Marele Furt Românesc se vede din spațiu

„Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după ce a descoperit că 340 de hectare de pădure au dispărut în județul Maramureș” – așa sună o știre intens distribuită ieri.

„Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat şi vă anunţ că, săptămâna trecută, dosarul a fost trimis la Parchet”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe, la conferința de presă unde a făcut anunțul.

La cum e formulată declarația, ai zice că ministerul Mediului, autoritățile locale, direcțiile silvice, poliția, au fost toate neatente o clipă și, haț! a dispărut pădurea. Dar, într-o zi, după cum spune dl. Alexe, „colegii de la Garda Forestieră au descoperit acest subiect”, adică absența, cum ar veni. Mă, da’ aicea nu erau 340 de hectare de pădure?

Sună ca atunci când te miri că ți-a dispărut portofelul din buzunar în tramvaiul 41. Nici n-aveai cine știe ce în el, dar te miră mai mut faptul în sine decât pierderea.

Evident, furtul acesta îngrozitor s-a petrecut de-a lungul mai multor ani, cu tenacitate și intensitate.

Ministerul estimează că au fost furați de pe aceste 340 de hectare 100.000 de metri cubi de lemn.

Ca să tai și să furi 100.000 mc de lemn de pe 340 de ha de pădure ai nevoie de o mulțime de oameni, de tehnologie, de organizare. Absența asta nu se materializează din senin, e rezultatul unei devastări susținute, concentrate.

Poate că e greu să vizualizăm 100.000 de metri cubi – nu înțelegem volumul ăsta. Ce înseamnă? Cât de mare e?

Păi să-l traducem în ceva mai simplu de înțeles.

Ieri am vorbit cu câțiva vânzători de camioane forestiere. I-am întrebat câți metri cubi de bușteni pot transporta la o încărcătură, într-un camion obișnuit – iar răspunsurile s-au învârtit în jurul a 20 de mc, mas o menos.

Carevasăzică, pentru a transporta 100.000 mc cubi de bușteni ar fi nevoie de 5.000 de camioane (sau de un camion care să facă 5.000 de curse – doar că sigur n-a fost doar unul, pentru că încă s-ar mai fi transportat și azi).

Mii de curse cu camioane forestiere încărcate până la refuz, mașinării mari, greoaie, care au urcat goale pe munte și au coborât apoi pline cu prada, trecând prin sate, prin fața posturilor de poliție, a direcțiilor silvice, pe drumuri județene, prin fața și sub ochii a sute și sute de oameni care au înțeles foarte bine ce se întâmplă acolo, fără nicio îndoială – ba, foarte probabil, au și beneficiat de partea lor din pradă, mai mică sau mai mare.

Mă întreb de ce plătim noi atâția amar de paznici în țara asta – nu doar paznici de pădure, ci și polițiști, procurori, agenți ai serviciilor secrete (chiar așa, plătim vreo 7 servicii secrete în țara asta, despre care, la drept vorbind, habar n-avem ce fac, că singura știre de anul ăsta despre serviciile secrete este că tocmai le-a crescut amploaiaților pensia de serviciu, care ne costă acum peste juma’ de miliard de lei anual) – și uite că ministerul Mediului descoperă, subit, că nu mai sunt pe-un munte 340 de hectare de pădure, după ce au fost furați 100.000 mc de lemn cu 5.000 de transporturi, ani la rând.

Și evident că știa toată lumea. Nu e nicio noutate, strigăm de ani de zile. Periodic, câte o redacție își face curaj să trimită în zonă o echipă de reporteri, să investigheze furturile, și acești reporteri sunt urmăriți, intimidați, bruscați, uneori bătuți, alungați din zonă. De asemenea, membrii ONG-urilor de mediu sunt bătuți și ei, agresați, intimidați. Despre pădurarii care încă mai experimentează cinstea, ce să mai zicem. Acum mai puțin de jumătate de an, în octombrie 2019, un pădurar din Maramureș a fost ucis în stil mafiot când a încercat să oprească hoții de lemne, iar altul fusese omorât cu o lună înainte, ridicând la 6 numărul paznicilor de pădure uciși de mafia lemnului în ultimii ani, în timp ce aproape 200 alții au fost bătuți, amenințați, răniți, în toată țara.

