BREXIT: noul viitor al Uniunii Europene a început, nu știm cât va dura

În anul 53 î.Hr., Marcus Licinius Crassus, guvernator al Siriei Romane, a fost ucis de parți în urma bătăliei de la Carrhae. Această bătălie a fost nu doar un dezastru militar umilitor pentru Republica Romană (care a pierdut vreo 30.000 de oameni, jumătate din trupele intrate în luptă), dar mai ales o catastrofă politică, brânciul care a dărâmat, în cele din urmă, Republica.

Alături de Cezar și Pompei, Crassus făcea parte din Primul Triumvirat, alianța care, prin putere, influență și avuție, conducea Republica Romană. Triumviratul fusese o idee a lui Iulius Cezar, mereu dispus să-și ierte dușmanii și mereu gata să organizeze intrigi politice.

Cezar a fost genial cu Triumviratul: cei trei membri se echilibrau permanent și erau obligați să negocieze, să se pună de acord în luarea deciziilor. Fiecare dintre ei putea deveni, în funcție de context, cel care înclina balanța într-o parte sau alta, iar această particularitate îi făcea pe toți mai prevăzători și mai responsabili. Moartea neașteptată a lui Crassus a dezechilibrat mecanismul Triumviratului. Pompei și Cezar au intrat în conflict. 4 ani mai târziu, Cezar trecea Rubiconul cu legiunile sale galice, declanșând războiul civil și punând capăt, astfel, Republicii Romane.

****

La începutul secolului XV, împăratul chinez Yong-lo a inițiat explorarea mărilor ce mărgineau imperiul. China avea capacitatea de a finanța și organiza expediții vaste – prima flotă condusă de Zheng He cuprindea mai mult de 300 de corăbii, unele dintre ele de 120 de metri lungime și cu câte 4 punți, și un total de 28.000 de oameni. Comparați asta cu liliputana călătorie a lui Cristofor Columb, aproape 100 de ani mai târziu – 3 caravele cu lungimi cuprinse între 15 și 20 de metri.

Expedițiile lui Zheng He au proiectat puterea economică și culturală a Chinei până pe coastele estice ale Africii, în Peninsula Arabică, iar unii cred că amiralul chinez ar fi descoperit, de fapt, chiar și continentele americane.

Faimoasele expediții ale amiralului Zheng He, din anii 1405-1433, nu doar că au deschis Imperiul spre lumea înconjurătoare, dar au plasat China într-o poziție ideală chiar înainte de Epoca Marilor Explorări. În comparație cu Europa, China era un gigant economic și politic. China putea cuceri lumea, așa cum a făcut-o Europa, câteva secole mai târziu, dar după ce împăratul Yong-lo a murit, succesorul său a oprit orice explorare, deoarece acestea „contraziceau principiile confucianiste”. China s-a închis în sine și a rămas în urmă, deceniu după deceniu și secol după secol, până a ajuns, practic, o colonie a unei monarhii insulare din Europa, care luase decizia corectă în privința explorării globului pământesc.

****

Problema cu interpretarea istoriei este că, privind din viitor, noi știm unde au greșit înaintașii. Erorile lor ni se par acum evidente. Știm consecințele deciziilor lor. Înțelegem efectele câte unei întâmplări și ce trebuia făcut pentru evitarea vreunei catastrofe. Cu alte cuvinte, știm care fluture din Mexic a provocat un uragan în China și mai știm și cine putea să-l prindă de aripi înainte să schimbe ceva.

Dar cei care trăiesc istoria chiar în timp ce se desfășoară n-au acest lux.

Probabil că Pompei s-a bucurat când a aflat de moartea lui Crassus. Oricum nu-l suporta. S-o fi gândit că rămâne mai mult de înfulecat pentru el și pentru Cezar, măcar un timp, până scăpa și de acesta. Pompei n-a înțeles că Triumviratul îi asigura nu puterea, ci însăși supraviețuirea. A subestimat geniul militar și politic al lui Cezar, când a venit vremea conflictului, și s-a supraestimat grosolan pe sine însuși, sfârșind căsăpit de servitorii unui faraon imbecil (la propriu) pe malul egiptean al Mediteranei, după o fugă penibilă prin Italia și Grecia.

