Măgărușul la USL

De ceva vreme încoace, PSD joacă „măgăruşul” cu PNL. Pasează câte un subiect de colo-colo printre numeroşii lideri de care dispune, în timp ce Crin Antonescu aleargă zăpăcit după el, de la unul la altul, fără să-l prindă vreodată. Orice schemă sau fentă de interceptare încearcă şeful liberalilor, Ponta, Dragnea, Năstase, Sârbu, Ivan şi oricine altcineva din PSD îi suflă mingea în ultima clipă cu un rânjeto-zâmbet larg pe faţă. E un soi de „poliţist rău-poliţist bun” practicat în grup, între un suspect gata condamnat şi o brigadă întreagă de maneuvrieri de partid care din istoria manevrei şi a lucrăturii politice îşi trag seva.

Nu că l-aş plânge în vreun fel pe Crin Antonescu, căruia trebuie că-i îngheaţă sudoarea pe spinare când realizează că se pregăteşte să iasă din politica mare pe mâna lui, aruncat peste bord de PSD când îi va prinde mai bine co-partenerului său de guvernare, Victor Ponta, dar mai ales baronilor care-l stăpânesc pe acesta. Cine l-a pus pe Antonescu să-şi dezguste simpatizanţii sinceri cu tumbele lui slugarnice pe la PSD şi PC? Fă-le plecăciuni acum, domnule Antonescu, cât vrei, nu-i mai aduci înapoi.

PSD a dat „un ultimatum” PNL, titrează unele site-uri, cerându-i să accepte o a doua comisie parlamentară de anchetă asupra tranzacţiei cu terenul agricol din Călăraşi de care beneficiază familia Băsescu. Mai există o comisie dintr-asta, constituită acum câteva zile. De ce e nevoie de încă una, când nici una dintre ele nu poate decide, de fapt nimic? Şi, nu în ultimul rând, USL n-are nevoie de nici o cmisie şi nici măcar de vreun fel de argument legal pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu – nu văd de ce ar căuta unul acum (plus că nici nu vrea nimeni din USL, de fapt, suspendarea lui Traian Băsescu, în afară, poate, de Dan Voiculescu).

Brawl broking out - via Shutterstock.
Brawl broking out – via Shutterstock.

Pentru că aşa se joacă măgăruşul, cu fente şi pase în ultimul moment, să exasperezi fraierul din mijlocul cercului. Antonescu aleargă după subiect, ba vrea, ba nu vrea comisie. Ponta spune că a vorbit cu el la telefon şi că-i de acord (schemă). Antonescu spune că nu, n-a vorbit (încercare de preluare). Ponta dă un ultimatum (fentă). Se face şedinţă, „cu scântei”. Antonescu pleacă fără un cuvânt (a mai ratat o intercepţie). Ponta declară că Antonescu „a înţeles greşit, că unul vorbea de comisia mică, altul de comisia mare” (schemă). USL rămâne împreună (fentă, pasă, temporizare).

Iar timpul trece în defavoarea lui Crin. Când să spargă USL? Fiecare moment pare greşit. PSD şi-a făcut majoritate şi poate menţine guvernul fără PNL – şi şi-a făcut majoritatea parlamentară în timp ce-l umplea pe Crin de pupături. PSD a trecut legea descentralizării – legea baronizării României – cu ajutorul PNL, ceea ce dă putere şi resurse baronilor politici; păi cum să renunţe PNL la felia de cașcaval chiar acum? Şi, peste toate, vine iarna şi guvernul a obţinut anul acesta o creştere economică peste aşteptări. Cum să spargi USL în situaţia asta?

Crin Antonescu este în scădere de popularitate şi, vorba lui Vasile Dâncu, dacă nu-şi ameliorează scorul, PSD nu va risca să meargă la prezidenţiale cu el. Ar fi şi culmea, pe bune acum, ca o alianţă de guvernământ cu 70% din parlament să rateze Cotroceniul din cauza unei promisiuni făcute acum vreo 2 ani unui candidat-mârţoagă. Crin Antonescu e din ce în ce mai disperat şi ar da orice ca să-şi mai găsească ceva electorat – iar aici intervine fiara politică Traian Băsescu, al cărui nas pentru sânge de politician rănit e mai sensibil ca al rechinului. Băsescu face un joc străveziu fluturându-i lui Antonescu „electoratul dreptei” pe la nas; nu mai există „electoratul dreptei” care să urmeze indicaţiile lui Traian Băsescu, mai ales pentru a-l vota pe co-președintele USL, dar Crin Antonescu e prea confuz ca să înţeleagă asta – de aici şi toată alergătura lui în cerc din ultima vreme.

