Ne-aţi Taxat Destul

La intrarea în supermarketul de lângă mine e un anunţ. Patronii informează onorata clientelă că magazinul nu are nimic de câştigat din majorarea TVA – ba dimpotrivă – şi că banii aceştia se duc direct la stat; promit, de asemenea, că vor face tot ce le stă în putinţă să nu crească preţurile.

În subtext, e un apel la solidaritate. Ca şi cumpărătorii, şi magazinul este un contribuabil; şi magazinul are de plătit acum mai mult către statul român; se înţelege că şi magazinul, şi cumpărătorii au de suferit; singurul care câştigă e statul.

Afişul spune, de fapt, o poveste clasică, una cu victime şi cu profitori. Reacţia subconştientă e să simpatizezi cu asupriţii şi să urăşti asupritorii.

Nu e clar cum va menţine acest magazin preţurile, aşa cum promite că va încerca. Poate va mai da oameni afară; poate va reduce profitul; poate va căuta furnizori mai ieftini; sau, cine ştie, poate că nu va face nimic din toate astea, va mări preţurile şi nu va mai comunica nimic clienţilor – asta e, nu s-a putut.

Dar toate astea sunt pentru viitor. Prezentul zice aşa: “suntem împreună victime ale unui abuz”. Şi, instinctiv, eşti de acord – aşa e, statul a mărit taxele pentru că nu ştie să facă bani altfel decât jupuind contribuabilii. În loc să crească plăcinta din care-şi taie felia, statul creşte felia şi ignoră plăcinta. Până la un punct, acest comportament era semn de prostie. Acum, a devenit duşmănie pe faţă. Îţi vine să-i iei farfuria din faţă.

Adică noi muncim de ne rupem, dacă mai avem unde, şi tu, statule, ne iei toţi banii, nu? Până şi paraziţii intestinali au grijă să nu sugă tot, că altfel mor odată cu gazda. Paraziţii au, totuşi, instinct de conservare.

La ce poate duce o asemenea solidaritate ostilă a contribuabililor faţă de stat?

Moise Guran, furios, scrie: “interesul meu din acest moment, confruntat fiind cu un stat rapace, înrobitor şi prost pe deasupra, este acela să mă apăr. E un drept prevăzut în declaraţia drepturilor omului. Cum o pot face? Fentând statul.

Ca şi pe Moise, nici pe mine nu mă mai interesează, în bătălia cu acest organism ostil, să mai fiu amabil cu el. Nu mă mai interesează să plătesc taxele şi să verific dacă banii pe care-i primesc, muncind, sunt legali sau nu. E deja prea mult timp de când îşi bate joc de munca mea, de când îmi ia taxe şi impozite din ce în ce mai mari şi le risipeşte, stupid. Tata m-a învăţat că munca trebuie respectată şi că banii munciţi nu se aruncă pe fereastră – “trebuie să fii cumpătat, băiete”. Ei bine, avea dreptate. Fireşte că avea dreptate, aşa ni s-a spus tuturor, doar că în ţara asta, unde înţelepciunea populară ne învaţă să fim respectuoşi faţă de banul muncit din greu, suntem împilaţi de o clică feudală care ne risipeşte munca.

Şi atunci, vorba lui Vladimirescu, “Nici o pravilă nu opreşte pe om a întâmpina răul cu rău!”

Poate credeţi că aşa avem noi ghinion de conducători proşti – că, iată, şi Vladimirescu se plângea de tagma jefuitorilor. Nu chiar. Nu suntem aşa speciali – doar că noi, românii, părem a fi mai inerţi.

De anul trecut, în Statele Unite se dezvoltă rapid o mişcare de protest faţă de taxarea excesivă. Oamenii şi-au spus “The Tea Party“, o referire directă la revolta din Boston, din 1773, a coloniştilor americani împotriva taxării aplicate de Guvernul Majestăţii Sale. Sloganul acelor pre-revoluţionari a fost “no taxation without representation” – ceea ce rezuma starea de nemulţumire faţă de o putere care le lua banii dar nu le respecta interesele legitime. Vă sună cunoscut?

Actuala mişcare de protest răspunde unei serii de creşteri ale impozitelor din Statele Unite. În “Tea Party”, TEA înseamnă, de fapt, Taxed Enough Already. Ne-aţi Taxat Destul.

Ştiţi cum a început? La începutul lui 2009, Keli Carender, o bloggeriţă din Seattle, activist conservator, s-a enervat atât de tare pe guvernul federal încât a început să-şi sune prietenii şi să le trimită e-mailuri, invitându-i la un protest public. Au venit 120 de persoane. Încăpăţânată, Keli s-a apucat să organizeze un al doilea miting. Au participat de două ori mai mulţi. La al treilea s-au strâns 1.200 de oameni – de 10 ori mai mult decât la primul.

Apoi mişcarea s-a extins în toată America. Acum e privită cu teamă, dispreţ şi poate şi ceva ură de establishment. Apar controverse şi scandaluri în jurul liderilor (ce tehnică veche…), dar continuă să crească. La alegerile parţiale din iunie, au reuşit să trimită în Congres cel puţin 10 reprezentanţi. Nu mai pot fi ignoraţi.

La fel ca americanii, şi noi, românii, avem dreptul constituţional de a protesta şi de a organiza proteste. Din păcate, n-o prea facem.

Şi când spun “din păcate”, vorbesc despre riscurile de a accepta prea multe abuzuri, fără reacţie. Aici, oamenii suportă în tăcere presiunea în creştere, fără a se elibera prin supape cum ar fi Tea Party.

Şi, la un moment dat, totul explodează.

104 comentarii Adaugă comentariu

 1. mi-e greu să cred că românul va exploda vreodată! noi tăcem şi înghiţim. mai ies nişte amărâţi de pensionari din când în când şi râd ceilalţi de ei.

  Thumb up 0
 2. Hmm… nu ştiu de ce, dar mi se pare treaba cu explodatul muuult mai eficientă! Să zicem că am trimite 10 reprezentanţi “de-ai noştri” în Parlament. Şi?!… Ce s-ar întâmpla? Decât zece birocraţi pe nişte scaune, mai bine o sută, două, trei de mii, un milion-două de oameni în stradă. Să ne aducem aminte de Revoluţia din ’89. Cum ar fi fost mai bine: să iasă lumea în stradă (aşa cum s-a întâmplat) sau să trimită nişte reprezentanţi în Marea Adunare Naţională? Cam cum ar fi stat lucrurile, astăzi, în cea de-a doua ipoteză? (Dacă ar mai fi stat, fireşte)

  Thumb up 0
 3. explodeaza ce? in Romania??

  No way. Pana si in 89 au fost altii care au furat-o si au manevrat masele :)

  Thumb up 0
 4. Si daca iesim in strada si vine un alt “iliescu” si ne “fura” revolta…unde dracului mai ajungem??!??

  Starea de scarba ne tine tintuiti.

  Thumb up 0
 5. Sincer, as vrea sa incep si eu sa beau acest ceai cu voi. Si cu oricine altcineva se mai alatura miscarii.

  Thumb up 0
 6. The TEA Party … please, count on me !

  Thumb up 0
 7. SAA IN OUR Rumania, If not steal. NOT AS SIMPT lived in and deception is the national sport.

  Thumb up 0
 8. acshuly, aia cu tea party-ul lor, jumate sunt idioti care inca se lupta cu obama ca nu ar fi fost nascut in america. (nu sunt fan obama, dar daca a castigat democratic, nu mai poti sa te iei de ceva ce nu mai conteaza) si restul sunt pur si simplu turma, asa cum sunt si jumate din cei care il sprijina pe obama. dar tea party-ul aduce partidul republican intr-o gaura din care nu va mai iesi usor, cu oricate gafe si prostii ar mai face administratia actuala.

  ne-ati taxat destul suna ca un slogan libertarian respins la intalnirea locala din Dorohoi. sincer.

  poate mai nuantat si cu niste eroi mai onorabili ar suna bine. iar reprosurile astea vin de la un libertarian moderat.

  p.s.: imaginea tea party-ului este sarah palin, o elena udrea cu mai putina carte. ;)

  Thumb up 0
 9. Din păcate, la noi mişcarea de protest se cam rezumă la „dansul pinguinului”!
  Dar, dacă stau să analizez mai bine treaba asta, constat că l-am putea folosi pentru induce protestatarului un mesaj subliminal: încerci să ocoleşti taxele prin stânga – nu merge şi dai înapoi, încerci prin dreapta – nu merge nici aşa… musai să sari un pic în spate şi apoi ţop-ţop-ţop – ai sărit cu graţie peste taxe şi ai fentat fiscalizarea excesivă :)

  Thumb up 0
 10. A inceput bine articolul, dar cand ai ajuns la Tea Party s-a daramat tot edificiul. Mai bine te-ai documenta cine sunt teabagger-ii aia si apoi i-ai da ca exemplu :)

  Thumb up 0
 11. Autorul s-a documentat foarte bine. Tea Party este o miscare conservatoare foarte populara in SUA. Dragos si David prefera sa preia gata mestecate opiniile “establishmentului” de stinga care, de frica, incearca sa discrediteze miscarea. In Tea Party sint, in majoritate, oameni ai muncii normali de la orase si sate :-) Ca s-au bagat si niste extremisti, probabil, ca nu putea sa-i opreasca nimeni.

