dacă mâine s-ar preda Ucraina, Rusia tot ar pierde pentru că populația din Ucraina va fi ostilă 50 de ani de acum încolo și nu va fi iertată de lumea liberă. Pentru mine e greu de înțeles de ce nu se livrează masiv armament Ucrainei, pe lângă drone și Javelin, transportoare, niște elicoptere, rachete etc. Tot așa nu înțeleg de ce nu se presează China la ONU și de către toate ambasadele cu imagini din Ucraina, morți, răniți și orașe distruse, pentru că această continuare a războiului va fi în bună parte vina lor. Ok interesul este să cumpere la preț de discount Rusia, dar există limite. Pe de altă parte țărilor din Magreb și africanilor care importă grâu din Ucraina le-aș spune să trimită urgent câte 10.000 de soldați/țară că altfel nu vor avea ce mânca la toamnă și dacă se gândesc mult nici la anul nu va fi făină pentru cei care supraviețuiesc.

  8
  0