“Otherness”, Brexit şi trista soartă a Stegarului Dac

Un guest post de Cătălin Blaga

Dacă ai fi Ghorh, un om primitiv care se adăposteşte în peşteră (sau partenera lui, Ghorha, care îl aşteaptă, înconjurată de copii), ai şti o seamă de lucruri esenţiale pentru supravieţuire: nu te îndepărta prea tare de trib, ucide orice tufiş care poate semăna cu un tigru-cu-colţi-lungi (better safe than sorry, nu?), fă ce fac cei din tribul tău, ucide (sau dă alarma, dacă e prea voinic) pe oricine nu e din trib, pentru că sigur-sigur vine să-ţi fure [mâncarea, nevasta, peştera]. Dacă le ştii bine pe-astea şi ai grijă să nu te înfigi la mâncare înaintea celor mai vânjoşi ca tine, poţi trăi liniştit cel puţin până la următoarea întâlnire cu un prădător de savană.

Problema apare atunci când creierul, cu evoluţia lui în ritm de melc artritic, nu mai poate ţine pasul cu schimbările majore ale mediului fizic în care trăim azi. Acum nu mai poate fi vorba de moarte subită în colţii vreunui prădător; dacă nu-ţi găseşti pereche în sat există Tinder, Facebook şi clubul de la oraş. Străinii – cu care te întâlneşti zilnic – au grijile lor şi nu le mai stă capul la pulpa de porc de la tine din cămară. Cu alte vorbe, pericolele pe care creierul este pregătit de Mama Natură să le întâmpine şi rezolve nu (prea) mai există.

Dar creierul nu ştie asta, pentru că instinctele lui sunt încă la nivelul anului 100.000 î.Hr; ca un surd care n-aude, dar le potriveşte, el continuă să creadă în străinii-jefuitori, care vin să fure neveste şi jamboane afumate. Teama lui primitivă este teama noastră primitivă. De “celălalt”, de “străini”, de “alţii”. Rezultatul final: Brexit, Marine Le Pen şi Stegarul Dac.

Să nu uităm de revolta luddiţilor; de prigoanele şi genocidurile – recunoscute sau nu – de-a lungul istoriei; de războaiele care au marcat istoria omenirii şi care o vor marca în continuare; de Inchiziţie şi “vrăjitoarele” arse pe rug; de moartea lui Giordano Bruno. Într-un fel sau altul, “otherness”, teama şi ura faţă de “celălalt” a fost prezentă în toate momentele urâte ale societăţii umane.

După cum merg treburile, specia umană pare a se îndrepta către incluziune, nu către izolare. “Otherness” pare a fi pe drumul către evaporare lentă, cândva, în următoarele milenii. Stegarul Dac, laolaltă cu toţi cei care deplâng “pierderea modului nostru de viaţă”, “destrăbălarea morală a societăţii actuale”, “imigranţii ăştia care vin să ne ia [femeile, locurile de muncă, banii]”, “străinii care ne iau pământurile”, este sortit unei pieiri treptate.

Dar până atunci, Neanderthalul care pândeşte între instinctele noastre primare mai scoate uneori capul la lumină. Şi atunci avem un Geert Wilders, o Marine Le Pen, un Brexit.

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. Nu e vorba doar de frici irationale, sunt si temeri intemeiate:

  Thumb up 0
 2. “Moartea subita” este un termen medical, inteleg ca da o nota de dramatism, dar nu exista “moarte subita in coltii unui pradator”, aceea poarta denumirea de “moarte violenta”. In rest, explicatia din articol este fortata si atesta o capacitate limitata de analiza.

  Thumb up 0
 3. unul din cele mai bune articole din ultimul timp.. oare cati din cei care au votat Brexit ar intelege aceste mecanisme?

