Pentru ora de religie – dar nu oricum

În şcolile finlandeze, cursurile de dactilografie vor lua locul celor de caligrafie, pentru că a folosi o tastatură a devenit mai important în carieră decât a scrie frumos cu un stilou (fugit irreparabile tempus…)

În Suedia, a început eliminarea şirurilor de bănci din clase – şi a ideii de clasă în sine. Şcolile devin, în schimb, spaţii deschise, în care elevii pot învăţa după cum simt ei că-i mai bine, fie de unii singuri, fie în grupuri, cooperativ.

În acest timp, în România, Ministerul Educaţiei nu reuşeşte să distribuie manuale elevilor nici măcar la jumătatea anului şcolar, câteva asociaţii ortodoxe de părinţi şi dascăli declară război manualelor digitale din şcoli şi însuşi ministrul învăţământului informează naţiunea, cu ameninţare în subtext, că profesorii de religie care-şi vor pierde catedrele din cauză că nu vor mai avea suficienţi elevi la ore vor da în judecată statul şi vor trebui plătiţi, totuşi, din bugetul educaţiei, “adică din acel buget despre care spunem că este insuficient şi pe care dorim să îl folosim cât mai eficient”.

(Aici trebuie să fac o paranteză pentru o ştire totalmente inedită, nemaivăzută şi nemaiauzită: Digi 24 anunţă că “Mânăstirea Sihăstria Putnei oferă 5.500 de lei pentru cele mai frumoase eseuri cu tema “De ce este importantă ora de religie pentru mine”. Concursul a fost deja lansat pe site-ul lăcașului de cult. “Lucrările de locul I vor fi premiate cu 700 de lei, cele de locul 2 cu 500 de lei și cele de locul 3 cu 500 de lei, iar premiul special va fi de 1000 de lei, spune starețul.” Banii provin din… ţineţi-vă bine… din veniturile mânăstirii! Aşa ceva…)

Multă preocupare pentru salariile celor 6.000 de profesori de religie, dar prea puţină grijă pentru curricula de tâmpeşug la care sunt supuşi milioane de copii în ţara asta, forţaţi să care în spate kilograme întregi de manuale “suplimentare” produse de roiul de căpuşe didactice.

Multă grijă, deci, pentru ora de religie din şcoli, în condiţiile în care nimeni n-o elimină şi nici n-o interzice, aşa cum dezgustător de mincinos implică unul dintre spoturile de promovare a ei, produse de Asociaţia “Părinţi pentru Ora de Religie”. Părinţii pot opta în continuare pentru ora de religie – şi peste 1 milion au şi făcut-o, deja – deci nimeni nu “şterge orice urmă de spiritualitate din educaţia copiilor”, care nici nu sunt “ameninţaţi de o democraţie prost înţeleasă”, aşa cum ne anunţă vocea cavernoasă din spot – apropo, în democraţia asta “prost înţeleasă” apare câte o biserică nouă la 3 zile, este construită o uriaşă catedrală de 200 de milioane de euro – bani daţi, în proporţie semnificativă, de tot soiul de autorităţi centrale şi locale în numele cetăţenilor, dar fără să fie întrebaţi şi cetăţenii, iar numărul lăcaşelor de cult, 18.000, este de 3 ori mai mare decât al şcolilor, deci mai uşor cu auto-victimizarea, că nu ridicolul te face martir. Poate că Bisericii i-o fi plăcut mai mult “democraţia” anterioară, populară şi colaboraţionistă.

manual religieChiar aşa: dacă biserica se străduieşte atât de mult să intre în şcoală, unde să combată evoluţionismul şi să propovăduiască despre miracole (în dreapta este copia unei pagini dintr-un manual de religie pentru clasa a III-a), de ce n-am face şi invers? De ce n-am preda Legea Evoluţiei, fizică, biologie şi anatomie în biserici? În fond, biserica nu se opune ştiinţei, nu? Sau nu carecumva, vorba unui amic, nu vreţi decât ca “Domnu’ Trandafir să devină domnu’ Patrafir”?

Bun, dincolo de reacţiile ţepoase (a mea inclusiv), vreau să salut şi să felicit BOR pentru această campanie. Sincer, nici o glumă aici – felicitări pentru faptul că, în sfârşit, comunicaţi, preasfinţi părinţi, comunicaţi cu turma (deşi au mai existat încercări). Prea aţi tăcut în dispreţ, atâţia ani, la toate criticile şi avertismentele; prea aţi ignorat nemulţumirile şi dezamăgirile, prea aţi închis ochii şi prea v-aţi surzit, împărăteşte, la toate căderile şi micşorările din Biserică – şi au tot fost, oho! În sfârşit, acum comunicaţi, primul semn că înţelegeţi ceva-ceva din căderea încrederii în BOR, iar acesta, oricât de neplăcut v-ar fi, este şi primul pas pentru recâştigarea ei. Nu vă relaxaţi prea devreme, nu se va opri nimic din dezamăgire aici, cu această campanie făcută, sunt convins, cu cele mai bune intenţii, dar măcar puteţi sădi în propriile voastre suflete sămânţa revenirii respectului faţă de mireni – iată, constataţi ce vi s-a tot spus, că depindeţi de ei şi de alegerea lor liberă, ca într-o democraţie adevărată, în care respectul se câştigă, nu se ordonă. Mai multă modestie, sfinţi părinţi, mai puţină ostentaţie, mai aproape de oameni şi mai departe de arginţii lor, câţi or mai fi şi ăia, mai puţin mercantilism şi mai multă spiritualitate – exact cum scrie-n Cartea Sfântă, nimic mai mult, nimic prea dificil. Practicaţi ce predicaţi şi oamenii vor vedea şi se vor convinge. Cereţi mai puţin şi veţi merita mai mult, pentru că vi s-a mai dat, aţi uitat? Sau doar vă prefaceţi?