  Iar pe Sarah Palin, inca din prima zi cind a fost anuntata ca partenera a lui McCain, au pus tunurile pe ea. In realitate este o femeie inteligenta, cu opinii foarte bine conturate si (sex) appeal.

  Thumb up 0
 12. If you really wanna go underground, go with The Free and The Unashamed http://fr33agents.ning.com/profiles/blogs/a-declaration-of-separation (cat or mai sta si pe adresa asta).

  Thumb up 0
 13. Senzatia de saturatie este tot mai mare, iar maret statul nu da niciun semn ca incepe sa pretuiasca “gaina cu ouale de aur”, recte contribuabilul. Nicio problema, putem face conturi peste mari si tari, putem muta firmele, putem chiar renunta la a mai fi cetatenii acestui stat. Apoi, peste cativa ani, vom rade in hohote cand conducatorii de atunci se vor da cu fundul de pamant ca au plecat toate “creierele” din tara. Oricum nu se doreste un sector privat puternic, nu se doreste existenta a sute de mii de mici intreprinzatori care sa isi asigure lor si catorva angajati un trai si sa contribuie si la buget de bun simt, se doreste ingenuncherea ultimilor incapatanati si probabil revenirea la comunismul lor drag. Macar atunci is toti egali.

  Thumb up 0
 14. Golanul,

  Eu as zice ca tu preferi sa preiei gata mestecate opiniile Fox News. :)
  Sa inteleg ca nu esti la curent cu ShakesPalin? Ia cauta pe siteul new york times sau pe times.com sa vezi. Inteligenta rau, huh?

  Pacat de extremistii aia care s-au bagat peste oamenii normali, nu? Pacat ca extremistii aia sunt sefii miscarii. Eu am zis, jumate sunt idioti, restul sunt turma, fac lucrurile astea doar fiindca li s-a zis ca e ce face toata comunitatea, dar daca ii intrebi ce si cum, habar n-au despre ideile Tea Party-ului.

  Repet, nu sunt stangist, sunt moderat, de dreapta chiar.Ddar nu pot sa legitimez toti nebunii ca fiind frati ideologici.

  Thumb up 0
 15. David, cum spuneam mai sus: “Apar controverse şi scandaluri în jurul liderilor (ce tehnică veche…), dar continuă să crească.” Dacă Palin e proastă sau nu, e irelevant pentru subiect. Relevant este dacă mişcarea e sau nu legitimă, dacă ea continuă sau nu să crească şi să capete influenţă.

  Cum ar fi zis proful meu de fizică: judecă, băiete, şi zi ce ai de zis abia apoi.

  Thumb up 0
 16. Se poate domnu’ Vlad, să veniţi cu cucu’ armenesc, să spurcaţi iarmarocu’ … nu ştiaţi că madam Pălin e cam proastă ? Şi mai mult, aveţi si chemări provinciale, păi credeţi că s-o scula ‘fun intelectual sau ‘fo elită la ieftinătăţuri din astea de 25 lei din ’66 ? Păi nici pentru un Bălcescu nu-şi dau ghetele jos din cui, d-apăi pentru 25 de firfirei.

  Io zic că e cazu’ să va revedeţi comportamentu’. Acu’ gata, s-a dus vremea prostimii, acu’ revoluţiile (sau schimbarile, sau revoltele, sau anarhiile, sau balamucu’) îs ale elitelor. Dacă n-ai o elită, s-o cumperi ! Şi ia să vezi ce poţi cu un master. Dintr-o dată nu mai suni a ecou dorohoian, ia să vezi cum se aude chemarea ca d-aci, colea, de la Baloteşti. Şi dac-o pui şi cu ceva masmedie cu goarnă, ai ajuns în balcon. E adevarat, cu curu’ zdrenţe de atîtea muşcături, da’ eşti în balcon !

  Io zic că asa, cam la ‘fo 4 – 5 dîn care unu neaparat cu master in comunicheişîn. Si neaparat un meteorolog priceput. Cum dă ce ? Să le zică dincotro bate vîntu’, să se uşureze băieţii fără să se ude pe pantaloni.

  Aţi adunat, domnu’ Vlad, 6 pesimisti, doi de un optimism vecin cu fraiereala, un critic realist si elitist, unu’ pro şi unu’ contra şi ceva nehotărîţi. Cam zlăbuţ … ascultaţi-mă pe mine, că sunt geambaş de revoluţionari.

  Thumb up 0
 17. Glas şi Fer – din jale ne-om întrupa şi noi :-)

  Thumb up 0
 18. David

  Daca ma trimiti la New York Times, fanionul liberalismului stingist american, ca sa ma “informez” despre Palin si alti teapartishti, m-ai lamurit. Eu i-am ascultat interviurile, ii stiu prestatia ca guvernator in Alaska si ma iau dupa mintea mea, nu dupa ce imi digera New York Times.

  Dar in ultima instanta Someone are dreptate, tactica stingii a fost mereu aceeasi: lasa subiectul si ia-te de persoana, desfiinteaz-o si muta cimpul de lupta de pe teritoriul pricipiilor pe cel al atacurilor personale.

  Thumb up 0
 19. Stiti, sper, ca sustinatorii TEA party sunt considerati a fi…nu tocmai foarte inteligenti? Astia sunt modelul nostru? Rednecks? Trist daca am ajuns acolo…
  E usor sa latri ca nu vrei taxe, dar e putin mai greu sa admiti ca alte solutii nu prea exista pt. o tara populata cu hoti, evazionisti, si in general…”descurcareti”.
  Fiecare a furat statul cum a putut timp de 20 de ani. Acum s-a cam ajuns la fundul sacului. Incep problemele si…visam la Geoana. Visati, dragii mei, ca doar l-ati sprijinit orbeste in campanie.

  Thumb up 0
 20. Deci nu-mi vine sa cred ca exista sustinatori ai lui Palin in Romania. :-))))) E ireal. Si ne consideram mai destepti decat americanii, nu?

  Thumb up 0
 21. Nu suntem in stare sa ne mobilizam. O sa ducem greu pe umeri si o sa ne plangem in continuare, asumandu-ne esecurile celor de sus.

  Thumb up 0
 22. Dorian, de când ai apărut pe aici, mă tot abţin să-ţi spun, dar nu mai pot: eşti de o suficienţă, o aroganţă şi o superficialitate remarcabile. Nu înţelegi nimic, dar ai păreri ferme. Nu citeşti, dar ştii ce s-a scris. Nu produci nimic original, dar te dezgustă tot ce produc alţii. Presupui şi te-ncântă ce-ţi imaginezi. Totu-ţi pute, mai puţin propria-ţi persoană. Trăieşti în marea singurătate a oamenilor care ştiu că ştiu totul înaintea tuturor – dar nimic din ceea ce ştiu nu se şi verifică. Te dai cu capul de crăci dar nu sesizezi pădurea. Eşti un trist, amice. Încă o dată – că până aici sigur ai citit, pentru că te-am băgat în seamă, ori asta e o întâmplare unică, ţine minte – nu Palin e subiectul, ci revolta.

  Thumb up 0
 23. Eu m-as ingrijora mai tare ca exista admiratori ai lui Che, Mao si Ceausescu in Romania, nu m-ar rupe grija de Palin.