Azi știm că Republica Romană, o construcție politică fascinantă, cu mult înaintea vremii, era condamnată de însăși creșterea ei, și mai știm că Triumviratul a fost structura care i-a mai prelungit, cât de cât, funcționarea. Dispariția unuia dintre membrii structurii a declanșat secvența finală a republicii.

Probabil că împăratul Hongxi, care a oprit expedițiile lui Zheng He, a fost convins că ia decizia bună, inspirat de înseși învățăturile lui Confucius. Poate că și el, și tot establishmentul Orașului Interzis, erau scârbiți și îngrijorați de ideile noi și de negustorii veniți în Imperiu o dată cu revenirea flotelor din călătoriile lor. Le-a fost teamă de schimbare și s-au simțit prea mari ca să se schimbe și ei în timp ce schimbau lumea pe care o descopereau. Revenirea în izolare trebuie să fi arătat atunci foarte atrăgător. Azi știm că a fost una dintre cele mai mari erori de guvernare din istorie.

****

Așadar, Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană.

În Uniunea de până ieri, Marea Britanie, Franța și Germanie alcătuiau un triumvirat care se auto-balansa permanent, echilibrând orgoliile franțuzești, eficiența glacială a nemților și excepționalismul englezesc. Acești 3 mari piloni ai construcției europene i-au asigurat stabilitatea și supraviețuirea. Unul dintre piloni s-a prăbușit în urma referendumului. Peste un secol, istoricii vor ști dacă acesta a fost brânciul care a dărâmat Uniunea, în cele din urmă, o construcție politică și economică fascinantă, cu mult înaintea vremurilor. Vor ști, de asemenea, dacă retragerea Marii Britanii în izolare va fi fost o eroare istorică sau nu.

Noi, aflați acum chiar în ochiul uraganului, putem doar să presupunem – și să sperăm într-un deznodământ pozitiv.

Eu nu sunt optimist cu privire la viitorul Uniunii. În Franța, Marine Le Pen cere și ea un referendum, un „FREXIT”. În Olanda, Gert Wilders exultă și vrea, de asemenea, un vot. Tendințele centrifuge vor crește dramatic în intensitate, poate până la fărâmarea acestei construcții politice al cărei singur viitor realist este, de fapt, federalizarea.

Nu sunt optimist cu privire la viitorul Uniunii și, pe cale de consecință, nici cu privire la viitorul nostru, al românilor. Suntem atât de mici, de înapoiați și de provinciali încât apartenența la o structură politico-economică precum Uniunea este (era?) singura noastră șansă să progresăm în ritm susținut – așa cum pentru daci, cucerirea romană a fost șansa să descopere binefacerile băilor periodice, ale drumurilor și alfabetului.

Tragedia dacilor nu a fost că romanii i-au cucerit, ci că s-au retras înainte să-i civilizeze cu totul. Să ne civilizeze cu totul.

Istoria se repetă, nu?

Articol din categoria: POLITICĂ

44 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou


  Posibila eroare aici ?
  „Moartea neașteptată a lui Crassus a dezechilibrat mecanismul Triumviratului. Pompei și Crasus au intrat în conflict. 4 ani mai târziu, …”

  Pompei si Cezar au …

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Si daca se dovedeste ca ne va fi rau e posibil ca de fapt ponoasele sa le traga copiii nostri. Pesimismul exista si in mine dar nu ma ajuta cu nimic daca nu e unul constructiv care sa indemne la actiune. Asa ca : BE PESSIMISTIC AND KEEP CALM!

  0
  0
 3. cum sa spui ba ca dacii erau nespalati? Gandeste inainte sa spui, bah

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   O radiografie a istoriei in concordanta perfecta cu vremurile la care suntem martori. Deci suntem condamnati sa repetam istoria. Totusi, dacii nu erau aia care au inventat apa? O extrageau din vin sau din… bere, dupa cum le dicta Burebista. Deci nu cred ca pot fi catalogati drept nespalati, ca se mai si udau cand respectau procesul de fabricatie. Cetin, scuza-ma. Era cat pe ce sa sar pe tine ca te iei de Petreanu, dar cand am vazut numele, am inteles gluma. Ma prind mai greu.