Eu, unul, mă declar în favoarea înscrierii copiilor la orele de religie din şcoală (da, chiar şi după acest articol) şi recomand tuturor părinţilor să facă această cerere – cu o condiţie: să întâlnească, mai întâi, profesorul, şi să-l evalueze. Să-l cunoască şi să-l cântărească – şi să vadă ce fel de om e şi ce va face din copilul lor: îl va transforma într-un habotnic superstiţios şi conformist sau îi va deschide mintea spre spiritualitatea creştină şi spre valorile fundamentale ale religiei? (Într-un fel, este exact ca şi cu democraţia: ne trebuie un Parlament, dar nu ne trebuie corupţii din Parlament)

E nevoie de educaţie creştină în România – dar asta exclude îndoctrinarea religioasă, deci multe din procedurile de spălare a creierelor practicate pe la orele de religie de tot soiul de “profesori” fără har.

Educaţia deschide minţi; îndoctrinarea creează fanatici.

58 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Omul cu cat este mai incult,mai imbecil nativ cu atat va fi mai religios.Cu cat se va documenta mai mult,din mai multe domenii se va indeparta de religie(aparent paradoxal).Desigur ca pentru cei maii multi asta nu va insemna ca el se va lepada de Divinitate(pe care conventional iL numim Dumnezeu)insa va fi limpede pentru el ca toate religiile existente sunt mincinoase,singura si cea mai sigura informatie fiind ca de fapt NU STIM INCA NIMIC despre El!Deci ce spun religiile=0!

  Thumb up 0
  • Exemplu Noica?

   Thumb up 0
  • Faci o confuzie intre ‘nu stim inca nimic’ si ‘nu putem dovedi stiintific, folosind dezvoltarea noastra in acest moment, la un nivel de certitudine satisfacator pentru noi, nimic’. Lucrurile astea nu sunt echivalente. La exemplul Noica pot sa-l adaugi si pe Plesu, Liiceanu, Patapievici – oameni ca noi toti, cu deficientele si defectele lor, dar vadit culti si non-imbecili, si oarescum documentati.

   Thumb up 0
  • Foarte corecta observatie. In stiinta nu se (poate) lucra cu certitudini, doar cu grade de precizie din ce in ce mai mari. Uneori si numai temporar suficiente. E nevoie de progres si stiinta il face. Ma indoiesc ca religiile, oricare religii sint in stare.
   Eu citesc cu placere Plesu, Patapievici & Co dar marturisesc ca nu pot intelege ce cred si de ce cred oamenii astia. Hai, fie, la umanisti treaca mearga insa la un fizician (H-R.P.) imi pare cu totul bizara o credinta religioasa, alta decit cea de tip Spinoza. Oricum, daca mai multi crestini ar avea comportamentul d-lui Patapievici societatea ar fi mai buna.

   Thumb up 0
  • eu cred ca cai care o iau pe calea stiintei si culturii se vor indeparta de religie doar intr-o prima faza. cultura si sitiinta se opun religiei doar aparent, in mintile mici cum sunt din pacate si cele ale popilor si fanaticilor religiosi.

   sunt atatia filosofi si oameni de stiinta care l-au gasit pe D-zeu si nu neaparat in iminenta mortii. dar intai au inceput cu cartea, cea care i-a ajutat sa aiba o credinta proprie si foarte nuantata. particula lui “D-zeu”, legile naturii, Big-Bang-ul si toate celelalte nu il exclud pe Dumnezeu, din contra, mie imi dau motive destule ca sa cred. In ce cred ? Ei aici este problema, si anume ca stiinta si cultura arunca in derizoriu biserica si practicile sale de institurie ce si-a facut o traditie in a-si impune propria viziune destul de infantila asupra lumii, vietii si a lui Dumnezeu in schimbul unei influente de sine statatoare in stat.
   Papa a venit de curand cu un mesaj de conciliere cu stiinta, dintr-un lung sir de pasi inapoi facuti de biserica in fata stiintei ( eu zic in fata evidentei si a bunului simt ). Bineinteles, biserica noastra, mult mai retrograda, mai are de asteptat pana cand vreun popa sa vina cu astfel de deschideri.

   A incepe cu religia in loc de cultura si stiinta inseamna a face lucrurile pe dos, pentru ca vei ajunge sa crezi intr-un Dumnezeu care nu este al tau, ci al popilor. E acel Dumnezeu care lor de da bani, aur si limuzine si tie doar cozi la moaste, pupaturi de icoane si fum de tamaie.

   Thumb up 0
  • Carl Jung, Blaise Pascal, Galileo Galilei, Isaac Newton și chiar Albert Einstein au fost cu toții oameni religioși.

   Thumb up 0
  • de, nimeni nu e perfect.

   Thumb up 0
 2. Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei este fost profesor de la Brăila.

  Thumb up 0
 3. Avand in vedere ca grosul crestinilor din Romania sunt doar habotnici si ipocriti, nu credinciosi in adevaratul sens al cuvantului, toata povestea cu religia in scoli mi se pare doar o incercare a clericilor sa isi promoveze sistemul si sa indoctrineze cat mai multi oameni. Cum poti sa spui ca esti un bun crestin cand pacatuiesti tot anul dar de Paste te apuca remuscarile si te caiesti, pentru trei zile, ca apoi sa o iei de la capat? Cum poti sa vii de la slujba de Duminica si cand ajungi acasa sa iti bati nevasta sau sa iti injuri vecinul? Cati dintre “credinciosi” au citit Biblia? Eu cred ca foarte putini raportat la numarul total de oameni care se pretind crestini practicanti. Cu siguranta un habotnic ignorant este folositor Bisericii, dar cat de folositor este el pentru divinitate? In final, credinta religioasa este o chestiune de alegere personala. As fi de acord cu religia predata in biserici, celor care vor, iar in scoli sa fie predata istoria religiilor, in asa fel incat cei care VOR ALEGE sa fie credinciosi sa faca o alegere in cunostinta de cauza, nu doar pentru ca asa li se spune sau, mai rau, asa sunt amenintati “subtil” (cum e povestea din poza de mai sus).

