„Vă invităm la festivitatea de spargere a capului adevărului”

A reînceput școala, s-au organizat festivități peste tot în țară, pe la școli și licee au venit diverse oficialități locale sau de la centru, în general, persoane care au în responsabilitate, direct sau indirect, organizarea și finanțarea sistemului de învățământ din România.

Pentru mulți, aceasta a fost și singura vizită pe care o vor face într-o școală de-a lungul anului, dar prilejul unor poze cu alegătorii și al unor declarații sforăitoare, autolaudative, e irezistibil.

Ca de obicei cu astfel de ocazii, s-au produs și diverse tăieri de panglici, inaugurări festiviste, mai degrabă decât festive. Ceea ce ar trebui să fie activități normale într-o țară prosperă și civilizată se transformă, la noi, în evenimente găunoase, în care oficialii se bat pe spate, încântați de ei înșiși, c-au mai ctitorit câte un wc sau au asigurat din mila lor zugrăvirea unei săli de clasă.

Impostura aceasta managerială contaminează toate nivelurile.

Așadar, însuși ministrul educației, Sorin Câmpeanu, și primarul sectorului 4 din Capitală, Daniel Băluță, au patronat luni, la deschiderea anului școlar, o inaugurare mincinoasă.

Festivitatea a avut loc la școala gimnazială și grădinița nr 190 din București, la care se desfășoară lucrări de multă vreme. Lucrările acestea au costat deja 14 milioane de lei și trebuiau să se încheie încă din vara anului trecut.

Publicația Buletin de București a observat că edilul a anunțat pe Facebook că a dat în folosință grădinița nou construită și că pune „la dispoziția copiilor toate facilitățile necesare pentru a face performanță.”

„O grădiniță nou-nouță, pe care tocmai am dat-o în folosință astăzi, școală modernizată și autorizată ISU, terenuri de sport, pistă de atletism și nu în ultimul rând, un bazin de înot semiolimpic, singurul din București omologat”, a scris el.

Ceea ce, din păcate, este o exagerare, dacă nu chiar o minciună de-a dreptul. În realitate, grădinița e în continuare închisă, iar copiii merg în continuare într-un spațiu închiriat la parterul unui bloc de locuințe de pe strada Împăratul Traian, numit Brâncoveanu Tower.

Brâncoveanu, domnitorul care a fost decapitated de către turks, împreună cu all his sons.

Numeroși părinți indignați, dintre care unii chiar au asistat la festivitate, comentează la postarea primarului de pe Facebook:

Minciuni!!! La asta va pricepeți cel bine… Nu ati deschis nici un sediu, copiii merg în continuare la sediul închiriat!

Grădinița 190 nu a fost dată în folosință, astăzi copiii au început în sediul vechi pe împăratul Traian!

Jenant sa mintiti asa pe fata , domnule Primar. Gradinita scolii 190 nu este data in folosinta si bazinul de inot este inchis de peste un an de la terminare. Nu puteti manipula toti locuitorii sectorului.

Bazinul de înot funcționează doar la voi pe hârtie ! In realitate este închis !

Gradinita 190 nu este functionala, postarea ar trebui corectata. Azi copii au inceput in sediul inchiriat din Brâncoveanu Tower.

Ulterior, directoarea Școlii nr. 190 a confirmat pentru Buletin de București că inaugurarea nu s-a referit și la posibilitatea folosirii ei de către copii, ci doar la recepția lucrărilor. Mai sunt necesare avize, spune ea, care ar urma să fie obținute în perioada următoare.

Nici bazinul de înot semiolimpic nu e accesibil pentru „prichindei”, așa cum se laudă primarul Băluță. De altfel, „a trecut mai mult de un an de când edilul a anunțat că bazinul de înot este gata, însă el stă în continuare cu ușile închise”, scrie Buletin de București.

Și acum, trebuie să ne întrebăm care este construcția psihologică din mintea acestor oameni, care țintesc un public atât de larg cu minciuni atât de ușor de verificat.

Toți mai mințim din când în când. Dar, prin definiție, minciuna este ascunderea adevărului. Ce sens are să spui o minciună de față cu adevărul? Ce sens are să inaugurezi ceva ce încă nu e funcțional, ba chiar în prezența beneficiarilor respectivi, părinții, care știu perfect care este situația? Mai mult, ei sunt și votanții tăi, deci ce rost are să le spui o minciună pe care o pot verifica atât de simplu?

Și, încă ceva: păi dacă un primar, și un ministru, până la urmă, mint când adevărul e atât de evident – practic, mint chiar în fața adevărului – oare ce fac ei cu banii publici când se pot ascunde cu adevărat?

Articol din categoria: ACTUALITATE, REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Este ordin de la „centru” să apară cât mai des in media cu realizările echipei demolatoare.
  Trebuie să marcheze cat mai multe evenimente de genul: dezveliri de statui, dans in curtea liceului, ziua pompierului și energizare la ENEL.

