La Fiscu’ SRL

– Şi? Plătiţi tot sau doar pe-un semestru?

Doamna de la administraţia financiară-mi zâmbeşte poznaş. Sunt o persoană juridică-n carne şi oase, venită la Fisc să plătească impozitul pe Subaru. O grămadă de bani, de! capacitatea mare cu cheltuială se ţine.

Îi întorc o grimasă despre care sper că arată, totuşi, măcar un pic a zâmbet. În spatele meu se-mping unii-ntr-alţii zeci de contribuabili, veniţi să-şi achite obligaţiile fiscale faţă de statul român. Eu, acestor oameni le-aş da cheile de la Trezorerie. Să înduri atâtea doar ca să nu încalci legea mi se pare că-i un test secret pentru promovarea în cine ştie ce funcţie de mare încredere, probabil chiar în banca goblinilor din Gringotts.

– Nu, zic, plătesc pe tot anul.
– Păi nu vreţi să mai veniţi pe la noi?

shutterstock_86279722Tac, politicos. Doamna n-are nici o vină (şi mai are şi o pereche de ochi frumoşi). Nici eu n-am nici o vină, aşa cum nu-s vinovaţi nici restul cetăţenilor. Nimeni nu-i vinovat aici, niciodată şi dintotdeauna. Fatalitate. Meşterul Manole vorbind cu Mioriţa lae, lae-bucălae, ecce homo contribuabilis, cocârjat la ghişeele fiscului* din România.

La casierie durează câte 5-10 minute să-ncaseze banii de la o singură persoană. Oftez: viaţa din bateria telefonului se scurge iute. Oare mai ţine juma’ de oră, pân-ajung şi eu în faţă?

Dar dac-am privatiza Fiscul? Nu-mi pot imagina vreun supermarket din ţara asta unde clienţii să stea la coadă cu jumătăţile de oră ca să dea bănuţul. Poate că, dac-ar fi private, am avea şi la administraţiile financiare oferte ca la Mega Image – “dacă eşti a 4-a persoană la rând şi nu se deschide un ghişeu în 30 de secunde, primeşti taxele înapoi!”

Sau – “la două impozite plătite, al treilea e din partea noastră!”

Sau – “sărurile anti-leşin şi transportul la spital după plata obligaţiilor fiscale sunt din partea noastră!”

Ar fi rafturi cu formulare vrac şi promoţii chiar lângă intrare, iar la ghişee ne-ar lua ochii tot soiul de oferte-mizilic (taxe la reducere înainte de prescriere, bilete la loteria bonurilor, modele de chitanţe ieşite din uz pentru colecţionari). Ar fi administraţii financiare la fiecare colţ de stradă

Iar la ieşire, diverşi tineri şi tinere ne-ar îmbia cu carduri de taxe-n rate – “primele 3 luni, fără dobândă” – dar şi nişte tătăici fioroşi în costume de tergal pe care e vopsit cu alb, pe spate, “Garda Financiară”, care ne-ar opri pentru o pipăială ostilă: “mă, nu carecumva ai şparlit un bax de evaziune fiscală?”

_____________________
* Ca persoană fizică, poţi plăti taxele locale prin ghiseul.ro, dacă primăria ta e înrolată în ghiseul.ro. Sunt înrolate cam 100 din 3.000. Am sunat zilele trecute la o primărie din ţară, unde ar trebui să plătesc impozitul pe un teren. Nu e în ghiseul.ro. Nu primeşte bani on-line. Nu poţi face nici măcar virament bancar. Trebuie să te duci personal acolo ca să dai banii. De 4 ani mă aşteaptă să le fac o vizită. Fatalitate.

(Ilustraţie – Shutterstock)

24 comentarii Adaugă comentariu

 1. Scuze pentru off-topic:
  O referinta subtila la Harry Potter intr-un post despre (i)realitatea romaneasca. Un mic motiv pentru care ma tot intorc pe aici. :)

  Thumb up 0
 2. Uite-asa am aflat ca esti si latifundiar :)

  Thumb up 0
 3. Cata dreptate ai, Vlad !
  Avem si noi, de fapt are sotul, niste pamant in tara, unde trebuie sa mergem personal sa platim toate taxele si impozitele, nu este in ghiseul.ro nici aceasta primarie. ^_^

  Thumb up 0
 4. Ma gandesc, daca tot le place sa umble cu atata amar de cash, nu i-o lua cineva la ochi pentru un hold-up asa, de incalzire? Ca poate o fi plictisitor sa bagi intr-una doar la case de schimb sau de amanet, p-alea nici nu le mai da la TV. Ooops! Am dat cuiva vreo idee? Cu placere, astept comision.

