Referendumul urii și sfârșitul ipocriziei

Inquam Photos / Octav Ganea

Până la urmă, ceva bun tot a ieșit din această revărsare de bube, mucegaiuri și noroi care a fost Referendumul Urii. Apele s-au separat și, Slavă Cerului, murdăria e mai puțină decât ne temeam.

Acum vedem limpede unde și cine sunt antinaționalii, cei care asmut români împotriva românilor, politicienii cu credință calpă și preoții în sutană politică. Acum am înțeles cine-i coloana a 5-a, lupul antinațional și antieuropean împachetat în blana grijii față de familie, gazda și purtătorul unei ideologii cvasi-naziste pe care a plănuit s-o inoculeze în societate.

Pentru prima dată, în România avem partide noi – noi, în sensul că nu sunt așchii sărite din marele trunchi securistico-comunist al Loviluției…

Acum știm că România s-a schimbat și s-a maturizat, că nu mai cade pradă fricii și că nu se mai lasă autodevorată de ură, ca în anii ’90. Oamenii văd minciuna, identifică precis corupții și înțeleg ce se ascunde în spatele propagandei. Românii manifestează în stradă, în curând de aproape doi ani, împotriva abuzului puterii asupra legii, asupra statului de drept, asupra însăși ideii de justiție și dreptate, dar puterea și lătrăii ei continuă să-i ignore și să-i ridiculizeze atunci când nu trimit jandarmii să-i bată și să-i gazeze în centrul orașului. De ce ar fi răspuns atunci cetățenii la chemarea puterii?

În decembrie ’89, România a fost luată în stăpânire de Partidul Jepcarilor. De 28 de ani, aceiași politicieni se-nvârt pe la câteva partide ce diferă doar cu numele, dar care sunt unite în singurul lor interes: căpușarea statului, a fondurilor publice adunate din munca, taxele și impozitele oamenilor cinstiți din această țară. Vremea acestui partid de hoți a trecut demult, dar va mai dura până țara va scăpa de tot de paraziții din el – însă procesul a început. Pentru prima dată, în România avem partide noi – noi, în sensul că nu sunt așchii sărite din marele trunchi securistico-comunist al Loviluției – iar societatea este interconectată și mult mai informată.

O scenă petrecută duminică, în București, descrie perfect decuplarea dramatică a clasei politice și a Bisericii Ortodoxe față de problemele reale ale societății românești. „La referendumul pentru familie bate vântul, în schimb mii de familii de liceeni au stat la coadă, la Sala Palatului, la un târg dedicat celor care vor să plece la studii în străinătate”, titrează site-ul Republica. Românii fug pe capete din țara lor sărăcită de o șleahtă de hoți încăpățânați, iar guvernarea, împreună cu Biserica Ortodoxă, aruncă asupra țării ceață și otravă. Pe cine mai reprezintă acești politicieni și acești preoți?

Poate că a venit momentul să discutăm serios despre statutul adevărat al BOR în România…

Că veni vorba: cu această campanie, BOR s-a transformat într-un actor politic de o violență propagandistică năucitoare. Biserica noastră strămoșească este, iată, lacomă de și mai multă influență politică, și a alergat după mai multă putere până s-a-mpiedicat în sutană și a căzut în nas. Finanțată generos de stat, tratată preferențial de Fisc, respectată, fie și cu jumătate de gură, de (încă) majoritatea populației, BOR a organizat adunări politice în biserici, și-a pus preoții să amenințe enoriașii care nu voiau să voteze, a scos popii pe străzi, în marșuri pentru schimbarea Constituției României, a susținut activ și dezgustător de medieval toate minciunile îngrozitoare, jignirile și ofensele aruncate asupra unor cetățeni ai Românie care n-au nicio vină decât că sunt diferiți de majoritate. BOR are o problemă reală și profundă de adecvare la așteptările societății românești.

Dacă aceasta este cartea pe care vor s-o joace sfinții părinți – a obscurantismului, urii și izolării – atunci cred că viitorul ei nu arată prea bine. Poate că a venit momentul să discutăm serios despre statutul adevărat al BOR în România, în condițiile în care această instituție și-a abandonat neutralitatea și s-a transformat într-o rețea națională de propagandă și influență politică.

O altă victimă a propriei capcane este PNL, care a ratat ultima ocazie semnificativă de a se desprinde de PSD înaintea alegerilor din anii viitori. Liberalii sunt în vrie și în confuzie de ani de zile, dar acum picajul mi se pare că a devenit imposibil de redresat. Suspectat (și pe bună dreptate) de complicitate cu PSD în atacul la Justiție, PNL a irosit acum singura carte importantă pe care o mai avea de jucat: atașamentul față de valorile europene. Nu mai ai de ce să-i crezi când spun că-s diferiți de PSD și nici nu au ce să ofere în plus față de PSD. De ce i-ai mai vota?

