Guvernul Cîțu pregătește o jumătate de măsură în combaterea epidemiei de covid: impunerea certificatului verde, dar cu condiții și excepții

Extra: Cu ce aplicație se verifică certificatul digital covid în Franța, cum funcționează și cum poți s-o testezi chiar tu

Cu aproape 3 luni întârziere și câteva sute de morți mai târziu*, guvernul Cîțu se apropie, timid, de una dintre cele mai puternice măsuri antiepidemice pe care le are (avea!) la dispoziție: obligativitatea prezentării certificatului european covid (certificatul verde) pentru accesul în unele spații publice și la unele activități.

Printre domeniile vizate în hotărârea CNSU, care ar urma să fie discutată de guvern în următoarea ședință, se află competițiile sportive în spații închise sau deschise, spectacolele, concertele, festivalurile (în general, evenimente culturale), evenimentele private cu un număr mai mare de participanți (nunți, botezuri etc), conferințele, seminariile, workshopurile șamd, restaurantele și cafenelele, sălile de sport/fitness – în general, spații unde se pot aduna oamenii.

Aș spune că-i bine chiar și mai târziu decât niciodată, dar chiar și acum, când valul 4 se ridică amețitor, autoritățile tot ezită să facă ce trebuie și își pun singure piedică.

Cum altfel poate fi interpretată auto-limitarea din propunerea CNSU, ca certificatul verde să fie obligatoriu doar în anumite domenii și numai în cazul în care incidența depășește 3 la mie?

Este clar de luni de zile că varianta Delta este semnificativ mai contagioasă decât forma inițială a virusului, și că creșterea de cazuri este exponențială, mai ales în comunitățile unde rata de vaccinare e scăzută. O singură persoană poate infecta acum alte 5-6, pozitivarea se produce la 4 zile de la contact iar persoanele infectate devin contagioase cu 2 zile înainte de apariția simptomelor, ceea ce asigură, din păcate, răspândirea infecției cu o viteză uluitoare. Când incidența într-o localitate a ajuns la 3 la mie, creșterea nu mai poate fi oprită decât cu măsuri stricte de izolare, iar efectele nu se văd mai devreme de două săptămâni chiar dacă „le sudezi ușile”.

De ce nu devine certificatul european covid obligatoriu indiferent de incidența în localitatea respectivă – în toată România, de fapt?

Temător ca nu carecumva să deranjeze analfabeții funcționali, ultraconservatorii din propriul partid și trolli ruși, dl. Cîțu încearcă să oprească incendiul cu o găletușă. Câți morți o să mai coste această cumplită lipsă de responsabilitate?

De altfel, tot anul acest guvern, plus președintele Iohannis, au dat doar semnalele greșite în prinvința vaccinării și riscurilor epidemiologice. Jumătatea de măsură pe care o pregătește acum guvernul se înscrie în aceeași notă.

Certificatul este obligatoriu într-o mulțime de țări europene. Găsiți, aici, o lungă listă cu țările UE care au impus obligativitatea prezentării pașaportului verde în diverse domenii (România nu se află printre ele, evident). Se adaugă măsuri complementare, care impun vaccinarea sau testarea periodică a personalului din domenii de interes, măsuri care sunt deja în vigoare de luni de zile și care sunt extinse la noi categorii aproape în fiecare săptămână – iar sancțiunile se și aplică, vedeți doar ce se întâmplă cu puținii medici italieni care refuză să se vaccineze. La noi, la periferia Uniunii, primează superstițiile și provincialismul politic. România este înapoiată și din acest punct de vedere.

Am călătorit, vara aceasta, prin mai multe țări europene. În Austria, de pildă, mi s-a cerut să prezint certificatul verde la rezervarea camerelor de hotel, la intrarea în fiecare muzeu și în fiecare cârciumă, ba chiar am fost întrebat și la telefon, când am făcut rezervări, dacă am documentul, ca să nu mă deranjez cu o deplasare inutilă.