  Thumb up 0
 24. Petreanu, ia-o draga mai usor. daca faci chemari la miscari politice (fie ele si revolutionar-anarhiste) trebe sa ai un text si pentru ai aroganti si suficienti. ca si aia voteaza, sau, dupa caz, sustin o rivolutie. ce draqu te enervezi asa? te crezi basescu?

  ps io am zis sa fentam statu, nu sa facem revolutie. in istorie s-a dovedit ca revolutiile sunt cele mai proaste solutii. aduc foamete. de aia s-a si inventat revolutia de catifea

  Thumb up 0
 25. salut!
  subscriu total la furia lui guran – am si eu deja reactie de aparare, cel putin. subscriu la fel de bucuros si la lipsa de “amabilitate” fata de stat – desi nu ma mai pot manifesta atat de decent si crestineste. sunt o persoana voluntara, “ma bag la munca” in folosul comunitatii, provoc si pe altii la actiune etc. si totusi – nu stiu daca as iesi acum in strada. .
  oare ce-mi lipseste? nu vreau sa-mi mut pfa-ul in bulgaria, nu vreau sa plec la munca in state, abia imi mai tin pe linia de plutire finantele familiei, si totusi nu iau atitudine.
  urasc expresia (pe care am vazut-o si mai sus) cu “nu SE vrea sa…” – arata o neputinta devenita slinoasa de invidie si lene…
  si totusi: de ce nu FAC ceva? pt ca nu stiu ce as putea face care sa si conteze!
  si apropos de tea party – spunea altcineva mai sus ca ne putem trezi dupa o explozie cu un alt iliescu…
  singurul exemplu romanesc care aduce cat de cat cu o miscare de protest concertata, plecand de la “destul” si avand si un fundament crestin si omenesc, a fost miscarea lui codreanu – a fost atat de urat deturnata!

  ne lipseste un lider gen codreanu, cu spatele drept si dreptatea la el. dar cine ne garanteaza ca nu se va transforma orice in orice altceva?

  Thumb up 0
 26. :) :) :) :) :) … domnu’ Vlad, hai c-aţi început s-arătaţi c-aveţi stofă, dom’ne, de lider ! Zău ! Un pic de femitate, dom’ne, nu strică ! Ba din contra.

  De mult n-am mai fost aşa vesel ! :) :) :) :) Domnu’ Vlad scos din pepeni ! Simţeam io că sub coaja asta de tip cumsecade este un vulcan de om ! Phii, ce mă bucur că nu sunteţi, domnu’ Vlad, ‘fo legumă cu idei ! Nici n-aveţi idee ce mă bucur !

  Înca un sceptic, un pro ş-un încurcător de mafa cu ambaju’, aşa, la statistică. Pe domnu’ Guran nu îl punem la socoteală.

  Thumb up 0
 27. PS: nu avem pe ce sa ne bazam, ca in morometii

  Thumb up 0
 28. La cum merg lucrurile in State si un magar ar fi fost ales daca ar fi candidat impotriva unui democrat in vara. Si foarte probabil si un crocodil ar castiga daca ar candida in noiembrie impotriva democratilor.

  Afirmati ca: Actuala mişcare de protest răspunde unei serii de creşteri ale impozitelor din Statele Unite.
  De fapt impozitele n-au crescut – s-au aprobat niste legi prin care se cheltuie bani publici care impiedica scaderea taxelor

  E adevarat ca taxele vor creste in 2011 cand expira niste reduceri impuse de administratia Bush. Administratie care a finantat razboiul din Irak si Afganistan prin emiterea de obligatii la imprumutul de stat cumparate de China – de unde Statele Unite s-au ales cu un deficit fain.

  Problema care se pune in Romania nu cred ca este ne-ati taxat destul ci: Ne-ati risipit si risipiti in continuare banii publici !
  Nu cred ca reducerea taxelor ar imbunatati nici sistemul de sanatate, nici sistemul de educatie si nu cred ca daca ar scadea taxele s-ar construi vreo faimoasa autostrada.

  Thumb up 0
 29. Vlad Petreanu,
  Nu incercam nici un ad hominem, din contra. In comentariul meu nu vorbeam de Sarah Palin, ci de liderii miscarii, care ar trebui sa dea relevanta si legitimitate. Sarah Palin era un ps la primul meu comentariu. Lucru de care s-a legat “golanul” si la care am raspuns. Faptul ca liderul unei miscari este vazut ca fiind altceva decat este iti spune ceva despre acea miscare.

  Faptul ca ia amploare nu o legitimeaza, sau sa inteleg ca de data asta “multi, da’ prosti” nu functioneaza? Cum am spus si eu mai sus, jumatate din cei asociati miscarii nu au nimic, dar NIMIC de a face cu ideea de taxe, ci se bat cu Obama pe idiotenii. Iar multi din ceilalti fac parte din miscare din instinctul de turma, asa cum de partea cealalta multi sunt acolo doar pentru ca asta e cool in grupul lor de prieteni.

  De unde stiu? Pentru ca am trait in mijlocul lor. Ii cunosc, mi-au fost vecini, colegi, prieteni. Eu nu vorbesc de ce imi zice Olberman sau ce imi zice O’Reilly, eu vorbesc de ce stiu.

  Alesii republicani care sunt de mult in Senat sau in Camera si acum sunt “de partea” celor din Tea Party sunt la fel de interesati de politicile promovate de acest grup, cum sunt cei din fostul PD (parte a socialistilor europeni) interesati de liberalism. E vorba de atragerea votului in zone unde sunt multi care sustin tipul asta de idei. Iar cei multi care sustin acest tip de idei o fac din instinctul de turma (asa numitul groupthink). E forma fara fond in cea mai pura stare.

  Marinake are dreptate despre alegeri si impozite (poate a plusat mai mult la partea cu administratia Bush, dar nu asta e important) Ia cautati, cei care va plictisiti, povestea lui Alvin Greene in statul South Carolina, ca sa vedeti exemplificarea a ceea ce spune Marinake, mai rau decat atat, e vorba de interiorul partidului democrat, inainte de a ajunge la alegerile generale.

  Golanul,

  daca nu iti place New York Times, atunci http://twitter.com/SarahPalinUSA/statuses/18863040998 poate iti place Sarah Palin care iti explica cum ea nu a folosit cuvinte gresite, ci le-a inventat, asa cum facea si Shakespeare. Ce ti se pare inteligent in asta?

  Iti repet, nu sunt stangist. M-am luptat doi ani cu ultra-Political Correctness in mediul universitar si ma mai lupt inca patru ani de acum incolo cu grupul de Gauche Caviar. Si imi dau seama cand unul sau altul incearca sa isi impuna ideile atunci cand ar trebui sa le prezinte (dupa sloganul Fox News) “fair and balanced”. Sunt destul de destupat incat sa imi dau seama cine incearca sa imi bage pe gat prostii.

  Dar, sa ma scuzi ca nu mi se pare aceasta fiinta inteligenta. La inceput am zis ca poate nu e asa rea. Dar daca ea ti se pare culta, dupa aproape doi ani de tampenii si idiotenii, atunci Elena Udrea merita sa fie Doctor in Filosofie, dupa standardele tale. Sunt alti oameni in dreapta americana ca Bloomberg, Gingrich, Giuliani, McCain pana la jumatea lui 2008, care au ceva inteligent de zis. Sarah Palin, ca vad ca iti place sa o aperi,nu merita.

  Thumb up 0
 30. David… Văd că fiecare o ţine p-a lui. Ce spuneam eu era cam aşa:

  Ä‚ştia ai noştri ne taxează aiurea.
  Li se întâmplă şi altora.
  Alţii reacţionează.
  Noi nu.

  Şi cu asta, gata.

  Thumb up 0
 31. David Morar a sintetizat foarte bine ce se intampla aici.

  Thumb up 0
 32. ok. am inteles. mie mi se pare ca aia reactioneaza prost. dar fiecare cu a lui. :)

  Thumb up 0
 33. #33

  De ce sa ies la o miscare de strada? E foarte foarte cald… De ce sa ma agit cu dreptatea? Nu duce nicaieri, pleaca ai nostri, vin ai nostri.

  Nu mai bine muncim noi linistiti la negru si ne potolim? Cu parere de rau pentru avantul dvs., asta este parerea majoritatii, si este si a mea. De ce sa ma zbat pentru un drept, cand pot sa fur? Stiti vorba aia a lui Ivan Karamazov, ca daca dumnezeu nu exista, totul este permis? Ei, mutatis mutandis, daca statul ma fura, fur si eu, ce mare filosofie. E mult mai simplu pe caldura asta.

  Pana acum, am incercat tot ce-am putut, ca sa fiu in legalitate. De acum, am convenit cu cei care ma platesc ca singurul mod in care sa ne ramana si noua niste bani din munca prestata este sa facem totul la negru.

  Americanii au in spate un trecut care le permite sa spere: dar daca ai tinut 20 de regimuri de slabit si de fiecare data ai esuat (din vina ta, desigur, dar tot esec este), nu te mai apuci, tata, de niciun regim…

  Si atunci, ce atata agitatie? Mergem frumos si muncim la negru. Solidaritate? E un cuvant polonez parca, nu?