Dragnea va continua să-și conducă neabătut jalnica adunătură de slugi spre fundătura de moralitate și relevanță politică pe care o merită…

Într-un partid adevărat, eșecul referendumului ar trebui să-i fie fatal dpdv politic lui Liviu Dragnea, dar el e stăpân peste un PSD care nu mai seamănă deloc cu cel de pe vremea lui Năstase, când mai existau încă în partid lideri cu greutate și inteligență cât să organizeze măcar o execuție eficientă, după bunele reguli bolșevice de înjunghiere a tovarășilor deviaționiști. Acum, PSD e inundat de nulități, agramați, gângavi cu gura mare, hoți neîndemânateci sau imbecili de-a dreptul, care vor da din cap la orice le spune liderul precum cățeii cu arc ce se puneau în spatele Daciilor, pe vremuri. Dragnea va continua să-și conducă neabătut jalnica adunătură de slugi spre fundătura de moralitate și relevanță politică pe care o merită, de altfel, cu toții. Mai am o singură curiozitate: cine – și, mai ales, de ce – va prelua epava când căpitanul va intra, în cele din urmă, la pușcărie. Tic-tac, tic-tac.

Articol din categoria: POLITICĂ

53 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Așa e, România profundă a amendat BOR prin boicot pentru autosuficiența moralista și ipocrită, cârdășia cu politicienii cu care stau mereu la chermeze și fariseismul lor deșănțat. S-au transformat in niște prestatori de servicii religioase – atât!, trăiesc in bulele lor elitiste și nu mai știu sa caute la sufletele comunităților pe care le păstoresc, preocupați mereu doar de propria bunăstare. Biserica Vie sunt românii care-ndură smeriți viețile mizere de zi cu zi, nu BOR-ul îmbuibat și plin de preoței sinecuriști cu neveste băgate in toate primăriile, prefecturile și direcțiile sociale din fiecare oraș și sat. O să ne luăm puținii preoți adevărați care mai sunt și o sa ne rugăm in câmp, dacă e nevoie!

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Se desprind 3 scari de urcat:
   1. Bor tbuie reformata profund (si impozitata, evident).
   2. Pnl a crapat.
   3. USR singurul partid care nu s-a bagat in rahat
   .

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  PSD-ul este un partid anacronic, fara nicio viziune pentru viitor. Nu isi dau seama ca peste un an, doi, vine generatia copiilor nostri la vot, generatie care va spulbera acest partid.

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   jumatate din participanti sunt intr-o medie de 30-40 de ani. familisti toti. cam ce repere crezi ca preiau copiii?

   0
   0
 3. Este musai să organizați niște dezbateri despre statutul BOR în societatea românească.

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Cum cine? Firea s-a apucat de munca deja, lucreaza la daramarea liderului si la pastrarea partidului. Ponta nu ar refuza, insa el nu are cruzimea necesara in psd.

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  Se scapa din vedere rolul cultelor neoprotestante in esuatul demers.
  Sunt curios cum se vor pozitiona acestia la urmatoarele alegeri. Nu sunt deloc putini.
  Observ o sete de razbunare in atitudinea lor in momentul de fata.

  0
  0
  • Pai avem exemplu altor tari – urmeaza ca parlamentul sa amendeze codul civil si sa recunoasca casatoriile gay care apoi automat vor putea infia copii. Nu zic ca lucru asta se va intampla de azi maine sau anul asta, insa asta e perspectiva in urmatorii ani.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @Danciu
   Citeste taica ce am scris si nu mai da copy-paste dupa textele ce iti sunt trimise spre raspandire.

   0
   0
  • @maica basil – rezbunarea aia de care zici se refera fix la comunitatea lgbt si sustinatorii lor care vor deveni tot mai activi si agresivi in a obtine recunoasterea casatoriei gay si implicit adoptia copiilor, dar cum romanul nu se gandeste mai departe de urmatoarele 3-4 luni sunt convins ca urmatorii ani multi vor regreta ca nu s-au prezentat la acest referendum.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @Danciu-trompeta
   Amice, esti marsav.
   Deturnezi discutia grav.
   Baptistii, penticostalii si ce mama zmeilor mai.compune CPF sunt oripilati ca a picat referendumul. Punctul meu de vedere se referea la optiunile viitoare de vot ale acestora.

   Tu o tii cu lgbt si adoptii. Aceeasi retorica cretina pe care am vazut-o in perioada asta. Ne fura gheii copiii sa ii molesteze. Mars inapoi in evul mediu!

   0
   0
  • @basil – rapirea copiilor e ilegala indiferent daca o fac persoanele hetero sau homosexuale, asta e doar una dintre multitudinea de manipulari lansate de ambele parti.
   In aceiasi masura cu adoptia copiilor de catre cuplurile gay, care va deveni legala imediat dupa recunoasterea casatoriilor gay, ma deranjeaza propaganda lgbt, nu vreau ca nepotii mei sa traiasca intr-o societate in care casatoriile gay vor fi prezentate ca fiind progresiste si moderne fata de casatoriile hetero care vor fi considerate demodate.
   Repet prefer sa fiu considerat medieval si alte jigniri le folosesc comunitatea lgbt si sustinatorii ei.