  Thumb up 0
 5. Nici eu am noroc, nu toate primăriile la care trebuie să plătesc impozite sunt înscrise.
  DAR, chiar dacă nu sunt înscrise, se poate plăti prin bancă. Există undeva pe site-ul anaf (ştiu, e imposibil de folosit, dar… ) o listă cu primării şi conturi+coduri în care se pot face plăţi.

  https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban

  PS: linkul l-am găsit prin google. Cel care reuşeşte să ajungă aici din pagina principală http://www.anaf.ro ar trebui să fie scutit de plata impozitelor.

  Thumb up 0
 6. “you may say you’re a dreamer” :)

  Thumb up 0
 7. N-au nevoie să eficientizeze nimic, fraie…contribuabilii plătesc în continuare.

  Thumb up 0
 8. A nu se confunda Fiscul (Trezoreria) cu Taxele locale. Primul tine de ANAF (Ministerul Finantelor), celalalt de Primarii. Sunt doua chestii total diferite (cu exceptia faptului ca amindoua ne iau banii).

  Thumb up 0
 9. E o diferența între privatizare si concurenta. Dacă privatizam fiscul poate tot asa ramane ca oricum nu ai de ales. Datorită concurentei se bat SRL-istii in oferte

  Thumb up 0
  • Ceva tot se va schimba: daca de ex. nu voi depune la timp formularul de TVA nu voi mai merge la angajata 1 sa-mi emita proves verbal de constatare al contraventiei, la angajata 2 sa platesc, la angajata 3 sa iau chitanta si apoi din nou la angajata 1 cu dovada platii, chestie care implica statul la 4 cozi. Nu, daca e la privat merg la un singur angajat, ca nu va plati respectivul 4 angajati diferiti pentru o chestie minora.

   Thumb up 0
 10. @Elena: Ca bine zici. Daca privatizam luatul banilor de la cetateni, nu ar fi bine sa si unim cele 2 organizatii cu acelasi scop? Si pe bune, asta e singura solutie de eficientizare a unei activitati derulate de “stat” si nu ar trebui sa fie “dreameri” cei care se gindesc la asta. Nu e musai sa fie srl, dar putem sa ne inspiram de la serviciul de permise si inmatriculari din marea britanie de exemplu. Trebuie sa infiintam noi organizatii, semi independente, cu reguli clare inclusiv de eficienta. Asta ar fi adevarata reforma a “bugetarilor”, nu speranta ca sistemul se va corecta de la sine.

  Thumb up 0
 11. În oradea se putea plăti online dinainte de ghiseul.ro, şi se poate plăti absolut tot online, persoană fizică, juridică, ong, amenzi, amenzi parcare, etc.
  Şi dacă tot vrei să vii să le vezi pe frumoasele doamne de la ghişee, toate ghişeele au POS şi poţi plăti cu cardul orice.
  Plus, toate serviciile care au de-a face cu cetăţeanul sunt în aceeaşi încăpere (e mare ce-i drept) şi toate ghişeele au supraveghere video/audio permanentă, în caz că sunt neînţelegeri.

  Dacă nu pentru altceva, măcar pentru respectul faţă de plătitor primarul ăsta o să aibă veşnic votul meu.

  Thumb up 0
 12. in tot acest timp, fiscul din olanda are aplicatie de mobil ptr calcularea impozitului ptr. 2014 https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.belastingdienst.aangifte

  Thumb up 0
 13. Deci rogi FISC-ul sa-ti ia banii si el nu vrea… Rusine, STATULE!

  Thumb up 0
 14. Eu platesc online toate taxele. Si se pare ca sunt singurul, ca toata lumea se mira cand le zic asta :)

  Thumb up 0
 15. Eu cred ca ar fi interesant ca salariul primarului si al consilierilor sa varieze direct proportional cu gradul de colectare al impozitelor locale, de genul fix+variabil, ca la agentii comerciali. Ceva imi spune ca se vor grabi sa se incrie la ghiseul.ro si, ca un facut, vor deveni foarte sirguinciosi…

  Thumb up 0
 16. Hai ca m-am intristat. ;)
  Am o Intreprindere Individuala care-mi furnizeaza cash-ul zilnic si ma gandesc ca trebuie sa polatesc iar birul. ;)
  De fiecare data cand ma duc la ei, imi gresesc (tripleaza !) contributia la sanatate. Oare par eu asa bolnav? ;)

  Thumb up 0