  Cred ca in romana, la solidaritate ii spune cinism.

  O seara buna va urez.

  Thumb up 0
 34. Asa, bun… ii dam jos pe astia, pe cine punem in loc?

  Scadem TVA-ul, dam inapoi salariile la bugetari, eventual dam si 50% la profesori; asta in hartii… in realitate de unde?

  E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune si la fel de usor e sa critici atunci cand nu ai solutii…

  Thumb up 0
 35. Aha. Intzeleg. Spre deosebire de altzi ani, cind nu eram deloc taxati si cind presa nu aborda deloc acest subiect.

  Unde erati in 2002, de exemplu, sa puneti pe tapet toata aceasta sfinta indignare?

  Hmmm. :(

  O sa-ti pun un grafic miine (adica azi), Vlade, sa vezi cum aratau taxele de-a lungul istoriei noastre multilateral postrevolutzionare.

  Thumb up 0
 36. Sefu, eu ma bag. Cum s-ar zice “Vlade, fii capitanul nostru!”
  Chiar vorbesc serios. Trebuie sa renuntam la atitudinea asta de intelectuali sastisiti si sa facem ceva. Sa nu ne mai plangem tot timpul ca n-avem reprezentanti in clasa politica. In loc sa scriem pe treij’ de mii de bloguri ca ne-am saturat de taxe de-ampulea, mai bine strangem treij’de mii de opinii la un loc.

  Thumb up 0
 37. Vlade,

  Ti-ai ales cumva nepotrivit exemplul cu Tea Party, care, asa cum au mai spus si altii mai sus, militeaza impotriva cresterilor taxelor care nu au crescut. Uite un clip al lui Bill Maher despre ei:

  Thumb up 0
 38. Am revazut ieri o secventa care poate defini foarte bine, pana la un punct, situatia de acum :).
  Mafiotul (Robert De Niro) care are probleme de erectie si plange ca o muiere din te miri ce, se destainuie psihologului (Billy Cristal). Psihologul, incercand sa defineasca o cauza a problemelor si poate o rezolvare, ii vorbeste despre “complexul lui Oedip” … “Oedip ? Care ?” … “Oedip, regele grec, care isi ucide tatal si se insoara cu mama sa” … replica (este mo-nu-men-ta-la) … “Facking greeks” si “Do you think I want to fuck my mother ?” dupa care il face de doua parale si pe Freud :)

  Poate ca, precum ignoranta, si eruditia ar putea bloca intelegerea unei idei simple … nu ?

  @Someone, eu in optimismul meu ( :) ) as incerca o reteta noua de preparare a ceaiului. Daca nu ne intalnim la o ceasca de ceai, macar singuri, acasa, sa ne preparam un ceai bun. Daca ai o reteta, sunt numai ochi.

  @O romanca get-beget – ceaiul (la) negru nu este bun, pe termen lung … am folosit varietatea asta, este placut, are aroma dar daca sta mai mult devine amar …

  Thumb up 0
 39. Trăiască Rivaliuţia di Hârtii! mdah…

  Moise are dreptate – nu e fezabil cu ieşitul în stradă! Au ieşit 30.000 şi ce?
  Vlad, deja în multe locuri au loc discrete revoluţii de hârtie, că pe catifea nu merge să printezi P&L… Iar cea mai mare satisfacţie este atunci când poţi să îi oferi statului politrucilor MUltă Iubire Eternă în loc de bani!
  Cât despre reprezentare, vezi că avem Deja Desemnatul Drum-arătător, hehe, în direct laiv fără virgulă, fără pauză, calm şi monton şi mai ales adulat de Bobor, acest porc murdar şi flămând, fericit în troaca lui şi atent numai la mirosul şi sunetul lăturilor. Şi acum, duşmăniţi-mă toţi!
  Cruda realitatea este că nu a murit încă nimeni de foame, să meargă să muncească pe bune. În ţara asistaţilor sociali, muncesc doar 2.3 milioane de stahanovişti.
  Ca să parafrazez un banc celebru din Iepoca de Aur, “tovarăşi, ne mai ia statul din ce avem, sau rămâne cu ce ne fură oricum?”

  Thumb up 0
 40. Problema taxelor nu e doar de volum, ci si de strategie, sistemul fiscal roman e construit pe constrangere, nu pe incurajare, ce conteaza ca se inchid firme zilnic, ca acum pe langa activitatea comerciala trebuie sa-ti faci tot felul de strategii fiscale, ceea ce evident ca iti ocupa din timpul pe care altfel l-ai putea folosi producand mai multa valoare taxabila.
  Bine spus, statul roman largeste cu nesimtire felia, ignorand placinta. Furtul nu mai e o simpla optiune, ci din momentul in care concurenta deja il aplica, devine o obligatie, altfel cum sa rezisti in piata cand pe langa concurenti mai ai ca dusman si statul, care, prin faptul ca ii permite altuia sa scurtcircuiteze impozitele pe care tu le platesti ca boul, iti scade tie competitivitatea?
  Criza in Romania e una de management, care lipseste de peste tot, inclusiv in institutiile statului, si de aceea nu stiu nici daca o miscare pornita dinspre clasa asta asuprita a celor care produc valoare taxabila. Pentru ca noi avem doar libertatea de a ne asocia, nu si experienta, intelegerea si deschiderea de a face asta.
  Mi-am detaliat supararea pe blogul meu aici: http://bit.ly/vreauotara

  Thumb up 0
 41. ramane ideea de implicare activa, doar ca, exact cum zicea MG si romanca, nu e in cultura romaneasca. asta nu inseamna ca romanii nu reactioneaza, si ca , mai ales, nu reactioneaza corect ! reactioneaza conform tuturor regulilor de eficienta conditionate la maxim de protejarea propriei persoane pe termen scurt! – eludeaza. Stii cum injura taranii ? tu esti de la oras! * gata injuratura ! nu exista real o confruntare directa ci o evitare si mers inainte! asta inseamna ca indiferent de taxe si impozite romanii vor plati tot cca 30% din PIB, pentru ca atat li se pare corect. Ce s-ar putea face printr-o miscare simpla si eficienta pe termen lung ar fi sa nu mai foloseasca nimeni termenul de stat, pentru ca intretine distanta intre cei angajati sa administreze si cei care in calitate de clienti platesc pentru aceste servicii prin impozite si taxe. In plus, trebuie insistat ca toti primarii, consilierii, parlamentarii sunt niste angajati! Eu si tu ii angajam! Trebuie repetat pana intelege toata lumea.

  Thumb up 0
 42. #42

  mai vlade some-uane! o data a zis si mogulu vostru ceva bun, doua vorbe dajtepte: “greva fiscala”. dar a ramas tot asa, la stadiu de demagogie. un start lansat, un nucleu de organizare, o initiativa de modalitate concreta n-aveti si voi? adica nu musai el, mogulu, sau musai tu – dar totusi, nici io, costel necunoscutu, nu pot porni greva asa, de unul singur. facem si noi un brainstorming cum i-am putea grevali fiscal, CONCRET? banuiesc ca o implicare a voastra, astora, cu trustul, cu media, ar putea fi de folos, ca sa nu zic indispensabila

  Thumb up 0
 43. Sunt de acord! Francezii ies cu milioanele in strada pentru ca guvernul vrea sa le mareasca varsta de pensionare cu 2 ani, iar noi stam linistiti si le inghitim pe toate: cresteri de tva, de impozite, impozit minim, schimbari ilegale, de la o saptamana la alta, ale sistemului fiscal… Cam cat rahat poate sa inghita un popor pana sa decida ca s-a saturat?!

  Da, n-avem partide de dreapta nici in opozitie, nici la putere. Da, toata clasa politica e varza. Asta nu e un motiv sa nu facem nimic. Nu guvernul e de vina, noi suntem de vina! Nu e posibil sa lasi orice descreierat sa-ti faca ce vrea, fara sa reactionezi in vreun fel.

  Thumb up 0
 44. Faci parte din acelasi model de romani care tac si inghit. De ce nu esti tu Keli Carender de Romania? Eu m-as prezenta la protest. Sau e mai usor doar sa arati cu degetul? Sau consideri ca deja faci ceva doar scriind pe blog despre asta? N-ai putea si mai mult oare? Nu te critic…doar intreb!

  Thumb up 0
 45. Nu e prostie ce zice David Morar, pentru ca deturnarea miscarii pentru conservatorism fiscal de catre anti-obamisti (si desfigurarea miscarii pana la nerecunoastere ) poate la fel de bine sa se repete aici, de data asta de mana anti-basescienilor.

