SRI visează la o siguranţă cibernetică de lagăr

Spectacol la dezbaterile asupra Legii privind securitatea cibernetică din Comisia pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor, unde generalul de Securitate SRI Dumitru Dumbravă a susţinut înmatricularea, verificarea periodică şi dreptul autorităţilor de a percheziţiona fără nici o autorizaţie prealabilă orice calculator de pe teritoriul României, doar pentru că pe Internet sunt… multe fraude.

Potrivit tov. dlui general, ar fi nevoie de un soi de „permis” din partea autorităţilor pentru a naviga pe Internet, unde acum nu e deloc nici ordine şi nici disciplină:

„Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă… îmi înmatriculez maşina, că aşa e frumos, să se ştie cine e în spatele volanului…” – g-ral SRI Dumitru Dumbravă.

slam-dunk

E cazul să-i sărim în ajutor d-lui general cu o serie de propuneri suplimentare:

1. Să se re-înmatriculeze toate maşinile de scris, aşa cum era înainte de 1989, prin extragerea fişelor de probă din arhivele Securităţii, şi să se actualizeze aceste arhive cu datele actuale. Să se înregistreze şi imprimantele, toate! ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic. Să se facă ITP anual.

2. Să fie înmatriculate după o inspecţie tehnică riguroasă toate bicicletele, tricicletele, trotinetele, patinele cu rotile şi rolele de orice fel, şi să li se ataşeze chip-uri de localizare, ca să fie clar unde fac infractorii deplasări, când fac ei deplasări în scopurile lor infracţionale, şi ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic, desigur.

3. Să se înregistreze şi înmatriculeze amprentele vocale ale fiecărui cetăţean, pentru identificarea rapidă a infractorilor în caz de nevoie, ca să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic. Nu se poate ca fiecare să vorbească aşa, cu propria-i voce, şi să nu ştie SRI cine ce şi cum!

4. Să fie amprentaţi toţi cetăţenii şi să le fie scanaţi irişii, tuturor, astfel încât să poată fi identificaţi criminalii mai uşor când comit crimele lor îngrozitoare, de orice fel ar fi ele. Trebuie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic, ce naiba.

5. Toţi cetăţenii să lase la biroul local SRI câte o copie după cheile de la casă, astfel încât să poată fi salvaţi operativ când sunt victimele vreunui tâlhar mai mult sau mai puţin virtual. Nu e bine ca fiecare să fie cu cheia lui, deci e nevoie să fie pusă puţină regulă în acest domeniu care acum e oarecum anarhic.

Să trăiţi! Jos anarhia! Sus ordinea şi disciplina!

Articol din categoria: ACTUALITATE

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  cu „surprindere” o să constatăm existența multor fani ai „tov”-lui printre membrii legislativului din ROmânia

  0
  0
 2. Zilele trecute, ne-a vizitat anti-românul de Dughin.

  Mai înainte de asta, peste noi a zburat Rogozin.

  Mai înainte de asta, s-au furat 15,000 de fabrici și uzine.

  SRI-ul n-a făcut nimic pentru a opri ceva din toate astea, dar face ceva pentru a opri exprimarea liberă pe internet sau navigarea în voie. Conform logicii, cetățeanul este dușmanul.

  Ce trebuie să știe statul este că SRI-ul și alte I-uri pot să ne spioneze cât vor. Unii dintre noi, totuși, îi privesc pe ei înapoi, să vadă ce fac. Iar dacă noi nu avem nimic de ascuns, SRI-ul sigur are mult jeg care n-ar vrea să iasă la suprafață.

  0
  0
 3. #4 Comentariu nou

  Punctul 4 e aproape rezolvat, la pasapoarte este cvasi-obligatorie amprentarea si pozarea irisului. Ai inca optiunea pasaportului temporar daca vrei sa eviti, dar e valabil un an si costa cam la fel de mult.
  Cred ca anul asta sau la anul era vorba sa se bage si la buletine.

  Punctul 3 sunt aproape convins ca e rezolvat, au suficiente inregistrari de convorbiri cat sa acopere toata populatia. Nu sunt convins ca au si facut amprentarea pt toate vocile, probabil ca e inca on-demand din motive de economie.

  Din pacate se pare ce intreaga omenire se indreapta cu voiosie spre big brotherisme de-astea, difera doar viteza de deplasare de la tara la tara

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   „Politica și Mafia sunt două puteri care trăiesc din controlul asupra aceluiași teritoriu. De aceea, ori fac război, ori ajung la o înțelegere.” – Paolo Borsellino, magistrat anti-Mafia, asasinat în Palermo… cum ne putem explica altfel, decat printr-o intelegere (nu prea mult deosebita de cea din Mexic) intre diverse nivele ale autoritatilor statului si grupari criminale faptul ca annual intre 500 mil euro-1 mld euro sunt furati ANUAL din sistemul sanitar (vezi emisiunea de azi Europa FM) prin amanarea si blocarea introducerii unei chei de control (cardul de sanatate). Nu cred ca aceste sume nu sunt sufficient de imp pt a nu constitui amenintari grave la siguranta nationala dar se pare ca SRI considera ca cetatenii obisnuiti sunt de fapt cei periculosi (au adopta mentalitatea partenerului strategic ce considera potentiat teroristi pe cei ce protesteaza – poate vom afla si despre fusion centers ale jandarmeriei ref Rosia Montana si gaze de sist (dupa modelul american folosit la Occupy)

