­čÄž Revolu╚Ťia mea (II): 17.12.1989. Speran╚Ťa

├Än 17 decembrie 1989, ├«n cursul dup─â-amiezii, Nicolae Ceau╚Öescu organizeaz─â o teleconferin╚Ť─â cu responsabilii din Timi╚Öoara. Dictatorul le cere acestora direct s─â ├«narmeze trupele cu muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi le ordon─â s─â nu mai dea dovad─â de pasivitate ╚Öi deschid─â focul ├«mpotriva manifestan╚Ťilor. De la Timi╚Öoara este anun╚Ťat c─â ordinul a fost dat imediat ╚Öi c─â deja se execut─â foc. Armata trage ├«n plin iar ├«n ora╚Ö urmeaz─â o baie de s├ónge. Se ├«nregistreaz─â zeci de mor╚Ťi ╚Öi de r─âni╚Ťi. Masacrul are, ├«ns─â, efect invers celui scontat de regim. ╚śi mai mul╚Ťi timi╚Öoreni ies s─â demonstreze ├«mpotriva dictaturii.

Azi, episodul II al podcastului meu. La Bucure╚Öti ├«ncepe s─â se afle c─â se ├«nt├ómpl─â ceva important ╚Öi tragic la Timi╚Öoara. Europa Liber─â transmite fr├ónturi de informa╚Ťii. Tat─âl meu anticipeaz─â c─â lui Ceau╚Öescu i-a venit sf├ór╚Öitul. Eu sunt ├«n continuare sceptic, cine l-ar putea ├«nvinge pe acest dictator care de╚Ťine toat─â puterea ╚Öi-i ucide pe cei care i se ├«mpotrivesc?

Pute╚Ťi asculta podcastul ╚Öi pe Spotify, aici, ╚Öi pe Podbean, aici. Un subscribe ajut─â.

8 comentarii Adaug─â comentariu

 1. Avem neamuri la Timisoara. In 17 dec. seara ne suna un inginer de la Azur si ne spune ca se trage in oamenii care au iesit impotriva lui Ceausescu. Eram socat! Nu credeam ca e real… Simplul fapt ca ni s-a spus la telefon asta reprezenta un pericol – securitatea asculta tot! Nu stiam ce sa facem… Apoi am ascultat la Europa Libera, era aievea! Credeam ca Timisoara va fi rasa de pe fata pamantului si toti prietenii si neamurile noastre vor disparea… :(

  Thumb up 2
 2. 1) ├«n Spotify nu pot s─â ascult. Nici ─âsta de azi, nici cel de ieri. ╚śi am abonament la ei, nu pe mocangeal─â

  2) după episodul de ieri pe care l-am considerat andrei, mă așteptam la ceva mai consistent azi

  3) felicit─âri pt demers, sper s─â ajung─â la c├ót mai mul╚Ťi dintre oamenii tineri care nu au amintiri legate de Decembrie 89. La mine ├«n brigad─â am 4 oameni din care 3 nu erau n─âscu╚Ťi, iar unul avea c├ó╚Ťiva ani. I-am rugat s─â asculte tot ce vei pune pe subiect ╚Öi ├«n 31 facem o discu╚Ťie fiindc─â tot vom fi cu to╚Ťii la job ╚Öi cu activitate de avarie. De aia m-ar ajuta s─â func╚Ťioneze pe Spotify corect c─â s─â le downloadez

  Thumb up 1
 3. Am s─â-ncerc s─â m─â apropii de tema I, sc├ónteia ╚Öi de tema II, speran╚Ťa. Cu o scurt─â introducere.

  To╚Ťi suntem subiectivi ╚Öi nu e nimic r─âu ├«n asta. Unele lucruri auzite de la al╚Ťii mi se par mai mult sau mai pu╚Ťin roman╚Ťate, dar e posibil ca ╚Öi amintirile/ povestirile mele s─â par─â la fel, altora.

  Eu am avut norocul s─â v─âd ÔÇ×sc├ónteiaÔÇŁ cu vreo… 4(!) ani ├«nainte. De atunci am ╚Ötiut c─â pe l├óng─â (aproape) orice sc├ónteie nu mai era necesar dec├ót ÔÇ×ingredientulÔÇŁ numit … mas─â critic─â de cet─â╚Ťeni. Iat─â povestea – mult mai lung─â dec├ót partea relevant─â care (dup─â cum ve╚Ťi vedea) a durat … c├óteva secunde.

