Irezistibilă, bucuria islandezilor

Știți de ce mi-e ciudă după fiecare eșec al naționalei de fotbal? De penibilul fiecărui eșec, desigur, că nici înfrângeri frumoase nu ne mai dă Naționala, dar mai ales din cauza faptului că toți viermii ăia supraponderali care rod pe dinăuntru fotbalul românesc ne-au răpit bucuria aia totală, năucitoare, a victoriilor de neuitat.

Cum e bucuria asta, de pildă:

Comentatorul islandez, deci, la golul victoriei din ultimul minut al prelungirilor din meciul cu Austria.

Islandeziii erau calificați și la egal, da? O insulă cu 325.000 de locuitori, cam cât Drumul Taberei, care dă un asemenea spectacol și se bucură atât de… complet.

Despre genul acesta de bucurie vorbesc, de asta ne-au jefuit interlopii, nea Jean și Gigioc și nea Mitică, Nașul, Mititelu, Vamă, Nețoiu, Borcea, Giovanni și frac’su și toți ceilalți paraziți.

“Nu contează cu cine jucăm sau cât e scorul (…) nu ne considerăm o o țară mică. Știm că nu avem jucători ca Olanda sau Turcia. Atuurile noastre sunt unitatea și organizarea și munca și trebuie să fim mai buni decât oricine altcineva în aceste domenii (…) Când echipa noastră națională joacă împotriva Olandei, nu ne gândim cum să facem să nu pierdem prea rău. Ne gândim că o să-i batem” – asta e o declarație a unuia dintre selecționerii naționalei islandeze consemnată în ianuarie anul acesta de un reporter al ziarului The Guardian, inclusă într-un reportaj intitulat “Vulcan! Incredibila ascensiune a naționalei islandeze de fotbal”.

Mi-am adus aminte când mi-am pierdut ultima dată vocea urlând de bucurie în stradă după un meci al Naționalei: în 1994, într-o seară de iunie, când România a învins Columbia cu 3-1.

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. Faar complicitatea platita a televiziunilor si a mass mediei in general, ghertoii enumerati mai sus nu ar fi avut expunerea pe care au avut-o si nici legitimitatea pe care si-au arogat-o, bazata pe ratinguri, tocmai datorita acelei expuneri. Ghertoii din media sunt la fel de vinovati ca si ghertoii din fotbal, alaturi si de arbitri, jucatori si chiar si spectatori. La nivel micro, acest segment ne arata cum suntem noi ca societate.

  Thumb up 0
 2. Pe islandezi intotdeauna o sa fiu invidios.
  Au o viata asa frumoasa, uuuaaaaa!

  Toate stadioanele din islanda la un loc sunt mai mici decat cel “National”, ca numar de spectatori.
  Bă, sa inebunesti si alta nu.
  Pana la urma asta e diferenta dintre tigania noastra si omul civilizat

  Unde mai pui ca stadionul lor din capitala Rikjevik e doar o mica parte dintr-un ansamblu genial. Acolo gasesti de la bazine olimpice pana la centre de skateboard si alte prostii la care nici nu-ti sta minte.
  Si culmea chiar sunt frecventate.
  Centrul asta sportiv cu verdeata din capitala islandei mi se pare cel mai genial mod de a imbunatati un oras.
  Sute de hectare cu verdeata in mijlocul orasului.

  In Bucuresti n-ai sa vezi asa ceva nici intr-o mie de ani.

  Thumb up 0
 3. Vlad la ei se baga si s-au bagat bani. Au facut stadioane inclusiv in ultimul sat. Au sute de antrenori cu licenta UEFA LA TOATE NIVELELE. Au academii de fotbal, unde de la 4 ani!!! copiii au parte de profesionisti. Nimic in Islanda nu a fost lasat la intamplare. Aceeasi situatie cu handbalul, echipele lor de masculin si feminin joaca excelent, dar au in spate, ca si la fotbal, ARMATE de practicanti.
  Acest avant al sportului in Islanda a venit nu de azi de ieri ci de la dorinta de a combate depresiile si alcoolismul, cauzate de iarna lunga. Inclusiv in criza sportul nu a fost neglijat.
  Si acum o poveste: descultul ala de Ronaldo a venit in Islanda sa joace in preliminarii si a cerut sa i se puna o cabina numai pentru el !! la stadion. Cu calm a fost flituit: nu avem decat doua si una este a echipei gazda! Asta da oameni cu sange in cravata!!!!