   0
   0
  • păi n-aveau timp, săracii, erau ocupați cu tunelurile alea spre piramide

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Cum ii zicea baiatul ala lui Gerula ?…parca „deoarece cam puti”, era.

   0
   0
 4. #8 Comentariu nou

  moda asta cu referendumurile au deschis-o politicienii occidentali, acum suporta consecintele. e democratic, nu-i vorba, dar nu-i logic: un antropolog ne poate lamuri ca majoritate=mediocritate. si „=” devine tot mai puternic cu cat cat largesti baza de discutie, cum e cazul referendumurilor

  altfel, de remarcat ca clasa Tsipras nu a fcaut referendum pt Grexit, ci pro sau contra masurilor de austeritate. Ca sa ii dea leverage, nu avea de gand sa faca ceva major fiindca stia ce rezultat va primi. un pic mai destept, desi dupa ce moaca are si dupa faptul ca s-a insotot cu Varoufakis, n-ai spune

  0
  0
 5. #9 Comentariu nou

  Sunt create premisele creării unor noi alianțe gen UE, la care nu or să adere prea curând state ca Italia sau Grecia, ce nu pot proteja granițele împotriva unor imigranți barembarem, și categoric nu pentru state gen România și Bulgaria, care au un decalaj economic major față de vest.

  0
  0
 6. #10 Comentariu nou

  Sunteti foarte bland in caracterizarea romanilor, mai ales a unora. Acestora, „le multumesc” pentu efortul sustinut, depus in a nu incasa si a nu utiliza legal fondurile nerambursabile, puse la dispozitie de UE tarilor nou intrate. Nu suntem siguri daca in viitor nu vor fi reduse sau anulate.

  0
  0
 7. #11 Comentariu nou

  Conform hartii referendumului presimt ca Scotia va mai avea un referendum sa iasa din Regat… si de data asta va trece.

  Dupa spargerea UK, presimt o faramitare a lui de tot, Irlanda de Nord se va uni cu Irlanda (oricum sunt considerati fundul regatului) ca sa ramana in UE, iar monarhia, a carui inactivitate consider eu ca a dus la rezultatul asta, va disparea, deci exact invers decat s-a intamplat cu republica romana.

  0
  0
 8. #12 Comentariu nou

  Vlad, spune drept…tu te-ai pregatit de mult de Brexit, cu concluzii cu tot… 🙂

  0
  0
 9. Britanicii nu au ales leave din cauza „charismei” lui Nigel Farage, ci din cauza politicii de imigrare fara conexiune cu realitatea a Bruxellesului, in care nu aveau incredere.

  0
  0
 10. #15 Comentariu nou

  De mentionat in treacat si ca, dupa prabusirea Imperiului Roman, insulele britanice s-au scufundat, timp de citeva secole, in cel mai negru ev mediu, pina acolo ca disparuse si moneda.

  0
  0
 11. #17 Comentariu nou

  exemplele cu china si roma….sunt frumoase dar nu pot fi echivalente! Acum lumea este globala deja…ceea ce nu era in timpul celor doua exemple date. Britanicii o vor duce mai bine in afara UE deoarece UK nu se bazeaza doar pe UE in relatiile sale economice…iar acum poate avea relatii comerciale cu lumea intreaga fara sa fie constransa sa respecte regulile UE…care sunt cam socialiste dupa mine! Iar U .daca se destrama…..va fi din vina politicienilor de pe continent si nu din cauza britanicilor! In fapt ni se spune in articol ca asistam la destramarea unui triumvirat in EU (anglo-franco-german) care se echilibra reciproc…..si astfel vom asista acum la o lupta intre germania si franta in rolul lui cezar si pompei sau invers! EU cred ca triumivartul oricum nu mai functiona…si in UE deciziile se luau de nemti si francezi! SI daca acest lucru nu se va reforma….UE va dispare! UE nu mai este ce a fost acum 10 ani….si numai este din cauza nemtilor si francezilor…care in fapt profita cel mai mult si practic exploateaza piata comunitara! Junker ….seful Comisiei Europene spunea inainte de referendumul britanicilor ca: ” politicienii britanici ar trebui ca pe viitor sa plece mai putin urechea la ce spun alegatorii”! Vreau sa spun ca si numai ptr aceasta afirmatie UK a facut bine sa paraseasca UE! UE nu are viitor daca se merge pe mentalitatea tip Junker!…aceasta mentalitate e Junk!