  Thumb up 0
 4. excelentă idee! să facem o şedinţă cu părinţii şi să cerem profesoarei de religie să vină să ne convingă să înscriem copiii.

  Thumb up 0
 5. între atâtea probleme cu religia asta, să mai ascultăm și muzică:

  https://www.youtube.com/watch?v=i9fVDJ8XFbM

  cel mai bun rock simfonic făcut în românia. versurile pot fi ignorate

  Thumb up 0
 6. Vlad,

  foarte bun articolul! am ramas oarecum cu o nelamurire legata de ceea ce mi se pare o dubla masura:
  “recomand tuturor părinţilor să facă această cerere – cu o condiţie: să întâlnească, mai întâi, profesorul, şi să-l evalueze. Să-l cunoască şi să-l cântărească – şi să vadă ce fel de om e şi ce va face din copilul lor”

  nu de alta, dar nu putem face asta si pentru profu’ de matematica sau cel de chimie. unde am un oarecare sentiment ca daca sunt la fel de 80’isti in minte, tot din viitorul si din deschiderea copilului vor ciunti.

  cu ei cum facem? ii chemam sa ii cantarim?

  Thumb up 0
  • deși în principiu ai dreptate, nu vorbim de aceleași lucruri: religia este o materie ce poate (și trebuie) să fie însușită și în altă parte. nicio altă materie școlară nu poate fi însușită sistematic în altă parte decât în școală. bineînțeles, discuția despre statutul religiei este o bună ocazie de a pune pe tapet multe alte probleme ale școlii, dar nu putem vorbi de o dublă măsură, tocmai prin statutul privilegiat al religiei datorită pluralismului surselor sale de învățare.
   pe de altă parte, religia este singura materie predată 13 ani în școală. un profesor prost de fizică face un rău limitat, unul prost de religie poate face un rău mult mai mare.

   Thumb up 0
 7. #15

  Campania o gasesc a fi o jignire la adresa noastra .
  Este exact ca cea conceputa de Dancu la referendumul cu constitutia .
  Acolo eram indemnat sa votam constitutia , nu pentru cutare cutare sau cutare argument , ci doar pentru ca si Hagi sau Nadia o face !…
  Adica eram tratati precum niste maimute tampe ce nu fac decat sa mimeze ce vede la altii …
  Vrau argumente concrete nu de genul ca si X o face !…..

  Thumb up 0
 8. …”ii va deschide mintea spre spiritualitatea crestina”

  esti chiar foarte, foarte amuzant

  iti doresc succes sa iti inscrii copilul la cursuri unde se promoveaza ca, daca speli duminica, Dumnezeu trimite o masina sa dea peste tine

  eu am doi copii si prefer sa ii tin departe de astfel de aberatii care, culmea, nu au nici o legatura cu ce inseamna crestinismul

  Thumb up 0
 9. Vlad, mă bag şi eu în discuţie. Pentru un pic de exactitate, problema asta se extinde pe vreo trei-patru planuri, care – din păcate – sunt în general amestecate într-un soi de şomloi soios în discuţia publică.

  Unu: planul spiritual, conceptul de ceva peste nivelul uman. Spiritualitatea pare că începe a fi recunoscută ca o nevoie fundamentală a omului, cel puţin în psihologie. Nu discut dacă există acel ceva sau nu, credinţa asta e o alegere personală; dar referinţa la forţe supra-umane este omniprezentă. Chiar şi ateii au “zeii” lor, fie aceştia Evoluţia, Întâmplarea sau Piaţa Liberă. Este nevoie de o recunoaştere oficială, prin sistemul de învăţământ, a acestei nevoi?

  Doi: varianta socială de satisfacere a nevoii, Religia. Suntem un spaţiu predominant creştin, deci avem de-a face cu conceptele creştinismului vrând-nevrând. Întrebarea e: dacă acceptăm prezenţa acestui factor în munca organismelor oficiale, e acceptabilă discriminarea între diversele variante de satisfacere a acestei nevoi? E creştinismul mai cu moţ decât ba’haismul? Dar decât budismul?

  Trei: construcţia umană a punctului Doi, ortodoxismul şi slujitorii lui. Cât şi cum acceptăm, personal dar şi ca societate, forma aceasta de religie? Ce impact are existenţa sprijinului oficial pentru ortodoxia românească? Ce pierdem / câştigăm discriminând-o pozitiv în raport cu alte culte sau alte religii?

  Patru: materializarea punctului Trei, profesorii de religie. Aici nu am nimic de adăugat peste ce zici tu.

  Dacă acceptăm concluziile preliminare ale ştiinţei, că există această nevoie de spiritualitate, atunci e clar că ea trebuie satisfăcută. Ca şi celelalte nevoi psihologice fundamentale (contact uman, acceptare necondiţionată, iubire, înţelegere etc), de altfel. Dar pentru că – la acest moment – şcoala se fereşte ca Ucigă-l Toaca de tămâie (!) să atingă aceste capitole fundamentale, ceea ce explică în bună măsură deriva socială actuală, poate că şi spiritualitatea ar trebui tratată extraşcolar. Cu alte cuvinte, fiecare cult religios ar trebui să aibă libertatea de a organiza cursuri suplimentare, la ei acasă, pentru mieii pe care-i păstoresc. Aşa îşi pot măsura atractivitatea şi – poate – mai şi evoluează. Poate.

  În şcoală? IMHO, never-ever. Şcoala pregăteşte roboţei disciplinaţi pentru societate (şi poate că aici se însoţeşte cu BOR şi de aceea e imperios necesară separarea religiei de sistemul de învăţământ) şi atât. Secularizarea învăţământului ar trebui să fie un obiectiv principal astăzi. Odată cu reforma lui profundă. Altfel vom avea în continuare cetăţeni care se târăsc în genunchi prin curtea bisericii azi şi respectă cu sfinţenie Anti-Decalogul mâine.

  Thumb up 0
  • Anoni-mus, interesant ce spui, ca întotdeauna. Eu cred că statul nu are dreptul să le refuze cetăţenilor (inclusiv celor minori) să-şi satisfacă nevoia de spiritualitate. Asta înseamnă că nu are dreptul să interzică orele de religie, de exemplu.