   0
   0
 6. La ce s-a ajuns in tara asta – absenteismul la.vot sa fie clamat ca o victorie politica intr-un referendum care nu era politic ci despre normalitate. Sa vedem daca la alegerile urmatoare cei care jubileaza acum chiar se pot baza pe cei 80% care au absentat si pe care-i considera capitalul lor politic, au mai facut si altii calcule din astea ca mai apoi tocmai absenteismul de la alegeri sa-i trezeasca la realitate.

  0
  0
 7. #15 Comentariu nou

  Sa nu ne impaunam si sa ne furam singuri caciula zic eu. Referendumul a cazut multumita lenii proverbiale a romanilor si lipsei de mobilizare a primarilor PSD si PNL. Nu din vreo trezire a poporului la valorile europene …

  0
  0
 8. #16 Comentariu nou

  Sunteți de acord ca cineva trebuie sa plătească pentru mascarada ăsta? Pentru cele 40 mil. Irosite?

  0
  0
 9. Efectul galoșilor de gumă asupra razelor de lună

  De la Newton încoace, paradigma științifică e că dacă A interacționează cu B, atunci și B va reacționa (dacă e vorba de obiecte și de fizică, atunci reacția va fi egală și de sens opus) cu A.
  Și cum cercetătorii români au stabilit că razele de lună influențează galoșii de gumă, eu vin să vă povestesc cum galoșii de gumă influențează razele de lună.

  Cum vistieria statului e cam ofilită, Daddy a încercat să joace o cacialma periculoasă.
  În realitatea lui, grupuri de patru asasini se cazează la Athene Palace pentru a-l vâna și homosexualii umblă pe la uși să ia copiii oamenilor (normali). În realitatea noastră, cam toată societatea civilă implicată a început să facă mișto de competența asasinilor și cu excepția bătrânilor speriați de CpF și plantați în diverse locuri publice pentru a atrage atenție și simpatie, noi ăștilalți știm că ”luatul” unui copil din casă poartă numele de răpire de minor cu circumstanțe agravante și niciun om normal nu o face.
  Ca atare Dragnea a încercat să încaseze dobânda pentru sumele uriașe virate către BOR de-a lungul anilor în care PSD a condus România.

  Nici măcar amenințările cu focul iadului nu au fost capabile să mobilizeze mai mult de 10% din populație.
  Ca atare, există două partide ale căror capital de imagine s-a îmbunătățit.
  Nesurprinzător, USR e unul.
  Surprinzător, UDMR e celălalt. Absenteismul maghiar e uriaș și de natură de a fi invalidat referendumul chiar și în cazul trecerii pragului de 30%. (Practic, azi am simțit că maghiarii au fost niște români mai implicați social decât românii înșiși.)

  Concluziile pe care le-aș trage în calitatea mea de concurență ne-loială pentru mă-sa Omida și baba Vanga sunt următoarele:
  1) Vistieria stă MULT mai jalnic decât ne temem. Consultanții israelieni ai PSD fie s-au retras, fie pentru prima dată au performat jalnic (dacă nu cumva au trădat de-a binelea ca răspuns la cafteala tradițională de 10 august.) Politicienii PSD (scuzați oximoronul) nu sunt capabili să înțeleagă nimic din modelelel de exelență ale celor care au performat. Aici este doar vina celor care au performat într-un sistem profund corupt și care au constatat la un moment dat că singura șansă de a păstra, fie și din umbră a unei hălci de putere e împingerea în față a unor marionete. Evident, marionetele branșate la putere au fost contaminate de același model corupt al ”hoțul când s-a văzut împărat/ întâi pe tac-su l-a spâzurat”. Și acum se văd roadele modelului impostorului (impunerea unor persoane incompetente dar prezentate a fi competente și neconflictuale) aplicat.
  2) Lupta internă în PSD se ascute iar și mă aștept ca Primărița României să își fi achiziționat scula ei de ascuțit și otrăvit cuțite, că deh, dacă n-ai lucrul tău, pățăști.
  3) În cazul în care USR își asumă realizarea de a fi oprit morții să voteze și vii să fie verificați cum votează are șanse să penetreze adânc în social. Și vorba lui CTP și-au asumat riscul de a nu practica sportul național de cur-luntrism. Problema e că în momentul ăsta, deși au primit o roabă mare de capital de imagine și respect, mai au să-l accepte, să-i dea o formă și să-l canalizeze într-o formă ecologică. Spus mai puțin pretențios, dacă ies la rampă în maxim 4-5 luni cu un proiect național și multe proiecte regionale făcute profesionist, în care să explice clar locul unde suntem, cât de tare trebuie să strângem cureaua însă și până când, n-ar strica să prevadă și să prezinte ca atare o serie de lărgiri succesive, care să fie simplu de urmărit și vizibile inclusiv în mediul rural.

