Redescoperirea ciornelor: Învățăturile maestrului Mandela pentru ucenicul Geoană

Azi, un alt text uitat și regăsit prin arhivă cu ocazia curățeniei de 10 ani: e un comentariu pe marginea unei gulgute de campanie electorală – campania prezidențială din 2009.

Atunci, între cele două tururi de scrutin (și cu 6 zile înainte de vizita fatală la spa-ul dlui Vântu), Mircea Geoană, încă favorit pentru câștigarea alegerilor, a încheiat un soi de “pact”, la Timișoara, cu PNL (Crin Antonescu), PNȚCD (Radu Sârbu, Gheorghe Ciuhandu) și FDGR (Klaus Iohannis). Nu știu ce spera să obțină, dar sigur nu se aștepta să primească o manifestație de protest drept răspuns, pentru că s-au strâns oamenii în Piața Operei, jigniți de alăturarea contra naturii (a fost, dealtfel, o iarnă cu multe surprize neplăcute pentru dl. Geoană).

Nu știu de ce n-am mai publicat atunci textul – m-oi fi luat cu altele, era o perioadă aglomerată și agitată – dar acum, recitindu-l, zâmbesc la încheiere. Geoană chiar a fost un gafeur de neuitat.

Iată textul care trebuia să apară pe 1 decembrie 2009:

Mircea Geoana sustine un discurs, in Timisoara, marti, 1 decembrie 2009. Candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, liderul PNL, Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, si cel al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, au semnat “Parteneriatul pentru Timisoara”, un acord prin care edilul Timisoarei il sprijina pe candidatul PSD la Presedintie. ADI PICLISAN / MEDIAFAX FOTO

Domnii Mircea Geoană (PSD), Crin Antonescu (PNL), Radu Sârbu şi Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD) au semnat azi la Timişoara o înţelegere electorală. N-ar fi nici o mirare, dacă liderii cu pricina n-ar fi prezentat documentul ca pe o probă a reconcilierii naţionale şi dacă nu ar fi fost adus în discuţie şi Corneliu Coposu – care, desigur, nu se mai poate apăra.

Accentele de ridicol au fost puse de Mircea Geoană, cu învăţăturile lui Nelson Mandela către mai albul său interlocutor de pe Dâmboviţa, şi de Radu Sârbu, auto-încoronat păstrător al testamentului politic lăsat nouă, românilor, de Senior.

Dixit Mircea Geoană: “Cum să facem noi, românii? – l-am întrebat (pe Nelson Mandela – n.r.), pentru că şi noi suntem sfâşiaţi de dezbinarea trecutului şi de absenţa unui mod de a închide un capitol dureros al istoriei noastre, legat de comunism, legat de lucrurile care s-au petrecut în această perioadă. Şi mi-a spus Nelson Mandela: ‘tânărul meu prieten, înainte să condamni, trebuie să fii pregătit să ierţi'”. Nu se specifică dacă dl. Geoană a căzut şi-n fund de la atâta înţelepciune.

Iar Radu Sârbu a trântit-o, fleoşc, chiar aşa: “Prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu”. Să ne spună şi nouă cum a făcut să afle, că toţi avem rude dincolo.

Aceste prăfoase flatulenţe electorale au atras atenţia. În Piaţa Operei s-au strâns manifestanţi care au huiduit copios, de după un cordon de jandarmi, mitingul candidatului pentru Cotroceni. S-a-ncins tărâţa prin on-line. S-au făcut chemările tradiţionale la “înc-o Revoluţie” etc. A trecut într-o oră, evident – poporul român nu are energie pentru mai mult de o revoluţie la 200 de ani.

E lumea nervoasă, dar nici chiar aşa.

Revenind la tonul serios – sigur că va fi nevoie de o reconciliere, după acest prim mandat al preşedintelui Băsescu, şi mai ales după luna de campanie. Suntem ca în anii ’90, din nou. Oricine ajunge la Cotroceni ar trebui s-o iniţieze. Părerea mea e că ar fi cel mai bun lucru dacă însuşi Traian Băsescu ar porni această reconciliere – ar ajuta la evoluţia societăţii.

Dar nu poţi împacheta un acord electoral în “Marea Reconciliere Naţională”, cu 5 zile înainte de vot, când ambele tabere stau cu cuţitele scoase. Nu acum – acum e doar o păcăleală. Enervează lumea şi erodează însăşi ideea reconcilierii.

Geoană este un gafeur (ştia Iliescu ce ştia). Mi-aş fi dorit să rămână la nivelul tâmpeniilor cu soacre, dar cred că nu voi (vom) avea norocul ăsta. În fond, omul însuşi spune că are planuri mari.

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. Uitasem de faza asta. Cred că și Ciuhandu a mizat pe uitare, de-aia acum se dă alb-dalb în interviu la PressOne, cum că el nu s-a dedulcit cu PSD niciodată

  Thumb up 7
 2. Geoana mi-a mirosit a prost inca de cand s-a intors din SUA si pac! mare mahar la PSD. M-am gandit: cum bre, deci vezi cu ochii tai cum functioneaza America, capitalism pur de 200 de ani si boboc peste tot. Si te intorci la urmasii PCR-ului?!?! :) Cica atunci a facut un fel de alba-neagra, a vrut sa se duca la taranisti, dar a ales PSD sau cum ma-sa se chema atunci (PDSR?). Pai joci septic cu astfel de optiuni? Mi-am zis: bai tata asta e cretin mare, la varsta lui n-are azimut si nici logica elementara.

  Thumb up 7
 3. Dopul de la sampanie desfacut inainte de a stii numaratoarea finala a voturilor, pentru Geoana, a fost nemaipomenit.

  Thumb up 2
 4. Niciodata sa nu ceri banii inainte ca nu stii cum iese treaba.Asta doar daca nu esti…..daca nu esti….cum ii zice ca imi scapa.

  Thumb up 1