   Dar da, sunt de acord cu decizia CCR: opt-in, nu opt-out pentru orele de religie. Trebuie să faci cerere pentru, nu împotrivă.

   Şi am îndoieli că orele acestea trebuie finanţate de stat. În fond, biserica – bisericile! – beneficiază de scutiri de taxe, ar putea să-şi asume cheltuiala asta.

  • #19

   O intrebare:cam la ce varsta apare nevoia de spiritualitate? Nu cred ca in clasele primare.La aceste varste mici orele de religie nu fac decat sa ofere un tipar in care sa se cuibareasca nevoia de spiritualitate atunci cand va inmuguri. Dupa parerea mea,credinta nu este o alegere;nu crezi daca iti propui sau daca cineva iti preda ani de zile materia la scoala! Crezi sau nu crezi! Nu mai am copil de scoala dar ma deranjeaza sa vad spoturi publicitare cu orele de religie si comportamentul corporatist agresiv al BOR-ului !Care s-a dovedit a fi forta perceptelor religioase de-a lungul istoriei ?Daca s-ar fi respectat din credinta cele 10 porunci,am trai o viata paradisiaca.Din pacate ,au trebuit create institutii costisitoare care sa oblige la respectarea lor, inclusiv pe preacredinciosii preoti! Mult mai utile societatii si individului ar fi orele de etica si dezvoltare personala.

   Thumb up 0
  • Ei, na. La ce varsta apare nevoia de algebra?

  • #21

   Probabil niciodata,dar sigur in jur de 18 -20 ani apare nevoia de a te intretine iar algebra se da la bac :)De 20 de ani se face religie de la clasa 1 pana la a XII a ,fiica-mea a facut! In clasele primare avea o Biblie pt. copii si zicea ca le spune niste povesti din cartea aia dar nimeni nu era atent , se jucau.La liceu a facut doar Istoria religiilor si de asta chiar au fost interesati si au ramas cu multe informatii.Chiar si-a cumparat niste carti despre islam si,budism,Un alt coleg a fost f.interesat de shintoism,s-a apucat sa invete japoneza si a facut o excursie in Japonia.Nu cred ca scopurile declarate ale studiului religiei in scoli a fost atins ;nu mi se pare!

   Thumb up 0
  • Foarte interesant. Doar o mica observatie: noi, ateii nu avem zei, numi-se-vor ei Piata Libera, Evolutionism, Stiinta sau altcumva. Nu. Astea sint doar seturi de explicatii pentru fenomenele Naturii si aprope sigur nu sint complete. Nu stim nici daca pot fi complete :)

   Thumb up 0
 10. Daca dogmatizarea se face in scoli, de catre profesori, rolul preotilor si al bisericilor care mai este?
  Oare prin “predarea” religiei in scoli, cele mentionate nu sunt reduse la ipostaze de functionari fiscali si casierii?

  Thumb up 0
 11. 1. Ora de religie e unul din mijloacele prin care putem avea copii mai educați în sensul celor șapte porunci.
  Ok. Dar nu există nicio evaluare statistică a infracționalității la preadolescenți/ adolescenți/ tineri, pe ultimii doișpe ani, să zicem.
  Băi, deci, ajută societatea sau nu.

  Că am nevoie de cifre, nu de Liana Stanciu.

  Thumb up 0
 12. Ora de religie ar trebui sa se faca duminica la biserica ca la catolici. Ar fi clar o alegere si un efort al familiei, nu ceva bagat pe gat, s-ar face intr-un mediu propice, ar crea ideea de comunitate care lipseste la noi. Scoala este un spatiu care ar trebui sa-i primeasca pe toti, nu doar pe ortodocsi. Asa suntem doar o varianta de islam: daca nu esti ortodox, esti defect, du-te si stai ca prostul o ora in curtea scolii (experienta proprie in anii 90).

  Thumb up 0
 13. Te rog nu mai dezinforma in legatura cu scrisul de mana in Finlanda. Nu e vorba de cursuri de dactilografie si nici de tastare. Se renunta la scrierea cursiva. Adica asa cum invatam noi in clasa I cu literele legate. In rest, evident ca se pastreaza scrisul pe caiet dar cu litere asemanatoare celor tiparite. Adica cum este in SUA in 43 de state de ani de zile.

  Thumb up 0
  • “Scrierea cursivă” mai e cunoscută şi drept “caligrafie”. Scrie în chiar prima propoziţie. Mulţumesc pentru comentariu, oricum, în fiecare zi învăţ ceva despre cititorii mei :-)

  • Multumesc pentru ironie. Ma refeream evident la faptul ca nu sunt inlocuite cu cursuri de dactilografie, asa cum ai scris chiar in prima propozitie. Nici tu nu suporti sa fii corectat?

   Thumb up 0
 14. Autorul uită că esența creștinismului este ideea că Dumnezeu există. O idee pentru care nu există nici o dovadă, deci o superstiție, dar care este prezentată ca un fapt adevarat. “Educaţia creştină” e identică cu “îndoctrinarea religioasă”!

  Thumb up 0
  • Tu spui ca nu exista nici o dovada ca Dumnezeu exista. Atunci dovedeste-mi ca nu exista. Educatia crestina nu e tot una cu indoctrinarea. E foarte greu pentru unii sa inteleaga legatura dintre stiinta si religie. Iti dau un sfat: decat sa comentezi aiurea, mai bine te-ai documenta mai bine, ai studia. Ca sa combati o teorie, trebuie sa o studiezi, sa o cunosti foarte bine.

   Thumb up 0
  • #31

   Ce replica imbecila!Sa demonstrezi tu ca nu exista Dumnezeu!Pai cine afirma existenta Cuiva sau a Ceva trebuie sa demonstreze nu cel ce asculta asta!Cu ce demonstreaza atata cretinime existenta Lui si mai ales a dogmelor religioase?Ca sunt multi?Asta nu reprezinta o dovada serioasa ci tocmai dimpotriva,cantitatea nu a reprezentat NICIODATA si calitate!Sau altfel spus daca rahatul ar fi valorat ceva,ar fi trebuit ca saracii sa se nasca fara posibilitatea de a-l face zilnic!