  Mai bine sa auzim de o schema de premiere a paraciosilor: afla statul ca Icsulescu a fentat statul cu 1 milion lei, Ygreculescu, autorul “anonimei”, ia zece la suta (taxabili!), depusi la banca de catre statul roman. Si premii grase ar fi. Nu degeaba auzim aluzii la conturile elvetiene si pledoarii pentru amnistia fiscala.
  O chestie de-asta generalizata si nici nu mai conteaza ca in Romania nu s-a votat lustratia. Daca fiecare inceteaza a-si fura singur caciula, s-ar putea reincepe pe baze noi, sanatoase.

  Thumb up 0
 46. O sa fie din ce in ce mai rau. Ponta si ai lui deja se pregatesc sa implementeze impozitare progresiva. Ala care munceste mai mult sau mai calificat trebuie jupuit mai mult.

  Thumb up 0
 47. P cind protestul? Ca sa vin si eu, si sa mai aduc niste tovarasi care gindesc la fel…

  Thumb up 0
 48. Parca Statul, in orice punct al lumii si indiferent de rotatia la guvernare, devine un organism de sine statator si infometat. Oricare ar fi construiesc un sistem care sa le asigure huzureala.
  Sa ne uitam mai atent: oficialii US, UE, Ro , etc . Masini luxoase, dineuri, calatorii, servcii de lux … si ei construiesc sistemul care sa infulece din ce in ce mai multi bani din munca altora (la fel cum judecatorii si-au stabilit singuri lefurile).

  Si sunt din ce in ce mai multi care formeaza organismul asta bolnav. Ar trebui ca atata timp cat esti platit din bani publici (si nu zic sa nu fii platit bine) tot ce faci sa fie transparent. Si sa iti fie foarte clar ca un nasture de la costum e platit de oameni Cinstiti care si-au taiat o friptura sau o paine de la gura numai ca sa isi plateasca taxele.

  Thumb up 0
 49. Doamne apara si pazeste, tocmai pe mamelucii de la Tea Party ti-ai gasit sa-i iei drept model? Of Doamne…

  Bun, trecand peste asta, sunt de acord, cresterea taxelor peste un nivel suportabil neinsotita de masuri de stimulare a economiei reale este practic o condamnare la moarte. Dar sunt la fel de convins ca nicio miscare de revolta mai mult sau mai putin stradala nu va duce la nimic bun. Caci cei putini care s-ar revolta contra maririi taxelor vor fi intotdeauna in inferioritate fata de cei multi asistati sociali si angajati la stat. Care au sindicate, care isi pot coordona eforturile si care de fapt sunt buba care trebuie sparta.

  Vreo 10 ani noi nu ne-am vandut tara tocmai din cauza si cu concursul acestor sindicate. Iata ca acum nu o putem reforma tot din cauza lor. Iar guvernantii stiu asta si incearca sa stinga ditamai focul (iscat tot de ei) punand greutati mai mari pe pompieri.

  Dar nu revolta gen tea party e solutia si nici munca la negru. Ci coagularea unei miscari politice cu oameni complet noi veniti din economia reala. Intrebare: cine da banii, cine se baga si cine e dispus sa-si omoare 10 ani din viata pentru asa ceva? Ei? :)

  Thumb up 0
 50. 50 de ani am asteptat sa vina americanii, acum asteptam sa vina un grup politic cu oameni integri care sa ne salveze din mocirla. Chiar daca asta ar fi solutia cea mai buna, sansele de realizare tind asimptotic spre 0.

  Intrebarea de baza este: ce sta in puterea noastra sa facem acum pentru a schimba situatia?
  a. Ne lamentam
  b. Evaziune fiscala/greva fiscala
  c. Plecam din tara
  d. Pleaca ei

  Thumb up 0
 51. Evaziunea fiscala e infractiune, de la 2 la 7 ani, cu confiscarea averii si interzicerea unor drepturi, mai ales daca e facuta in forma continuata.

  :)

  Eu pana acum am 5 NUP-uri pe asa ceva. Din 2000 nu mai platesc NIMIC.

  :P

  Thumb up 0
 52. Multe dintre comentariile acestui articol arată de ce nu se va întâmpla nimic, Vlad. Aşa sunt românii, ei ştiu lucrurile mult mai bine decât alţii. Nu face nimeni nimic, dar ei ştiu lucruri. Intelectualii neamului…

  Thumb up 0
 53. daca vinde euri si otravuri …..

  Thumb up 0
 54. cu totii vorbim..dar nu facem nimic…

  Thumb up 0
 55. Eu cerd ca e cazul sa explodeze mai repede … altfel ne baga astia in pamant …

  Thumb up 0
 56. Prost exemplul cu Tea Party Movement. Obama a scazut taxele pentru clasa mijlocie (de fapt a mutat tax brackets mai sus), aia protesteaza ca asa le zic aia care ii conduc si ii manipuleaza. Daca 8 ani n-ai zis nimic cand s-a cheltuit exorbitant pe 2 razboaie si corporate tax cuts iar la 2 luni dupa ce vine negrul la casa alba si-ti reduce taxele iesi in strada inseamna ca esti:
  a. cretin
  2. indoctrinat
  3. rasist
  4. toate la un loc
  Exista oameni sincer preocupati cu problemele fiscale in miscarea aia dar aia sunt in minoritate, majoritatea reprezinta o zvacnire a taberei albe conservatoare care simte cum i se scurge dulcea tara printre degete.
  In organizarea mitingurilor astora sunt implicati Fox News si o gramada de ONG-uri puternic legate politic (de exemplu FreedomWorks), interesele de a deraia masurile lui Obama au fost si sunt imense.
  In noiembrie au alegeri si diversi candidati sustinuti de Tea Party au ajuns in prim-plan, sunt numai unul si unul, extremisti, ultra-religiosi, ultra-nationalisti din aia care zic ca Europa e tara si ca fotbalul e un sport socialist european.
  PS: Zicea unu mai sus ca Sarah Palin are opinii bine conturate, am ras putin.

  Thumb up 0
 57. Jumătate amuzant, jumătate trist… să vezi că un text scris profesionist nu comunică mesajul…
  Adică, de comunicat îl comunică perfect… atâta doar că cititorii nu îl recepţionează.

  N-am să merg pâna la a spune că cititorii lui Vlad nu sunt la nivelul pe care îl merită articolul – nu – n-am să zic asta; am să încerc să traduc, totuşi.

  Vlad face o paralelă între reacţia mioritică şi cea străină la un caz simplu: statul calcă naţiunea pe bombeu mai mult decât e normal.
  Atât.
  Asta e esenţa articolului.
  Mă rog, mai sunt ceva mirodenii de filozofie socială, istorică… dar în esenţă – asta e.

  Partea veselă – ce zice boboru’ :

  “nu se poate… nu e bine… ne e scârbă… ăia sunt idioţi… o turmă… Sarah Palin e analfabetă… mai bine dansăm… mai bine te-ai documenta… mai bine muncim la negru… mai bine stingem lumina… mai bine fentăm statul… ascultaţi-mă pe mine, că sunt geambaş… e uşor să latri… nu-mi vine să cred…”

  Şi dă-i şi combate.
  Cu veselie.
  Alături de subiect, desigur.

  Culmea e că autorul sintetizează personal – la un punct oarecare (bănuiesc că i-a venit acru de atâta inepţie) :

  “…fiecare o ţine p-a lui. Ce spuneam eu era cam aşa:
  Ä‚ştia ai noştri ne taxează aiurea.
Li se întâmplă şi altora.
Alţii reacţionează.
Noi nu.
  Şi cu asta, gata…”

  Boborul, desigur – mai comentează odată – să aibe ultimu’ cuvânt:

  “…am inteles. mie mi se pare ca aia reactioneaza prost. dar fiecare cu a lui…”

  La încheiere, partea tristă, oferită de David Morar:

  “…ca ia amploare nu o legitimeaza, sau sa inteleg ca de data asta “multi, da’ prosti” nu functioneaza? Cum am spus si eu mai sus, jumatate din cei asociati miscarii nu au nimic, dar NIMIC de a face cu ideea de taxe, ci se bat cu Obama pe idiotenii. Iar multi din ceilalti fac parte din miscare din instinctul de turma, asa cum de partea cealalta multi sunt acolo doar pentru ca asta e cool in grupul lor de prieteni.
  De unde stiu? Pentru ca am trait in mijlocul lor. Ii cunosc, mi-au fost vecini, colegi, prieteni. Eu nu vorbesc de ce imi zice Olberman sau ce imi zice O’Reilly, eu vorbesc de ce stiu…”

  Cu regret, d-le Morar, trebuie să remarc că atunci când spui “…dar daca a castigat democratic, nu mai poti sa te iei de ceva ce nu mai conteaza…” dovedeşti cu prisosinţă că habar n-ai ce vorbeşti. Posibil ca pentru tine, ca şi pentru mulţi alţii cuvintele “…a nation of laws and not of men…” sunt doar un slogan oarecare.
  Pentru americani însă… reprezintă altceva decât o înşiruire de 8 cuvinte.

