Referendumul ortodox: ce va face BOR dacă Parlamentul nu va accepta cererea cetățenilor?

Avocatul Diavolului, vineri, la Europa FM, despre inițiativa (sprijinită de BOR) privind organizarea unui referendum de modificare a Constituției în sensul interzicerii de facto a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. O discuție la care ascultătorii au fost chiar mai interesanți decât moderatorii.

Emisiunea:

Nu cred că se îndoieşte cineva că Biserica are capacitatea organizatorică de a strânge 500.000 de semnături în jumătate de an, îndeplinind astfel condiţiile pentru ca Parlamentul să ia în considerare cererea de organizare a unui referendum de modificare a Constituţiei. Acum, rămâne de văzut dacă Parlamentul va și declanșa referendumul, pentru că e nevoie de un vot de 2/3 pentru asta. Oare BOR va ataca ulterior Parlamentul pentru că refuză să inițieze referendumul? Asta ar fi o nouă premieră.

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. E destul de periculos ca oricine să poată organiza un referendum. Maine am putea strânge semnături să facem un referendum pentru a naționaliza OMV (pt că știm noi că austriecii ne-au luat Petromul degeaba) sau să luăm de la bogați ca să dăm la săraci. Am fi uimiți să aflăm cât de mulți români ar sprijini astfel de inițiative.
  Pe de altă parte, democrația tocmai asta înseamnă: dreptul populației de a participa la conducerea unui stat. Pfffff… Greu.

  • Sa nationalizam OMV si sa il lasam in administrarea statului, doar avem atatea exemple de companii de stat de succes: cnadnr, cfr, posta romana, transelectrica. Esti cumva un psd-ist sub acoperire pus pe capusat?

 2. Oare să speculez? Oare să nu speculez?

 3. fantastic domnul Giorgian fantastic, incredibil.

 4. Asta ar fi ceea ce se numeste tirania majoritatii.
  Si in afganistan zilele trecute au vrut sa dea o leage prin care minorele sa nu mai fie casatorite cu forta.
  Din pacate ca si la noi, talibanii lor avand majoritatea au zis ca “islamul” interzice asa ceva si prin urmare legea nu a mai fost votata.

  PS. astia de strang semnaturi sunt tot aia de striga “norvegia rapeste copii”

 5. Înainte de a ajunge la Parlament, propunerea trebuie să treacă de Curtea Constituțională și e posibil ca CCR să o respingă (argumente aici: http://inovarepublica.fundatia.ro/2016/01/07/bor-vs-constitutie/).

  Dacă totuși ajunge la Parlament, cel mai probabil proiectul va fi îngropat sine die în comisii. Să ne amintim că, teoretic, legea de revizuire a Constituției adoptată de Comisia Crin este încă în dezbatere parlamentară. Poate să mai stea acolo ani buni.

 6. Sunt asa de multe cereri de casatorie intre persoane de acelasi sex ? Mii, zeci de mii ? E nevoie de un referendum national ca sa legalizam un act sexual ? Daca Occidentul face asta pai sa facem si noi ca e cool ! Luam tot ce e mai rau in loc sa ne concentram energiile in a eradica lichelismul din tara

  • pai semnaturile respective au fost luate incalcind legea (persoane particulare ce insoteau popa, cu tabelul in brate, desi legea stipuleaza clar modul de procesare al datelor personale), fara nici un antet, fara nimic.

   acum sa vedem cum se convertesc respectivele semnaturi intr-o cerere de inregimentare a unui partid politic al bor-ului pentru chiar secretariatul lor a declarat ca nu stiu nimic de asta, e o initiativa privata, iar unul din avocatii lor declara ca nu au sanse.

 7. Am inteles ca o persoana singura poate adopta un copil. Atunci argumentul cu adoptia de catre cupluri homosexuale nu mai sta in picioare.

 8. Domnul Popescu a spus ca natalitatea scade din cauza problemelor economice. Intrebarea mea este de ce in tarile din vest, prospere, natalitatea este mai mica decat in Romania?

 9. Primului ‘domn’ care a intrat in emisiune, cel cu “calculator am pentru ca mi l-am cumparat eu”, ii adresez o intrebare:
  Daca o duce asa bine cu banii, de ce nu si-o luat si un teleportor?

 10. #14

  Nu face NIMIC. Ca interesul nu e sa interzica niste casatorii pe la le vor cateva sute de persoane. Interesul e sa aiba liste de sutinatori cu care sa negocieze. Ca mitropolitul Timisoarei e cercetat pentru afacerile cu pamanturi si case cu anumite clanuri infractionale, iar patrarhul este contestat , i se cere sa demisioneze dar parca ar mai vrea niste bani de la stat pentru Marea Etalare de Ego. Fariseism curat.

 11. Personal sunt de acord cu interzicerea casatoriei intre 2 persoane de acelasi sex. Nu am nimic impotriva cu relatiile acestora, dar sa vorbim de o casatorie legala deja e prea mult