  Thumb up 0
 4. Vlad, lumea descopera acum fenomenul sportiv islandez. Stii insa cat de tari sunt ei la handbal masculin? In 2008, la Beijing, au fost vicecampioni olimpici! Sa vezi cum au distrus acolo, in semifinale, Spania, cu 36-30. La fotbal mai au un pic pana ajung la performanta de atunci, dar sunt un caz de studiu, mai ales pentru noi, romanii.

  Thumb up 0
 5. Buna ziua,

  avetzi o autorizare scrisa de la The Guardian pt a reproduce imagini de pe sit ul lor ?

  Postul dvs contine materiale AP, de aceea va rog sa mi trimiteti autorizarea de a le folosi.

  Multumesc

  vadim ghirda

  Thumb up 0
  • Mai citeste despre drepturile de autor. Si cu ocazia asta, pune-te la punct si cu limba Romana. Ai folosit cuvintele gresite pentru a spune ca esti un troll penibil.

   Thumb up 0
 6. 22 de ani!
  acum 22 de ani deja incepusera sa-si sape tunelurile, ramele alea bolnave… dar nu se simtea. bai, trebuie tasat bine pamantul, dat cu praf de ardei iute, ceva. dar nu de ala vechi.

  Thumb up 0
 7. “Despre genul acesta de bucurie vorbesc, de asta ne-au jefuit interlopii, nea Jean și Gigioc și nea Mitică, Nașul, Mititelu, Vamă, Nețoiu, Borcea, Giovanni și frac’su și toți ceilalți paraziți.”

  Gasim pe cineva sa le dam un sut si gooool in functiile lor.

  Thumb up 0
 8. …mai e de adaugat doar atat :
  “Jucatorii cu cele mai multe pase trimise din echipa Romaniei au fost Vlad Chiriches si Dragos Grigore, ambii cu cate 112. Urmeaza Ovidiu Hoban (98), Ciprian Tatarusanu (84) si Nicusor Stanciu (76).”…
  …Deci portarul a dat mai multe pase decat nr.10……………….
  …In rest, pentru noi – fotbalul ramane… http://mcscrib.blogspot.ro/2016/06/al-treilea-sex.html

  Thumb up 0
 9. Vlad, ne-am jefuit singuri, încet si sigur. S-a ajuns in miZeria asta, dupa ce ca eram oricum in rahat si pe vremuri, datorită celor care au găsit singura soluție sa-si educe copii ca “afara e mai bine”. Așadar, dupa peste 20 de ani de “in afara e mai bine, sa va faceți ușor un viitor”, tinerii din ziua se astăzi nu au cum sa-si iubească patria. Pur si simplu, nu dau doi bani pe apartenența la acest neam…ce povestesti tu, din 1994, au fost ultimele rămășițe din mândria noastra.

  Thumb up 0
 10. Stit ce nu inteleg eu? Vad ca toti comenteaza cu subiect si predicat, stiind clar cine si cu ce a contribuit la esec. De ce ati/am permis sa se intample aceste lucruri? La intrebarea asta ar trebui sa raspundem.

  Thumb up 0
  • Nu am permis noi Elena…cei care au permis, nu au avut incotro, fiind singura lor optiune dupa niste vremuri negre ;)

   Thumb up 0
 11. Jegul și corupția din fotbal se vedeau clar de ani de zile părerea mea este că vina aparține foarte mult și suporterilor care au justificat și încurajat toată mizeria validând de fiecare dată comportamentul conducătorilor fotbalului și al celor de cluburi. Lumea vorbește de zeci de ani despre coruptia si incompetența lui mitică și a lui nea sandu si nimic. Mie aceste lucruri mi-au provocat scârbă îndeajuns încât să uit despre aceasta groapă jenanta plină de grobieni numită fotbalul românesc. Alții au continuat să juiseze la fiecare manevră și aroganță a șmecherilor din fotbal, la fiecare apariție in presa de tabloid a oricărui țărănete lovitor cu piciorul in balon, etc. Fotbalul și așa locul de întâlnire al multor imbecili, atât suporteri cat si jucători, a fost tabloidizat si manelizat pana când a ajuns ce este acum. Uită-te la fotbalul și suporterii unei țări și o sa vezi esența firii acelui popor in acel moment.

  Thumb up 0
 12. Noi nu avem mentalitatea pentru a face performanta indiferent de sport.

  Thumb up 0