  0
  0
 12. #18 Comentariu nou

  Nu ne civiliza nimeni din afară, oricum. Am sperat și eu că așa va fi, în 2007, când am fost primiți și noi în mașinărie. Dar se pare că pe la noi pe aici nu prea bate vântul european. Se fură în continuare în cel mai barbar stil, iar marile organisme anti corupție nu prea reușesc să facă altceva decât mult zgomot dar cu rezultate absolut neglijabile, zero recuperări și ieșiri accelerate din pușcărie pe baza volumului de cărți scrise.

  0
  0
 13. #19 Comentariu nou

  exemplele cu china si roma….sunt frumoase dar nu pot fi echivalente! Acum lumea este globala deja…ceea ce nu era in timpul celor doua exemple date. Britanicii o vor duce mai bine in afara UE deoarece UK nu se bazeaza doar pe UE in relatiile sale economice…iar acum poate avea relatii comerciale cu lumea intreaga fara sa fie constransa sa respecte regulile UE…care sunt cam socialiste dupa mine! IAr UE>.daca se destrama…..va fi din vina politicienilor de pe continent si nu din cauza britanicilor! In fapt ni se spune in articol ca asistam la destramarea unui triumvirat in EU (anglo-franco-german) care se echilibra reciproc…..si astfel vom asista acum la o lupta intre germania si franta in rolul lui cezar si pompei sau invers! EU cred ca triumivartul oricum nu mai functiona…sii in UE deciziile se luau de nemti si francezi! SI daca acest lucru nu se va reforma….UE va dispare! UE nu maie ste ce a fost acum 10 ani….si numai este din cauza nemtilor si francezilor…care in fapt profita cel mai mult si practic exploateaza paita comunitara! Junker ….seful Comisiei Europene spunea inainte de referendumul britanicilor ca: ” politicienii britanice ar trebui ca pe viitor sa plece mai putin urechea la ce spun alegatorii”! Vreau sa spun ca si numai ptr aceasta afirmatie UK a facut bine sa paraseasca UE! UE nu are viitor daca se merge pe mentalitatea tip Junker!…aceasta mentalitate e Junk!

  0
  0
 14. #21 Comentariu nou

  Istoria ne invata ca nu am invatat nimic din istorie! Nimic nu a fost, este sau va fi etern!
  Au facut o mare eroare cu iesirea fin U.E.!
  Oricum ei circula pe stanga iar restul lumii pe dreapta! Pacat de marile valoei ale lumii date de aceasta tara! Dar sa nu dramatizam, pentru ca viata merge inainte cu sau fara mine(ei!)

  0
  0
 15. #22 Comentariu nou

  Tot raul spre bine.
  Cum sansa europei era doar daca se integra la nivelul SUA.
  Acum fara opozitia angliei e posibil sa avem intr-un viitor mediu ceva de genul SUE.
  Ceea ce pentru mine ca roman e foarte bine. Facem „upgrade” de la prapaditii europei la cetateni normali.
  Pentru englezi desi e la fel de bine. E „downgrade” de la superputere mondiala care la un moment dat stapanea aproape toata lumea, la cetateni normali.

  0
  0
 16. #23 Comentariu nou

  O mica corectie,Pompei si Crassus erau prieteni. Crassus era prieten si cu Cezar. Fara sa fie prieteni,Cezar si Pompei nu erau nici dusmani-cel putin pana la moartea lui Crassus. Ideea triumviratului apartinea lui Crassus in general marii oameni de afaceri iau si decizii politice bune,mai ales cand e in joc si viitorul lor.
  Nu te mai lua dupa wiki !!!

