A fost o lungă, foarte lungă listă de propuneri când am cerut deunăzi sugestii pentru murdărit un perete vopsit cu Oskar Ceramic. Mare creativitate la răutăți, la drept vorbind 🙂 Le-am citit pe toate și am reținut unele idei pentru anumite situații care s-ar putea ivi în vitor – nu spui ce, n-are rost deocamdată 🙂 dar, pentru testarea promisă, am pornit de la ipoteza accidentului casnic uzual, care dă cele mai mari bătăi de cap când vine vorba de curățat. Asta a exclus multe substanțe exotice, cum ar fi gudronul, otrava pentru rozătoare la tub sau amorsa bituminoasă (frățioare, ce idei… 🙂 ), deși, după ce am testat ce era de testat, am convingerea că de pe vopseaua asta se poate șterge aproape orice, vă explic mai încolo și de ce. În fine, am ales ceva dulceață de fructe de pădure – afine, mure, chestii d-astea care-ți înnegresc buzele și dinții – foarte gustoasă și, pentru că au fost multe propuneri penstru sucul de sfeclă roșie, o salată proaspătă, că suc n-am găsit. Rezultatul testării (la care m-am distrat ca un copil invitat să strice ceva) e mai jos, cu filmarea integrală, fără tăieturi și fără trucuri:
Acum, impresia personală și explicația tehnică: de șters, s-a șters cu adevărat foarte ușor și imediat, chiar folosind, ați văzut, o lavetă murdară. Pe perete, Oskar Ceramic nu are porozitate, nu absoarbe nimic. Probabil că vopselurile gen spray auto, cu uscare instantanee, concepute special ca să prindă pe suprafețe lucioase, nu pot fi șterse așa de ușor, dar, în rest, cred că orice lichid uzual dintr-o casă (sau dintr-un spațiu locuit) poate fi curățat fără probleme. Explicația tehnică este că în Oskar Ceramic sunt mixate „microsfere ceramice”, adică niște particule foarte fine, cu greutate redusă, care au proprietăți similare cu cele ale plăcilor de faianță: duritate și rezistență. Când vopseaua asta e întinsă pe perete, microsferele ceramice formează un strat dens, compact și greu penetrabil, ca un scut dur și rezistent. De altfel, când ștergi peretele ai senzația că e vorba chiar de faianță, așa alunecă, și nu de un perete dat cu o lavabilă. Producătorul spune că „cele mai frecvent întâlnite pete dintr-o locuință, precum urmele de degete, praf, cafea, ceai, vin, creion sau ketchup” nu prezintă probleme la curățare – iar Vali și Radu, care au venit și ei să testeze vopseaua, au constatat că-i adevărat. Iar pe pagina de Facebook Oskar mai sunt și alte teste dintr-astea funny cu tot soiul de… chestii, zău, că altfel nu le pot spune, aruncate pe perete cu o… catapultă improvizată 🙂
11 comentarii Adaugă comentariu
Cum se comporta suprafata la grafitti (spray can)? asta ar fi foarte interesant de vazut…
Materialele care contin microsfere ca acestea (sau nanosfere) ma cam insapimanta, deoarece nu e clar cum sau daca se acumuleaza sau cum tranziteaza prin organism cand sunt ingerate sau inhalate…
my2c
Pai, Cris, sprayul ala e conceput sa se imprime imediat, inclusiv pe suprafete lucioase. Intrebarea e daca se curata de pe faianta, ca seamana. Daca da, atunci merge 🙂
E o idee foarte bună. O să încerc vopseaua asta la peretele de lângă aragaz care se murdărește destul de des. îl șterg, se ia, dar de 2 ori pe an tot tb să-l vopsesc. Vom vedea cum e cu particulele astea de ceramică.
Salut, intrebare : rezista si la scris cu creioane colorate, marker (nepermanent), etc. Multumesc,
Buna! E un test cu carioca, vezi la zoso, s-a sters fara probleme, dar a trebuit insistat un pic mai mult. Cu marker permanent n-am incercat dar nu cred ca se curata, ca e facut special sa ramana.
Gen copii mici? 😀
Eu ma asteptam deja la un concurs, la o oferta, ceva… orice. Ca, dupa dulceata aia mi-ai facut asa o pofta de vopsit… mama, mama. Si tocmai am de vopsit bucataria! Deci?
Sa nu vii cu astfel de idei acasa! 🙂
Cu alte cuvinte, ia joaca-te la scara ta, bai, baiete! :-))
Vlad Petreanu, tot nu te-ai hotarat inca daca esti jurnalist cu greutate sau te maimutaresti chiar in orice fel ti se propune? Inteleg ca trebuie sa traiesti din ceva, dar nu ai putea sa mai selectezi propunerile?