Ne ofensăm prea uşor, ne civilizăm prea greu

Foarte multă iritare din cauza unui documentar despre românii care vin în Marea Britanie. The Romanians Are Coming, o producţie Channel 4, are 3 episoade. Primul a fost difuzat marţi. Chiar înainte de a-l vedea, ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, „a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare” (sursa).

Deci statul român a reacţionat la un promo de televiziune.

Filmul propriu zis ar putea fi, de fapt, cu totul altceva decât au înţeles românii sensibilicoşi. „The Romanians Are Coming review: funny, balanced and tinged with tragedy”scrie The Guardian, care remarcă: „(documentarul) examinează problema (imigraţiei românilor) din ambele unghiuri, din toate unghiurile, dacă e să fim corecţi… are o grămadă de umor, chiar dacă o mare parte are o notă tragică… nu doar plăcut de urmărit şi echilibrat – nici condescendent şi nici forţat – filmul este mişcător, şi omenesc, şi este unghiul personal al unei chestiuni foarte politizate”.

Dar, vorba lui Eftimie, principala activitate a multor români pare a fi să se simtă ofensaţi – nu doar în Marea Britanie.

E doar un reportaj, FFS, să ne relaxăm un pic, şi nici măcar nu inventează ceva. Adică, dacă pe străzile Londrei ar fi doar românce frumoase, în ii bucovinene, mirosind a flori de câmp, cu dinţi perfecţi şi păr bălai, împrăştiind steluţe şi împărţind sărutări şi tradiţionalii covrigi calzi (luaţi direct din coada nobililor ciobăneşti mioritici ce le însoţesc), poate că ar apărea şi ele în film. Dar, ce să vezi, reporterii nu le-au găsit – şi nu din rea-voinţă.

De ce nu-i filmează şi pe românii geniali din laboratoare, spitale, universităţi etc? Păi, nu ăia deranjează.

Vi se pare că brtanicii sunt rău-voitori? Păi da, aşa e, ia uite ce au mai filmat ei despre români:

Un reportaj despre viaţa în canalele Bucureştiului! Ah, mişeii! Dar, ce să vezi, în cazul ăsta nu s-a simţit nimeni ofensat – cum nu e nimeni jignit de situaţia asta de 25 de ani sau mai mult încoace. Imaginile astea sunt trase exact în faţa Gării de Nord şi despre problema asta ştie toată lumea, dintotdeauna. Irina Szas filma Homo Canalis pentru Reporter Tele 7 acum 20 de ani în aceleaşi locuri, doar cu alte personaje. Jurnalişti români iau premii scriind despre asta. Asta nu ne ofensează?

Ah, şi, ce, suntem jigniţi că vin străinii şi filmează mizeria din satele ţigăneşti ale României? Păi sunt în România! E mizeria noastră, nu a lor, iar pe noi nu ne deranează decât când ne-o văd alţii?

„Dacă aveţi stomac şi ceva timp să vă enervaţi, priviţi acest documentar… spuneţi-mi ce-am putea face?” – întreabă cu zâmbet de troll Lucian Mândruţă pe Facebook:

Păi, nu e chiar aşa greu: am putea să privim în faţă mizeria, sărăcia şi înapoierea României, să ni le asumăm pe toate, că sunt ale noastre şi ne reprezintă şi ele, şi să muncim cu încăpăţânare, an după an, deceniu după deceniu, ca să scăpăm de ele.

Şcoală, apă, canal, asfalt, curent electric şi, mai presus de orice, cultura muncii şi a progresului. Adică, zău, jumătate dintre românii din această ţară n-au acces la apă curentă şi canalizare, şi ne simţim jigniţi când strâmbă unii din nas la noi?

Am mai spus-o: prima condiţie pentru rezolvarea unei probleme este recunoaşterea ei – şi în nici un caz să fii ofensat când te trage cineva de mânecă.

Articol din categoria: ACTUALITATE

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. Tot cu gândul la iile bucovinene am rămas, dar FOARTE BUN articol, Vlad!

