Primarul despre care nu vom mai vorbi

Am luat o leapşa, acu’ vreo 3 zile, deja. Mă întreabă Şoferul ce primar mi-aş dori să am. Cine, eu? Eu nu-mi mai doresc nimic din partea primarilor din acest oraş. Vremea dorinţelor, în ceea ce-i priveşte, a trecut demult. M-am smochinit tot aşteptând. Dar am găsit o compunere pe tema asta, scrisă de cineva care are tot viitorul în faţă (sper). Iat-o:

Compunere

Răspundeţi, pe o pagină, la întrebarea “Cum ar trebui să fie primarul oraşului nostru?”

Nu-mi amintesc când am auzit prima dată de primarul oraşului nostru. Mama spune că eram prea mică să-mi amintesc, dar că, probabil, ştiu despre el dintotdeauna. Aşadar, despre primarul oraşului nostru trebuie că ştiu dintotdeauna, pentru că se vorbeşte mereu despre el, şi la noi în casă, şi la şcoală, şi pe stradă, şi la policlinică, şi la mami şi la tati la serviciu.

Aseară, de exemplu, tati a trântit uşa când a ajuns acasă de la serviciu şi mami a ţipat la el că intră cu noroi pe pantofi în hol. Tati a mai deschis şi a mai trântit uşa o dată şi i-a strigat lui mami că, dacă nu-i convine, să facă reclamaţie la primar, că n-are pe unde trece decât prin noroi când ajunge acasă. Şi mai e şi întuneric, a mai zis tati, după care a spus cuvintele acelea urâte pe care n-am voie să le aud. Mami a zis atunci că să nu mai vorbească aşa şi că să ne mutăm, dacă are sânge. Eu m-am uitat dar tati n-avea sânge. Mami a zis că dacă primarul nu s-a ocupat să facă măcar un părculeţ în spatele blocului, unde sunt toate gunoaiele, şi eu n-am unde să mă joc, şi dacă nu s-a-nvrednicit să asfalteze în faţa blocului, de 10 ani încoace, mai bine fugim. Unde, a întrebat tati, că noroaie sunt peste tot. Mami a zis că atunci să fugim pe strada lui domnul primar, că acolo nu sunt gunoaie. Tati a mai zis atunci câteva cuvinte urâte şi eu am fost trimisă în camera mea.

Eu dimineaţă am plecat la şcoală. Pentru că sunt mare, de trimestrul trecut pot merge cu autobuzul fără mami. Bine, nu sunt chiar atât de mare, pentru că altfel n-aş putea urca în autobuz, acesta fiind mereu aglomerat, dar eu reuşesc să mă strecor. Cei care nu euşesc strigă ceva de primar, aproape întotdeauna.

Azi am auzit pe cineva spunând în autobuz că suntem ca sardinele primarului, de parcă acesta ar avea o fabrică de împachetat şi transportat sardine prin oraş, dar n-am înţeles despre ce era vorba. N-am fost singura, pentru că altcineva a spus că primarul are fabrică de marmură, nu de sardine. Atunci lumea l-a înjurat pe domnul primar. Mie-mi place marmura şi aş vrea să văd marmură mai mult în oraş, de exemplu în loc de bordurile de beton pe care le schimbă mereu pe străzi. Cred că şi doamna profesoară de geologie e de aceeaşi părere. Am auzit-o o dată când s-a împiedicat într-un şanţ de la bordurile ce trebuiau schimbate zicând lucruri urâte despre bordurile de beton. A mai spus să şi le bage primarul într-un loc urât, cât e betonul încă ud. Adică atunci când plouă? Cred că dacă ar fi fost de marmură ar fi fost mai bine, pentru că marmura udă alunecă mai bine ca betonul ud, dar doamna de geologie ştie mai bine şi nu trebuie s-o contrazici.

