Scurtissime (#29)

Putin Lord Voldemort / Kawu, Wilda, Poznań

Propagandistul-șef al Kremlinului ne anunță că Rusia nu se va opri la Ucraina:

Vladimir Soloviev, care este un fel de Goebbles antioccidental, cu emisiuni deosebit de populare în Rusia, are două vile în Italia, pe lacul Como – prețăluite la milioane de dolari bucata, să ne înțelegem. Mai nou, face spume la tv, pentru că Occidentul ticălos, unde-i place să-și petreacă vacanțele, l-a trecut pe lista de sancțiuni, i-a confiscat vilele și i-a interzis să mai călătorească (inclusiv) în Italia.

Poate de aceea și vrea ca Rusia să nu se oprească la Ucraina, că altfel nu mai are cum ajunge la Como.

****

Americanii susțin că rușii au cerut chinezilor sprijin militar pentru războiul din Ucraina.

Rusia e acum o prăjitură irezistibil de apetisantă pentru chinezi. Pentru că rubla e nulă iar valuta Moscovei e blocată, Kremlinul va trebui să plătească cu hălci din economia rusă orice vrea de la chinezi în sprijinul războiului de agresiune pe care l-a declanșat.

Putin este exemplul suprem de „you had one job”. S-a pregătit 20 de ani pentru recrearea imperiului rus și e pe cale să transforme Rusia în vasalul Chinei.

****

De urmărit cu atenție ce se întâmplă în Belarus, unde clovnul-dictator Lukașenko pare din ce în ce mai ezitant în relația cu Kremlinul. Putin îi cere să intervină în Ucraina și cu trupe, nu doar logistic, prin permiterea accesului trupelor și aviației ruse la bazele și pe teritoriul belarus. Ba, chiar, acum câteva zile, rușii par să fi organizat chiar și un mic bombardament sub steag fals, al unor localități de la granița belaruso-ucraineană, ca să ofere Minskului un pretext pentru intrarea directă în război. Însă armata belarusă nu pare deloc convinsă că ar trebui să atace Ucraina. Sunt știri (greu de verificat) că unele unități sunt în pragul revoltei iar altora li s-au impus la comandă ofițeri ruși din cauza acestei situații.

Lukașenko are o dublă dependență: față de Kremlin și față de instituțiile de forță din Belarus. Nu poate supraviețui (literalmente) fără cele două. Ce se întâmplă când ele intră în conflict?

Iar dacă rușii pierd Belarusul, asta înseamnă, automat, și, #mneajută, sfârșitul lui Putin.

Articol din categoria: ACTUALITATE

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Aducerea bucatilor de armate pe care le mai are prin Siria, Armenia si Tadjekistan arata ca ce a adus Rusia in Ucraina este tot ce avea armata rusa functional. Nu mai punem la socoteala faptul ca si partea asta functionala merge ca o rabla… si nivelul de instruire este tot acolo.
    Tot ce mai poate speria acum restul lumii (sa zicem NATO) sunt armele nucleare. Si il vad in stare pe Putin, in disperare de cauza, sa incerce cel putin o nucleara mica (tactica) prin Ucraina, poate poate ii va speria sa capituleze … cum ar fi sa nu functioneze nici asta?
    Asa ca domnilor strategi rusi, daca chiar isi iubesc tara, sa mai salveze cat pot din ea si sa-l rastoarne pe Putin.
    Relatia cu Occidentul nu mai poate fi refacuta la nivelul anterior, dar macar sa-si salveze exporturile de petrol (care sunt mai mari decat cele de gaz) si sa incepe sa li se deblocheze … incepand cu sistemul bancar …. pana la piesele de schimb pt avioane, sa nu ajunga sa mearga de la vara doar cu trenul -:)
    Tot ce-l vor lasa pe Putin sa faca in continuare va costa Rusia ani in plus de inapoiere.
    Concluzionand: Rusia/Putin au vrut sa se reafirme ca putere de prima mana si au convins pe toata lumea ca … NU.
    De acum toata lumea va sti ca marile probleme ale omenirii se vor transa intre SUA si China … uneori si cu participarea UE si India … si din cand in cand cele din esalonul 2+ (Japonia, Brazilia…..)

    19
    1
    • #2 Comentariu nou

      Dupa cum a pus mana pe Cernobal si Zaporojie as zice ca mai curand vrea sa trimita in vest o asa numita ‘dirty bomb’, o bomba cu explozibil conventional dar incarcata cu reziduuri nucleare.
      In cazul in care tarile NATO il enerveaza prea tare, poate trimite o astfel de bomba in bazinele ce constituie rezerva de apa a unui oras.

      0
      0
    • Nu mai bem spritz 🙂

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Russia e mare putere doar in bancurile de la radio Erevan.

    11
    2
    • Da, cine-ar fi crezut?

