ParkLake: un mall frumos

Sunt La Pridvor, cârciuma tradițional-românească din mall-ul ParkLake, și tocmai am descoperit un avantaj neașteptat al problemei care a făcut celebru acest centru comercial încă din prima zi de funcționare.

Îi zic chelnerului așa: “dați-mi o ciorbă. Ce ciorbă aveți făcută azi?” și el îmi răspunde: “toată mâncarea-i făcută azi. Dacă suntem pe generatoare, nu ținem nimic peste noapte, că se oprește curentul.”

La drept vorbind, îți trebuie ceva curaj ca să dai drumul unei investiții de amploarea ParkLake bazându-te pe un set de generatoare din spatele clădirii.

Imaginați-vă logistica necesară pentru a gestiona 70.000 mp de închiriat, peste 200 de magazine și un cinematograf multiplex, o parcare de aproape 2.500 de locuri și 23 de restaurante. Trageți linie, puneți mai întâi insuficiența rețelei energetice, adunați apoi tot ce poate merge prost și înmulțiți la final cu birocrația băștinașă. Ce rezultă descrie, într-un fel, viața oricărui investitor prin România. Și unele dintre infarcturile lui.

Într-o mică sală de conferințe de la ultimul etaj al mall-ului, Ingo Nissen, director de Dezvoltare Sonae Sierra Romania, oftează când își amintește de birocrație: “problema nu e că-s multe semnături de luat, problema e că autoritățile nu lucrează independent.” Adică? “Adică în Germania, de pildă, dacă ești un investitor important, primăria desemnează o persoană de legătură care să te orienteze și să te consilieze în procesul obținerii autorizațiilor, pentru că e interesul comunității să-ți inaugurezi investiția cât mai repede. Pe de altă parte, dacă ai de obținut 10 aprobări de la 10 autorități diferite pentru un proiect, fiecare dintre acestea verifică ce ține strict de ea, mediul la mediu, circulația la circulație șamd. În România, însă, fiecare cere mai întâi ștampile și autorizații date de altcineva, te duci la un ghișeu și ești trimis la altul, ceea ce e până la urmă destul de… complicat”, încheie neamțul, cu un zâmbet. Nu vrem să jignim localnicii, totuși, suntem profesioniști și ne adaptăm.

…aproape niciodată harta nu e corectă. Investitorul se apucă să excaveze și se oprește imediat: nimic nu e la locul lui și orice poate fi oriunde altundeva.

Desigur, adaptabilitatea la mediul local este prima condiție ca să poți dezvolta o investiție cât de cât semnificativă, oriunde în lume, dar în București accentele sunt de neuitat. Luați cazul hărților de rețele și utilități subterane, pe baza cărora se face orice proiect de construcții. Aproape niciodată harta nu e corectă. Investitorul se apucă să excaveze și se oprește imediat: nimic nu e la locul lui și orice poate fi oriunde altundeva. Aici ar trebui să fie doar pământ, dar dai de un bloc masiv de beton – ce-o fi dedesubt, cât s-o întinde, ce se-ntâmplă dacă-i spart? Mai încolo, o cavernă – pe vremuri, o groapă de gunoi improvizată, de cât material o fi nevoie ca s-o umplem? În altă parte, niște conducte misterioase – ale cui or fi, ce trece prin ele?

Investiția la ParkLake s-a ridicat la 180 de milioane de euro și în schimbul ei orașul a obținut nu doar un mall cu adevărat frumos, ci și un generator important de locuri de muncă pentru bucureșteni (2.000 de angajați în acest moment), venituri pentru sute de alte companii, taxe și impozite pentru administrația locală și pentru cea centrală. Dezvoltatorul nu comunică cifre din planul de afaceri, nici venituri estimate, nici evaluări ale taxelor ce urmează a fi plătite, dar malluri de dimensiuni asemănătoare din Capitală raportează constant cifre de afaceri ce depășesc 15 milioane de euro anual și profit semnificativ.

Acum, la trei luni de la deschidere, ParkLake a închiriat deja 97% din suprafață și se pregătește de asaltul clienților înaintea sărbătorilor de iarnă, o perioadă excelentă pentru retail.

…nu sunt două mall-uri Sonae Sierra la fel și, întotdeauna, cel mai frumos mall dezvoltat de noi este următorul pe care-l deschidem.