  Fiindcă, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, galoșul de gumă, singurul pe care și-l permite tradițional locuitorul rural s-a pus de-a curmezișul în prag așa cum e, murdar de noroi – fiindcă primarii și baronii PSD/ ALDE/ PNL nu și-au respectat partea contractuală de a face drumuri, sau poate chiar MULT mai rău, ne-murdărit de bălegar de porc fiindcă aceiași nu și-au asumat responsabilitatea implicită de a avea grijă de pesta porcină și deci a-i asigura un simulacru de securitate nutrițională. Absența masivă a țăranilor (surprinzător, votul a fost mai numeros la oraș), a demonstrat că Dragnea a ales extrem de prost ales momentul, după ziua muncii, când e de muncă și-s de făcut ultimele pregătiri de iarnă.

  Efectul galoșilor de gumă asupra razelor de lună, partea a doua

  Ieri spuneam că BOR a ajuns în punctul în care a terminat capitalul de imagine acumulat de înaintași.
  Asta înseamnă că va termina rapid capitalul de imagine al acelor preoți care urmează Cuvântul lui Iisus și e posibil să-i canibalizeze și pe ei fiindcă lecția pe care ar fi putut să o învețe de la PNȚCD și în curând de la PSD nu e ușor de asimilat.
  Din nefericire, dacă BOR va continua pe calea aducerii fricii la credincioși, atunci când credincioșii semnalizează clar că au citit Biblia și că știu că Iisus a spus despre Dumnezeu și despre Sine că e Iubire și ne îndeamnă să iubim aproapele, sub orice formă s-ar prezenta el (inclusiv a adversarului), rezultatul previzibil este că îi va alunga pe acești oameni. Oameni care își doresc să poată veni la biserică pentru a asculta Cuvânt de Iubire, de susținere, de îmbărbătare, nu amenințări cu focurile iadului.
  Asta înseamnă că în cazul în care acești oameni nu încep să-l caute activ pe Dumnezeu într-un mod personal, criza morală în care viețuim acum.

  Așa că, m-aș hazarda să spun că mă simt validată pe rolul de oracol politic.

  0
  0
  • Mulțumesc pentru intervenție, în general, sunt de acord cu tot ce ai scris cu o singură excepție, cea în care te referi la cîștigul cu UDMR. Șeful UDMR, Kelemen Hunor, s-a dat de ceasul morții să-și convingă conaționalii să voteze dar a esuat lamentabil. Doi, comunitatea maghiară din România este undeva pe la 1 milion de persoane, ca atare nu mai putea influența semnificativ rezultatul acestui referendum dacă majoritatea românească se decidea să voteze

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Am fost delegat într-o secție unde majoritari au fost maghiarii. Dar dacă păstrăm proporțiile, nu au ieșit mai mulți sau mai puțini maghiari decât români la referendum, iar tâmpenia cu UDMR-ul și influențarea maghiarilor ar trebui să înceteze. Influența este mică, nu cred că trece de 20%. Maghiarii au o vorbă pentru persoanele mai retrase care zice multe: „Stai atât de departe de noi, ca UDMR-ul în parlament”. Adevărata influență asupra maghiarilor rămâne la preoții catolici și cei reformați, dar nici aici nu este roză situația.
   Ce nu s-a evidențiat pe nicăieri, e paritatea votanților pe categorii de vârstă. Atât în secția mea cât și în a soției, din totalul peroanelor care au votat, U45 au fost sub 15%. Marea majoritate au fost septa/octagenari. Destui chiar au venit de parcă fără votul lor, în România, casătoria gay devenea obligatorie chiar și pentru heterosexuali.
   Și cum în ambele secții am fost pe media națională la toate categoriile (prezență, da, nu, nule), tiind să cred că media națională la U45 tot ca la noi a fost.

   0
   0
  • Maghiarii , spre deosebire de romani, sunt extrem de uniti si merg la orice vot care-i intereseaza, la toate voturile din ultimii 30 de ani udmr intotdeuna a intrat in parlament. Acest referendum n-a avut o miza nici pt ei, nici pt udmr, majoritatea ungurilor sunt reformati, in plus traind in ardeal am observat ca majoritatea maghiarilor nu rezoneaza cu traditiile romanesti, ba dimpotriva incearca cat mai mult sa-si pastreze identitatea si sa respinga valorile romanesti.

   0
   0
 10. #21 Comentariu nou

  Ce-mi place formularea: BOR s-a-mpiedicat în sutană și a căzut în nas. Mă bucur că referendumul a demonstrat lipsa urii și deșteptarea românilor. Aștept ca BOR să scadă pe la maximum 35% încredere și să demarăm o inițiativă cetățenească legislativă pentru impozitarea corecta a veniturilor BOR și tăierea fondurilor bugetare generoase. Dar, Ce vreți? Cu um mason în fruntea ei, care sperie copiii cu “blândețea” figurii lui, BOR a devenit o șleahtă hrăpăreață, necinstită și anacronic de rigidă. Cine nu știe că se dau șpăgi grase ca să obții o parohie? Da’ grase nu glumă. Hai România!