August 2021: un angajat îmi scanează certificatul european covid la intrarea într-un restaurant din Paris.

Iar în Franța, codul QR mi-a fost scanat, riguros, la intrarea în orice spațiu public.

Câteva cuvinte despre această procedură, că am văzut declarația dlui Raed Arafat, care spune că STS poate folosi aplicația franțuzească de verificare. Se numește TousAntiCovid Verif, a fost dezvoltată de guvernul francez, poate fi descărcată din App Store și Google Play de oricine (eu o am pe telefon) și este, în esență, un scanner QR, conectat european, care verifică existența unui certificat verde valabil. Funcționează practic instantaneu, afișează numele, prenumele și data nașterii posesorului și verdictul: valid sau invalid. Sistemul este de o simplitate absolută, poate fi folosit de oricine are un telefon/o tabletă cu cameră foto și conexiune la internet. V-aș atașa și niște capturi de ecran, pentru ilustrare, dar aplicația nu permite acest gest, ba chiar te și avertizează că încalci nu știu ce articole de lege dacă insiști.

Poate fi falsificat rezultatul? Practic, nu: codul QR de pe certificat trebuie să fie corect pentru a întoarce un rezultat (valid/invalid). Nu poți să-ți inventezi tu propriul cod QR, că dă eroare. Poți, în schimb, să folosești codul altcuiva, desigur, încălcând legea în acest fel – iar frauda e ușor de verificat, că numele afișat pe ecran nu e al tău, ci al altei persoane.

Cine poate face această verificare? Potrivi legii franceze, doar agenții forțelor naționale de ordine pot controla actele de identitate ale unei persoane, adică polițiștii, jandarmii și, ce să vezi, controlorii căilor ferate.

Care sunt sancțiunile? Pentru cel care folosește codul QR al altcuiva, o amendă de 135 de euro la prima abatere, apoi 6 luni de închisoare și 3.750 de euro dacă abaterea se repetă de 3 ori în 30 de zile. În schimb, organizatorul evenimentului sau administratorul afacerii respective, care lasă să intre clienți fără să le verifice certificatele cu aplicația TousAntiCovid Verif, riscă închiderea temporară a afacerii și, în caz de recidivă, amendă de 9.000 de euro și un an de închisoare. Nu-i de mirare, de aceea, că peste tot unde am fost, în paris, mi s-a scanat cu rigurozitate coronapasul.

Deci, nu-i greu. Numai să vrei – și, evident, să înțelegi că administrarea națiunii necesită responsabilitate, viziune și curaj, nu foame de bani și funcții, fugă de răspundere și căcăcioșenie decizională.

UPDATE / Nici nu mă mir: „Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

_________________
*Între 1 iulie, când a devenit operațional certificatul europan covid, și 15 septembrie, în România au murit din cauza infecției cu SARS-COV-2, conform statisticilor oficiale, 1354 de persoane.

Articol din categoria: ACTUALITATE

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Mai există în google store Check DCC, postat de Servicii de Telecomunicații Speciale, care face același lucru, verifică qr de certificate.

  2
  1
 2. #2 Comentariu nou

  Da, sunt cel puțin sceptic ca o sa verifice cineva ceva. O alta forma fără fond. Trebuie doar sa treci pe lângă saloanele de tuns . Acolo nimeni nu respecta nimic, așa ca am mari dubii legate de asta

  7
  0
  • #3 Comentariu nou

   Am fost ieri la competitia de baschet 3×3 organizata in Sala Parlamentului (arata bine rau terenul de baschet infipt in sala aia cu candelabre uriase).

   Verificarea certificatului s-a facut atent, pentru absolut toata lumea. Si chiar e o chestie de 30 de secunde: scanat codul, verificat cu cartea de identitate ca numele se potriveste cu cel de pe cod, o scurta privire sa vada ca tu esti ala de pe cartea de identitate.