      Totusi, e mult mai rau: Germania din anii ‘30, insa cu nucleare.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Vlad, am si eu o curiozitate, de ce il compara toata lumea cu Hitler, dar nimeni nu-l compara cu ‘Tatuca’ Stalin?

      0
      0
    • Pentru ca, paradoxal, Stalin n-a invadat nicio alta tara (in care nu avea deja armata in 1945)

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      @Vlad,
      Hmmm, s-a ‘multumit’ cu ce a cucerit intre 1939 si 1945.
      Iar dupa aceea a ‘redesenat’ granitele si a stramutat populatii intregi, pe principiul cunoscut inca din antichitate „Divide et impera”, principiu pecare incearca acum si Putin sa-l aplice!

      0
      0
  3. #9 Comentariu nou

    Buna ziua Vlad,
    Intrebare: ‘Cine’ a infrant armata rusa?
    Raspuns: Coruptia!
    Explicatie: Va mai amintiti filmuletul de pe twitter cu ratiile de hrana fabricate in 2013 si cu data de expirare in 2015? (Vlad, te rog, poti sa ma ajuti cu link-ul? Ca eu nu-l mai gasesc.)
    Asta inseamna ca cine trebuia sa le inlocuiasca in 2015, 2017, 2019 si 2021 a completat niste rapoarte si a bagat banii in buzunar. Si sunt convins ca acelas lucru s-a intamplat cu reparatiile si intretinerea tancurilor, cu modernizarea lor pentru a consuma mai putin combustibil, cu antrenarea soldatilor, s.a.m.d.
    P.S.: Sa speram ca macar acum puliticienii romani s-au lamurit cat de nociva poate fi coruptia!

    15
    2
    • #10 Comentariu nou

      De lamurit nu prea cred, dar sigur le-ai dat idei…

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Politicienii nostri STIU cat de nociva este coruptia, dar ei au ales de la inceput „The Dark Side” … si nu mai au cale de intoarcere, pentru ca inclusiv familiile ii imping sa continue, pentru ca toti din spatele lor s-au invatat sa traiasca mai bine decat merita si prefera sa devina si mai javre ca sa-si mentina stilul de viata. Este capcana in care intri cand alegi sa incepi sa faci compromisuri. Daca te astepti ca un corupt sa faca un pas inapoi te inseli, singura solutie viabila este inlocuirea treptata cu altii, inca necorupti, in speranta ca o mare parte din ei vor ramane asa … dupa mine solutia este tot la vot … sau in strada, dar decent, ca in 2017.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      @Lucian
      Sa speram ca macar in armata este mai putina coruptie.
      Nu ma bazez pe ‘gheneralii’ romani (vezi plagiatul lui Ciuca), ci pe faptul ca, facind parte din strcturile NATO, mai avem cumva si o verificare externa.
      Le-a luat 2 ani americanilor sa-si dea seama ca li se fura motorina de la baza Mhail Kogalnicedanu, dar pana la urma au gasit bresa coruptiei.
      Si de fapt ei contabilii americanilor si-au dat seama de furtisaguri doar dpa vreo 15 – 18 luni, restul de timp s-a pierdut cu ancheta autoritatilor romane.

      0
      0
  4. #13 Comentariu nou

    Niste scelerați vorbesc în numele unui popor oprimat.
    Sfârșitul lui Putin este cert.
    Ceea ce nu știm este cât va mai dura și care este costul nebuniei acestui personaj sinistru.
    China este complice moral și este pe cale de a deveni susținător material al acestei demențe. Pe de altă parte China are motive, interese și aspirații care nu pot fi asociate cu distrugerile planetare pe care le prefigurează conflictul declanșat de Putin.
    Belarus, într-un moment de luciditate, pare să ezite să se asocieze cu nebunia lui Putin. Acesta poate fi un semnal că sfârșitul lui Putin se apropie.

    4
    3
  5. #14 Comentariu nou

    China câștigă. Ia ce vrea practic din Rusia la preț redus. Câștigă experiență, vede ce merge și ce nu. Pe termen lung dacă nu revine pe o cale normală de integrarea în cooperarea internațională, ci continuă spre tendința de confruntare (economică deocamdată) va vedea ce nasol este să te pui cu lumea liberă. Doar că ei au răbdare și nu se precipită și să sperăm că vor intra într-un concurs fair de care sistem este mai bun. Problema este când un om este prea mult timp la putere, aceasta îi ia mințile și simțul realității. Soluția și la ei este schimbarea președintelui și având în vedere situația cu armele nucleare nicăieri în lume nu ar fi voie ca cineva care deține putere executivă să stea mai mult de 8 ani nicăieri în lume.
    Bravo prim miniștrilor din Polonia, Cehia și Slovenia! S-au dus la KIev când se bombardează, pentru asta e nevoie de cojones. Păcat că Iohannis al nostru nu a auzit că este excursie la KIev, nu cred că a vizitat, ar fi fost o ocazie bună și ar mai fi corectat ceva din greșelile făcute.