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  DonPeeter ăla, din pct meu de vedere, comite o nedreptate. Sunt doar 10 minute din film, cele de început. Episodul are 50, iar pe parcurs ai o grămadă de învățat despre diverse: cum dragostea de familie te face să pleci la mii de km distanță pentru a încerca să îi ajuți, cum înduri frig, batjocură, foamete ca să încerci să-ți aduci fata la tratament în altă țară pentru că în țara ta un medic și-a bătut joc pentru că nu ai dat șpagă. Mai prezintă și partea cealaltă, cum sistemul de ajutoare englez e puțin cam prea permisiv, cum NHS (sistemul medical) acceptă pe oricine și te tratează gratis, deși ești străin, pe când în România te-ar costa cel puțin vreo 3 salarii medii

  Dar vedem un trailer, vedem 5 oameni de etnie romă și gata, uite cum ne prezintă ăștia. Când de fapt oamenii ăștia sunt cinstiți, nu s-au dus să fure, să dea în cap, s-au dus să muncească pentru a putea trimite bani acasă. Sunt dezamăgit de reacția multora…

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Adevarul e ca multi ajung in civilizatia engleza direct de la buda din fundul curtii. Si normal ca se adapteaza mai greu, probabil dupa 1-2 generatii (!).
  Singurul motiv pentru care suntem deranjati este ca nu cumva sa fim confundati pe acolo cu unii d-aia necivilizati in conditiile in care noi mustim de civilizatie (vezi trotuarele pline de rahati de caini din orasele mari – asta in conditiile in care nu prea mai sunt caini comunitari pe strazi).

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Ion Jinga s-a pozitionat corect. Fiind reprezentantul comunitatii nu se putea exprima diferit fata de comunitate. 😀

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  am remarcat și eu că-n documentar nu apar actori ce joacă anumite roluri – într-o scenografie premeditată – ci par a fi cetățeni români pe străzile Londrei
  …..
  și atunci, ce am avea de contestat?

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Ai dreptate, trebuie sa ne asumam problemele pe care le avem, si cele prezentate in documentar exista si sunt reale. Problema e ca se face abstractie de romanii care nu au probleme, care muncesc, platesc taxe, la fel ca britanicii lor. Cand incepi sa recunosti ca ai o problema, trebuie sa vezi in detaliu ce problema ai, nu doar sa fii de acord cand iti zice altcineva ce problema ai. Da, suntem saraci, unii, da, suntem necivilizati, unii, dar nu toti si lumea priveste doar partea negativa. Nu sunt un optimist, sunt un realist si de-aia vad si romani normali care o duc bine peste tot, chiar si in tara, deci noi nu suntem chiar latrina Europei. Nu cei ,,normali” deranjeaza, si chiar de-asta suntem ofensati de documentarul asta. Suntem bagati in aceeasi oala si eu m-am cam saturat sa merg in strainatate si lumea sa fie surprinsa ca sunt un om corect, nu sunt tigan si vin si din Romania, in loc sa fie starea de fapt. Ne si ofensam la anumite lucruri la care nu ar trebui, dar nici nu ne ofensam cand trebuie. Aceasta problema ar trebui dezbatuta, ca daca plecam de la premisa ca noi ca natie ne ofensam prea usor atunci subiectul asta va intra in derizoriu si nicio problema, de pe orice esicher, nu va fi rezolvata. Hai, zi faina tuturor.

  0
  0
 7. #7 Comentariu nou

  Vlad, ce articol-sofism perfect! trista opinia ta, parerea mea (sic!)!

  Hai sa mai incerc un sofism, cu iz de poezie…doar pentru ca respiratia ta de cafea de dimineata este dezastruoasa, inseamna ca ar trebui sa te cureti (sic) mai des + as putea deci sugera cu umor si balansat ca esti.un.imputit? ar trebui sa fim liberi sa vorbim despre conditia ta urat mirositoare?

  ah, ok, asta ar fi atac la persoana, pe persoana fizica

  0
  0
  • #8 Comentariu nou

   Cum e situația prezentată de tine asemănătoare documentarului de pe Channel4? Adică… l-ai văzut?