Am spus mai devreme că ParkLake e “un mall frumos”, dar poate că expresia corectă este “prietenos”, că frumusețea e o chestiune relativă, până la urmă. Aici, arhitectura interioară este orientată spre viztator mai mult decât în alte malluri. Sunt destule locuri unde poți să adăști oleacă, sunt elemente artistice integrate în fluxurile de circulație, scheme de lumini cu accente puse cu bun gust, pardoseli mochetate, pe alocuri. În deschiderea către parc, pe pajiște, o sculptură de mari dimensiuni – Titanul – cu propria ei legendă de concepție și realizare, pe care vizitatorul o poate descoperi la etajul întâi, lângă spațiul de joacă, într-o mini-expoziție cu fotografii din timpul șantierului și mulaje la scară. După cum spune Ingo Nissen, “nu sunt două mall-uri Sonae Sierra la fel și, întotdeauna, cel mai frumos mall dezvoltat de noi este următorul pe care-l deschidem” – iar ParkLake e, încă, ultimul pe listă.

Despărțirea de utilitarismul strict comercial se vede cel mai bine în food-court, unde aerul inevitabil de cantină din alte malluri este înlocuit, aici, de un spațiu segmentat pe niveluri diferite, cu sugestii de pergole și alveole care dau senzația de separeu, de intimitate – poți să te așezi într-unul din cocoon-uri cu laptopul, să te alimentezi la priza de lângă fotoliu și să lucrezi toată dimineața fără grijă, de pildă. Acest design fragmentat, cu materiale de foarte bună calitate (lemn, în mare parte) a fost rezultatul unei negocieri intense și insistente cu brandurile obișnuite dintr-un food-court, ale căror proceduri de lucru impun prezența cu propriul mobilier și, mai ales, vizibilitatea mărcii din orice colț al spațiului.

Luna viitoare, promite ENEL, rețeaua electrică de 110 KV va fi, în sfârșit, gata, după aproape 2 ani de eforturi. ParkLake va putea renunța la generatoare și, cine știe, La Pridvor ciorbele vor mai fi păstrate și peste noapte, uneori.

Nu poți avea numai avantaje-n viață.

46 comentarii Adaugă comentariu

 1. Vezi ca ai o foto pe care ai uitat s-o rotesti. In rest ma abtin de la comentarii, ca e publicitatea si banu tau 😀

 2. Și eu mă abțin de la comentarii. Dar cu greu.

  • Hai sa nu ne mai abtinem, ne-am tot abtinut pana in ’89 🙂

  • Stai liniștit. Și eu îl boicotez. Nu știu cât de frumos e pe dinăuntru, dar mă plimb săptămânal prin parc și îi doresc un faliment iminent de fiecare dată când monstruozitatea aia mă zgârie pe retină. Au distrus traficul și nu au creat nimic. Doar un loc de vărsat portofelul. Nu am nici un respect pentru mall-uri, dar pe ăsta care și-a făcut un titlu de glorie prin a se construi pe un spațiu verde în buricul unui cartier supraaglomerat, în ciuda împotrivirii comunității, îl detest de-a dreptul. Îl detest și îl boicotez.

 3. Salut,

  Sunt un admirator al stilului jurnalistic al tau si nu numai, dar daca acesta e un mall frumos sau prietenos atunci inseamna ca ceva nu e in regula.Mie intrarea in acest complex imi aminteste de orice altceva, numai de frumos nu.
  Ca sa nu mai vorbim de nivelul finisajelor interioare folosite, de la mocheta pana la placile ceramice, imbinari, colturi etc.Ieftin totul si de prost gust.
  Din pacate dezvoltatorii imobiliari inca nu au depasit sau nu vor sa depaseasca acest concept de spatiu comercial.In rest toate sunt la fel, cu o exceptie, sa zicem, sa vad daca ghicesti…:)
  Altii fac lucruri mai frumoase cu mult mai putiti bani.Mult mai putini.
  Te salut

 4. Oh, si nimic de faptul ca acele generatoare polueaza enorm pentru a tine functional cei “70.000 mp de închiriat”, exact in parcul unde iesim in fiecare zi cu copii la joaca? Generatoarele alea merg pe motorina. Sau de zgomot?