Antonescu va muri (politic) de epuizare în cercul făcut de amicii lui politici, mai noi sau mai vechi.

Încă un lucru: l-am auzit miercuri seară pe Cristian Tudor Popescu comparând trinomul Ponta-Antonescu-Băsescu cu scena finală din „Cel bun, cel rău, cel urât”, duelul în trei, nemaivăzut până atunci într-un western, care reprezintă climaxul filmului regizat de Sergio Leone. Acum nu mai contează decât cine va trage primul şi în cine, spune CTP.

Sunt perfect de acord, cu atât mai mult cu cât în scena respectivă există şi un clou care explică întregul deznodământ:

SPOILER ALERT!

unul dintre cei 3 are gloanţe oarbe şi nu ştie asta. Cu scuzele de rigoare că v-am stricat într-o oarecare măsură surpriza de final, dacă n-aţi văzut filmul, vă las să vă gândiţi cine n-are, de fapt, cartuşe în duelul nostru de pe Dâmboviţa şi cine va pieri, în cele din urmă.

În afară de noi, adică, pentru că de noi, contribuabilii, nu se mai interesează decât Fiscul.

Articol din categoria: ACTUALITATE

20 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  antonescu primeste tot ceea ce merita. nu ca noi am castiga ceva din asta…

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Cea mai desteapta miscare a PNL-ului acum ar fi sa se dezica de USL, sa rupa pactul carevasazica… Sa-l lase pe Ponta sa-si rupa gatul in urmatorii doi ani si apoi sa vina pe un cal alb si sa cucereasca Romania de tot, pentru urmatorii 20 de ani.

  0
  0
  • asta ar fi variantadesteapta dar nu-l putem banui de asta pe antonescu nu?
   SI indiferent de ceine ela putere, oricum sunt rupti de realitate, tara se duce in jos cu brio si pe ei ii doare in cur, ca sa poata fura maxim cat se mai poate…

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Da, din pacate nici eu nu ma astept la vreo miscare sublima din partea PNL-ului. Interesele de moment si/sau individuale in Romania vor fi intotdeauna mai importante decat cele de perspectiva.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  ca de obicei se va alege intre doi idioti, unul mare si unul si mai mare. sa mai aleaga si altii eu spun pas de data asta.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Totusi, macar ca si concept, descentralizarea e o idee buna si utila. Trebuie sa gandim mai departe de „o sa se imbogateasca baronii” si sa realizam ca trebuie sa avem centre regionale puternice si ca trebuie sa scadem din influenta Bucurestiului asupra tarii, sa abandonam sistemul comunist centralizt si bazat pe ordine de la centru si impartirea simplista a tarii in capitala si provincie. Iar chiar daca motivele sunt gresite, descentralizarea e o solutie.

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  Toti 3 au gloante oarbe, au avut grija adevaratii papusari sa le rezolve pistoalele. Toti 3 vor supravietui, insa vor iesi din duel (sau „triel”, daca mi-e permis) mult mai slabiti, deci mult mai manevrabili de catre adevaratii papusari. Invatam si noi ceva din istorie? Numeri pe degetele de la o mana de cameleon voievozii cu adevarat independenti fata de boieri din istoria romanilor. Norocul nostru, acum, este UE, altfel taiau si spanzurau noii boieri tot ce le iesea in cale.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  @Petreanu:
  1. esti sigur ca nu-I supraestimezi pe pesedisti sustinand ca ei fac o strategie prin care sa-l arda pe Crin? mie imi par mult mai prosti
  2. cine n-a vazut deja The Good, The Bad and The Ugly sigur nu va vrea sa-l vada,deci n-ai facut nicio paguba….ca veni vorba, acum multi ani l-am auzit pe CTP in dialog cu Hurezeanu cand confunda scena asta zicand ca e din Once Upon a Time in The West. bine ca si-a revenit

  0
  0
 7. Urmăresc lupta politică de vreo 23 de ani încoace.
  E drept că nu am cursuri politice, nici măcar fler în domeniu.
  Dar am învăţat şi eu o chestie, mai ales în ultimii ani:

  Dacă vreau să evit o ceartă cu domnul Petreanu, NU mai comentez la articolele politice!!! 😆
  Chestia asta vine şi cu un bonus: simultan scap şi de party-curly.