   Thumb up 0
  • Sigur, cu o simpla precizare: trebuie ca si cel caruia i se demonstreaza sa poata pricepe, sa poata intelege. Fiica-mea nu baga cuie in prize pentru ca i-am spus ca nu e bine, nu pentru ca intelege ce e curentul electric sau efectul sau. Tot asa, umanitatea a doborat bariere dupa bariere dpdv stiintific in ultimele 200 de ani, si in loc sa o ia ca o dovada a faptului ca, din moment ce doboram atat de multe, e evident ca suntem la inceputurile cunoasterii si mai e mult pana departe, ia fiecare bariera doborata drept ultima sau printre ultimele care exista, ca o dovada a faptului ca intelegem sau putem intelege tot ce exista si, in concluzie, ca o dovada a faptului ca existenta lui Dumnezeu ar putea fi dovedita / inteleasa prin nivelul actual de cunoastere, iar asta s-ar putea sa fie o concluzie falsa.

   Thumb up 0
  • E ca si cum ai cere sa dovedesti ca nu exista Alba ca Zapada si Scufita Rosie !! Dumnezeu e o poveste creata de oameni cand credeau ca Pamantul e plat si in buricul Universului ! Intre timp ne-am mai desteptat si nu mai avem nevoie de astfel de povesti. Daca tu crezi intr-un mos cu barba alba care le face pe toate, problema ta, du-te la biserica, la moaste, cotizeaza la BOR, dar lasa-i nene pe altii sa spuna ce vor si ce cred si mai ales lasa-ne sa ne crestem copiii cum credem fiecare!

   “Legatura dintre stiinta si religie” … e una antagonica !! Stiinta lucreaza cu lucruri rationale, logice, cu demonstratii si, mai ales, accepta ca poate gresi si accepta schimbarea, cat timp lucrurile sunt demonstrabile … nimic din astea nu se potriveste religiei!

   “Sa studiezi religia”, “teorie” … e amuzant cum incearca religia sa se legitimizeze pozand in stiinta … ce sa studiezi, religia nu lucreaza cu fapte, ce poti face sunt cel mult comentarii literare

   Thumb up 0
  • Cineva se duce la un maestru zen rugandu-l sa-l ia de ucenic. Maestrul serveste ceaiul , ia o cana plina, i-o da discipolului si toarna in continuare ceai fara sa se opreasca. Discipolul este intrigat, apoi deodata “ii cade fisa”: nu poti primi ceva cata vreme esti plin de tine, cata vreme n-ai deschidere.
   Orice tip de societate ofera educatia convenabila, modelele adecvate scopului sau, capitalismul de consum nu face exceptie. Tipul de personalitate spre care se tinde azi e una suficienta, ce se bucura de false libertati, cam ca si-n Burghezii lui Jacques Brel (bine, lucrurile au mai evoluat… in rau, pentru ca pe vremea lui Brel consumerismul nu tinea inca loc de filosofie si statele se mai ghidau dupa Keynes nu dupa Milton Friedman) – dau link-ul, vad ca se poarta muzica pe-aci:
   https://www.youtube.com/watch?v=jxAp3ymhY4M
   Orientarea exclusiva/excesiva spre material ne face incetul cu incetul si pe noi opaci, ne mortifica, si impotriva acestui fapt stiinta (fie vorba-ntre noi – o credinta ale carei dogme se numesc ipoteza, separarea absoluta subiect observator/obiect al observatiei, etc. si ale carei adevaruri se schimba cu schimbarea paradigmei globale, vezi Kuhn, Whitehead, Culianu…) nu are nici o putere. Pentru pastrarea sensibilitatii, a unui intelect viu, e nevoie de cultura, spiritualitate.
   Si apropo, Kurt Godel, unul dintre logicienii importanti ai secolului 20 pretinde ca a demonstrat existenta lui Dumnezeu (vezi, de ex.: https://tudorvisanmiu.wordpress.com/2013/04/27/argumentul-ontologic-al-lui-kurt-godel/ ).

   Thumb up 0
 15. Eu asi inlocui orele de religie cu ore de istoria religiilor, pentru a prezenta copiilor o viziune mai larga asupra spiritualitatti, cu diferentele si asemenarile intre culturile religioase ale diverselor popoare. Asa i-am putea invata cate ceva si despre diversitate si toleranta.

  Thumb up 0
 16. “Valorile fundamentale” ale religiei (la care banuiesc ca te referi: adevar, cinste, compasiune, si nu intoleranta, ura, pedeapsa, care si ele stau la baza religiilor) nu sunt inventate de religie, ci doar insusite, intr-o oarecare masura, pentru a sprijini indoctrinarea religioasa.

  Valorile respective sunt valori umane, care au existat si vor exista independent de religie, nu este nevoie de educatie crestina pentru asta, nici macar pentru a le explica (pentru asta se poate apela la stiinta: evolutionism, psihologie, antropologie, etc).

  Religia e doar o poveste care speculeaza ignoranta si frica de necunoscut si care serveste exclusiv bisericii si dorintelor de putere si control ale unora. Scoala nu trebuie sa intretina aceste lucruri, ci sa le combata cu stiinta si informare, de aceea scoala si religia sunt incompatibile.

  Thumb up 0
 17. Sa ne mai lase BOR cu presiunile, stiau comunistii de ce ii tineau la respect. Si cu toate astea credinta nu a pierit . Acum vor indobitocire si obedienta de la romani, impunere inca de la cea mai frageda varsta posibila. Lasati copiii sa gandeasca liber si sa aleaga pentru ei, nu ii invatati voi cum sa gandeasca, nu e nevoie. JOS LABELE DE PE INVATAMANT!!! Si gata , ajunge cu miile de biserici si catedrale si cheltuieli nesabuite! Fara bani de la buget ptr BOR !! BOR are averi mai mari decat Statul si oamenii la un loc. Si ar cam trebui sa inceteze sau daca nu, sa cam plateasca impozite pentru ele. Pentru ca religia a devenit de fapt o mare afacere, de acolo si disperarea CAPILOR BOR, putred de corupti si implicati in politica si in interese.