  Nimic de faptul ca de la Dristor pana la Nicolae Grigorescu trotuarul este spart, facand impracticabila circulatia pietonala? Au spart trotuarul mai bine de o luna, nu vad sa se grabeasca nimeni sa restabileasca confortul pierdut prin aceasta lucrare. Oare investitorii fac vreo presiune sa grabeasca conectarea la reteaua electrica?

  Ca si dovada de respect vis-a-vis de locuitorii afectati de aceste lucrari ar fi fost sa sparga si sa refaca trotuarul pe masura ce ingropau cablurile nu sa sparga si sa astepte juma de an pana se hotaraste ENEL sa faca conectarea la reteaua electrica.

  • Da, Cosmin, generatoarele alea sunt o problemă, tocmai despre asta e și articolul, într-un fel. Eu nu sunt avocatul mallului, chiar daca articolul e publicitar, dar pe mine m-a intrigat tocmai atitudinea autorității față de o investiție care a creat niște mii de locuri de muncă în București și de unde vor veni niște milioane de dolari taxe.

   Oricum, lucrările pentru extinderea rețelei sunt făcute de ENEL, nu de Park Lake. Cred că dpdv legal nici măcar nu poate Park Lake să acopere șanțurile alea.

 5. Salut. Vlad ti-ai asumat riscul comentariilor negative de la locuitorii din zona. Park Lake este un mall construit in parc! Asa ceva ar trebui sa fie ilegal! Boicotez acest mall prin a nu face niciodata cumparaturi acolo desi e la 10 minute de mers pe jos.

  • Mall-ul nu este construit în parc, terminați cu tâmpenia asta. Stau chiar acolo și știu ce vorbesc. Acolo nu a fost niciodată parc.

 6. E cel mau urat si intunecos mall din Bucuresti.
  Si adica ei nu stiau de la inceput ca nu au electricitate si cat dureaza sa-l aduca acolo. Ceilalti de unde au stiut ?

  • Păi… nu știau că va dura atâta extinderea rețelei de 110 KV, asta e problema. Eu îi înțeleg, la fel ca oricine și-a construit la un moment dat o casă sau a deschis o afacere.

  • Vlad, nu stiu cum sunt legile din Romania, dar eu n-am prea auzit de malluri din Canada care sa ruleze pe generatoare. Nici nu cred ca primesc aviz de functionare. Daca “nu știau că va dura atâta extinderea rețelei de 110 KV” nu trebuiau sa-si programeze deschiderea atat de devreme. Sau sa dea in judecata ENEL pentru pierderile cauzate de intarzieri. Simplu, nu ?

  • e un punct de vedere, da.

 7. nu prea sunt oameni. e cu intrare?

 8. sau “acest mall e un mall frumos sau cum sa spalam un dezastru dand niste bani la un deontolog”

 9. oare de ce nu s-a preferat să se înalțe un spital sau un așezământ pentru bătrâni, pentru copii cu probleme sau pur și simplu nu s-a păstrat ideea de spațiu verde, deschis, afară și să se facă un parc de distracții, nu știu, pistă de karting, de paintball, spațiu de întreceri sportive pentru amatori, în fine, pentru tot țugulanu’ din zonă și nu numai?
  continuăm să ne alterăm. atât.

 10. Deci cum, ma?! Sa te lauzi ca administrezi nu stiu cati metri patrati si ai o logistica beton si tu sa-ti construiesti un ditai mall-ul fara sa ai curent electric?!!!!!

 11. Ne alterăm tineretul, copiii. Îi băgăm în același carusel limitat. E de gândit (chiar de judecat), nu?
  Dar este în regulă, am citit mai atent și am înțeles că nu atât mall-ul, cât lăudarea lui este benefică pentru unii.

  • ei, da, hai să ne vexăm acum.

  • Nicidecum. 🙂
   Și ca să-ți răspund (trecând peste delicatețea inutilă a replicii tale): stau de 20 de ani în zonă, cunosc toate aleile parcului, mi-am crescut, plimbat, dus copiii la joacă în toate cotloanele acestui parc (după mine, cel mai frumos parc din București) și, evident, nu sunt și nu am fost singura.
   Ca idee, cunosc de la cineva din interior – care, nu-i așa?, face parte din pleiada celor amploaiați în urma PIF-ului inutilității ăsteia -, că și-a început activitatea când aproape că vedea petec de cer deasupra capului, atunci când ridica privirea înspre ce ar fi trebuit să fie un acoperiș (mi-a venit acum în fața ochilor ideea aia nostimă, ce se voia argument, pe care ai lansat-o la comment-ul no 11). Probabil că ar trebui să încercăm o nouă abordare a zicalei cu omu’ gospodar și ale lui îndeletniciri de sezon, în funcție de anotimp.
   Aș fi vrut să răspunzi la întrebarea mea inițială, chit că sună retoric și canadianu’ a prins-o mai bine, peste ocean fiind, nu să ne tragem de codițe. 🙂

  • @Vlad
   Like, really ?!? Ma abtin. Cu greu.