  0
  0
  • Nu stiu ce surse ai, ca toate pe care le stiu eu mentioneaza antipatia dintre Pompei si Crassus. De cealalta parte, alianta dintre Pompei si Cezar a fost intarita de inrudirea prin casatoria lui Pompei cu fata lui Cezar, mult mai tanara decat Pompei, de altfel. Dupa ce aceasta a murit la o nastere relatiile dintre cei doi oameni de stat au inceput sa se raceasca vizibil.

   0
   0
 17. Nu sunt om politic. Însă economia Angliei era „susținuta” de faptul ca era membra UE. Contracte, investitori, infrastructura.
  Acum nu ne rămâne decât sa vedem ce se întâmpla

  0
  0
 18. #26 Comentariu nou

  Gresit, Romanii au distrus tot ce avea Dacia. Dupa ce au distrus totul au construit si ei cateva chestii si hopa topa ne-au civilizat. Vezi ca s-au mai facut descoperiri despre Romani si Daci de cand ai facut dumneata scoala generala. S-au descoperit chestii si de cand am gatat eu scoala generala si am gatat-o mult mai tarziu ca dumneata.

  0
  0
 19. #28 Comentariu nou

  Vlad, informeaza poporul si in ce va consta iesirea UK-ului din UE.
  Ce fel de iesire va fi, cand va fi si cum va fi 😉

  Deocamdata nu cunoastem termenii si conditiile acestei viitoare iesiri. Este posibil ca Germania si Franta sa ajute la negocieri, deoarece au tot interesul.

  De asemenea, membrii parlamentului britanic, nu vor sta degeaba…o fi vrand poporul Brexit, insa ei sunt cam de alta parere si s-ar putea sa decida niste lucruri fara sprijinul populatiei, deoarece au aceasta putere (e.g. niste plati incadrate diferit, catre EU, incat UK sa aiba in continuare niste beneficii economice, insa fara drept de decizii majore).\

  Poate vom constata ca de fapt nu este chiar atat de grava situata…nu mai speria si tu romanasul de rand, precum posturile romanesti TV, pline de imbecilitate (toate, de la A la Z).

  0
  0
 20. #29 Comentariu nou

  …Eşti tare, Vlade, superbă postare…Mă simt mic, bag capu-n nisip… : http://mcscrib.blogspot.ro/2016/06/pa-si-pu-la-europa.html

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   @mihai, mai bine bagi altceva in nisip (asta in eventualitatea ca ai). Sau cumva aia numesti tu cap si n-am inteles eu?

   0
   0
 21. #31 Comentariu nou

  „…Republica Romană, o construcție politică fascinantă, cu mult înaintea vremii…”

  Republica Romana?
  Cea in care sclavia era la ordinea zilei?
  Cea in care sclavii s-au rasculat de mai multe ori, culminand cu miscarea lui Spartacus?
  Cea in care Cezar a macelarit un trib fara intrentii agresive( helvetii) dupa ce le daduse drept de libera trecere? Drept pe care l-a dat doar ca sa ajunga sub sabiile romane?
  Cea in care plebeii au intrat in greva ca sa aiba si ei niste drepturi?
  Cea in care fratii Grachi, aparatori ai drepturilor plebei au fost asasinati?
  Asta este un model?
  Pentru cine?

  0
  0
 22. #34 Comentariu nou

  Să ne civilizăm, dar să nu ne islamizăm, cum vreau merkelizaţii de la Bruxelles. Din cauza lor se destramă UE.

  0
  0
 23. Da, istoria se va repeta pana ce, noi nu vom mai face aceleasi greseli. Daca, atata timp nu intelegem nimic din greselile altora, suntem pasibil sa le comitem si noi. Brexit au vrut englezii, brexit or sa aibe, si ceea ce implica brexitul.