Și măcar de-ar fi doar această pădure, doar aceste 340 de hectare, nu-i așa?

Iată ce spune organizația de protecție a mediului Agent Green: „De fapt, aproximativ 10.000 de hectare de păduri au fost rase ilegal de pe faţa pământului în judeţul Maramureş.”

Să facem din nou niște calcule.

Mai țineți minte regula de 3 simplă?

Dacă de pe 340 de hectare s-au furat 100.000 mc de lemn, atunci de pe 10.000 de hectare cât s-a furat?

2.9 milioane de metri cubi.

Și, dacă pentru 100.000 de metri cubi de lemn furat e nevoie de 5.000 de camioane, câte sunt necesare pentru transportul a 2.9 milioane mc?

145.000 de camioane.

Ăsta nu mai e „furt”. E o industrie întreagă, la nivel național – și tragedia e că sunt o mulțime de acționari la businessul ăsta mafiot, acționari locali, dar și la nivel central, în Parlament, oameni care schimbă legile, de pildă, ca să nu mai fie înarmați pădurarii puși să păzească pădurile.

Poate că, la fel ca-n teritoriile luate în stăpânire de narcotraficanți, în Columbia, Mexic și altele asemenea, și în România ar trebui desfășurată armata în zonele aflate sub controlul mafiei lemnului – asta, cât o mai fi ceva de apărat pe-acolo.

Încă ceva, ca să înțelegeți mai bine dimensiunea furtului. Intrați pe Google Maps și căutați granița României cu Ucraina, în zona Maramureșului. Faceți un zoom pe imaginea satelitară, la nord de Bixad, de Târșolț, de Cămărzana, de Certeze, înspre Săpânța – și veți observa oroarea – de partea ucraineană a graniței se vede, din satelit, că totul e împădurit, iar de partea românească, totul e chelit. Veți observa :

Și ce-i în Maramureș se repetă, pe suprafețe mai mici sau mai mari, în toată țara.

Știți cum se spune, că Marele Zid chinezesc se vede din spațiu? Am citit, de curând, că asta e o legendă urbană, că nu-i chiar așa.

În schimb, nouă ni se vede Marele Furt din spațiu, prieteni. Asta a devenit România pe mâna actualei clase politice – o hoție ce se vede din spațiu.

Articol din categoria: REVOLTĂ

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Societatea noastra inca nu a ajuns la fundul gropii, din păcate. Poate la un moment dat vom vedea si lumina, Insa inca ne îndreptam spre întuneric.

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Peste tot în Ardeal unde-s cele mai multe zone defrișate, hoții de lemne sunt mana in mana cu autoritățile locale, verestoy attila e cel mai celebru însă jaful e transpartinic și ajunge până la autoritățile centrale așa că nu e nimic surprinzător în mirarea ministrului.

    1
    0
  3. O sa ajungem in curand o zona de desert daca mai continuam asa..noi ca popor nu avem ce sa facem in privinta asta, trebuie sa intervina cineva din afara si sa faca ceva…daca pana si Leonardo DiCaprio a vorbit despre defrisarile de la noi din tara, voi va dati seama ce reputatie avem noi in occident ? suntem ultimii…

    1
    0
    • #4 Comentariu nou

      Nu suntem ultimii. Trebuie să ne străduim să îi ajungem din urmă pe albanezi.

      0
      0
  4. #5 Comentariu nou

    Hmmm, ceva nu se leagă, la un preț de aprox 40 euro metrul cub (deși ăsta e prețul pentru metrul cub de lemn de foc) de pe 10.000 hectare s-a furat lemn de 117 milioane euro. Pare un tun mai mare decât atât, or fi doar estimări în ce privește cantitatea de lemn pe hectar?

    0
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Nu ai voie sa spui ca austriecii fura la greu?

    1
    0
    • #7 Comentariu nou

      Austriecii cumpăra ce taie ai noștri. Dacă ai noștri nu ar jefui austriecii ar pleca imediat. Nu austriecii au lăsat padurarii fără arme și nici nu au desființat aplicația de verificare a transporturilor de lemne. Noi, prin oliticienii noștri am făcut asta.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      asa te-au prostit miliardarii din partid?!