  • Foame mare și la ZF. O să mai urmeze și alții. Ăsta nu e genul de mall care să funcționeze fără să ungă PR și presa care a mai rămas.

   În altă ordine de idei, dacă acolo se ridica un teatru (suntem codașii Europei la săli de teatru), un liceu (sectorul cu cea mai mare populație are unul dintre cele mai mici numere de licee), o sală polivalentă sau orice altceva util și comunității, nu doar acționarilor, crezi că valoarea proprietăților scădea?

  • Nu, firește, dar un teatru, un liceu etc. nu au aceeași greutate economică, plus că astea sunt de obicei investiții municipale, nu private. Că-i dorești falimentul, ce să zic… Ar fi chiar mai nasol, că structura aia nu se mai demolează mulți ani de-acum înainte, nu ți-ar plăcea să fie și abandonată. Iar aia cu traficul, Dane, e o marotă. Nu sunt birouri în zonă, ceea ce înseamnă că va fi mall de weekend, cam ca mallul din Vitan.

   Eu nu zic că trebuie să fii fan malluri – sunt cam impersonale, în general, chiar dacă ăsta e lucrat cu mai multă atenție – dar nici să le urăști nu mi se pare o atitudine bună, având în vedere ce tracțiune financiară și urbanistică au.

  • Vlad, zona este cea care a adus existența acestui mall, nu invers.
   Zona era și este în continuare foarte bună, una din cele mai bune din București și dpdv imobiliar. Oricum, exista mall-ul din Vitan. Practic este la 2 pași.
   Articolul la care mă trimiți este de cacao. Făcând o comparație cu mall-ul din Pantelimon, ia să aflăm ce bum imobiliar a adus în zonă, dar și cât a deranjat populația locul unde a fost ridicat.

  • Au mai dat faliment și alte mall-uri din București. Și nu au rămas goale. S-au transformat în clădiri de birouri. Pentru că ghici ce lipsesc din sectorul 3? Da, clădirile de birouri. Toți dormim în Titan și muncim pe la SEMA, Pipera sau mai știu eu unde.

   O clădire de birouri oare câte locuri de muncă ar aduce? Și or fi mai bine plătite decât un casier sau un merchandiser din Park Lake?

 12. Salutam Canada, de colea, din Romania! No other comments.

 13. A folosi ZF-ul pentru referințe în materie de indici imobiliari este o idee proasta.
  Însă că sa iti dai seama de asta trebuie sa înțelegi increngatura de interese intre bănci, autorități și trompete gen ZF în ceea privește menținerea activelor imobiliare la un anumit nivel.
  Știu, e greu.
  Pe de alta parte, romanului i se umfla testiculele când vede cum cotețul sau primit de la Ceașcă de-a moaca valorează peste noapte mai mult.
  Asta vine probabil din gena noastră de putori.

  Ca sa trec la subiect, mall-ul mi se pare o mizeria, la fel ca tot ce exista în România în sensul asta.
  Care ați fost prin US poate ați văzut ce înseamnă un mall.
  Și da, traficul e acum fut*t 100%. Asta mi se pare de neacceptat.

  • “Pe de alta parte, romanului i se umfla testiculele când vede cum cotețul sau primit de la Ceașcă de-a moaca valorează peste noapte mai mult.” – pai indata intra Romania in mUE, crestere ieconomica ie … oh wait, astea-s texte din 2006, de cand ma pregateam eu sa plec sa fiu sclav la straini si-mi ziceau toti ce prost sunt :)))))
   Revenind la un ton serios, e plin de stiri cum cresc preturile la apartamente, mai ales la polul dezvoltarii din Romania, Kolozsvár … vorba clipului la noua dacia slogan, se programeaza acolo ca-n Silicon Valley … cred ca google se pregateste sa se mute la Cluj din California :))))))))

  • nu m-au impresionat mallurile din State niciodată, deci da, am văzut.