  0
  0
 11. #22 Comentariu nou

  My two cents:
  1. Consider sincer ca, daca intrebarea de pe buletinul de vot era „suneti de acord ca doi barbati sa nu se poata casatori? (in ceea ce priveste femeile, inca se mai dezbate)” si nu in forma actuala, usor intortocheatasi care trimite la textul din MO, altul era rezultatul.
  2. Sunt multi care au boicotat PSD-ul, nu referendumul in sine, nu doar in urma degradarii crunte a situatiei din ultimii doi ani, ci si in urma masurilor exceptionale luate pentru referendum (scaderea pragului, extinderea pe doua zile, absenta oricarei modalitati de control eficiente, etc.)
  3. S-au raportat, evident, incercari de fraudare, dar noi stim ca ei pot mai mult, iar asta e, dupa mine, partial (sa dam USR-ului ce-i al USR-ului), o urmare a esecului rasturnarii lui Dragnea; au fost, cred, multi in teritoriu care si-au platit politele cum au putut ei mai bine, cand ii ardea lui buza mai mult.
  4. Sa nu-i uitam, desigur, si cei care au ales informat si in cunostinta de cauza.
  Overall sunt fericita, dar realista. Un concurs de factori a dus la ceva ce aproape ca nu speram. Tura asta bula mea a fost mai tare decat bula lor.

  0
  0
  • Nu se vetifica ce spuneti cu Formularea întrebării. Dintre cei care au Votat, 92 la sută au votat da, adică au fost de acord cu modificarea constituției. Altfel, dacă ar fi așa cum spuneți dumneavoastră, am avea enorm de multe cazuri cu oameni care s-ar fi dus la secția de votare, ar fi văzut întrebarea și ar fi plecat înapoi acasă fără să voteze, pentru că n-au înțeles întrebarea.

   0
   0
  • Pct. 1 a contat cel mai mult la absenteism, majoritatea oemanilor au considerat ca intrebarea a fost in asa fel pusa incat dragnea sa poata schimba cat vrea si ce vrea din constitutie. Foarte putini stiu ca legea de organizare a referendumului nr. 3\2000 art 7 obliga sa fie pusa exact aceea intrebare, trebuia prima data schimbata legea si doar apoi organizat referendumul, insa nici macar psd nu s-a omorat cu firea sa treaca acest referendum altfel nu se poate explica prezenta extrem de scazuta din judetele lor traditionale, de s-a ajuns ca judetele bihor si bistrita sa depaseasca la prezenta aproape toate judetele traditional pesediste din moldova si muntenia.

   0
   0
  • Neoprotestanti multi in zonele respective (inclusiv din cauza politicilor BOR din ultimele decenii)

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   E strict parerea mea. Intarita de faptul ca, dimineata, am dat nas in nas cu un cunoscut, membru psd (ceva consilier pe la tara) tare necajit ca s-a certat pe fb cu o gramada de insi care erau convinsi ca, votand la referendum, validau nu doar modificarea indicata cu asterisc, ci ca dadeau astfel mana libera modificarii altor articole. Si nu cred ca sunt singura care a vazut rostogolindu-se pe net postari despre „ambiguitatea” intrebarii. Sa nu ne amagim ca aia neinformati sunt intr-o singura tabara.

   0
   0
  • Da, dar 92% din voturi au fost DA, deci…

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Absolut! Eu vb de cei care nu s-au miscat din casa din cauza asta. Nu e ca si cand intrebarea nu era cunoscuta.

   0
   0
  • Toata lumea stia ca numarul celor care vor vota DA va fi covarsitor mai mare decat celor care vor vota NU, singura miza era sa se faca cvorumul, iar majoritatea de frica ca intrebarea sa nu insemne de fapt ca dragnea poate schimba ce vrea din constitutie nu s-au prezentat la vot.

   0
   0
 12. #30 Comentariu nou

  Cateva „idei” despre aftermath:

  1) Ar trebui acum ca PSD+BOR sa plateasca pt referendumul asta.

  2) Tov Dragnea, in loc sa se dea la fund (pun intended), probabil va ataca, de ex gaselnita obligativitatii la vot. Inclusiv referendum. Nu mergi? o taxa.

  3) In loc de intrebari neclare, n-ar fi mai bun un referendum cu:

  Pe motiv ca e anti-romanesc, sunteti de acord ca PSD sa fie scos in afara legii? DA sau NU?

  0
  0
  • Dl Dragnea cred ca are lucruri mai importante de facut acum, cum ar fi sa se lege cu lanturi de sefia PSD

   0
   0
  • #32 Comentariu nou

   Pe motiv de partid de sorginte nazista si bolsevica… DA!

   0
   0
  • Dupa legea actuala de organizare a referendumului- nr. 3/2000 la orice fel de referendum se poate pune doar urmatoarea intrebare:

   Articolul 7
   (1) Cetățenii care participa la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament

   De aia iohanis n-a facut nici un referendum, ca risca ca prezenta sa fie chiar mai mica decat cea din weekend.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   @Danciu: Da, de-abia Vineri am vazut intrebarea. La cum ii stiu pe PSD/etc, intrebarea e un cec in alb, un cal troian. Nu am incredere in Parlamentul roman ca au sa faca doar schimbarea X. Si orice asigurari din partea lor m-ar lasa rece, nu ii cred.
   Iar in cazul de fata oricum, treaba cu CpF si cu gheiutii e o porcarie de nivel feudal. Nu e treaba nimanui cum trebuie sa fie relatia intima a altor persoane.