  Întâmplător, se leaga de ce scrie Vlad.

  :)

  Thumb up 0
 58. @Blegoo – Omule, se vede treaba că ai stofă de pedagog şi asta nu-ţi dă pace … sau poate doar ţineai să arăţi că ai priceput şi tu ? Da’ poate că au priceput şi alţii ce şi cum da’ vor să arate că şi ei ştiu, mai abitir, da’ poate că au ‘fun master pe undeva şi treaba asta nu trebuie trecută cu vederea, da’ poate că domnu’ Vlad le-a luat ideea de la gură (o mestecau şi ei de mult) şi atunci vin aici să se descarce, că pe blogurile lor nu mai ţine, da’ poate că … io zic că nu-i cazu’ să-i iei partea lu’ domnu’ VLad, doar ai văzut că la o adică poate şi singur.

  Şi ce vreau io de la tine ? Păi io sunt “ascultaţi-mă pe mine, că sunt geambaş …” … şi dacă nu ai prins ideea imi pare rau da’ io n-am stofă de pedagog (sau pricepi, sau mă laşi) aşa că o să rămîi … cum ziceai că te numeşti ?

  Aşa, scoasă din contex, exprimarea chiar pare tâmpă dar dacă ai răbdare să citeşti cu atenţie totul (nu imi fac griji că nu ai inţelege), vezi ca ea trebuie să ramână în text. Nu cred că este cazul să priveşti de sus. Ai avut măcar o clipă gândul că poate tu eşti cel care ar avea nevoie de expricaţii ?

  Domnu’ Vlad io mă retrag … prea mult testosteron p-aci, prea vor să aibă musai dreptate sau să fie moţ. Păi la cît arată dă tensionaţi băieţii poa’ să esplodeze dîn moment în moment. Scuze.

  Thumb up 0
 59. Blegoo, mulţumesc :-)

  Educaţia mea de jurnalist profesionist mă condiţionează să nu mă cert cu publicul. Uneori mai cedez, dar îmi pare rău dup-aia :-)

  Thumb up 0
 60. Cred ca suntem prosti si lasi si despicam firul in patru ca sa se observe ce genii neintelese suntem. Dati-mi o pusca si-i impusc, la draq. Ca sa vezi ce anti revolutionari suntem noi, dar dupa revolutie, toti vroiam sa fim marii si neobositii revolutionari. De anostitate m-am saturat. Se pare ca voi nu. Majoritatea gandeste prost. Minoritatea n-are sorti de izbanda. E logic, logicilor. S-au infiintat atatea ong-uri care nu fac nimic. N-avem lideri, e clar. dar avem lasi si egoisti din belsug. Surprinzator…?! Eu sustin tot ce se poate face pentru a-i infricosa macar putin pe tontii astia de ne tot conduc de 20 de ani. Chiar si revolutie, chiar si de catifea, de parca ar conta… Doar sa stie ca nu-si pot face de cap la infinit. Discutati despre nu stiu care Palin, de parca l-am chema pe el sa ne divulge secretele longevitatii populatiei bastinase din Papua sau de oriunde. E doar o analogie, un exemplu. Dar avem idei fixe, macar de-astea nu ducem lipsa! :)

  Thumb up 0
 61. @ Someone: N-ai de ce… uneori nu pot să mă abţin.
  D-aia m-am şi băgat în seamă… că tu împingi politeţea de la virtute la viciu.
  :)

  @Glass@Iron: Bleg fiind, pe mine m-a amuzat chemarea ta la atenţie – calificată de meseria descrisă. Nu-i motiv de supărare, cred… d-aia am şi pus-o la secţia de “veselie”. Nu mi s-a părut “tâmpă” deloc – dimpotrivă – am admirat consecvenţa de a urma un stil literar oarecum suburban.

  Nu m-am gândit că aş avea nevoie de explicaţii/desene în ce priveşte comentariul tău – cred că e relativ limpede şi urmează un fir logic, consecvent: ţii socoteala câţi sunt pentru, câţi contra… după o formulă personală.

  Nu mi-aş permite să “îl apăr pe Vlad” ; nu sunt de calibrul lui, profesional vorbind, iar el n-are nevoie de “apărare”… a mea mea ori a altcuiva, dat fiind nivelul intelectual al comentariilor.

  Cum spuneam, uneori nu pot să mă abţin – asta-i tot. Dacă tu vrei să mi-o iei în nume de rău… ce să fac, o să trăiesc şi aşa, nu?
  :)

  Thumb up 0
 62. Ei hai, da’ ce-s prost să mă supăr ? Cum s-o iau în nume de rău acu’ după ce mi-ai şi spus ce şi cum ? Ochei, atîta doar că mi-ai lasat o impresie cam neprietenoasă mă-nţelegi da’ care zici că nu-i chiar aşa. Io zic că e cazu’ sa-mi fac o meaculpă de-a mea, nu ? :)
  Tu nu te poţi abţine (cîteodată) bine ca ştiu, io am impresia şi sar (tot cîteodată) … cînd iţi zic că suntem tensionaţi nu mă crezi … testosteronu’ bată-l vina.

  ‘oi mai trece p-aci, poate, poate, s-o învrednici careva să zică cum se face să le dau cu flit şi ‘oi căuta şi-n alte părţi, tre’ să fie pe undeva ‘fo informaţie că prea e de tot cu fanarioţii ăştia care iau zece piei şi p-ormă joacă banii şi bătuta pe sufletu’ meu.
  Să nu te superi domnu’ Vlad, ‘oi mai trece, ce dacă ziceam că m-oi retrage, ce alţii mai mari decît mine nu ziceau la fel şi p-ormă se dădeau intorşi ca la Ploieşti ? S-ar zice că sunt în trend, nu ? :) Mulţam.

  Thumb up 0
 63. @Glass&Iron: Mă bucur că ai înţeles mesajul meu în spiritul în care a fost intenţionat. Cred sincer că aduci o contribuţie (prin comentarii) la dezbaterea generală.
  Ca exemplu – ideea cu tensiunea la care suntem supuşi. Testosteron ori altceva… n-am idee ce… fapt e că tensiunea generală e ridicată, fără discuţie.

  Posibil ca asta să conducă oameni perfect capabili şi inteligenţi să comenteze aiureli – nu mă refer la tine în special, mai degrabă în general, chiar şi la mine.
  Ori, asta mi se pare o contribuţie; am să ţin minte, pentru viitor.
  C-o fi tunsă… c-o fi rasă… poţi să consideri că ai avut o influenţă asupra modului de gândire al cuiva – eu, adică.

  Thumb up 0
 64. Da. Poporul asta accepta in tacere prea multe.
  Asa este invatat. Si nu se va schimba, poate, niciodata.
  Este o mentalitate creata in secole de asuprire/aservire/cotropire/indoctrinare/tiranie/dictatura – incepand cu turcii si habsburgii si terminand cu neo-comunistii.
  Suntem intr-un loc (geopolitic vorbind) in care nu ne permitem sa stam drepti. Niciodata!

  Thumb up 0
 65. Asta la noi echivaleaza deocamdata cu o invitatie la dans din pacate.

  Thumb up 0
 66. Si cam cate sute de ani ne mai putem folosi de scuza cu turcii si popoarele migratoare?
  Eu zic ca e timpul sa ne asumam prezentul si sa acceptam ca el e determinat doar de deciziile si de actiunile noastre de acum, nu de ce au facut Burebista sau Stefan cel mare, si cu atat mai putin de ce fac Sarah Palin si Obama.

  Deci facem ceva? O varianta ar fi o campanie de comunicare in randul asociatiilor profesionale, organizatiilor si federatiilor patronale etc. Un protest organizat de ei ar avea mai multa legitimitate si sustinere decat un protest stabilit pe un blog.