   Da, se poate. Si daca o afacere depinde de atata lucru, o sa il faca, fara doar si poate.

   0
   0
 3. #4 Comentariu nou

  Untold a fost un succes.

  8
  4
  • #5 Comentariu nou

   @Bugsy
   Sezi bland, ca n-au trecut decat 4 zile.
   Sa vedem peste o saptamana cati covidioti se numara dupa festival!

   0
   0
 4. #6 Comentariu nou

  Te-au “fumat” ca ești turist.
  Mi-au cerut si mie QR-ul sa intru la Gym in Germania, însă doar l-am arătat. Putea ea reprezinte “castraveți mutați” , ca nu l-au decodat 🙊

  3
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Oficial m-am saturat de acest dans pe sarma al politicii romanesti. Totul e facut asa, nici de tot, dar nici deloc, doar cat sa nu cumva sa deranjeze pe cineva. Atentie, nu sa impace pre vreuna dintre proverbialele capra si varza, doar sa le tina pe ambele intr-o stare de partiala satisfactie: a furat si asta, dar macar a facut ceva.
  De mai bine de 3 decenii asteptam schimbarea si se pare ca nici de data asta nu a venit. E doar o evolutie intr-o alta directie, buna, rea, nu stim inca. Dar asteptam sa vedem ce iese, la fel cum am asteptat americanii, cum am asteptat ca statul comunist sa faca ceva pentru noi, asteptam cu telecomanda televizorului intr-o mana si cu smartphone-ul in cealalta, pregatiti mereu sa comentam la ce se intampla, dar mereu lipiti de aceeasi canapea veche si uzata, nu suficient de uzata cat sa merite schimbata cu una noua. La asta ne pricepem cel mai bine, sa comentam. Dar cand vine vorba sa punem osul la treaba, o dam din colt in colt.
  Speranta mea e la reanimare, intubata, in coma de gradul 4, gata sa isi dea si ultima rasuflare. O las asa, pe aparate. Nu o deconectez inca, dar nici nu am sa o vizitez prea des. Schimbarea va veni, sunt sigur de asta! Dar va fi prea tarziu pentru mine si pentru generatiile nascute sub atenta indrumare a conducatorului preaiubit.

  @Aurel stii de ce nu s-au uitat la QR-ul tau in Germania? Pentru ca pe de o parte cam 3 sferturi dintre adulti is vaccinati (statistic vorbind, sansa ca tu sa minti era de cel mult 25%) si pentru ca nemtii considera ca majoritatea conationalilor lor (evident, NU TOTI!) is suficienti de constienti ca, mai ales in cazul asta, minciuna nu ajuta pe nimeni.

  8
  1
  • #8 Comentariu nou

   @Daniel D.: stiu de ce nu mi-au analizat in detaliu QR-ul, tocmai de aceea am si menționat ca l-au simtit pe Vlad ca fiind turist 🙊
   Locuiesc in Germania si stiu prea bine cum merg treburile, insa te pot asigura ca sunt destui nemti care umbla cu “cioara vopsita”, de la bani la negru, la deduceri aiurea de taxe (e.g. Bani de dădaca, fără vreo dădaca sa existe in peisaj) si pana la diverse șiretlicuri cand vine vorba de vreun mic incident auto (e.g. Supraevaluarea daunei, stiind ca iti iei Cash de la asigurator). Si iti pot înșira aici cate si mai cate.
   Dar, într-adevăr, in medie sunt cu mult peste noi la capitolul seriozitate, totuși sunt si ei oameni.

   0
   0
 6. #9 Comentariu nou

  Am fost si eu in austria acum o luna si confirm ca iti cere dovada vaccinarii la hotel sau resturant dar la parndorf de exemplu nu se purta masca nici la interior nici la exterior iar in viena era cam 50-50. In italia de exemplu nu te intreba nimeni de vaccin la hotel sau restaurant dar nu exista spatiu interior inchis unde sa nu se poarte masca….