      0
      0
  6. #9 Comentariu nou

    De sus porneste jaful…
    https://www.romaniacurata.ro/cum-a-preluat-iohannis-argumentele-firmei-schweighofer-in-cererea-de-reexaminare-a-codului-silvic-document-si-cum-preia-schweighofer-lemnul-taiat-ilegal-video-cu-camera-ascunsa/

    „La aproape cinci ani dupa ce, din fruntea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ai catalogat in mod oficial taierile ilegale de paduri ca fiind un atentat la siguranta nationala, in Romania se depisteaza doar 1% din aceste taieri. Iar sistemul integrat de monitorizare a managementului forestier este si acum pe butuci. Care mai este prestanta, greutatea si relevanta functiei prezidentiale si a Consiliului daca deciziile si dispozitiile emise sunt optionale pentru guvern, asa cum s-a dovedit in cazul taierilor ilegale de paduri? Intre timp, sase padurari au fost ucisi de catre mafia lemnului si altor sute li s-a pus viata in pericol prin agresiunile suferite.
    Solutia pentru toate acestea exista. Insa vointa si actiunea politica lipsesc.”

    http://www.ziare.com/mediu/paduri/alpinistul-alex-gavan-ii-scrie-lui-iohannis-daca-un-copac-e-taiat-in-tara-asta-e-taiat-pentru-ca-are-binecuvantarea-fie-ea-si-muta-a-presedintelui-1584482

    1
    0
  7. #10 Comentariu nou

    Am fost anul trecut cu mocanița pe Valea Vaserului ( de la Viseu in sus). Iată ce am constatat in acea zi:
    1. In satele de la inceputul drumului-caii ferate -tot la a doua casa era un TAF.
    2. La sfarsitul călătoriei am rămas în incinta intreprinderii care exploateaza acea cale ferata – propietari din Austria, ptobabil veri primari cu cei de la Sebeş. Faceam fotografii la locomotivele expuse. Dupa circa 45 de min a ajuns o garnitură de tren (mocanita) compusa din 10 vagoane, toate pline cu busteni de brazi proaspat taiati.
    Concluziile va las pe voi sa le trageti. Sunt insa mai mult decat convins ca exploatarea este intensiva si fara respectarea regulilor de reimpadurire sau care or mai fi ele. Fotografiile pe care le-ati publicat acum se puteau vedea pe Google maps inca de acum cinci ani. E adevarat, atunci intinderea defrisarilor nu era atat de mare. Dar era vizibila de pe atunci din satelit.
    Domnule Petreanu, va recomand sa aruncati o privire si asupra padurii Bogata, din jud. Brasov, asupra padurilor de pe versantii Vadului Crisului Repede, din Cluj… Acum nu le mai ajung padurileferite de ochii nostri. Pe alea le-au terminat. Acum au ajuns cu defrisarile la”drumul mare”. Nu le mai e frica si nu le mai pasa de nimic. Cat mai pot, o luna, doua, un an – vor barbieri tot!

    1
    0
  8. #11 Comentariu nou

    Da aici nici nu-i nevoie de servicii secrete sau nesecrete…e ditamai padurea sunt pomi ii cari cu camioane nu-i iei in rucsac drujbele fac galagie nu sunt e-drujbe iti trebuie utilaje sa incarci tirurile e suficient sa puna paznici si sa asculte sau sa supravegheze drumurile. Ca sa furi o padure trebuie sa fii lasat n-ai cum altfel. Era suficient si unu intr-un birou cu un joystick de Reaper MQ9 si sa supravegheze zona…vezi ca s-aduna baietii cu sculele…fixezi…5 4 3 2 1 click. Done! Sa vezi atunci cum se face liniste si incepe sa creasca padurea la loc si-n 10 ani se face verde ca la ucraineni.

    0
    0
    • #12 Comentariu nou

      @Calu lu făt-frumos: Realizezi ca drama aceasta s-a petrecut (si continua), nu datorită lipsei de paza? Despre furturile de pădure sau despre țepele din construcțiile de drumuri se știe de la cel mai mic șofer de camion sau drujbar, pana la “sediul central” de la Bucuresti. Este un întreg lanț al “normalității” intr-o tara mâncata de corupție.