  Thumb up 0
 18. Educatia morală se face acasă in familie.
  ,,Educatie,, religioasă,crestină, etc, face cine vrea dar la biserică.
  Religia NU este o necesitate in viata omului.
  Credinta este ceva propriu,personal si nu impus sau sugestionat.
  Lasati copii sa fie originali,unici,nu-i standardizati.
  Dumnezeu dacă există ! nu predă religia,nu are nevoie de osanale
  nu impune rugăciuni,nu-l deranjeaza necredinta ateilor
  dar nici nu-l bucură credinta unora,nici nu e vanitos.
  Vanitosi sunt preotii si biserica.

  Thumb up 0
 19. Incercand sa mai reduca din amarul bataliei pierdute, BOR-ul este in momentul de fata in aceeasi situatie cu care era Ponta dupa ce a pierdut in fata lui Iohannis. Ca si Ponta, BOR-ul nu si-a dat seama sau a ignorat complet puterea mediilor de socializare si a modului in care se transmite acum informatia. Astazi, sa adopti aceeasi atitudine ce o ai de sute de ani, de indoctrinare cu forta si considerand ca populatia nu este altceva decat o masa de prosti, nu mai da roade.

  Cat despre modul in care este predata religia in scoli, in continuare se recurge la impunerea anumitor reguli fara ca acestea sa fie explicate, inspirand frica si sugerarea unor masuri punitive pentru nerespectarea lor. Pentru un copil care abia invata sa scrie, faptul ca daca nu respecta anumite reguli va ajunge sa arda in iad sau sa fie pedepsit in alte moduri, poate cauza anumite traume psihice.

  Thumb up 0
 20. Această materie de studiu intitulată “religie” este de fapt “indoctrinare crestin-ortodoxă”. Se ridică unele întrebări:
  – școlile sau clasele vor fi separate/delimitate pe criterii de apartenență la un cult religios sau altul?
  – ce se întâmplă într-o clasa în care jumătate dintre elevi sunt catolici și jumătate sunt crestin-ortodocși (sau orice altă confesiune), vin 2 profesori să predea la aceeași oră, sau se divizează clasa?
  – elevii care participă la ora de religie (creștin ortodoxă) de unde află despre celelalte religii? Nu cumva se încearcă îndoctrinarea ortodoxă în detrimentul altor religii? Dacă se continuă cu această minimizare a existenței altor culte, cel mai probabil că prăpastia dintre culte se va adânci.
  Date fiind cele de mai sus, cred că “ora de religie”, în formatul actual, trece sub tăcere existența altor religii (ceea ce nu cred că e un lucru bun) și ar trebui să poarte denumirea de “ora de îndoctrinare creștină”.

  Thumb up 0
 21. De ce nu ne intrebati pe noi studentii de la teologie ortodoxa sa va spunem cum stau lucrurile. Intram cu entuziasm si cand iesim avem un gust amar de ceea ce se intampla aici. Goana dupa bani , relatii si pile…..

  Thumb up 0
 22. faceti afirmatii ridicole. foarte ridicole. cum ar putea sa vina parintii la scoala sa-l cunoasca profesorul de religie? din discutii de zece minute pe coridor, sa asiste la o ora de predare, sa intrebe pe ceilalti profesori ce parere au despre ce preda proful de religie? nu ai cum sa cantaresti profesorul de religie dintr-o vizita sau doua la scoala. nu poti cunoaste niciun om din doua discutii. poate ca nici nu-l cunosti bine dupa ani de zile. e ridicol ce afirmati.
  mai bine interesati-va despre efectele orei de religie, asta ati putea s-o faceti foarte usor. intrebati orice profesor de stiinte (biologie, fizica, geografie, chimie, geologie s.a.) ce reactie au elevii cand se vorbeste despre aparitia planetei, universului, omului, evolutie s.a. majoritatea elevii resping din start orice efort intelectual venit din directia acestor discipline, opunandu-le cateva propozitii biblice din geneza. ii mai si cred ridicoli pe acei profesori si ii compatimesc in sinea lor pentru “bazaconiile pe care le debiteaza”, fara sa stie ca din stiinta pe care o predau ei s-a nascut telefonul mobil pe care il butoneaza.
  ora de religie (ortodoxa) submineaza bazele metodologice ale scolii. elevii au ajuns sa rada in nas unui profesor care ii vorbeste despre aparitia universului cu mijloacele lui stephen hawkins. din cauza continuturilor pe care le invata la respectiva ora, majoritatea elevilor ajung sa considere unele stiinte ca fiind un fel de “lucratura diavolului”, de exemplu antropologia sau geologia, care ne arata cum a evoluat omul si planeta.
  nu prea aveti habar despre ce vorbiti, nu prea stiti cu ce se manaca ora de religie in scoala. ca persoana publica si inteligenta, ar trebui sa aveti o alta abordare si sa puneti umarul ca si generatia de maine sa poata fabrica telefoane mobile nu doar sa se joace pe ele.

  Thumb up 0
  • Religia trebuie predată confesional şi dogmatic.Copiii trebuie să devină cu adevărat creştini,dar şi conservatori.Se vorbeste de îmbunătăţirea manualelor de religie,dar acest lucru nu trebuie să ducă la sincretism religios.

   Thumb up 0
  • Evoluţionismul nu a fost confirmat stiinţific,în plus s-au făcut multe falsuri,pentru a se dovedi evoluţia omului din maimuţă.Predarea unor materii ca biologia şi istoria în spirit evoluţionist reprezintă o formă de îndoctrinare.