  Thumb up 0
 67. Blegoo:

  Ca sa te linistesc, “te iei de ceva ce nu conteaza” este despre jumatatea din cei din miscare care se cearta cu Obama ca nu ar fi nascut pe teren american, iar restul habar n-au ce e cu taxele. Asta daca nu ti se pare destul de clar cand am scris prima data (sau ti-a placut mai mult sa scoti din context). Ce ti se pare mai inteligent? Sa te certi cu un lider pe ce vrea sa faca sau sa te certi cu el pe ceva ce nu mai conteaza? Ce e mai productiv ca si critica, sa zici ca Basescu conduce tara in mod gresit sau ca a lovit copilul ala acum 4 ani? Iar faptul ca citezi un fragment intreg ca sa imi trantesti un principiu care nu are de a face cu nimic din ce ziceam arata ca si tu intelegi la fel de putin ca si noi, in acceptiunea ta, din dicutia asta.

  Ca vad ca e la moda sa explicam ce am vrut sa zicem. Mie mi s-a parut ca luam ca model o organizatie care face aproape orice dar nu ce isi propune in titlu, deci daca simplificam totul, ei, de fapt, nu reactioneaza. Sau, daca vedem ce zic si ceilalti care stiu ce se intampla in America, de fapt lor nu li se intampla sa fie taxati mai mult, deci nu suntem in aceleasi situatie. si atunci

  “Ä‚ştia ai noştri ne taxează aiurea.
Li se întâmplă şi altora.
Alţii reacţionează.
Noi nu.”

  devine:

  “Ä‚ştia ai noştri ne taxează aiurea.
Nu li se întâmplă şi altora.
Alţii reacţionează gresit.
Noi deloc.”

  De asta am mai “comentat o data”. Nu ca sa am “ultimul cuvant” ci sa nu las niste chestii care sunt factual gresite sa persiste. Intelegi? Nu ma interesa sa castig vreo dezbatere, ma interesa sa se dezbata in cunostinta de cauza.

  Sau nu e important sa lucram cu idei clare? Nu e important sa ne raportam la adevar? Nu e important sa tragem paralele intre lucruri reale?

  Daca textul nu facea referire la miscarea din America, si traducea T.E.A. pe romaneste, nu aveam nimic de comentat. Cum ati fi comentat voi la un text din Ungaria, sa zicem, care ar da ca exemplu guvernul Boc? N-ati fi zis, stai ca nu e asa, ca de fapt aia nu fac ce zic? Sau ati fi lasat pe cel care a scris textul sa creada ceva gresit, din punctul vostru de vedere?

  Sarah Palin sau ceilalti lideri au intrat ca piloni principali de discutie cand aparatorii ei au venit sa ne explice cum ea e inteligenta. Nu eu am deturnat discutia. Asta era ca o gluma, un PS, un fapt divers, nu era argumentul meu.

  Thumb up 0
 68. D-le David Morar – îmi asum responsabilitatea de a fi fost neclar în exprimare – de aici dorinţa d-tale de a mă linişti, bănuiesc.

  Personal, nu m-am legat de percepţiile/părerile legate de “care-i treaba cu americanii pe care eu îi cunosc fin’că am trăit între ei” – ar fi absurd, e doar o părere, bazată pe experienţe strict personale şi (bănuiesc) strict localizate.

  Mi s-a părut trist totuşi, în contextul discuţiei, emiterea de declaraţii cu tendinţă de adevăr absolut, de necontestat, irevocabil, enciclopedic.
  Parafrazând, reiese că: americanii sunt aşa şi pe dincolo… partidul cutare e aşa… cutăriţă e proastă… reacţia e proastă.

  Mă îndoiesc că un american oarecare ar judeca TOATÄ‚ România, bazat pe o vizită intr-un sat de ţigani.

  Acuma… la subiect: atunci când scrii:

  “…dar daca a castigat democratic, nu mai poti sa te iei de ceva ce nu mai conteaza…”

  dovedeşti, aşa cum am spus mai devreme, că nu cunoşti spiritul şi mentalitatea americană. Pentru ei, constituţia e ceva la care ei se relatează, nicidecum se şterg cu ea la fund.

  Atunci când am citat că America e “…a nation of laws and not of men…” m-am referit exact la ideea că “…nu poţi să te iei de ceva care nu mai contează…”, pe care d-ta ai susţinut-o.

  În America… Constituţia contează; obiecţiile celor care pun întrebări despre calificativele lui Obama de a fi preşedinte în America sunt bazate pe Constituţie, Articolul II, Secţia 1, Paragraful 5, ca să fiu mai precis.

  Întrebarea d-tale – “…Ce ti se pare mai inteligent? Sa te certi cu un lider pe ce vrea sa faca sau sa te certi cu el pe ceva ce nu mai conteaza?..” conţine o premiză falsă – anume că e o chestiune de inteligenţă.

  Nu e.
  E o problemă de principiu. Dacă America n-ar fi o “…ţară de legi, nu de oameni”, Nixon nu şi-ar fi dat demisia. Èši se pare inteligent să dai jos un leader care a făcut bine pentru naţiune, dar care a minţit despre ceva neimportant? Argumentul l-ar încălzi la inimă pe Clinton – în definitiv, el a fost un preşedinte bun şi continua să fie un politician excelent; că a dat o muie la o fetiţă… ce mai contează, nu?

  Întâmplător, Tea Party n-are treabă cu Birther Movement – sunt chestii deosebite. Asta nu înseamnă că cei care pun întrebări despre locul de naştere a lui Obama n-au un argument valid, bazat pe constituţie. Dar e altă Mărie, cu altă pălărie.

  Nu vreau să înţelegi că am dorinţa de a-ţi da vreo lecţie; în definitiv, eşti liber să crezi ce vrei.
  Dacă tu crezi că jumătate dim membrii Tea Party din America se bat cu Obama pe idioţenii… simte-te liber să crezi asta.
  Dacă eşti convins că cealaltă jumătate sunt acolo din spirit de turmă, e din nou treaba ta.

  Dar fiindcă spuneai că e important să lucrăm cu idei clare: Tea Party NU E DESPRE TAXE.
  (lasă ce spune Vlad, el trage o licenţă poetică, d-aia el e scriitor iar noi comentatori)… :)

  Tea Party este o reacţie a unui segment important al populaţiei americane la anumite iniţiative ale administraţiei şi guvernului american. În cuvintele d-tale, “…e important să te cerţi cu un lider pe ce vrea să facă…”

  Să spui că nu contează se cheamă că nu eşti la curent cu politica americană. Dacă n-ar conta… nimeni nu şi-ar bate capul să-i acuze în fel şi chip de orice.
  Problema e că Tea Party ESTE important, că e în creştere şi că obţine rezultate politice, inclusiv locuri în congres şi probabil curând în senat.
  Care senat…nu e ca în senatul României, un fel de cocină unde dorm porcii…
  :)
  Ar mai fi de comentat, dar mi-e că mă acuză Glas&Iron de pedagogie… ori Vlad că scriu mai mult decât a scris el.
  :))

  Thumb up 0
 69. asa, si?ai identificat problema, bv esti un geniu, mai sunt inca vre-0 11-12 mil la fel de genii p aici..si ce propoi concret ceva- do-able?nimic..a crd k vrei si tu neste publicitate pa blog ca nu mai e plin portofelu, nu se mai dau jdemii de euro sa vorbesti 30 min pe saptamana la tv?aa , trist pt voi, inca incorect pt restu, la munca depusa traieste si tu cu 10 mil pe luna dak poti si dupa cheama la solidaritate, nu ma lua ca esti la privat si nu se aplica, ba se aplica

  Thumb up 0
 70. OK, fie cum ziceti voi. Nu ma mai enervez sa va explic nuantele, ca vad ca sunt singurul din cei care au mai incercat in comentarii sa va explice care s-a intors sa va raspunda. Va doresc succes cu miscarea voastra de protest. NTD! NTD! NTD!

  Thumb up 0
 71. Haha, povestea cu Alvin Greene translatata in spatiul mioritic ar suna asa: Vasile Pesmete, dintr-o familie de tarani moldoveni intr-un judet unde votantii PSD sunt 80%, castiga alegerile primare in PDL si va candida pentru functia de senator a judetului sau. Dupa alegeri, se constata doua lucruri: 1. omul este somer, desi are niste bani de la disponibilizarea recenta din armata, din care bani sustine ca si-a platit campania si tazele de inregistrare la biroul electoral judetean (exista insa zvonuri ca ar fi fost platit de baronul pesedist X, care a castigat alegerile primare in partidul sau si probabil va castiga functia de senator cu scorul de 80-20). 2. Se pare ca pedelistii l-au votat pentru ca pe buletinele de vot apareau tot felul de nume care sunau fie ruseste, fie ungureste, fie turceste, Vasile Pesmete sunand ca fiind cel mai credibil ca roman. Stupoare insa, Vasile este de fapt membru al etniei rroma.