  2
  1
 7. #10 Comentariu nou

  Cum ar fi fost ca numarul de vagoane la trenuri sa se dubleze sa nu mai stea lumea claie peste gramada, frecventa autobuzelor sa fie la fel dublata? Ar fi fost o treaba, nu?

  10
  0
  • #11 Comentariu nou

   ” Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis! ”
   Parte din discursul memorabil al lui Farfuridi din „O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale

   … cu mici exceptii peste 150 de ani de politica in stilul asta

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Pai sa se dubleze si pretul biletelor atunci , ce zici?

   0
   0
 8. #13 Comentariu nou

  Maitre, on dit analfabeti functional.
  Nu analfabeti functionali.
  In alta ordine de idei, nu mai ascult matinalul EFM.
  Oricum, nu imi mai place echipa voastra.
  Sunteti acelasi cred si sper, insa s-au cam „fumat” toate in acest matinal, si, prea mult, groaznic de mult, radeti fortat si hahaiti, si hahaiti, si hahaiti, cam aiurea.

  4
  1
 9. #14 Comentariu nou

  Alta isterie covid.Cred ca autorul nu intelege ce-i aia Constitutie,drepturi cetatenesti,legi organice dezbatute si votate in Parlament pentru limitarea drepturikor cetatenesti.Ii tot trage,isteric,cu covid in sus,covid in jos.Sa facem praf societatea,economia,scoala doar ca autorul sa se simta “ safe”.Cone te impiedica,dle,sa te incui in beci,cu 5 masti una peste alta si c-un bidon de Pfizer linga tine din care sa mai tragi,din cind in cind,cite-o intepatura?In New York City nici naiba nu respecta covid pass-ul,ar indemna sa dai faliment,ramii fara clienti.Iar la putinele restaurante in care se cere pass-ul ala,au loc,zilnic,incaierari intre clienti si ospatari.E usor sa faci,ca stat,reguli pe spinarea afacerilor private,ca ei sint aia care trag toate ponoasele(pecuniare) ,nu statul.E usor sa dai din clontz cind scrii bloguri si vorbesti la radio,ia pune-te in pielea unuia care are cafenea,restaurant sau gym.In conditiile in care nevaccinatii sint grosulnckientilor(70% din populatia Romaniei).De cind a inceput pandemia asta umai articole panicarde scrii,morti,raniti,carantine,restrictii-parca esti coleg de hei-rup cu Mahler si Arafat.Mai traieste un pic viata,lasa isteriile deoparte.Covidul asta e aici ca sa ramina,nu dispare ca ai tu cod QR pe telefon.Daca ar fi dupa tine,ai inchide toata societatea pina ar murintoti de foame sau ar ajunge faliti.Get a life!

  11
  9
 10. #15 Comentariu nou

  „…. nu intelege ce-i aia Constitutie,drepturi cetatenesti,legi organice dezbatute si votate in Parlament pentru limitarea drepturikor cetatenesti…”
  Ai dracu’… toti o ardeti drepturi cetatenesti si drepturi individuale, numai EU si MIE… dar nu scoateti o vorba despre datorii cetatenesti, binele colectiv, primatul societatii… Asa credeti ca s-au facut societatile occidentale puternice si reziliente?

  3
  3
  • #16 Comentariu nou

   Asa au ajuns la putere Hitler si Stalin,promovind “ datoriile cetatenesti” si “ binele colectiv”.Pe vremea lui Ceausescu faceai foamea tot in numele “ datoriilor cetatenesti”,iar Militia iti inchidea pliscul cu bastonul in numele “ binelui colectiv”.Orice tiranie a pornit,initial, ca o “ facere de bine” pentru popor.Facutul binelui cu de-a sila,de catre stat,ca stie el mai bine decit olebea.Ai grija ce-ti doresti,drumul catre iad e,intotdeauna,pavat cu bune intentii….

   0
   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.