   Thumb up 0
  • Teoria Evoluţiei este o teorie ştiinţifică, ceea ce înseamnă că este demonstrată ştiinţific. Asta e definiţia unei teorii ştiinţifice, Nae. Biologia, istoria, fizica, matematica şi altele sunt ştiinţe, Nae, şi sunt descrise şi definite prin criterii precise. Nu zice nimeni că n-ai dreptul să crezi în creaţionism. La fel de bine poţi crede că pământul e plat, treaba ta, dar nu confunda credinţa cu ştiinţa.

 23. Felicitări Vlad pentru modul în care scrii! Îmi place atât conținutul cât și stilul tău personal.

  Thumb up 0
 24. Ieri vorbeam cu un prieten despre zbaterea asta cu religia în școli. El susținea că religia trebuie să rămână obligatorie, motivul fiind faptul că nu există altă disciplină care să educe civic copiii. Oarecum adevărat, dar oare just?

  L-am întrebat dacă i se pare corect ca el să poată să își înscrie copilul la religie. A spus că da. L-am întrebat dacă i s-ar părea corect și ca restul părinților să poată alege. A fost de neclintit: din punctul lui de vedere ar trebui ca religia să fie obligatorie, acesta e sistemul, îți place bine, nu îți place, pa!

  L-am întrebat din nou, ca să mă asigur că am înțeles bine, dacă i se pare corect ca el, ca părinte, să poată alege și alți părinți nu.

  Răspunsul lui a fost hotărât: DA! Din punctul lui de vedere, performanța nu se poate face decât în sistem, niciodată în afara lui, iar sistemul trebuie să fie cât mai simplu și mai rigid, pentru că altfel s-ar genera haos și nu ar mai fi un sistem de încredere.

  Mi-am amintit imediat de cea mai mare performanță a sistemului pe care îl apăra: România este pe primul loc în Europa la analfabetism. Adică medalia de aur, cupa cea mai mare.

  Eu am o vorbă în care cred: ”în fața performanțelor te supui, nu discuți”. Prin urmare am abandonat subiectul.

  Doamne-ajută copiii din sistem și iartă-i pe părinții necredincioși!

  Thumb up 0
 25. Probabil că multi părinti ,,credinciosi,, se înseală singuri cand isi trimit copii să facă ora de religie,ori îi duc biserică etc.
  Majoritatea părintilor peste 80% NU AU O CREDINTĂ PROPRIE ,dobandită prin analiză proprie,observare,gandire,critică, ci mai degrabă au adoptat una
  sau alta oferită DE-A GATA de un anumit cult,si li sa părut că e ,,bună,,
  chiar dacă te sugestionează ,te umileste,te depersonalizează.
  În cadrul religiei trebuie să accepţi, trebuie să crezi, eşti condiţionat.
  Religia organizată vă indepărtează de Realitate .
  Tendinţa generală, a grădinitei,a scolii, a organizaţiilor religioase sau politice este de a modela mintea după un anumit tipar comportamental.
  Generatiile de copii trebuiesc educati,informati corect,in mod real, si nu manipulati spre a servi un sistem.
  Scoala să-i ajute pe elevi să îsi descopere Vocatiile, Aptitudinile, Abilitătile, si nu doar să le încarce mintile cu date inutile,fantasmagorii.
  Scoala trebuie sa formeze tinerii bazându-se pe diversitate şi varietate.
  Nu uitati PĂRINTILOR ! că toti elevii sunt copii nostri, urmasii nostri umani,care trebuie cat mai bine îndrumati in viata asta spre un viitor mai bun…dacă vă bateti joc de copii de fapt vă bateti joc de voi,de specia umană.

  Thumb up 0
 26. Eu am o problema nu neaparat cu ora de religie in sine, ci cu procedura de pina acum, de a se asuma optiunea DA si de a cere sa o schimbi in NU. Este un mod de a forta un DA de la indecisi care merge mina in mina cu un prozelitism al BOR care pe mine ma dezgusta. Iar reactia cum ca vai, se scoate religia din scoli e in acelasi ton. Nu, nu se scoate inca (din pacate ) din scoli, doar se schimba alegerea implicita . Sperie pe cineva aceasta schimbare minora?
  Apoi, daca tot e optionala, nu ar fi mai potrivit sa se faca in biserici, duminica eventual dupa slujba de catre preotii parohi oricum platiti de la buget (mai bine ca profesorii debutanti)? Ca mi se pare si mai potrivit pt a invata religia, scapam si de raspunderea ce facem cu cei care nu vor… Si dam si o semnificatie celor 8 milioane de lei lunar cu care platim fiecare preot din bugetul statului, adica si din banii ateilor. Din nou, batalia de fapt vine de la prozelitism, BOR vrea sa isi mareasca rindul adeptilor, nu educatie morala, crestina etc.

  Thumb up 0
 27. Vă informez că SONY scoate în 2016 headset-ul la care se lucrează acum în cadrul Project Morpheus! Aveți răbdare încă puțin și veți avea ocazia să-i vedeți pe toți (Dumnezeu tatăl, fiul, cumnatul, toți)