    9
    2
    • #15 Comentariu nou

      Adevarul e ca toata lumea s-a lamurit ca ai nostri sunt doar niste plagiatori, nu au nici o idee originala si nici curaj.
      Ciuca si Iohanis sunt barbati curajosi doar in declaratii, dar nu si-ar risca pielea pentru o idee (ca tot nu au).
      Lasa ca or sa iasa polonezii/cehii/slovacii cu declaratii dupa vizita la Kiev si pe urma fac si ai nostri Copy/Paste … cu pieptul inainte.
      La capitolul asta, atat Iliescu, dar mai ales Basescu, aveau macar ideile lor si curajul sa si le exprime … astia sunt … doar plagiatori

      0
      0
  6. #16 Comentariu nou

    Ultimele semnale citite printre rânduri sunt ca de obicei bizare dar edificatoare.
    Pe scurt concluziile ar fi că :
    – negocierile sunt grele din motive evidente
    – se întrevede calea unui compromis
    – sunt 15 puncte pe care se poate ajunge la un acord
    – Rusia nu va ocupa Ucraina dar dorește libertatea de exprimare pentru cetățenii ucraineni de naționalitate rusă
    – operațiunea specială a fost un succes.
    – occidentul vrea divizarea Rusiei.
    – urmează purificarea Rusiei de trădători
    – în Rusia vor crește salariile și pensiile.
    Desigur am reprodus succint câteva frânturi din comunicarile făcute pe canalele rusești în ultimele ore.
    Deduc din acestea că undeva în interior ceva fierbe și pe undeva se pregătește o retragere pripită dacă nu chiar o repliere a armatei ruse cu ținta Kremlinul.

    3
    5
    • #17 Comentariu nou

      Cu alte cuvinte – se zareste un compromis diplomatic.
      Ucraina TRWBUIE sa semneze pentru ca. practic, este lasata singura in fata invadatorului.
      Can cum s-a intamplat cu Cehoslovacia si Polonia in 1938 – 1939.
      De aici sunt doua varante:
      – Putin ramane ‘la butoane’ la Kremlin – Cand va avea urmatoarea ‘criza’ de megalomanie si cine va fi victima?
      – Putin este indepartat, dar Rusia ramane in continuare putere nucleara. Peste 20 sau 50 de ani, pe fondul mentalitatilor megalomane lasate de Putin in constiinta rusilor, va aparea un nou dictator, vajnic urmas al lui Petru cel Mare, Stalin, si Putin.

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      @Pricinosu
      Pe scurt fără o analiză amănunțită cred că Rusia caută o soluție pentru a ieși din situația complicată pe care nu o poate gestiona.

      0
      0
  7. #19 Comentariu nou

    Infricosator este ca poporul rus, intr-o larga majoritate, gandeste ca Putin.
    Poate ca Putin va fi inlaturat si Rusia va face concesii cat sa fie slabite principalele sanctiuni (macar cele de pe sistemul bancar si posibilitatea de a face import/export), dar urmatorul va fi tot o copie a lui Putin de acum 20 de ani, un frustrat ca Rusia nu e egala Americii si Chinei … si ca nu e slujita de fostii sateliti.
    O sa treaca minim 2 generatii ca majoritatea poporului rus sa caute fericirea data de munca linistita intr-o tara democratica. Sper ca tarile democratice sa invete si ei lectia de astazi pentru urmatoarele 2 generatii.

    1
    0
    • #20 Comentariu nou

      Se cam știe că Rusia nu învață lecțiile istoriei, dar lumea s-a mai schimbat, poate de data asta…

      0
      0
  8. #21 Comentariu nou

    Inteleg ca spectrul unui razboi nuclear infricoseaza pe toata lumea.
    Cred totusi ca Rusia (si in primul rand Putin) ar treebui infruntati acum, cand s-au dovedit mai slabi decat se astepta toata lumea, si in primul rand mai slabi decat sunt ei insisi dispusi sa recunoasca.
    Daca Rusia nu este ingenunchiata ACUM si nu i se impune sa anihileze arsenalul nuclear, mi-e teama ca vom lasa mostenire copiilor si nepotilor nostrii spectrul razboiului nuclear (asa cum l-am mostenit si noi).
    Sunt convins ca se poate gasi o modalitate ca arsenalul nuclear al lumii sa fie convertit in ‘combustibil’ pentru noile microcentrale electrice nucleare.
    Mai greu va fi, dupa eventuala capitulare a Rusiei, sa fie convinse celelalte tari sa renunte, la randul lor, la armele nucleare. Probabil cel mai greu e convins va fi Kim Jong-un, Dar nici triunghiul China-India-Pachistan si nici binomul Iran-Israel nu vor ceda usor.
    Sunt constient de toate astea, dar cred ca a venit timpul sa incercam sa lasam mostenire o lume FARA aceste arme cumplite!

    1
    2