  • Corect, nici pe mine. Alea din bucale, on the other hand, rup gura târgului …
   /sarcasm, dacã mai e nevoie

 14. Vlad, esti in minoritate pe acest subiect! 🙂
  Ne vedem in mall.

 15. Sa aduci ode unor betoane turnate linga un parc e ca si cum ai lauda taierea unei paduri pentru a face loc asfaltarii unui bulevard pentru plimbari de duminica cu trotineta.
  Toate mall-urile construite pana acum in Bucuresti au luat locul unor constructii/fabrici neterminate sau darapanate. Acesta este singurul mall construit chiar in parc, pe locul unei baze sportive, oricat m-ar contrazice cei care spun ca acolo nu a fost niciodata parc. A fost un loc care astepta sa fie redat parcului prin extindere sau prin constructia unor spatii de recreere sportiva sau educationala. Asta, intr-un oras sugrumat de betoane.
  Sa inteleg ca daca se construia un mall in Herastrau pe locul bazei sportive de yacht Sportul Studentesc, ar fi fost bucurie mare si ar fi trebuit sa ridicam in slavi noile constructii si locurile de munca create? Sunt de parere ca sectorul 3 si zona Dristor+imprejurimi avea deja mall-ul Vitan care era suficient si care acum este inlocuit de acest mall “frumos”. Deci taxele catre stat si locurile de munca sunt umflate, avand in vedere parazitarea mall-ului Vitan de catre noul mall.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am nimic impotriva mall-urilor construite unde trebuie. Insa ce ar fi fost mai de dorit pentru copiii, tinerii si cetatenii din zona, un mall in care sa frece menta/banii sau un loc in care sa isi antreneze si dezvolte trupul si mintea ?

 16. Nu inteleg de ce toata hatereala este in directia “mall in parc” , este suficient sa cauti pe google maps si sa dai o vedere din satelit si sa iti dai seama ce “parc” era acolo. Un teren gol ,cu 3 boscheti separat de parc. Pe acest rationament am putea spune ca si gradinita si scoala din apropiere sunt construite in parc.

  Pentru mine :
  Pro: un spatiu comercial care incearca sa se identifice cu cartierul unde s-a construit, poze , istorii, etc.
  Contra: accesul in parcare si mai ales iesirea din aceasta gandite in bataie de joc,

 17. locuiesc in Titan de multi ani si nu ma bucur deloc ca nenorocirea aceasta de mall a crescut pretul “cotetului comunist” in care stau
  este un dezastru pentru parc si circulatie, o cladire neagra si urata infipta in bulevard (puteau sa o puna mai in spate cu 10 m si sa faca niste bretele de acces, spatiu de taxi…)
  logistica aceeea laudata e de kkt, greu de crezut ca se puteau gandi mai prost lipsa de curent electric, tunelele abrupte de intrat/iesit din parcare (astept cu interes prima zapada, banuiesc ca nu sunt incalzite caile de acces :)), lipsa statie taxi, lipsa bretele de acces parcare, lipsa un spatiu “tampon” in fata, cu plante, cu ornamente, cu alei (se puteau inspira de la afi, megamall sau chiar mall vitan)
  Apoi praful de zidarie care domina ornamentele interioare la mai bine de 6 saptamani de la deschidere (nu am mai trecut apoi), spatiul de joaca pentru copii neterminat, “gradina” cu alei ca niste tunele betonate, terasa exterioara murdara si fara umbrele sau orice alt simulacru de acoperis de soare/ploaie, toalete mirositoare cu acces numai pentru subtirei.
  Sa nu mai vorbesc de mocheta in mall. E frumoasa si pufoasa, concept interesant nu am ce zice, dar logistica ar trebui sa stie ca e necesar un aspirator serios pentru ea… de unde? daca nici o carpa de praf nu au putut sa foloseasca pentru ornamentele existente..
  si altele.. inteleg ca articolul e publicitar, dar probabil ca stiai deja ca iti asumi niste “suturi” si comentarii nu tocmai placute platitorului (si probabil si el stia asta, nu cred ca e chiar atat de batut in cap, pana la urma banul dicteaza..)
  realitatea e simpla: intr-o tara normala asemena monstruozitate nu trecea nicodata de stadiul hartiilor, la noi deja a ajuns sa functioneze fara electricitate…