­čÄž Revolu╚Ťia mea (VI): 21.12.1989. Disperarea

Pe 21 decembrie 1989, ├«n Bucure╚Öti este convocat de partid un mare miting “spontan” de sus╚Ťinere a regimului. Zeci de mii de muncitori au fost adu╚Öi ├«n centrul Bucure╚Ötiului, conform modelului de organizare exersat la at├ótea alte adun─âri publice de p├ón─â atunci: ├«ntreprinderile aveau prestabilite traseele de deplasare ╚Öi locurile de manifestare din pia╚Ť─â. De asemenea, fiecare organiza╚Ťie avea propriile materiale de propagand─â – portete ale cuplului dictatorial, lozinci, afi╚Öe, steaguri – depozitate cu grij─â, apoi scoase din magazii, distribuite muncitorilor ╚Öi colectate ├«napoi cu ocazia fiec─ârui miting.

Adunarea manifestan╚Ťilor s-a f─âcut f─âr─â incidente, pia╚Ťa din fa╚Ťa Comitetului Central s-a umplut p├ón─â la refuz, conform planului, apoi Nicolae Ceau╚Öescu ╚Öi-a ├«nceput discursul, care era transmis ├«n direct la tv, ├«n uralele aranjate ale demonstran╚Ťilor. Totul p─ârea s─â decurg─â normal. Dar, c├óteva minute mai t├órziu, un incident r─âmas p├ón─â azi neclar a creat un val de panic─â ├«n mul╚Ťime, iar Ceau╚Öescu s-a oprit, confuz. ├Än transmisiunea televizat─â s-au putut auzi urlete ╚Öi ╚Ťipete ╚Öi s-au putut vedea, c├óteva minute la r├ónd, agita╚Ťia ╚Öi haosul care s-au ├«nst─âp├ónit printre activi╚Ötii de partid din balconul CC.

Mitingul a continuat, oarecum, dup─â ce lumea s-a mai lini╚Ötit, iar Ceau╚Öescu a revenit la microfon cu faimoasa tentativ─â populist─â de cump─ârare a rom├ónilor cu 100 de lei ├«n plus la salariu*. Dar grupuri desprinse din miting au ├«nceput s─â demonstreze ├«mpotriva regimului, pe str─âzile adiacente pie╚Ťei CC, apoi ├«n Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii.

├Än cursul dup─â-amiezii, Ceau╚Öescu a convocat o teleconferin╚Ť─â cu conducerile jude╚Ťene, ├«n care a ordonat “lichidarea imediat─â a ac╚Ťiunilor (de protest, n.m.)” ╚Öi organizarea de “grupe de ap─ârare”.

Imediat dup─â aceea, armata ╚Öi trupele de interne din centrul Bucure╚Ötiului au intervenit ├«n for╚Ť─â ├«mpotriva manifestan╚Ťilor, apoi au deschis focul cu muni╚Ťie de r─âzboi ╚Öi au folosit blindate pentru a sparge baricadele.

├Än noaptea de 21/22 decembrie 1989 ╚Öi p├ón─â a doua zi, la fuga cuplului dictatorial cu elicopterul, de pe cl─âdirea CC, armata ╚Öi trupele MI au ucis 49 de oameni ╚Öi au r─ânit al╚Ťi aproape 600.

├Än episodul de azi al podcastului meu, Dan “Bucurie”, R. ╚Öi cu mine ne ├«nt├ólnim dis de diminea╚Ť─â la Gara de Nord ╚Öi decidem s─â plec─âm din ora╚Ö, intimida╚Ťi de num─ârul mare de muncitori cu pancarte pro-ceau╚Öiste care se ├«ndreapt─â spre CC pentru mitingul de sus╚Ťinere a lui Ceau╚Öescu. La Sinaia, descoperim c─â suntem complet rup╚Ťi de actualitate, pentru c─â nu putem prinde nicio leg─âtur─â telefonic─â, nic─âieri, ╚Öi nu recep╚Ťion─âm nici Europa Liber─â. Apoi descoperim c─â noi ├«nc─â suntem bine, pentru c─â al╚Ťii nu ╚Ötiu chiar nimic-nimic din ce s-a ├«nt├ómplat ├«n Rom├ónia ├«n ultima s─âpt─âm├ón─â.

Episoadele acestei serii pot fi ascultate și aici, pe Spotify, sau aici, pe Podbean.

______________________

* Formularea lui Nicolae Ceau╚Öescu a fost urm─âtoarea: “Am hot─âr├ót, ├«n aceast─â diminea┼ú─â, ca ├«ncep├ónd de la 1 ianuarie s─â major─âm, ├«n cursul anului viitor, retribu┼úia minim─â de la 2.000 de lei la 2.200 de lei. Am hot─âr├ót s─â major─âm pensiile minime de la 800, la 900 de lei. Am hot─âr├ót, totodat─â, ca pensia de urma┼č s─â fie majorat─â cu 100 de lei. Vom cre┼čte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500, la 800 de lei, ceea ce vom asigura ├«n acest fel condi┼úiuni bune, corespunz─âtoare, de munc─â ┼či de via┼ú─â pentru to┼úi cet─â┼úenii patriei noastre.”

4 comentarii Adaug─â comentariu

 1. Nu ╚Ötiu dac─â ÔÇ×d─â bineÔÇŁ s─â m─â laud cu a╚Öa ceva, dar eu … spre deosebire de V.P., m-am bucurat de organizarea mitingului!