La şcoală colegul meu de bancă a venit cu o julitură pe nas. Ne-a spus că a căzut cu bicicleta pentru că a vrut să meargă pe o pistă specială de biciclete, dar că era o groapă mare acolo, plină cu apă, şi s-a răsturnat şi a căzut în nas. Noi am râs de el dar doamna ne-a spus să nu mai râdem, că nu e vina lui, ci a primarului, că i-a lăsat pe muncitori să tragă dungi prin gropi. A zis că toţi sunt proşti de dau în gropi, în frunte cu primarul. Nu ştiu cum vine asta, că până acum nu l-am văzut pe domnul primar să cadă într-o groapă, ci numai pe colegul meu de bancă.

Ora a doua, de matematică, nu s-a ţinut. Domnul profesor a întârziat mult şi a venit abia la sfârşit. El şi-a luat o maşină în primăvară şi era foarte fericit, până azi, când l-am văzut tare supărat. A spus multe, multe cuvinte urâte despre primar şi drumurile din oraş, despre semafoarele stricate şi despre lipsa de creier a celor care s-au făcut şefi peste oraşul ăsta. A spus că nu se mai poate circula prin oraş şi că primarul şi ai lui n-au creier, sau cam aşa ceva. Eu nu cred că le lipseşte creierul, că n-ar putea să trăiască fără creier, eu cred doar că nu se pricep deloc la ce trebuie să facă.

Scriind această compunere, mi-am dat seama cum cred că ar trebui să fie primarul oraşului nostru: ar trebui să fie atât de bun încât nici să nu ştim că el există. N-ar trebui să vorbească toată lumea despre el. Eu am observat că oamenii nu vorbesc despre lucrurile care funcţionează. Tati, de exemplu, nu spune nimic despre maşina lui cea nouă. Pe vremuri, spunea cuvinte urâte despre cealaltă, care nu pornea, nu mergea cum trebuie şi se strica mai mereu. Mami nu vorbeşte despre maşina de spălat, pentru că şi ea funcţionează. Mami vorbeşte despre maşina de spălat doar când se opreşte apa, şi atunci zice tot de primar. Buni şi Buna vorbesc numai despre oasele lor, că-i dor rău. Dar eu cred că dacă nu i-ar durea, nici ei n-ar vorbi despre ele.

Aşadar, am găsit soluţia: vom şti că oraşul nostru are un primar bun abia în momentul în care oamenii nu vor mai vorbi despre el, tot timpul.

Acum închei această compunere, cu speranţa că eu voi trăi suficient de mult pentu a prinde acele vremuri. Mami mi-a spus că sigur că da, eu o să trăiesc mai mult şi mai bine. Tati, în schimb, zice că poate nepoţii mei, dacă avem noroc.

Asta mă îngrijorează, pentru că toată lumea zice că n-am avut niciodată noroc de-un primar bun. Eu sper că nu ţine numai de noroc, pentru că altfel, cum zice tati şi n-am eu voie să aud, cred că am cam belit-o.

Semnat: Ema Ginaru, clasa a V-a

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. Senzaţional! :)))))))

  Thumb up 0
 2. stiam eu de ce iti dau leapsa. :)

  Thumb up 0
 3. Scuze ca repet ce spune Adriana, dar… Senzational!!! Felicitari Emei si bravo tie ca nu te crezi mai destept decit un copil de clasa a V-a.

  Thumb up 0
 4. all: eh, lăsaţi… (blushing rău de tot)

  zărzărica: ei, asta-i! Copiii dein ziua de azi sunt mai deştepţi decât ne putem imagina! Vom descoperi curând, când ne vor lua locul! :-))

  Thumb up 0
 5. Mai baietica, ai nota A+ de la mine :)

  Thumb up 0
 6. Sa fie om simtit si sa inteleaga nevoile concetatenilor lui. CER PREA MULT ! Nu-i asa ?
  :(

  Thumb up 0
 7. cred ca te-ai dat de gol:) o fetitza din zilele noastre nu stie de trimestre, copii de azi invata in semestre. gotcha!

  Thumb up 0
 8. Vlad, vreau sa-mi promiti ca o sa te tii de scris. Vreau sa am in biblioteca o carte semnata Vlad Petreanu. Ah…si daca se poate sa nu fie (numai) despre politica. Ai o imaginatie si un verb…ceva de speriat. Te felicit! Imi place la nebunie stilul tau.

  Thumb up 0