  (Mă iertaţi, suntem în post, dar azi e dezlegare la peşte. Iar cine nu vrea să se otrăvească… 🙄 )

  0
  0
 8. Tentativa nr. 2, de dragul aceluiasi Akismet:

  Urmăresc lupta politică de vreo 23 de ani încoace.
  E drept că nu am cursuri politice, nici măcar fler în domeniu.
  Dar am învăţat şi eu o chestie, mai ales în ultimii ani:

  Dacă vreau să evit o ceartă cu domnul Petreanu, NU mai comentez la articolele politice!!! 😆
  Chestia asta vine şi cu un bonus: simultan scap şi de party-curly.

  (Mă iertaţi, suntem în post, dar azi e dezlegare la peşte. Iar cine nu vrea să se otrăvească… 🙄 )

  0
  0
 9. Tentativa nr. 3 si ultima, de dragul aceluiasi Akismet:

  Urmăresc lupta politică de vreo 23 de ani încoace.
  E drept că nu am cursuri politice, nici măcar fler în domeniu.
  Dar am învăţat şi eu o chestie, mai ales în ultimii ani:

  Dacă vreau să evit o ceartă cu domnul Petreanu, NU mai comentez la articolele politice!!! 😆
  Chestia asta vine şi cu un bonus: simultan scap şi de party-curly.

  (Mă iertaţi, suntem în post, dar azi e dezlegare la peşte. Iar cine nu vrea să se otrăvească… 🙄 )

  0
  0
 10. #13 Comentariu nou

  Marinela, acum m-am prins:sunteti mai multe! si tute toate

  0
  0
 11. Cel bun, cel rău, cel urât – care naiba e Blondie din triunghiul lui CTP? Doar n-o fi Crin (singurul care are ceva păr în cap)…

  Pentru mine duelul ăsta seamănă mai mult cu ceva din desene animate, pentru că aptitudinile participanților și stilul în care se duce bătălia în cercul politic sau, de ce nu, în guvernarea țării este mai degrabă ceva scos din Lolek și Bolek, decât dintr-un spaghetti western plin de suspans/dramă și masculinitate.

  Off topic – domnule Petreanu, formularul de contact funcționează? Am trimis săptămâna trecută un mesaj pe chestiuni legate de blog și nu sunt sigur că v-a intrat în atenție…

  0
  0
 12. #17 Comentariu nou

  Sunt foarte curios să văd, după tot ce încasează Crinuţ în perioada asta, ce moment politic o să-l determine să renege pactul cu PSD şi PC şi să părăsească USL. Dacă aşteaptă europarlamentarele de la anu’ ca să tranşeze situaţia (după cum mă gândesc io, mai are multe de înghiţit de la bunii lui amici)
  Privind peste ultimele săptămâni de declaraţii, am observat că şi-a mai îndulcit discursul privitor la răul întruchipat – marinerul, probabil cineva din staf i-a atras atenţia că mai ţine mai puţin de-un an placa cu Băselu; a făcut şi o mişcare „interesantă” şi ironică la adresa lui Viorel propunând preşedinte de comisie pe omul cu un coi.

  Eu îmi pregătesc popcornul,pentru orice eventualitate, în următoarele zile voi avea de urmărit filmul evenimentelor ce stau să vină. Sper că se anunţă un decembrie plin de „împuşcături”. Chiar şi dacă sunt gloanţe oarbe…

  0
  0
 13. Reiau aici ce spuneam dimineata pe blog

  „În tot acest timp, Crin Antonescu devine din ce în ce mai mic, mai tăcut şi mai irelevant.”

  Un „liberal” mi-a zis ca nu am dreptate si ca am sa vad eu ce va face Antonescu. Am zimbit si am citi mai departe despre cresterea pestelor de acvariu numiti Betta Splendes care au o cacarteristica interesanta. Daca sint doi masculi intr-un acvariu, cel mai slab este omorit de catre cel mai puternic. Atit.

  0
  0
 14. #19 Comentariu nou

  Excelent articol. Si culmea coincidentei, cu o ora in urma am revazut (pe Youtube) exact scena finala din „The Good, The Bad & The Ugly”.
  Dar cred totusi ca vom asista la un final usor diferit de cel din film: combatantul care-i va „ingropa” pe ceilalti doi si va ramane in picioare va fi impuscat in spate de proprii suporteri, ascunsi in planul doi, printre morminte …

  0
  0