  Aveam de c├ó╚Ťiva ani teoria cu masa critic─â necesar─â – pe care o aminteam acum c├óteva zile ├«n episodul II, Speran╚Ťa – ╚Öi ├«mi p─ârea c─â venise momentul cel mai potrivit de a fi verificat─â. Culmea, nici nu mai trebuia vreunul dintre scenariile pe care mi le imaginam pentru a aduna oamenii (masa critic─â) c─âci iat─â, se ocupa chiar … Ceau╚Öescu.

  Parantez─â (-> F─âr─â a-i nega experien╚Ťa proprie a lui Vlad, eu vedeam cu al╚Ťi ochi clasa muncitoare, dincolo de aparentele ignoran╚Ť─â, neimplicare sau conformismul vesel(!?) care ar rezulta din povestirea intersect─ârii sale cu viitorii participan╚Ťi la miting. Spun asta baz├óndu-m─â pe experien╚Ťa acumulat─â ├«n mai mul╚Ťi ani ├«n care, prin natura meseriei, am muncit ├«n multe din obiectivele industriale mari ale epocii ╚Öi implicit am interac╚Ťionat ╚Öi am ├«mp─ârt─â╚Öit multe experien╚Ťe cu … clasa muncitoare (de la muncitor p├ón─â la maistru ╚Öi inginer). Ca un detaliu, interesant doar pentru coinciden╚Ť─â, primul meu loc de munc─â (teoretic, 2 ani), a fost chiar ├«n sediul FEA (cl─âdirea destul de cochet─â ╚Öi interesant─â pe vremea aceea, despre care legenda spunea c─â fusese construit─â de japonezi – cu br├óuri de panouri parasolare din sticla albastr─â la fiecare etaj ╚Öi un fel de aer condi╚Ťionat – din ce ╚Ötiu azi, era probabil o pomp─â de c─âldur─â cum sunt cele la mod─â, promovate de Buhnici la casele inteligente) – ce-i drept, ├«n sec╚Ťiile muncitore╚Öti ale FEA nu am ajuns dec├ót rar ╚Öi nu am avut treburi care sa dep─â╚Öeasc─â c├óteva minute. <-)

  Am ├«nchis paranteza ╚Öi revin ├«n 21-12-89. Eram ├«n concediu, ├«l aveam ├«n grij─â pe fiu-miu care n-avea ├«nc─â primul ani╚Öor ├«mplinit ╚Öi am putut vedea, ├«n direct la TV, ├«mplinirea dorin╚Ťei ╚Öi previziunii mele.

  Ce s-a ├«nt├ómplat este, ├«n mare, cunoscut! Cu siguran╚Ť─â, erau al╚Ťii care ╚Ötiau mai bine dec├ót mine ce uria╚Ö─â oportunitate va fi deschis─â de formarea masei critice ╚Öi ├«n plus, aveau ╚Öi mecanismul/ mijlocul/ tehnica de declan╚Öare a … sc├ónteii.

  Realizam c─â este cea mai important─â zi din istoria ultimei jum─ât─â╚Ťi de veac a Rom├óniei. Speram s─â fie punctul de inflexiune al istoriei (╚Öi iat─â, a fost!) dar nu ╚Ötiam c─â va fi ╚Öi … cea mai lung─â zi. Da, prin dramatismul ╚Öi ├«nc─ârc─âtura clipelor ╚Öi multitudinii de persoane implicate, a curajului ce a sfidat incon╚Ötien╚Ťa al celor situa╚Ťi de ÔÇ×partea bun─âÔÇŁ care au ├«nfruntat efectiv cu piepturile goale ceea ce era cunoscut ca cel mai tiranic regim din estul Europei, prin toate ├«nt├ómpl─ârile departe de a fi explicabile pot spune ca 21 decembrie 1989 a fost cea mai lung─â zi din ultimul secol. Am s─â m─â opresc din povestirea ne├«ncheiat─â. Pentru cine vrea s─â-╚Öi rememoreze ziua (eventual s─â vad─â imagini inedite – eu, aici le-am v─âzut prima oar─â – de la baricad─â), recomand un link pe Youtube, care are tot acolo c├óteva continu─âri: https://www.youtube.com/watch?time_continue=371&v=uLCU5iYdK5E&feature=emb_logo

  Vlad, doar ca o p─ârere/ sugestie voi men╚Ťiona c─â mi s-ar p─ârea mai bine dac─â urm─âtoarele episoade le-ai ad─âuga ca update-uri la acest episod, pentru a nu fragmenta/ inhiba comentariile.

  Thumb up 2
  • …nu ├«n╚Ťeleg ra╚Ťiunea de a monopoliza blogul cu experien╚Ťele dvs irelevante!
   Excep╚Ťie faptul c─â era╚Ťi ci-stu la datorie!
   Scuti╚Ťi ne, tovule!!!
   L─âsa╚Ťi pe al╚Ťii…

   Thumb up 0
  • poate ne explici despre ÔÇŁfacultatile muncitorestiÔÇŁ, ca insider!

   Thumb up 0
 2. … felicit─âri Vlad pentru ├«mp─ârt─â╚Öanii!
  Aștept finalul.
  Stau de 2 ore sa te ascult….
  Am crezut c─â e╚Öti ├«n concediu. ╚śi am ratat ├«nceputul.
  Revin ╚Öi io pe comentarii. C─â am sesizat” turbulen╚Ťe”, at├ót c├ót am putut sa citesc….
  Noapte buna.

  Thumb up 1