   0
   0
  • @DanC – tocmai pe aceasta lipsa de informare a majoritatii a avut succes campania #boicot. Monitorul oficial nr. 789 din 18.09.2018 spune clar ca singura schimbare din constitutie care e pusa in discutie la referendum e modificarea cuvantului soti in barbat si femeie. Am spus deja ca nici macar psd n-a avut un interes deosebit sa treaca referendumul, probabil in urma ultimelor vizite de la bruxelles au primit unele concesii in schimbul unui referendum ratat. Cred ca nu e nici un secret ca la nivel de ue e curentul asa-zis progresist de a permite orice cuplurile gay – inclusiv adoptia copiilor, daca asta insemna progres eu prefer sa raman conservator, medieval …pana la urma nu cred ca trebuie sa fi darwin sa intelegi ca perpetuarea speciei nu se poate face in urma relatiilor homosexuale. Referendumul nu a fost despre relatiile gay care nu sunt interzise ci despre casatoria gay care automat presupune si posibilitatea de a adopta copii.

   0
   0
 13. #36 Comentariu nou

  Eu am fost si am votat la referendum. Si nu pentru ca fac parte din Romania urii si a intolerantei, ci pentru ca eu asa cred ca e normal. Este normal sa fiu interesat de cea ce se intampla in tara mea si vreau sa ma exprim. Nu am votat nici pentru Dragnea si nici pentru Orban. Si pentru asta nu trebuie nici sa fiu condamnat si nici convins ca sunt plin de ura. Am prieteni homosexuali de ambele sexe care sunt de acord cu mine. Problema noastra nr.1 este aceea ca oamneii nu se implica in viata societatii. Nu le pasa si asta este cel mai grav. Unii sunt bucurosi ca nu s-a intrunit prgaul de 30%. Dar sa va aduc aminte cati au votat la ultimele alegeri? Unde este legitimitatea primarului general sau chiar a presedintelui tarii si a Parlamentului? Ce dezastru ar fi spre exemplu daca in legea electorala alegerile nu ar fi validate decat daca s-ar prezenta la vot cel putin 50% din electori?
  Spuneti ca Romania profunda este cea care nu s-a prezentat la vot si care ar respinge prin boicot modificarea Constitutiei si care s-a opus urii si ipocriziei. Nimic mai fals! Romania care nu s-a prezentat la vot este cea a nepasarii si a indiferentei, a celor care nu au curajul de a lupta, care nu au o opinie si care nu sunt capabili de a si sustine o opinie.
  Fata mea cea mare are 18 ani si a votat pentru prima oara. Si a votat „nu” pentru ca asa crede ea astazi. Si a fost dezamagita ca cei care gandesc ca ea nu au fost mai multi la vot. Pentru ca ea crede ca pentru aceste idei trebuie luptat cu argumente, nu cu lasitate.
  Totusi 3,4 milioane de romani au votat „DA”. Si ei sunt cei care au luptat pentru ideea lor. Si, intr-o societate democratica nimeni nu are dreptul sa ii catalogheze ca fiind plini de ura, ipocriti sau jigniti in vreun alt fel doar pentru ca nu sunt de partea celor care fug de lupta. Cei care triumfa azi de pe margine au fost lasi s au refuzat lupta din frica de a nu pierde.
  De aceasta dl Petreanu respectati-i pe cei care au votat si luptati ca cei care nu au venit la vot sa vina si sa renunte la lasitate.

  0
  0
  • #37 Comentariu nou

   99% de acord cu tine. Nu sunt sigur de unde vine dezastrul cu obligativitatea cu 50%. Pentru PSD sau…

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   Am fost la fiecare alegeri cu convingerea ca fac tot ce-mi sta mie in putere pentru mine, pentru familia mea si pentru cei dragi mie. Doar ca, la referendumul asta nu eram chemata sa hotarasc pentru mine, ci pentru altii, oameni pe care nu-i cunosc (singurul cuplu same sex peb care il stiu nu e din Ro), care nu mi-au gresit cu nimic si care sunt cetateni normali. Cetateni destul de normali ca sa-si plateasca taxele, dar nu la fel de normali pentru a beneficia de drepturi civile ca ale celorlalti. Nu a fost nepasare sau lene, nu la mine. Daca m-as fi dus, din punctul meu de vedere, ar fi fost o confirmare a faptului ca intrebarea de pe buletinul de vot era o intrebare valida, ca eu am, in vreun fel, caderea de a alege cum sa-si traiasca altii viata si ce drepturi li se cuvin.
   Biserica poate refuza sa-i cunune religios – desi popa zice „ca un Dumnezeu bun si iubitor de oameni”, nu „iubitor de anumiti oameni” –, dar statul laic, in mintea mea, nu are dreptul sa refuze un drept civil unui cetatea, Dumnezeu stie ca nu ne ofera alt mare lucru in schimbul banilor pe care-i decartam lunar.

