Săptămâna viitoare începe FITS 2012

Mai e foarte puţin până începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, poate cel mai amplu, spectaculos, internaţional şi accesibil eveniment cultural din această ţară.

Ştiţi, lumea a început să ne (re)cunoască şi pentru lucrurile frumoase care se petrec pe aici. Este, anul acesta, a XIX-a ediţie a FITS, o sumă incredibilă pentru o ţară în care tradiţiile instituţionale se măsoară în cel mult 4 ani inter-electorali. FITS e posibil, an de an, prin încăpăţânarea câtorva inimoşi de a crede că binele e mai puternic decât răul.

Aşa cum ne explică Ruxandra Predescu, care participă şi anul acesta la eforturile de promovare a Festivalului, la Ministerul Culturii “aprobările pentru finanţarea FITS încă aşteaptă. Nu ştiu ce, ca să fiu onestă […] Nu există nici o scuză, aşadar, pentru lipsa de fonduri de la Ministerul Culturii, nu atâta timp cât s-au dat bani, şi nu puţini, pentru tot felul de alte manifestări… organizate de cine trebuie şi unde trebuie!”

Aşadar, dle ministru Mircea Diaconu, membru de partid, senator, pe vremuri aţi fost actor – şi încă unul mare. Vedeţi că vă caută nişte confraţi de prin trecuturile dv. Băgaţi-i în seamă, nu riscaţi decât să fiţi, din nou, aplaudat.

300 de evenimente, aşadar, anul acesta la FITS, festivalul care a ales, de multă vreme, triumful în locul înfrângerii.

Mergeţi la Sibiu măcar un weekend între 25 mai-3 iunie. Creatorii bucuriei vă aşteaptă cu inimile deschise.

UPDATE
Primim la redacţie: “Constantin Chiriac (organizatorul, n.m.) a primit confirmarea ca vor veni niste bani catre FITS, respectiv 700.000 de lei, aceeasi suma pe care a primit-o si bienala de teatru de la Sf. Gheorghe […] Deci, da, FITS o sa primeasca bani de la Ministerul Culturii. In realitate, insa, ca in banc, desi nu e de glumit, nu ni s-a dat ci ni s-a luat! Ministerul Culturii subfinanteaza acest Festival, iar suma oferita este mai putin de un sfert din ceea ce s-a solicitat si mai putin de jumatate din ceea ce s-a tot promis. În aceste conditii, tot ce mai pot spune este ca se face tot posibilul pentru a pastra intact programul FITS, asa cum a fost el anuntat; Ruxandra Predescu”

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1

    dint toată această bucurie amară, alături de execelentul afiș al Festivalului aș vrea să se rețină nu numai de către cei care și-au propus, deja, să meargă la acea(stă) sărbătoare -nu doar a teatrului…- ”caracterul” accessibil (nu am font aldine…);
    se joacă peste tot, fără întrerupere, în săli, pe stradă, în piețe, putem fi actori sau figuranți, dar rămînem, făreă îndoială, îmbogățiți

    Thumb up 0