   0
   0
  • Totuși, Ruxandra, o reacție statului român față de un reportaj făcut pe străzile Londrei? Nu ți se pare că e chiar exagerat? Cum ar fi să protesteze ambasadorul chinez la București pentru fiecare reportaj despre evazioniștii fiscali de la Dragonul Roșu? Avem o încordare cam provincială față de toate problemele astea…

   0
   0
 8. Domnule Petreanu, o societate care are access la apă curentă, canalizare , o educație civică decentă și mai ales access la informația corectă este o societate greu de cucerit. Doar așa se explică înapoierea forțată la care am fost supuși după ’89, începând cu Ilici și la care pun umărul de zor, după cum am văzut recent cazul canalizării din Comarnic, figuri de frunte din politica românească sau rude ale acestora.

  Noi abia ne descurcăm să supraviețuim, cum să ne putem gândi să donăm sistemelor de învățământ sau medical, armatei sau DNA-ului și să facem posibil ceea ce clasa noastră politică se străduiește să împiedice?

  0
  0
 9. Am vazut acel reportaj cu bruce lee, pur si simplu am ramas socat….

  0
  0
 10. #12 Comentariu nou

  Vlad, eu cred ca nu…
  E o reactie minima fata de o actiune de denigrare…pentru ca povestile alea reale (dar condimentate!) NU sint definitorii pentru noi…sint si ele acolo, specifice chiar, dar nu definitorii…iar porcii aia ii dau o nota definitorie!

  Pai, hai sa vedem…Ambasada sa nu zica nimic, Guvernul nici atat (ar fi prea mult), o parte a presei/vectorilor (tu si altii) chiar se amuza ca e „umor”, „real” chiar, lol…mandruta a dat-o in patriotism, hai sa radem de el…prostanacul…deci cu alte cuvinte sa nu facem nimic…”cum ar veni” 🙂

  o sa te rog sa scoti toate articolele/tag-urile cu „miorita” de pe blog 😉 haha

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   Povestile alea, din pacate, SUNT definitorii. Pentru ca o mare parte din romani sunt plecati sa munceasca pe unde au apucat un locsor. Au plecat satui de saracie, de nepotisme, de pile, de toate disfunctionalitatile din Romania.
   Sunt definitorii toate astea? Sunt! As pleca si eu, daca n-ar fi toata viata mea aici. Si eu sunt din aia care, chipurile, traiesc bine. Desi stau pe o strada DIN BUCURESTI, platesc impozit la Primarie an de an, 1500 de lei si nu am asphalt, canal si apa curenta. In Bucuresti. Pentru ca, la ADP, strada apare ca a fost deja asfaltata. La cele 3 petitii pe care le-am facut, asta mi s-a raspuns: fugi, cucoana, ca esti nebuna, ai de toate pe strada, da’ nu le vezi mata!
   Daca in Bucuresti ne inglodam pana la glezne, ce sa mai zici de te miri ce sat din Baragan?
   Ce sa zic, statul roman, prin ambasadorul Jinga, se ofenseaza ca nu e chiar asa. Ba, e chiar asa: saracie, disperare, umilinta. Dar statul nu face mai mult decat a se indigna.

   0
   0
 11. #14 Comentariu nou

  Puțin pe lângă subiect, mă bucur că ați rezolvat problema cu diacriticele din titluri. Sau poate îmi apăreau doar mie ca având alte font-uri, dar aceasta este prima dată când titlul are toate caracterele la fel :).

  0
  0
 12. Momentan ma aflu in Anglia si am vazut documentarul marti seara la TV. In afara de limbajul poate un pic prea colorat, mie nu mi se pare ca au mintit cu nimic in acel documentar. Oamenii din documentar nu erau tiganii care ne fac de rusine erau niste romani disperati, care vor sa munceasca si nu gasesc de lucru in tara. Ne ascundem saracia sub pres, ne este rusine cu ea dar nu facem mai nimic sa schimbam situatia. Nu mergem sa ii ajutam pe cei care nu au avut acces la educatie sa ii invatam sa vb romana mai bine, o limba straina sau niste maniere. Alegem doar sa radem de ei.

