Spaţiul Privat Virtual rămâne încă foarte virtual

În vară mi-am făcut un cont pe Spaţiul Privat Virtual. Am depus nişte contracte la administraţia financiară şi, dacă tot eram pe-acolo, am zis să scap de alte ore pierdute la ghişeu – în ţara asta, veşnicia s-a născut la ghişeu, nu la sat.

ghiseu
Contribuabilul român interacţionează şi azi cu Fiscul ca în secolul XIX: la ghişeu, completând formulare cu plaivazul pe unde-apucă.

Mă gândisem că Spaţiul Privat Virtual e un soi de ghişeul.ro, unde poţi vedea cât ai de dat şi poţi şi plăti, când e să fie. Mă rog, nici ghişeul.ro nu e complet, mai întâi de toate pentru că majoritatea primăriilor din ţara asta lipsesc în continuare din sistem, deşi nu costă nimic – dar, orişicât, poţi achita taxe şi impozite locale în 5 minute, fără experienţa mereu neplăcută a-mbulzelii. Doar că Spaţiul Privat Virtual nu e, deocamdată… nimic. E un site unde te loghezi şi unde sunt rubrici goale.

De ce?

– Păi cine credeţi că stă să introducă toate deciziile de impunere în sistem?

După ce-mi transmite evidenţa asta, doamna de la ghişeu, de altfel foarte amabilă, se uită la mine pe deasupra ochelarilor: “mai treceţi dv. pe aici prin septembrie”.

Azi am văzut o ştire despre suplimentarea cu 1000 de posturi a schemei ANAF (cred că şeful Fiscului, Gelu Diaconu, dă chef deja), la executare silită, şi mi-am dat seama că e deja octombrie. Mi-am adus aminte că ar trebui să verific ce am de plată. Am deschis contul de pe SPV. Nimic, evident.

Dl. Diaconu, ce vreau să vă rog, de ce vă deranjez. Poate din cei 1000 de noi colegi de la Marele Departament pentru Executare Silită vă-nduraţi să-i puneţi pe unii şi la În Serviciul Contribuabilului Care Se Conformează Voluntar Şi Vrea Să-şi Plătească Taxele. Adică, ştiţi, dacă am putea să evităm Tortura Ghişeului, am fi atât de fericiţi, unii dintre noi, încât ne-am achita datoriile fără crâcnire. Ăsta ar fi un lucru bun, pentru că salariul dvs. tot de noi, contribuabilii, e plătit, din taxele şi impozitele pe care nu reuşim să le achităm la timp.

Sau dv. vă luaţi salariul indiferent de încasări?

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Si eu am cont la Spatiul Virtual Privat. Din experienta mea limitata, poti vedea cu promptitudine cand se genreaza deciziile de impunere pentru Impozitul pe Venit. Mi s-a spus ca CASS este “in lucru” si va urma sa apara si el in sistem.
  In rest, iti apar in sistem:
  – notele obligatiilor de plata (cand se genereaza ‘automat’) – solicitari -> informatii (apoi le vezi in “mesaje”)
  – poti sa depui vreo 2-3 declaratii (200, 220, 230), ceea ce te scapa de ghiseu
  – poti sa vezi lista platilor facute de angajator pentru contributiile sociale
  E neprietenos facut, cu o totala ignorare a aspectului “user friendly”; dar am inceput sa vad ca e util. Problema e ca trebuie sa descoperi cam singur toate “subtilitatile”.

  Thumb up 0
 2. Pana acum am avut o experienta placuta cu SPV. Sunt PFA si pot vedea in SPV toate deciziile de impunere emise dupa data inrolarii mele in SPV. Primesc cate un email ca o noua plata s-a efectuat in numele meu in 2-3 zile de la data platii. Nu pot vedea starea curenta a datoriilor mele actualizata la zi, trebuie sa astept data de 10 ale lunii pentru a vedea balanta platilor mele la sfarsitul lunii precedente. De cateva luni vad ca pot depune si declaratia de venituri fara a avea nevoie de certificat pentru semnatura digitala. E ciudat ca mai am colegi care se planga ca nu-si gasesc informatiile iar eu, desi sunt inregistrat intr-un oras mic de provincie, le gasesc cat de cat actualizate si chiar in momentul acesta nu am de ce sa mai trec pe la ghiseu la anaf

  Thumb up 0
 3. Ideea e buna, unul ca mine care apartine de giurgiu dar de fapt ajunge acolo doar de 2-3 ori pe an strict pentru anaf iar in rest nu are treaba cu orasul ala, ar prefera maxim sa isi rezolve treburile online.

  Cea mai mare problema a SPV nu este ca are doar cateva declaratii disponibile. Sa zicem ca alea incet-incet, in cativa ani le-ar baga. Problema e ca daca faci azi niste plati, in 2 zile primesti mail de la ei “ok, am primit banii”, dar la o luna si ceva distanta in SPV vezi tot vechile sume de plata, nu s-a updatat nimic. Azi de xmp pe 03 oct eu am situatia din 31 august, intre timp am facut 5 plati si niciuna reflectata. Si nici macar nu e vreo regula gen “in ultima zi a lunii ne miscam si noi in sfarsit sa facem updatarea situatiilor”, e relativ random ziua in care mai improspateaza datele.

  Bai, nu zic sa fie ca la banca sau in alte parti, unde azi platesti maine se reflecta in conturi, ca cer prea mult. Dar nici 6 saptamani termen de updatare nu e deloc rezonabil.

  Asa ca tot la ghiseu aflu din pacate care e situatia mea exacta si cat am de plata in acest moment, iar SPV e inutilizabil din acest motiv.

  Thumb up 0
 4. * TE MIRI,TE CRUCESTI,TE STRAMBI,DAR EI FAC CE STIU… DAR NE LAUDAM CA AVEM SUPERSPECIALISTI,CA…pentru dealde mucea flaimucea cum le spunea Vadim Tudor,au ‘ordinea’ lor,tinta lor,scopul lor… si se zareste printre mormanele de ruine sau peste mari si oceane…pe Tepes l-au facut personaj de basme cu monstri…monstrii din constiinta lor… *

  Thumb up 0
 5. Acest SPV e pentru angajatori(aka patroni) sau angajati?Daca eu lucru ca si angajat la cineva pot sa vad daca imi plateste taxele.?

  Thumb up 0
  • SPV e pentru persoane fizice (orice ar fi ele), deci in formularea intrebarii tale raspunsul ar fi: este pentru angajati. Poti vedea listarea platilor facute de angajatorul tau pentru CASS, adica il verifici ca-ti plateste taxele.

   Thumb up 0