  0
  0
 24. #36 Comentariu nou

  Vlad Petreanu, aberezi ca de obicei cu nonsalanta. Probabil fiindca ai devenit si tu un expert ca CTP, voi le stiti pe toate. Vad ca ai si „surse”.Nu stiu unde ai invatat tu istorie, probabil de la Lucian Boia si „dacopatul” ala de Dan Alexe, niste indivizi pentru care rusinea de a fi roman nu e egalata decat de felul in care cauta s-o justifice scurmand dupa fapte istorice sau inventandu-le. Cineva numea asta „eruditie desantata”.
  Probabil ai vrut sa faci pe desteptul si ai gasit tu un mod inedit de a ne explica noua ca alegerea Marea Britanii e de rahat.
  Ceea ce nu ai invatat nici tu si nici altii ca tine e ca istoria nu iarta civilizatiile decadente.

  0
  0
  • #37 Comentariu nou

   Te invidiez daca intr-adevar poti gandi ca Marea Britanie ar fi etalon de civilizatie infloritoare. Esti super-optimist/a! 🙂

   0
   0
 25. #38 Comentariu nou

  Excelent.

  0
  0
 26. #39 Comentariu nou

  Vlad, eu nu am fost surprinsă de rezultat. De mult presa nu mai e o sursa credibila de informație pentru mine, in special cea de stânga. Ceea ce vezi la Tv si ceea ce citești in presa nu coincide cu ceea ce vrea de fapt populația. La fel si in SUA, unde e foarte posibil sa se întâmple același lucru in Noiembrie.
  Din păcate, alesii nu mai asculta de cei care i-au ales si asta e singurul mod in care pot fi sancționați: la urne. Politica OPEN-borders, pe partea emoțională si pierderea puterii de decizie locală împreuna cu o scădere drastică a nivelului de trai pe partea rațională a dus la rezultatul votului.

  0
  0
 27. #40 Comentariu nou

  Ori ei, ori „noi”. N-o zic eu, o spune omul, geniul care a avertizat ca in 2008 va fi prapad.


  ‘Brexit’ could mean disintegration of EU or UK, says Roubini

  Britain’s decision to leave the European Union could be the beginning of the disintegration of the bloc of countries or the United Kingdom, said economist Nouriel Roubini on Sunday.

  But people should not expect a recession or financial crisis in the wake of the „Brexit” vote, said Roubini, speaking at the World Economic Forum in China’s northern city of Tianjin.

  Sursa: http://goo.gl/XrnZvI

  0
  0
  • #41 Comentariu nou

   Roubini e un diletant. Spre deosebire de majoritatea diletanților, el este și antipatic. Ai avea încredere în Romica Jurcă dacă ți-ar spune că va ploua, dar nu-ți spune și când?

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   Roubini „diletant”? Mai cretuleanule, omul asta a fost SINGURUL care a atentionat ca vine criza, chiar daca toti „analistii” financiari, reporterii si bancherii il luau peste picior. Era invitat la emisiuni doar pentru a se face misto de el.

   Auzi-te, Roubini diletant… Mai documenteaza-te.

   0
   0
 28. revin cu argumente: deci, politieni englezi au jucat la cacealma si au pierdut! David Cameron a venit la putere promitand Brexit sau beneficii, omul a obtinut beneficiile dar a si iesit din UE si acum a demisionat. Cat de slab politician, poate fi acest om! Bluff+brexit =dezastru. Ideea e ca oamenii si-au dat seama ce-au facut si o da intoarsa cu politicienii din Scotia si Irlnda de Nord.

  0
  0
 29. #44 Comentariu nou

  Poate ca ar trebui sa ne gandim mai mult la tara noastra si sa-i mai lasam pe altii in pace. Incet incet ne vindem pamanturile, ne dam companiile si o sa fim in europa de tot, ca nu mai avem unde in alta parte! Eu mi-am propus sa incep sa cumpar doar produse romanesti timp de un an sa vad daca se poate. Si se poate Chiar si cosmeticele pe care mi le iau de aici http://www.nacco.ro sunt foarte ok. Daca am incerca toti sa facem acest lucru poate ca am trai intr-o tara mai buna, mai prospera si nu ne-am mai intreba ce fac altii , cum e mai bine in UE sau nu…

  0
  0