Metode simple de autoprotecție în fața atacurilor informatice

Câteva sfaturi de la Alex Jay Bălan, Chief Security Researcher Bitdefender, pentru o viață liniștită și fără pierderi în mediul online.

Una dintre cele mai populare tentative de fraudă cibernetică din ultima vreme revine cu un atac ce folosește identitatea vizuală a Poștei Române. Această pagină de phishing/scam invocă necesitatea ca utilizatorul să mai plătească „o taxă mică datorită procedurii” pentru a putea ridica un presupus pachet care „este în tranzit și aproape a ajuns la destinație” (detalii, aici).

Ce avem aici este exemplificarea perfectă a atacului ce poate fi parat prin aplicarea unui principiu simplu de autoprotecție online pe care mi l-a explicat zilele trecute Alex Jay Bălan, Chief Security Researcher Bitdefender: „niciodată nu da datele tale într-o tranzacție pe care nu ai inițiat-o chiar tu”. Adică, mai clar, dacă primești din senin un link care-ți cere să faci o plată pe undeva și nu ești chiar tu cel care a inițializat-o, e practic sigur că e o tentativă de fraudă.

Vă rog să remarcați și mica operă de inginerie socială și manipulare psihologică pe care o montează infractorii cibernetici cu acest ultim atac: ei speculează faptul că numărul cumpărăturilor online a crescut exponențial în anul pandemiei, deci sunt șanse mari ca potențialele victime chiar să aștepte un pachet când primesc mesajul și accesează linkul fraudulos. În același timp, au tot plutit prin actualitate în ultimele luni știri despre complicațiile apărute în livrările de mărfuri din Marea Britanie, ca urmare a Brexitului: pentru mulți, detaliile precise s-au estompat, dar a rămas doar convingerea că, pe undeva, „e ceva problemă de procedură” care întârzie livrările. Iar de asta se leagă altă observație făcută de Alex Jay Bălan: atacatorii cibernetici monetizează mereu evenimentele și manipulează emoțiile victimelor.

Recomandarea mea e să-i acordați câteva minute șefului de cybersecurity de la Bitdefender, care ne spune care sunt metodele simple ca să ne protejăm de amenințări online. Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi va fi ținta unui astfel de atac, așa că e bine să fim pregătiți:

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.