      0
      0
  9. #13 Comentariu nou

    Furtul se intampla de zeci de ani, ori ca este de copaci ori de alte lucruri tot furt este.De ce? Se stie, se scrie aici, sau in alte medii insa este degeaba.Probabil ca trebuie sa primim o transfuzie de respect pentru reguli , de bun simt sau de instinct de conservare pentru ca cei care fura sau participa la furt, in cazul padurilor nu se gandesc la aerul pe care il vor respira ei, copii lor s.a.m.d.Iar furtul este justificat de catre cei care sunt rotite mici in acest mecanism foarte bine organizat prin:” dar noi de ce sa nu luam putin cand altii iau mai mult,ce noi sintem fraieri?”.Si uite asa ajungem apoi sa ne plangem ca nu mai este aerul curat si apar manifestari meteo aberante pentru teritoriul romanesc.Dar, ce conteaza? Noi sa fim sanatosi; mergem inainte cu politicieni care se fac de rusine fara sa aiba rusine si cu legi absurde.Dar e democratie, nu asta s-a dorit?

    0
    0
    • #14 Comentariu nou

      @Ana: adică spui ca fără democrație era mai ok? Ca nu inteleg aluzia. Nu cumva genul acesta de practici a fost dezvoltat masiv din comunism? Adică de atunci am fost obișnuiți cu raportări fictive, cu nepotisme, cu “întâietatea muncii” (nu a gândirii”).
      Acum macar avem posibilitatea sa ne plângem public despre aceste probleme.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      @Aurel: ai inteles perfect esenta democrației!

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      Nu e Democrație. E Demagogie.

      0
      0
  10. #17 Comentariu nou

    Si eu m-am gandit ca rolul si sensul Armatei in tara asta, ar putea fi sa apere padurile, in afara de mers prin Afghanistan si alte comisioane asemanatoare pentru baietii mari. Apropo, corpul Vanatorilor de Munte o mai exista? (Taica-miu a fost unul.)
    Dar spre deosebire de Columbia, unde mafia narco isi crease un stat paralel (sic!) sau pe alocuri capturase statul columbian, fiind intr-un razboi civil, aici mafia lemnului este infiltrata pana la maduva in statul romanesc la celr mai inalte niveluri. Nu as fi surprins sa aud inclusiv de generali de armata implicati.
    Asa ca….

    1
    0
  11. #18 Comentariu nou

    Stimate domn, as vrea sa sesizez ca din nou se depasesc limitele legale de poluare. In aceasta dimineata (7 martie 2020), in Bucuresti la senzorul de pe Ion Mihalache se inregistra o depasire de 200% la PM2.5 si de 143% la PM10. Dumneavoastra deja faceti multe lucruri pentru a aduce aceasta tara la o un nivel acceptabil de civilizatie si normalitate, si aveti toata stima mea pentru asta. Nu abandonati, va rog, subiectul poluarii; este esential pentru noi toti. Cu respect!

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      Subiectul poluării nu e esențial. Nimic nu mai e esențial în țara asta sau in lume.
      Dacă o casă e plină de termite/furnici, nu mai ai cum să o salvezi. Îi dai foc și te muți în alta.
      Așa e și cu România sau întreaga lume.
      Nu mai poate fi salvată.
      Ne plângem de poluare în marile orașe când pădurile se defrișează în neștire de mai bine de 30 de ani.
      Țara arde și baba se piaptănă.

