­čÄž Revolu╚Ťia mea (V): 20.12.1989. Teroarea

Pe 20 decembrie 1989, zeci de mii de timi╚Öoreni au ie╚Öit ├«n mas─â pe str─âzi, ├«ntr-o manifesta╚Ťie masiv─â de protest, nemaiv─âzut─â ├«n toat─â istoria comunismului din Rom├ónia. Muncitorii din toate fabricile timi╚Öorene, care fuseser─â amenin╚Ťa╚Ťi cu armata ├«n ziua precedent─â, au intrat spontan ├«n grev─â ╚Öi au ie╚Öit din ├«ntreprinderi, m─âr╚Ö─âluind spre centrul ora╚Öului. Coloanelor de muncitori li s-au al─âturat miii ╚Öi mii de timi╚Öoreni, astfel ├«nc├ót, foarte probabil, la amiaz─â oricine era valid, se putea deplasa ╚Öi nu f─âcea parte din for╚Ťele de represiune se afla deja ├«n Pia╚Ťa Operei. Imaginile sunt formidabile – o mare nesf├ór╚Öit─â de oameni a umplut p├ón─â la refuz centrul ora╚Öului. Armata ╚Öi trupele MI se retr─âseser─â ├«n caz─ârmi.

Printr-un fascinant joc al sor╚Ťii, ├«n balconul Operei fuseser─â deja instalate o sta╚Ťie de amplificare, cu microfoane ╚Öi megafoane, pentru c─â autorit─â╚Ťile ├«ncercau s─â organizeze un miting de sprijin pentru Ceau╚Öescu. Revolu╚Ťionarii au preluat instala╚Ťia ╚Öi s-au putut adresa mul╚Ťimii. Un grup ad-hoc de revolu╚Ťionari a f─âcut o serie de cereri c─âtre regimul comunist – printre acestea, demisia lui Ceau╚Öescu ╚Öi alegeri libere, pedepsirea celor responsabili pentru uciderea demonstran╚Ťilor, dar ╚Öi ├«napoierea mor╚Ťilor pentru a fi ├«ngropa╚Ťi cre╚Ötine╚Öte. La acea dat─â, oamenii ├«nc─â nu ╚Ötiau c─â mor╚Ťii fuseser─â incinera╚Ťi iar cenu╚Öa aruncat─â la canal, din ordinul ceau╚Öe╚Ötilor.

├Än timp ce revolu╚Ťionarii declarau Timi╚Öoara primul ora╚Ö liber de comunism al Rom├óniei, ├«n restul ╚Ť─ârii era ├«n continuare lini╚Öte. Presiunea pus─â de regim asupra societ─â╚Ťii era ├«n cre╚Ötere. La orele serii, TVR a transmis un discurs halucinant, sumbru ╚Öi amenin╚Ť─âtor al lui Nicolae Ceau╚Öescu, care, asistat de conducerea de partid ╚Öi de stat (inclusiv de Elena Ceau╚Öescu), i-a descris pe revolu╚Ťionarii din Timi╚Öoara drept “grupuri antina╚Ťionale, teroriste, fasciste… ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu cercuri reac╚Ťionare imperialiste, iredentiste, ╚Öoviniste ╚Öi cu serviciile de spionaj din diferite ╚Ť─âri str─âine”.

├Än episodul de azi al podcastului meu, despre impresia de neuitat pe care ne-a l─âsat-o apari╚Ťia ├«ntregii conduceri a dictaturii comuniste, la televizor, ├«n contextul de atunci ╚Öi cu amenin╚Ť─ârile respective. Acela a fost un moment conceput special ca s─â intimideze ╚Öi s─â curme din fa╚Ö─â orice g├ónd de revolt─â din alte ora╚Öe ale Rom├óniei. Senza╚Ťia general─â a fost c─â Ceau╚Öe╚Ötii se preg─âteau s─â dezl─ân╚Ťuie o teroare nemaiv─âzut─â ├«n Rom├ónia pe care o st─âp├óneau.

O precizare – m-a ├«ntrebat cineva de ce nu vorbesc mai mult ├«n aceste episoade despre ce s-a ├«nt├ómplat efectiv la Timi╚Öoara ├«n zilele respective. R─âspunsul e simplu: aceste texte nu sunt o istorie a Revolu╚Ťiei ci, a╚Öa cum am spus la ├«nceput, doar o rememorare a experien╚Ťei mele ├«n acele zile. Articolele au ap─ârut prima dat─â acum 12 ani, pe primul blog, ├«n ceea ce se chema pe atunci “o leap╚Ö─â” ├«ntre bloggeri – fiecare am povestit ce ne-am amintit c─â tr─âisem. Acum ele vin ╚Öi cu sunet. Deci, fiind un blog, e despre chestiuni personale f─âcute publice, nu mai mult.

Iat─â episodul:

Seria poate fi ascultată și pe Spotify, aici, și pe Podbean, aici.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. Imi dau lacrimile la fiecare episod….
    Va felicit pentru idee!!

    Thumb up 3