  Stiu ca e off-topic, insa Blegoo, in buna traditie a jurnalismului marca Ion Popescu-Puturi, a desirat de tot subiectul, de nu se mai poate citi si nici raspunde nimic, asa ca am preferat sa o las balta si sa bat campii pe o alta tema.

  Unica chestie on topic: mergeti inapoi pe firul apei, ca plutasii, si studiati miscarea Tea Party cea originala. Cu siguranta va suna mai bine.

  Thumb up 0
 72. Slugerul Tudor din Vladimiri a ridicat tara.A aratat adevarul.A ridicat armele si a obtinut victorii militare care au zguduit establismentul din acea vreme. Cand insa a incercat sa impuna legea si disciplina interzicandu-le pandurilor sa prade Bucuretiul cei din urma l-au parasit.Rezultatul?A fost ridicat de eteristii lui Ipsilanti din propriul lagar fara ca pandurii lui sa miste.Ba chiar i-au spus ca asa merita.Daca nu ma inseala memoria,in zilele noastre s-au adunat cam 30 de mii de sindicalisti care s-au apucat sa danseze “Pinguinul”in loc sa-i sparga ochelarii lui Vladescu.Sigur Hossu &comp sunt departe de a putea fi considerati cine stei ce lideri,din pacate toate decad.Asa ca nu ne ramane decat rezistenta personala…

  Thumb up 0
 73. Să nu uităm că în America, refuzul plăţii taxelor este privit ca un act terorist.

  @O romanca get-beget: Dacă eşti româncă get-beget, de ce scrii Dumnezeu cu literă mică?

  Thumb up 0
 74. hai frate, ma lasi cu Tea Party ? un rahat de taur mai mare ca asta n-am vazut ever … numai cand vezi ca Sarah Palin e capitanul lor iti trece tot cheful … ce dracu, Petreanule, asa de usor te lasi manipulat ?

  Thumb up 0
 75. termenul asta de solidaritate pe mine ma fascineaza. incep sa cred ca solidaritate in romania inseamna solidaritatea saracilor cu bogatii care nu mai castiga la fel de mult.

  Thumb up 0
 76. Chiar sunt curios cati se vor mai lega in continuare de detalii ratand esentialul. Ca de asta nici nu functioneaza dialogul.

  Thumb up 0
 77. @fLoreign: Adică… e vina mea că tu nu poţi să comentezi la subiect?
  N-ai loc de blegi… ce să zic… bună scuza!
  Bine, băh… (am trăit s-o aud şi p-asta)… :)

  @Ionuţ Oprea: Ce atâtea curiozităţi dom’le? Ai curiozităţi, întrebi la Radio Erevan, nu? :)
  Serios acuma… dacă te uiţi la toate comentariile, există puncte de vedere valabile, care contribuie la discuţie. Sări cu încredere peste ale mele, eu am fost “afară de subiect”.
  :)

  @canadianu’ : Mai lipsea să zici că ăsta e post plătit de Tea Party… să le facă Petreanu reclamă.
  Da, băh, Sarah Palin îl manipulează pe Vlad!
  Ce, eşti invidios?
  Vrei să fii şi tu… manipulat?
  :)

  Thumb up 0
 78. Cred că mă enervez la loc.

  :-)

  Thumb up 0
 79. Vlade, dupa cum ai observat retrospectiv:
  la ei: cand s-a nascut manifestul TEA a avut pro/cons. Apoi, s-au miscat lucrurile. In ce directie… nevermind.
  la noi: se vorbeste despre tipuri de manifestatii (gen TEA) si nu agreem ca pot fi si adepti si detractori. Apoi, nu se intampla nimic. Absolut nimic.
  Subscriu la Guran!

  Thumb up 0
 80. FYI – magazinul nu plateste TVA-ul la stat. Ci cumparatorul. Magazinul nu face decat sa ‘forwardeze’ niste bani la stat. Asa ca anuntul este mincinos.

  Thumb up 0
 81. @Someone:
  “Cred că mă enervez la loc.”
  Păi… ce să-ţi fac, dacă dai liber la toţi maidanezii… cum aş fi eu…
  :)

  Thumb up 0
 82. Nasol cu tea party, in loc sa prindem mesajul cu revolta ne-am oprit toti la falsitatea si ipocrizia miscarii. Nu poti sa zici ca ne pierdem in detalii sau ca de fapt era despre altceva postul cand jumate din el este o paralela cu o miscare falsa.
  Existau si alte exemple, din Franta pana in Grecia, poate mai adecvate.

  Cat despre ideea in sine: nu taxele sunt problema in romania, ci coruptia si cheltuitul banului public. Care ban public se duce prin licitatii cu dedicatie, sau pe porcarii gen ceasuri aurite.
  Ca sa nu zicem nimic despre fondurile din UE, pe care suntem incapabil sa le atragem. Vorbim de miliarde de euro.
  Cat despre nivelul de taxare: progresiv si dur pentru bracketul de sus. Cand ai oameni care traiesc in case de chirpici si abrutizati de munca, sa fii bogat e o crima, pentru care e drept sa platesti.

  Thumb up 0
 83. “Şi, la un moment dat, totul explodează.” Unde la noi? Glumesti desigur. Citeste putin istoria asa cum a fost ea, nu rescrisa de comunisti. Nu prea au fost explozii. Romanii se descarca prin o groaza de metode, unele enuntate de tine. Pentru orice schimbare este nevoie de un lider iar noia avem de-a lideri….. suntem plini de lideri si manageri.
  Este o criza de moralitate globala. Romania nu a contat si nu va conta nici in viitorul apropiat in chestia asta.
  Schimbarea este posibila si de jos in sus, este mai greu dar se poate.

  Thumb up 0
 84. Exemplul cu Tea Party este extrem de nefericit. Traiesc momentan in America si urmaresc evenimentele sociale si politice zi de zi. The Tea Party este cea mai mare adunatura de prosti din lume. Pe bune.

  In primul rand, The Tea Party nu e altceva decat o adunatura de albi bogati care s-au trezit cu un presedinte negru. Cum rasismul din ei n-a murit niciodata, acum este momentul ca ei sa se revolte. Toata povestea cu impozitele prea mari ascunde de fapt opinia lor ca banii lor din impozite se duc la negri si alte minoritati care sunt saraci pentru ca sunt lenesi. La asta se rezuma tot. Cum rasismul denote ignoranta crasa si ignora total istoria si contextul social-economic, nu ma voi chinui sa-ti explic de ce asta e o dovada clara ca Tea Party e o adunatura de idioti.

  In al doilea rand, impozitele in America sunt printre cele mai scazute din tarile civilizate. Impozitele sunt mari in Suedia, nu in SUA. De asemenea, impozitele de azi din America sunt cele mai scazute din ultimii cincizeci de ani din tara asta. Deci nu e adevarat ca impozitele sunt mari. Impozitele de acum sunt mici in comparatie cu cele de pe vremea lui Kennedy. Mai mult, si aici e sufletul problemei. Impozitele au scazut mult mai dramatic pentru cei bogati decat pentru clasa de mijloc. Deci ideea ca membri Tea Party sunt supra-taxati e o minciuna sfruntata.

  Insa contextul socio-economic din SUA este foarte diferit de cel din Romania. In SUA statul chiar foloseste banii din impozite sa faca lucruri utile. Un exemplu concret e autostrada pe care merg eu la aeroport cand vin in Romania. Aceasta autostrada a fost refacuta pe aprox. jumatate din traseu in vara asta. In total, asta inseamna cam 100 km. Deci mai da-le incolo de impozite, le platesc cu drag daca stiu ca am pe unde sa merg cu masina. Romania este la polul opus. In Romania banii nu se duc decat in buzunarele cui trebuie. Nu tu autostrazi, nu tu spitale, scoli etc. Deci teoretic as fi de acord in Romania cu o miscare de protest, insa nu as asemana-o cu Tea Party.

  Thumb up 0
 85. Eu tot nu am inteles de ce v-ati dus la B1 ?Postul de tv care l-a gazduit pe cel care l-a facut pe Rege tradator!postul care lauda orice initiativa cretina basesciana!oare fostul post tv nu v-a mai multumit?
  material vorbind.Pentru ca este singurul post care incearca sa lupte impotriva acestui dictator ce vrea sa ne distruga pe toti!
  Oare va convine in ce postura sunteti acum?
  pe blog criticati statul asta cretin.Si?mai departe ?

  Thumb up 0