   0
   0
 14. #39 Comentariu nou

  Vlad, cred ca atribui niste merite… nemeritate. Nu cred ca suntem nici atat de constienti ca natie, nici desteptati… poate doar satui de jigodiile din clasa politica. Sperante sunt cu USR care s-a agitat la alegerile astea. Restul opozitiei… niste comunisti la fel ca psd-istii.
  In rest… si eu am ramas surprins de faptul ca nu a iesit referendumul. E bine. Inseamna ca psd-ul ramane sub 20% cu tot cu furtisaguri. Sau nu au furat, doar au stat deoparte sa observe cum pot fura la alegerile urmatoare.
  In rest, daca eram un popor civilizat si trezit si constient, erau 60% participanti din care 70% cu NU. Ala era semnalul clar ca ne-am trezit. Asa… ii pot suspecta ca au ragait bere si mici prin vreo spelunca.

  0
  0
 15. #40 Comentariu nou

  Orice partid care are puterea de a avea 15% din voturi poate guverna o tara. NU iti rebuie majoritate ci doar mijlocul in orice camera ca sa inclini balanta . A inclina balanta inseaman a lua decizii , a lua decizii ineamna a guverna . Acel partid nou care v-a putea avea 15% va face legea. Amin

  0
  0
 16. #42 Comentariu nou

  Faptul ca BOR e implicata socio-politic se stia, ca PNL e praf tandari se stia, ca PSD e guvernat de o gashca de supusi incompetenti, iar se stia, nu cred ca referendumul a descoperit ceva nou. Doar ca romanii nu ies la vot daca n-au pentru ce. La alegeri va fi altceva si va fi iar din nou un vot negativ pentru Dragnea si nu pentru ceva/cineva. Daca o iesi pentru ca baronii sunt baroni e vorba de bani de posturi de papa bun si PSD se poate mobiliza. Influenta BOR nu e decat la sate si asupra pensionarilor ca nu tinerii stau la cozi imense pe ploaie si vant sa pupe moaste. Mai importanta mi se pare rabufnirea Corinei Cretu care ne arata lucruri. Si faptul ca acum de cand a devenit mai vizibila in ultima vreme e un om care stie ce face si ar putea schimba in bine niste lucruri in orice partid ar fi.

  0
  0
 17. #43 Comentariu nou

  Si, ca de obicei observ ca …. voi romanii, eu ma declar de etnie minoritara, vedeti cel mult 5 ani in avans, adica traditionalul cincinal comunist! Vorba tovarasilor, drepturi egale la obligatii egale pentru toti romanii! Viitor luminos are tara! Se vede prin gaurica …..lui!

  0
  0
 18. #44 Comentariu nou

  Domnilor, doamnelor, Romani… faptul ca persoanele de acelasi sex vor putea adopta copii in viitorul apropiat nu reprezinta chestiunea cea mai importanta, ci faptul ca FAMILIILE TRADITIONALE, FAC COPII si ii ABONDONEAZA!
  Daca nu vreti sa vedeti persoane de acelasi sex ca adopta copii( CEEA CE NU ESTE GRESIT SI SUSTIN!) investiti in schimbarea mentalitatii!

  0
  0
 19. #45 Comentariu nou

  Cred ca Dragnea a ”cantat la 2 tambale”.Pe de-o parte daca punea intrebarea simpla si concisa:sunteti de acord cu casatoria intre persoane de acelasi sex-referendumul era clar validat.Insa ar fi atras atentia cancelariilor vestice.Pe de alta parte ambiguitatea intrebarii ii dadea o marja de manevra fata de alte modificari ale Constitutiei-modificari favorabile bineinteles gastii politice vesnic nesatula.
  Romanii nu sunt chiar atat de tari la capitolul constiinta civica-citeam ca parca in Elvetia sunt tot felul de referendumuri pe tot felul de teme-romanii s-au cam saturat de abureala….Personal la toate votarile a trebuit sa votez nu.Adica trebuit sa aleg raul cel mai mic.

  0
  0
 20. #46 Comentariu nou

  Dl Petreanu: Am o intrebare de matematica pura. La referendum se impune prezenta a 30% din populatia tarii? Sau 30% din persoanele cu drept de vot? Nu de alta dar mie imi da cu virgula. Suntem ceva peste 19 mil adica 30% inseamna 5,7 milioane dar cred ca nu ar trebui socotiti cei cu varsta sub 18 ani. Cam cati sa fi acestia? Ce procent de prezenta la vot ar iesi daca am scoate din calcul populatia fara drept de vot? Ma puteti lamuri dumneavoastra?

  0
  0
  • 30% din numarul persoanelor cu drept de vot de pe listele electorale (si guvernul a redus suplimentar si arbitrar acest numar cu vreo 200 de mii)

   0
   0
 21. #48 Comentariu nou

  Sa inteleg ca numarul celor cu drept de vot e mai mic de 19 milioane? Pai la modul oficial cat ar insemna 30% din numarul persoanelor cu drept de vot? Cat a declarat guvernul numarul persoanelor cu drept de vot?