  Era ├«n iarna lui 1985 spre 1986. Ger ╚Öi z─âpad─â imens─â, de c├óteva zile, ├«n Bucure╚Öti. Ie╚Öisem de la lucru ├«mpreun─â cu c├ó╚Ťiva colegi. Am traversat dinspre ASE spre libr─âria de la ÔÇ×coloaneÔÇŁ. Sta╚Ťiile de troleibuz, trotuarele ╚Öi strada pline de n─âme╚Ťi la margini, pe ambele sensuri, erau supraaglomerate de mul╚Ťimi de oameni. Am apucat s─â observ─âm c├óteva troleuri care au ajuns ├«n sta╚Ťii cu ciorchini de oameni ╚Öi au fost nevoite s─â plece mai departe f─âr─â a mai putea lua pe nimeni ├«n plus.

  Am intrat ╚Öi ne-am f├ó╚Ť├óit prin libr─ârie un timp. Eu am ie╚Öit pu╚Ťin mai repede, exact pentru a ÔÇ×prindeÔÇŁ secundele esen╚Ťiale, pe viu. Cum ar veni … v─âzute … cu ochii mei, din dreptul coloanelor – deci pu╚Ťin mai de la ├«n─âl╚Ťime.

  Dup─â agita╚Ťie, tocmai trecuser─â ├«n ambele sensuri troleuri. Mul╚Ťimea ocupa deja mai tot spa╚Ťiul carosabil (era aproape f─âcut─â jonc╚Ťiunea dintre cei care a╚Öteptau pe cele dou─â sensuri) iar oamenii erau foarte sup─âra╚Ťi ╚Öi deja mult mai vocali. Exact ├«n acele clipe au ap─ârut dinspre Pia╚Ťa Roman─â (spre hotel Doroban╚Ťi) o ma╚Öin─â de poli╚Ťie, urmat─â de un ARO gri ├«n care era … Elena Ceau╚Öescu, pe locul din fa╚Ť─â, l├óng─â ╚Öofer.

  Oamenii au început să huiduie și mai tare și chiar au apucat să dea cu pumnii în mașina care își croia loc printre ei. Am apucat să surprind reflexul Ceaușeascăi de a apăsa pe butonul de blocare a ușii înainte ca mașina să accelereze pentru a părăsi scena.

  Asta-i toat─â ├«nt├ómplarea. Mi-a fost ├«ns─â suficient pentru a ╚Öti c─â mai devreme sau mai t├órziu va ap─ârea o ocazie ╚Öi mai bun─â. Aveam fundamentat─â cum ar veni, speran╚Ťa.

  Thumb up 1
  • Scuze defacto, dar ├«mi vine greu s─â cred… Sunt bucure╚Ötean ╚Öi am 43 de ani. Copil fiind, locuiam ├«ntr-o zon─â din nord ├«n care ceau╚Öescu trecea des cu coloana oficial─â. Niciodat─â, dar niciodat─â nu era ceva light. Se oprea circula╚Ťia total, era plin de poli╚Ťie la toate intersec╚Ťiile iar coloana oficiala era mereu format─â din foarte multe ma╚Öini. Faptul c─â tu spui c─â Leana st─âtea l├óng─â ╚Öofer iar m─â pune pe g├ónduri. ╚śi doar o ma╚Öin─â de poli╚Ťie…
   Cred c─â ai f─âcut o confuzie, era cineva care sem─âna cu sinistra. Bine c─â au murit jego╚Öii dracu, c─â mult r─âu au f─âcut acestei ╚Ť─âri.

   Thumb up 0
  • Andrei, am v─âzut foarte bine, de la c├ó╚Ťiva metri. Gestul ei a fost destul de amplu, de r─âsucire spre partea dreapt─â, de unde priveam eu.

   Nu exclud să fi trecut în avangardă și alte echipaje.

   Mi-am pus ╚Öi eu ulterior ├«ntrebarea dac─â a mai fost ceva esen╚Ťial care a declan╚Öat, reac╚Ťia spontan─â dar f─âr─â echivoc determinat─â a cet─â╚Ťenilor.

   Poate ni╚Öte securi╚Öti din aceia ├«n civil, pe care ├«i recuno╚Öteai de la o po╚Öt─â, degajaser─â ultimele troleele nel─âs├óndu-le nici s─â opreasc─â ╚Öi au ├«nver╚Öunat astfel oamenii (dintre care mul╚Ťi, probabil nu au v─âzut ÔÇ×pasageraÔÇŁ – de╚Öi ARO-ul special trebuie s─â-l fi recunoscut).

   E posibil, ├«ns─â nu am v─âzut. Eu m-am ├«ntors repede ├«n libr─ârie s─â ├«mi chem ╚Öi colegii, pentru a fi martori la o eventual─â … continuare. Dup─â cum e clar, nu a fost nicio continuare. Atunci!

   Thumb up 0

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folose╚Öte serviciul Gravatar pentru afi╚Öarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesa╚Ťi acest link.