  0
  0
 13. #20 Comentariu nou

  *conving

  0
  0
 14. Problemele care le au englezii cu rromanii sunt pe fondul unor frustrari sociale acumulate in timp. In momentul de fata noi suntem luati in vizorul lor, acum cativa ani erau polonezii, arabii, indienii, pakistanezii si alte natii de imigranti.

  In plus de aceasta, o stire gen „un roman a furat sau a omorat” are un mai mare impact asupra populatiei decat „un roman a salvat niste vieti”. Lumea comenteaza de obicei lucrurile negative si uita usor cele pozitive. Si acest lucru este speculat foarte bine de media din fiecare tara.

  Cat despre mizerie si conditii de trai, nu stiu sa existe prea multe tari din lumea aceasta unde sa nu fie cam acelasi lucru ca si in Romania. Ghetouri sunt peste tot, fie ca se numeste Anglia, Italia, SUA, Franta sau alta tara asa-zis civilizata. Ba as zice ca trebuie sa multumim deoarece deocamdata nu avem atat de multi drogati si psihopati cum sunt „la ei”.

  0
  0
  • Ba as zice ca trebuie sa multumim deoarece deocamdata nu avem atat de multi drogati si psihopati cum sunt “la ei”.

   Haida-de! Ai lucrat cumva cu persoane cu probleme psihice sau cu toxicomani in Romania si ai macar o opinie in minima cunostinta de cauza pe tema asta? Asta in conditiile in care statisticile oficiale cam lipsesc, iar cele oferite de Agentia Nationala Antidrog se refera in special la Bucuresti.
   Si nu intram in detalii de genul „pe consumatorii de care drog ii incadram la drogati?”, „cum definesti conceptul de psihopat” samd.
   Este foarte probabil ca, intr-o tara in care 46% din populatie locuieste in mediul rural (Romania, cf. recensamantul din 2011), prevalenta consumului de droguri sa fie mai scazuta fata de o tara in care 82% din populatie locuieste la oras (UK, cf. Worldbank 2014). Realitatea, in schimb, in orase (sau cel putin in Bucuresti), nu prea pare sa aiba legatura cu probabilitatile.

   0
   0
 15. #23 Comentariu nou

  Mi se pare ca lumea comentează fără să fi văzut măcar documentarul. În el sunt prezentați oameni săraci care sunt dispuși să muncească orice de dragul copiilor lor.

  Nu e denigrat nimeni, nu sunt prezentați hoti sau cerșetori, nu râde nimeni de ei. Sincer, mi se pare că pune o față umană pentru românii care sunt văzuți de britanici doar ca niște pete negre ale societății.

  0
  0
 16. I watched the documentary (I am in London at the moment) and thought it was rather sympathetic, to be honest. The Romanians portrayed were broadly dynamic, hard-working and entrepreneurial. And it is worth remembering that this is a series: not a one-off. The next episode on Monday features a nurse, for example. (I am actually in London right now because my mother is in hospital. Yesterday she was being cared for by two wonderful Romanian nurses).

  0
  0
 17. #26 Comentariu nou

  Daca ati citi presa engleza mai des (nu doar articolele devenite virale) ati gasi multe nume de romani prin ele – si nu ma refer la articole despre cei care profita de sistemul lor de ajutoare sociale. Nu presa engleza ignora romanii de succes din Anglia, ci chiar conationalii ofensati.

  0
  0
 18. #28 Comentariu nou

  Eljijinews, greșești. Unii dintre noi nu am considerat că ne este amenințată sau batjocorită onoarea, deci am ales să nu protestăm. Apoi 3 milioane sunt în diaspora poate în toată lumea, prin Uk sunt câteva (puține) sute de mii. La alegeri au votat 30.000. Mai verifică-ți informațiile, te rog.