  Thumb up 0
 28. #53

  Nu inteleg de ce se fac atatea presiuni pentru a se stirbi dreptul copiilor la A ALEGE!De fapt aici se si da batalia:unii vor sa oblige pe altii sa se supuna stirbindu-le dreptul de a-si hotara singuri viata!Unora le place sa conduca,sa IMPUNA altora cu forta ceva!Sunt de acord ca omul are nevoie de educatie pentru a ajunge la un discernamant pozitiv la maturitate,insa daca vom continua a face educatia generatiilor viitoare cu ajutorul minciunii si manipularii nu inseamna decat un furt moral indiferent ca el este savarsit in scopuri pozitive.In fapt aceste este purul adevar nu pedepseste Dumnezeu pe cei ce fac rele,pe criminali,pe borfasi,excroci sau talhari!Doar legea daca sunt prinsi.Si daca legea este aplicata corect si nepartinitor.De fapt aici trebuie sa cadem de acord si sa ne dorim de la o societate si numai sa ne dorim,ci sa aplicam noi insine acest crez ca este bine ca in viata sa faci bine,la fel cum este rau daca facem rau!Diferenta este doar in MOMENTELE DE TRECERE in nefiinta!Este foarte adevarat ca aceia care au facut bine au aceasta trecere infinit mai usoara,in timp ce aceia care au facut rau o au foarte grea,acest lucru este demonstrat de generatii si acest fenomen se petrece din CAUZA PROPRIEI CONSTIINTE!Pentru ca fiecare dintre noi STIM cum am trait,stim ce am FACUT faptele fie ele si nemarturisite nimanui raman in memoria noastra si de aici si fenomenul!Dar nu mai putem continua cu minciuna numita religie,chiar daca oamenii nu sunt inca pregatiti sa afle asa ceva,trebuie sa ne asumam acest risc si sa nu mai aplicam educatia prin si cu ajutorul minciunii,chiar daca este mai abstract in aparenta si foarte multi au si se nasc cu un IQ scazut si nu sunt capabili a intelege,dar chestia asta cu Dumnezeu care te pedepseste stand acolo”sus” pentru faptele tale nu este o metoda ce s-o mai intrebuintam cu atat mai mult cu cat ea nu face altceva decat sa mareasca continuu si sa perpetueze acest cancer ce a fost de milenii clerul,indiferent de cultul religios caruia ii apartine.

  Thumb up 0
 29. Daca toti profesorii de religie ar fi ca Nicu Steihnhardt, ar trebui predata si in universitati. Din pacate, desi e foarte bine pentru copil sa cunoasca mesajul biblic, sa-l inteleaga asa cu mintea lui de copil, sunt putini care stiu sa predea cum trebuia. Eu am avut la inceputul anilor ’90 un profesor de religie, preot de fapt, extraordinar. Era un preot batran renumit in orasul meu si foarte respectat. Si care nu ar fi predat niciodata aberatii ca in pagina din articol.

  Pe de alta parte, isteria asta anti-religie e jalnica, seamana cu isteria anti-vrajitoare din evul mediu, e de un prost gust infiorator. Nici nu stii ce e mai daunator pentru copil: ora de religie sau isteria parintilor.

  Thumb up 0
 30. Cand eram in generala nu prea asistam cu placere la orele de matematica, iar profesoara stia ca prefer sa visez cu ochii pe fereastra. Totusi, in ora aceea molesita, cand asteptam cu totii sa plecam acasa, o afirmatie a profesoarei m-a fulgerat ca un curent electric. Profesoara ne spunea ca pe o dreapta exista o infinitate de puncte. Afirmatia nu mi-a mai dat pace.
  – Ce e cu tine? m-a intrebat profesoara.
  – Ma intrebam cate puncte pot exista pe dreapta pe care a-ti desenat-o pe tabla.
  – O infintate. De ce nu esti atent?
  Dupa vreo cinci minute:
  – Da, ce e?
  – Nu va suparati, infintate… adica mai mult de o mie? Mai mult de un milion?
  – Infinitate… adica nu se pot numara. Hai, stai jos.
  Dar nu m-am putut opri din gandit, iar profesoara – devenita curioasa – m-a incurajat. I-am spus ca acasa aveam o clepsidra micuta, data de un prieten. Clepsidra avea inauntru un praf albastru, foarte fin. I-am spus ca dupa parerea mea praful acesta era format din mii de particule minuscule, poate mii de miliarde (asa gadeam atunci) si totusi numarul lor e FINIT, pentru ca altfel n-ar mai fi continute de sticla clepsidrei. I-am spus ca dreapta desenata pe tabla e finita, si ca o infinitate de puncte ar gauri probabil tabla si s-ar intinde undeva la nesfarsit. Mi s-a spus sa stau jos sa nu mai intrerup ora. Atunci am aflat pentru prima data in viata ca si stiinta are dogme. Pe care trebuie sa le accepti ca atare.

  Thumb up 0
 31. Religia trebuie predată confesional şi dogmatic.Copiii trebuie să devină cu adevărat creştini,dar şi conservatori.Se vorbeste de îmbunătăţirea manualelor de religie,dar acest lucru nu trebuie să ducă la sincretism religios.

  Thumb up 0
  • #57

   RELIGIA NU TREBUIE SA MAI FIE PREDATA,si nu spun doar in scoli!Sa ne intelegem,religia nu are legatura cu Dumnezeu sau oricum am numi Divinitatea,religia este de fapt parghia de manipulare si imvrajbire folosita de sefii confesiunilor in momente in care politica si interesele lor o cer!Este o prostie fara margini sa stai cu fundul in sus prosternat prin biserici,temple,moschei ca SA PRIMESTI sanatate,prosperitate si fericire de la puterile divine.In primul rand este un act fariseic sa te duci doar ca sa ai de unde cere!Iar a continua sa-ti educi copiii sa CEARA orice au nevoie sau sa scape de greutati si necazuri ducandu-se si CERAND Lui Dumnezeu nu constituie o cale de continuat.Este un furt moral sa-ti educi copilul cerandu-i sa fie cuminte si ascultator pentru ca altfel il pedepseste Dumnezeu,sau ca-i ia sufletul diavolul!Chiar daca sunt destui copii ce cresc si ajung sa fie oameni buni dar o fac plecand de la premise mincinoase constituie un furt moral,o cale a minciunii.Si efecte pozitive obtinute pe cai negative nu dureaza.Mai mult,in numele religiei cand ajung sa fie “chemati”de sefii religiosi ei vor participa la fapte rele in numele Lui Dumnezeu fiind fanatizati religios asa cum se intampla de mii de ani si milioane de victime au rezultat din asta!Rezultatele pozitive sunt minime in comparatie cu cele negative.Ca sa nu mai pun la socoteala ca inainte de 1990 comunistii interziceau cum puteau si ei religie,fiind prea prosti pt.a explica adevaratele motive necesare suprimarii religiei,acum insa clerul revine in forta incalcand un drept fundamental al omului ce-i garanteaza constitutional normalul drept de a ALEGE!

   Thumb up 0