  8
  3
 2. #2 Comentariu nou

  „Ulterior, directoarea Școlii nr. 190 a confirmat pentru Buletin de București că inaugurarea nu s-a referit și la posibilitatea folosirii ei de către copii, ci doar la recepția lucrărilor.”
  Conform dexonline: INAUGURA – a incepe in mod solemn activitatea unui asezamant,a unui local,a unei expozitii;
  Limba romana are alte intelesuri pentru politruci.

  7
  2
 3. #3 Comentariu nou

  Ni se serveste ce vrem.

  4
  1
  • #4 Comentariu nou

   @Ciprian
   O mica corectie: ni se serveste ce meritam!
   Din 1990 – duminica orbului – si pana acum, noi suntem cei care i-am votat!
   Nu e mai putin adevarat ca acum „nu avem cu cine vota!”.
   Revenim la cetateanu’ turmentat (I. L. Caragiale): „Da’ eu, hac!, cu cine votez?”.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Suntem un popor care cauta lumina numa de la aia de sus.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @Ciprian
   Suntem un popor fără valori (lumina) incapabil de a-și găsi reprezentanți și ca atare imposibil de reprezentat.

   0
   0
 4. #7 Comentariu nou

  Nu scăpăm în veci de festivismele astea ceaușiste, pline de minciuni sfruntate.Om fi masochiști dacă ne place să fim chinuiți de tot felul de specimene.

  4
  0
 5. #9 Comentariu nou

  Sunt 5 comentarii realiste și 500 laudative. Băluță a mai marcat un succes. Silă

  3
  1
  • Aparent, au șters din ele.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @Vlad
   Poate ca ai dreptate, poate ca au sters din comentariile defavorabile.
   Stiind cam cum functioneaza facebook si celelalte retele sociale, presupun mai curand ca este vorba despre apartenenta la o ‘bula’ care impartaseste aceleasi idei.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   [reiau comentariul]
   La aproape toate capitolele suntem pe ultimele locuri in UE, iar unul din principalele motive este cel al LIPSEI unui ‘proiect de tara’! Fiecare guvern si fiecare ministru se crede indreptatit sa propuna reforma proprie, iar dupa ce pleaca, fie cu un picior in dos fie la expirarea mandatului, totul este sters parca cu un burete de catre cel ce il inlocuieste.
   Pana sa ajunga la guvernare, cei de la USR si PLUS pareau sa aiba cam aceleasi idei ca cele expuse de mine.
   Dupa ce au ajuns la guvernare nu au facut decat sa foloseasca ‘buretele’.
   Niciunul nu a prezentat nici macar schita unui proiect! Vorbesc aici de proiecte ce ar trebui continuate pe 4 – 5 mandate, indiferent cine ar ocupa intre timp scaunul ministerial!
   Nu cred ca ar putea cineva sa sustina cu argumente solide (nu cu gargara demagogica) ca USR-PLUS fac acum ‘o alta politica’.

   0
   0
 6. #13 Comentariu nou

  De ce vă mirați? Ați uitat ca la educație e ministru tartorul plagiatorilor, salvatorul lui Ponta?
  Subliminal mesajul este ca furtul și minciuna, in cazul de față, fac parte din programul ,,Romania educata”.

  3
  0
  • Campeanu cu Baluta, Citu cu Piedone… e un proverb cu adunari si asemanari…

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Vlad
   Ce zici de USR cu AUR?

   0
   0
  • Câh, dar conjuctural. Acolo e un chicken game cu PNL si nu USR a inceput.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @Vlad
   Da, stiu, conjunctural. ‘Te faci frate cu dracu’, pana treci puntea!’, zice romanu’ de cateva sute de ani. Da’ sunt convins ca o sa-i coste!

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Partidele trebuie sa aibe și puncte de vedere comune. E ceva firesc și uman altfel nu s-ar putea vota legi. Nicio societate nu ar putea funcționa dacă nu ar exista puncte de vedere comune.
   Fenta manipulatorilor nu va lăsa să vedeți realitatea că nu există nicio alianță, lăsați bârfele Câțofrenicilor.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Plain Sight
   Chiar imi placeau USR si PLUS.
   Mai ales ca promisesera ‘o altfel de politica’.
   Eu acum, mai ales ca se percep ca necesare reforme in mai toate domeniile de activitate, prin ‘o altfel de politica’ innteleg sa faci niste proiecte in fiecare domeniu, sa le prezinti public si sa determin itoate pertidele sa aduca amendamente si apoi sa semneze un moratoriu pentru implementarea acestur reforme.
   La aproape toate capitolele suntem pe ultimele locuri in UE