      0
      0
  12. #20 Comentariu nou

    Domnilor
    Spuneți că s-au furat 100.000 mc de lemn sau s-au tăiat 340 ha de pădure, și nimeni nu s-a sesizat. Întrebarea pe care v-o pun este: De la cine s-a furat?
    E plin Facebookul și Internetul cu vaiete, Aoleu, s-a tăiat pădurea și s-au furat N-șpe mii de metri cub de lemn. Întrebarea mea este. De la cine s-a furat?
    Adevărul este altul. Pădurile acum au diferite regimuri, unele sunt ale unor proprietari privați, altele ale unor comunități, cum ar fi Primăriile, și alte sunt ale Statului român. Cum proprietarii doresc să beneficieze de această avuție, cu concursul organelor înșirate de dvs., vând lemnul unor societăți de valorificare a lemnului care vin, taie copacii, îi transportă undeva. Și organele nu au ce face fiindcă dreptul proprietarilor este intangibil.
    Și veniți dvs. și țipați în gura mare: S-a furat lemnul! S-au tăiat 340 de ha numai în județul Maramureș! Da, s-a tăiat, dar cu acceptul proprietarilor și nu s-a furat, sau poate ici, colo, s-au tăiat copaci pentru câte o căruță de lemne. Și vine un tip gălăgios și țipă, ba face și calcule aritmetice, pentru a îngrozi ignoranții. Și proștii pun botu și se lasă mânați ca o turmă de oi proaste. Acum stau și aștept să văd dacă mi se publică comentariul!

    0
    1
    • #21 Comentariu nou

      Să înțeleg că defrișările pădurilor sunt doar iluzii optice. Dacă asta vă ajută să dormiți mai bine noaptea, ok.

      0
      0
  13. #22 Comentariu nou

    Stefane, cred ca faci o confuzie. Chiar daca esti proprietar pe 10ha de pădure, nu ai voie să tai 10ha de pădure. Nu sint in domeniu dar sint sigur ca nu poți dispune cum vrei tu de lemn.

    1
    0
  14. 1.Pădurea nu e proprietatea nimănui ! E un bun public lăsat de la strămoșii noștri care trebuie GESTIONATĂ cu CAP și RESPONSABILITATE !
    2.Dobitocii care au devenit proprietari de pădure prin RETROCEDĂRI “legale” sau ilegale nu ar trebui să RADĂ PĂDUREA ! De ce ?
    Pentru DOBITOCII : proprietari de păduri , drujbari ,șoferi șamd !
    -PĂDUREA ESTE UN ECOSISTEM CARE ADĂPOSTEȘTE ANIMALE, PLANTE, PĂSĂRI care o dată DISTRUS nu se mai reface niciodată !
    -PĂDUREA ABSOARBE GAZELE TOXICE DIN AER ȘI REDĂ OXIGEN !
    -PĂDUREA REȚINE APA PLOILOR ȘI ASTFEL NU SE PRODUC ALUVIUNI !
    DOBITOCII DIN GUVERN ,cu DOBITOCII ce GESTIONEAZĂ PĂDURI ,cu DOBITOCII ce taie PĂDURI, cu DOBITOCII ce tranportă BUȘTENI ,cu DOBITOCII ce prelucrează lemnul , cu DOBITOCII ce ar trebui să CONTROLEZE ,cu DOBITOCII ce ar TREBUI să le PĂZEASCĂ dacă nu știți cum se gestionează pădurile , cum se apără pădurile sau ce pedepse trebuie aplicate celor ce MASACREAZĂ PĂDURI luați exemplu de la ELVEȚIENI ! AUSTRIECI ! ITALIENI dau ALBANEZI care au INTERZIS TOTAL DEFRIȘĂRILE pe ZECE ani !

    1
    0
  15. #25 Comentariu nou

    Fiecare tara are mafia ei, specializata pe specificul local. La noi e mafia lemnului. Din toate reportajele, relatarile, subiectele din presa, de-a lungul a zeci de ani (daca sint mai mult de zece putem spune zeci, nu?) reiese ca nenorocirea asta nu se putea face fara o acoperire. Toti cei care au fost sau sint responsabili de ocrotirea padurilor, de la un simplu padurar pina la guvern, sint de vina pentru dezastrul care a fost produs. Nu stiu daca se pot aduce mai multe dovezi, sau daca are sens, imaginea e clara.
    Clasa politica, care nu reactioneaza, este incapabila sa se rupa de banii proveniti de la diversele mafii, inclusiv mafia lemnului.
    A da vina pe altii, ca se taie padurile noastre, e ca si cum a-i incerca sa-i prostesti cu alba-negra.

    0
    0
  16. Curand vom plati silit taxa de oxigen la straini fiindca noi nu mai avem paduri.

    0
    0