  Thumb up 0
 4. Sa insiram un pic elucubratiile adica (pardon) noua si luminata clasificare a barbatilor si femeilor in genuri: “agender, androgyne, androgynous, bigender, cisgender, cis female, cis male, cis men, cis women, cisgender females, cisgender males, cisgender men, cisgender women, females to males, FTM, gender fluid, gender nonconforming, gender questioning, gender variant, genderqueer, intersex, males to females, MTF, neither, neutrois, non-binary, other, pangender, trans, trans*, trans females, trans* females, trans males, trans* males, trans men, trans* men, trans people, trans* people, trans women, trans* women, transfeminine, transgender, transgender females, transgender males, transgender men, transgender people, transgender women, transmasculine, transsexual, transsexual females, transsexual males, transsexual men, transsexual people, transsexual women, people of spirit, womyn, womyn, two-spirit, three-spirit, four-spirit”…..”
  Asteptam cat de curand ca unii sa se considere oi, caini, capre si alte animale

  Thumb up 0
  • Lista e inutilă și ai pus-o doar cu intenția de a șoca sau de a trezi spaime iraționale față de ce nu intelegem din ea. Toți sunt oameni și nu ar trebui să ne intereseze pe cine iubesc atâta timp cât, din punct de vedere legal, au discernământ și consimțământ.
   Dacă aș pune o listă a trăsăturilor faciale, aceasta ar ocupa mai mult spațiu, și fără dubluri (cum e lista pe care ai postat-o), dar probabil că lista trăsăturilor faciale va avea un impact mai mic pentru că nu e vorba de sex. Când auzi ceva legat de sex, tu și gaunoșii tăi barbari, vă gândiți numai la f*tut. Ei bine, sex înseamnă și gen, nu doar organe de reproducere, iubirea înseamnă și plăcerea de a discuta cu cineva, iar căsătoria e dorința de a petrece o viață împreună cu altcineva, nu momentul după care ești obligat să faci copii, că altfel stârnești nemulțumirea rudelor.
   Când vei înțelege că oamenii împotriva cărora vrei să asmuți ura sunt oameni care au și alte activități decât cele sexuale, lumea va fi un loc mai bun și mai sigur. Cei care vor să-și impună regulile toxice asupra tuturor, pentru ca toți să devenim frustrați, sunt cei care împing valul de ură până când ura se coagulează și devine motiv de violență și război.
   În concluzie, diferența dintre tine și un terorist e că tu nu omori cu mâna ta, ci îi încurajezi pe cei violenți să o facă, uneori sub anonimatul genocidului, ca la Srebrenica. Mi-e jenă că printre noi sunt oameni care nu au învățat nimic din acea crimă colectivă îndreptată spre cei diferiți.

   Thumb up 0
 5. Acum este de mers in Anglia, clar. De la 5,9 lei a scazut la 5,4, adica a pierdut 10%. :) Sa profitam, zic…

  Thumb up 0
 6. dezamagitor articol.

  Nu suntem non-oameni de pestera, suntem oameni de pestera + o suprastructura. La fel cum avem si acum creierul reptilian. Si e bun si util, nu cred ca ai vrea sa ti-l extirpe cineva in numele unor inalte idealuri.

  E cam ca si cum ai zice, ah, dar noi nu mai suntem corpuri, suntem constiinta, de maine nu mai mancam. Ca ne-am ridicat deasupra instinctelor si a imperativelor biologice.

  Ca sa fie toate bune si frumoase, toate partile tb sa fie multumite.

  Thumb up 0
 7. Englezii au votat – Leave UE, au avut curajul sa-si ia libertatea inapoi. Sincer daca Bruxelles zice ceva, ai nostri alesi vor face “hopa” la comanda, iar asta spune multe despre cum naiba i-am ales si ce am avut de ales.

  Thumb up 0
 8. Foarte interesantă metafora cu melcul artritic. Dacă încerci să îți imaginezi, aproape că o iei razna. Apropo, știe cineva câte picioare are melcul?

  Thumb up 0