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   [reiau comentariul]
   La aproape toate capitolele suntem pe ultimele locuri in UE, iar unul din principalele motive este cel al LIPSEI unui ‘proiect de tara’! Fiecare guvern si fiecare ministru se crede indreptatit sa propuna reforma proprie, iar dupa ce pleaca, fie cu un picior in dos fie la expirarea mandatului, totul este sters parca cu un burete de catre cel ce il inlocuieste.
   Pana sa ajunga la guvernare, cei de la USR si PLUS pareau sa aiba cam aceleasi idei ca cele expuse de mine.
   Dupa ce au ajuns la guvernare nu au facut decat sa foloseasca ‘buretele’.
   Niciunul nu a prezentat nici macar schita unui proiect! Vorbesc aici de proiecte ce ar trebui continuate pe 4 – 5 mandate, indiferent cine ar ocupa intre timp scaunul ministerial!
   Nu cred ca ar putea cineva sa sustina cu argumente solide (nu cu gargara demagogica) ca USR-PLUS fac acum ‘o alta politica’.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Pricinosu: Citeste PNRR – sunt acolo la propuneri de reforme esentiale asupra aparatului de stat pentru urmatorii 6-8 ani cat sa nu putem duce. Si felul cum a fost gandit dosarului PNRR apartine unui ministru USRPlus.

   Acum vin eu si te intreb: crezi ca o sa facem ce ne-am angajat ca facem in acel dosar? Sau crezi ca ne vom baga picioarele in ce am promis, vom pierde banii, iar politicienii si presa vor canta cantecelul „are ceva vestul cu noi”? Pentru ca acele reforme vor fi dureros de implementat, vor lovi in felul profund cum e construit aparatul de stat acum (pile, relatii, incompetenta, concursuri masluite, pensii speciale, bani publici cheltuiti netransparent, ANAF corupt, etc)

   Nu cred ca ne ajuta cine stie ce planuri marete in acest moment, care sa acopere 10-15 ani. Caci e evident ca nu se tine nimeni de ele. Politicienii romani gandesc pe termen scurt si asta nu se va schimba. Avem nevoie de a face pas cu pas ce trebuie, an dupa an. Cam cum a inceput Drula cu partea de investii in transporturi, daca tot am ajuns la exemple.

   P.S. „apoi sa semneze un moratoriu pentru implementarea acestur reforme”. Au fost N moratorii semnate si calcate apoi in picoare. Vezi angajamentul pe educatie si cum a fost calcata legea Funeriu pe cap, imediat cum s-a putut. Noua putere nu a anulat-o complet, dar a adus 300 de amendamente de nu a ai recunoscut-o nici mama care a facut-o. Vezi programul de guvernare actual in care UDMR si PNL au semnat cu mana lor ca vor „Desfiintarea SIIJ”, iar acum zic ca aia din USR au fost prosti si nu au inteles ei bine ce scrie acolo.

   Semnatura unui politician din Romania pe o hartie e fix-pix, daca nu exista presiune publica

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @silicon_v
   Din pacate ai dreptate, dar fara un program de tara ca cel mentionat care sunt sansele de dezvoltare a Romaniei?

   0
   0
 7. #23 Comentariu nou

  Cica romanii, americanii si rusii inventeaza o chestie uriasa: un aparat cu care poti invia oameni. Aparatul avea o singura problema, ceva un consum urias de energie. Pe scurt: nu se putea invia decat un singur om. Se cearta inventatorii ca chiorii, ca fiecare voia unul de-al lor. In final, nu au ce face, cad de acord sa invie un personaj „neutru”. Asa ca decid sa il invie pe Napolen.

  Fac experiementul si reuseste, il invie pe Napoleon. Nebunie! Si incep sa il plimbe pe asta prin tarile lor, sa ii arate viitorul.

  In plimba americanii in tara lor in stanga si in dreapta si il intreaba cum i se pare. Zice Napoleon:
  – Bai, bine v-ati dezvoltat! Pe vremea mea ajungeau aici mai mult dubiosii care fugeau din Europa, erati cam vai de capul vostru. Dar ce imi place mai mult si mai mult e economia voastra. Pai, daca aveam eu economia voastra nu mai pierdeam batalia de la Waterloo!

  Il iau apoi si rusii si incearca sa ii arate tot felul de chestii de prin tara lor. Zice Napoleon:
  – Da, v-ati dezvoltat si voi, nu chiar ca americanii, dar tot e ceva. Dar ce imi place mai mult si mai mult e disciplina voastra in armata. Pai, daca aveam eu disciplina voastra nu mai pierdeam batalia de la Waterloo!

  Il iau apoi si romanii si incearca sa ii arate tot felul de chestii din tara. Zice Napoleon:
  – Da, bravo! V-ati unit si voi, ca pe vremea mea erati bucatele. Nu e rau deloc. Dar ce imi place mai mult si mai mult la voi e presa. Pai, daca aveam eu presa voastra nici pana azi nu afla vreun francez ca am pierdut batalia de la Waterloo!

  0
  0