  0
  0
 19. #29 Comentariu nou

  1. Vlad citeste ce scrie vice cancelarul Universitatii din Essex despre studentii romani.
  http://blogs.essex.ac.uk/vc/2015/02/18/our-romanian-students/

  Nu neg ceea ce este prezentat in documentar …pt ca si aia e o realitate a romanilor imigranti in Marea Britanie (si chiar UE probabil). Dar mai exista o realitate care cel putin deocamdata nu a fost prezentata in documentar.

  Sunt de acord cu tine ca ambasadorul trebuia sa reactioneze dupa ce ar fi vazut documentarul si nu inainte.
  Am vazut si eu documentarul si nu a fost atat de rau pe cat ma asteptam. Cred ca intr-un fel ne va aduce un avantaj si mai multa intelegere din partea britanicilor pentru ca umanizeaza imigrantii prin povestile lor de viata.

  Pe de alta parte astfel de documentare care nu prezinta toate categoriile de oameni ii fac pe britanicii sa creada ca toti sunt la fel (in aceeasi oala).
  La inceputul anilor ’90 s-au facut multe documentare despre situatia groaznica a orfelinatelor din Romania. Lucrul bun care s-a intamplat in urma acestor documentare a fost ca oamenii s-au mobilizat si au investit resurse materiale si umane pt a ajuta. Sunt foarte recunoscatoare pt ce au facut! Pe de alta parte, oamenii cred ca toti am crescut in conditii inumane in orfelinate. Exista oameni care se mira ca ai parinti si ca nu ai crescut intr-un orfelinat cum au vazut ei la televizor … 🙁

  2. Si avand in vedere ca urmeaza alegeri parlamentare in mai cred ca acest documentar este menit sa umanizeze imigrantii si s-ar putea sa combata fenomenul UKIP.
  …cred ca ar fi interesant de urmarit procentajul UKIP inainte si dupa acest documentar (…si bineinteles conteaza si cati britanici se vor uita la el)

  Tot legat de subiect poti vedea: http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story

  P.S. Locuiesc in Marea Britanie.

  0
  0
  • Multumesc, Ioana. O sa citesc, dar stiu deja ca sunt o sumedenie de romani de nadejde in UK – marea majoritate si nu doar in UK.

   Cat despre ambasador, cred ca nu trebuia sa reactioneze deloc.

   0
   0
 20. #31 Comentariu nou

  Azi s-a difuzat ultimul episod din acest documentar.
  Efectul? …cred ca acest documentar ne ajuta!
  Am cautat pe Twitter „the romanians are coming” ca sa vad reactiile oamenilor. Majoritatea sunt de compasiune! Exista si unele xenofobe, dar majoritatea sunt bune.

  Uite cateva:
  Ed ‏@Gibbe84 41m ago Gloucester, England
  Watching „The Romanians are coming” & feel so sad for these people. Shame so many Brits are racist against them & other Eastern Europeans.

  Jonjo Parry ‏@JonjoParry 3h ago
  The Romanians are coming is boss, people would be less ignorant of immigrants if they gave it a watch

  Dr.Donnelly-Drummond ‏@DrTonyDrummond 3h ago
  The Romanians Are Coming – Florin’s Story from Channel4 http://www.channel4.com/programmes/the-romanians-are-coming/videos/all/florins-story?cntsrc=4od_shared_on_twitter

  Edward Fahy ‏@eddiefahy106 3h ago Liverpool, England
  I wish that Romanian fella in the tyre place on the Romanians are coming, all the luck in the world. Good guy !

  Limmy ‏@DaftLimmy Feb 24
  Watching a wee bit of The Romanians Are Coming on Channel 4. They’re playing funny music over a guy living in a cardboard box.

  RENTON ‏@itsRENTON 3h ago
  Watching the Romanians are coming I feel a bit sorry for them they seem sound #romaniansarecoming

  0
  0