  0
  0
  • Lista de alegatori – persoane peste 18 ani – e de aprox. 18.9 milioane din care aprox. 700 de mii sunt romani cu rezidenta in strainatate care nu sunt luati in considerare la cvorum la orice referendum. Evident ca toate cifrele astea-s o aiureala, in anii 90 cand Romania avea o populatie de aproape 23 milioane numarul de votanti era in jurul a 16 milioane nici macar imbatranirea populatiei nu poate explica cum sunt aproape 19 milioane de cu drept de vot la o populatie totala in jurul a 20 milioane, populatia scazand cu 2-3 milioane in ultimii 30 de ani din cauza sporului negativ (decese-noi nascuti). Ca sa nu mai zic ca-n strainatate in nici un caz nu-s doar 700 de mii de romani.
   Oricum pragul de 30% nu s-ar fi indeplinit insa la orice fel de alegeri e o aiureala sa consideri ca sunt 18.9 milioane de votanti sau 18.2 milioane in cazul referendumului.

   0
   0
 22. #50 Comentariu nou

  „Mai am o singură curiozitate: cine – și, mai ales, de ce – va prelua epava când căpitanul va intra, în cele din urmă, la pușcărie.”
  Nu cred ca se va gasi prea greu cineva. Caderea in sondaje va deveni din ce in ce mai lina pe masura ce vor ramane (doar) pensionarii, asistatii sociali, nostalgicii. Dat fiind numarul mare de votanti din anii trecuti, chiar si cu aceasta scadere continua tot vor fi suficienti (>5%) astfel incat sa te bage in parlament pentru inca vreo 2-3 alegeri. Si odata ajuns acolo… te descurci tu cumva sa iti recuperezi investitia ca doar nu oi fi un fraier obisnuit sa munceasca. Vorba aia: daca pierdem timpul sa muncim, bani cand mai facem?

  0
  0
 23. #51 Comentariu nou

  Referendumul urii zici tu? Posibil sa ai dreptate – ura am vazut de ambele parti. Sper ca nu crezi prostia ca 80% din populatia tarii a boicotat – in fapt au boicotat vreo 10-20 % iar pe restul i-a durut fix in.. spate de referendum ca de altfel de oricare alte alegeri. Si daca ma intorc la ura, pe aia am vazut-o de ambele parti; de fapt ura si manipulare. Unii clamau ca vin homosexualii si fura copiii iar ceilalti ca de fapt referendumul il scapa pe dragnea de puscarie. S-a mintit atat de mult pe facebook (asta-i principalul mijloc de dezinformare) ca ma mir ca nu au inghetat apele (de fapt au inghetat niste creiere). Zici de USR ca a fost singurul partid care s-a comportat cum trebuie? Pai eu zic ca au fost niste curve. De ce? Au mers dupa reteta Basescu – sa nu mearga lumea la vot in semn de boicot ei fiind de fapt constienti ca lumea nu venea ca asa-i la noi la romani cu spiritul civic si apoi sa iti contorizezi absenta astora in dreptul tau. Asta-i curvie maxima – dar deh USR-ul tau drag, cum sa nu-i faci o oda!? Si sa mai zic ceva – uite ca mai sunt si unii care au fost la vot si au votat bazandu-se nu pe aberatiile circulate pe facebook ci pe logica, pe cercetari facute (dar tu Petreanule nu vrei sa stii de astea, nu? Tu detii adevarul absolut si restul care au alte opinii sunt niste prosti). Iti spun sincer ca pe mine cel putin m-ai dezamagit grav. Chiar credeam ca esti obiectiv si echidistant si cerebral. Dar uite ca nu esti! Ai picat si tu in patima de a fi „roman”. Pacat, foarte pacat!

  0
  0
 24. #52 Comentariu nou

  Salut, Vlad! Iti respect mult parerile, te apreciez ca voce a ratiunii intr-o mare de voci cu diverese interese.
  As vrea sa ne spui ce parere ai tu despre cele exprimate in articolul acesta (si in celelalte doua catre care se face trimitere la final). Ii avem aici pe cei de la inliniedreapta, care, din cate am urmarit eu, nu au fost in tabara PSD-ului in ceea ce priveste recomandarea de vot pentru referendum. Iti multumesc anticipat, sper ca iti vei arunca o privire si vei scrie cateva randuri. Multumesc!
  http://inliniedreapta.net/amintiri-despre-viitorul-lgbt/

  0
  0
  • Mda, cred ca o multime de oameni se victimizeaza cum pot. Nu toti cei care nu au fost de acord cu tema referendumului sunt “stangisti” etc, asa cum nu toti dintre cei care au fost de acord sunt retrograzi. Dar exista destui din fiecare categorie, in fiecare tabara, desigur. Majoritatea populatiei nu percepe vreo problema nationala in relatiile particulare dintre cetatenii acestei tari, indiferent de sex. Mi se pare corect asa.

   0
   0