   Cum se poate ca in Romania bancilor sa li se permita a fura de la clienti prin clauze abuzive sute de milioane de euro iar apoi BNR sa ceara “studii de impact” inainte de orice implementare a unor directive europene menite sa opreasca abuzuri de acest gen? Simplu. Institutiile platite de cetateni nu-si fac datoria. Deja se lucreaza la legi care sa impiedice clientii sa atace in instanta aceste clauze iar de dat inapoi banii furati nici nu se pune problema. Cum a fost posibil ca mizeria de afacere Rosia Montana sa ajung atat de aproape de reusita? Simplu. Institutiile platite de cetateni nu-si fac datoria. Apropo, a mai auzit cineva ceva ref incriminarea politicienilor si a diverselor autoritati implicate in aceast afacere (ca in comisia parlamentara s-au oferit numeroase piste de investigare)? Exemplele pot continua …Tot ce putem spera este doar o oarecare egalitate intre catei, caci de cei aflati in staturile puterii si ai banilor nu se atinge nimeni decat tangential, pt a mai rari/ elimina competitia. In rest, musamalizari si dezinformare.

   In vreme ce in Romania interesul SRI si al altor structuri este de a inregistra calculatoarele personale (“un fel de ITP” nevinovat), de a avea acces la ele fara mandat, de a obliga la inregistrarea cartelelor prepay (ca infractorii nu sunt in stare sa puna boshetari sa le cumpere cartele,etc.), inregistrarea utilizatorilor retelelor free wireless, de a schimba BI/CI curente cu unele cu cip (ori unele fara cip dar “sigure” -macar sa-si aduca la zi baza de date pt sofisticatele programe de recunoastere faciala pe care probabil si le-au cumparat din banii amaratilor) –in SUA, Curtea Suprema a decis ca fara mandat nu pot fi inspectate telefoanele mobile, computerele, alte dispozitive de comunicare deoarece ele contin informatii personale esentiale: “Modern cell phones are not just another technological convenience. With all they contain and all they may reveal, they hold for many Americans ‘the privacies of life.’ The fact that technology now allows an individual to carry such information in his hand does not make the information any less worthy of the protection for which the Founders fought. Our answer to the question of what police must do before searching a cell phone seized incident to an arrest is accordingly simple—get a warrant.”Chief Justice John Roberts. Vestea bună este că Directiva europeană privind retentia datelor personale ale utilizatorilor de internet si telefonie (Directiva Big Brother) a fost invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Vestea proastă e că, în ciuda tuturor protestelor societătii civile, România a transpus această directivă într-o lege – Legea 82/2012 – si că ea încă se aplică la noi.

   Implicatiile panopticonului contemporan (din care Ro face parte – conform diagramei NSA publicata in cartea NO PLACE TO HIDE, interceptand ilegal probabil toate comunicatiile internet si toate metadatele telefoanelor) sunt ingrijoratoare, la fel ca si absenta unei abordari serioase a acestui subiect in media din RO:
   http://cryptome.org/2014/05/npth-01.pdf
   http://cryptome.org/2014/05/npth-02.pdf
   http://cryptome.org/2014/05/npth-03.pdf
   http://cryptome.org/2014/05/npth-04.pdf
   http://cryptome.org/2014/05/npth-05.pdf
   De ce nu apare apare nimic in presa ( cu exceptia unui discret articol in Adevarul, la sectiunea “tehnica”)? De fapt, in media romaneasca nu am intalnit decat rar discutii serioase (bazate pe dezvaluirile lui Snowden ref panopticonul contemporan care afecteaza toti cetatenii)! Nu mai vorbim ca cea mai mare amenintare cibernetica o constituie insasi serviciile secrete care includ vulnerabilitati in softuri de criptare, in mecanismele sophisticate ce fac functional internetul si apoi se intreaba de ce infractorii se folosesc de ele (cazul NSA e elocvent).

   0
   0
 4. #6 Comentariu nou

  Am o idee mai „buna si mai economica”: sa ne dea SRI o listuta cu ce avem voie sa facem/ vorbi/ citi/ gandi, si dupa ce epuizam toate activitatile permise, sa intram intr-o stare vegetativa pana cand revenim din nou la „listuta”. Iar o idee si mai buna este ca domnul general sa-si ia o luna-doua de concediu si sa puna mana sa citeasca niste Constitutie (asa handicapata cum e ea), niste carti despre doctrina democratica, despre drepturile si libertatile fundamentale… chestii din astea de bun-simt. Si daca nu pricepe nimic din ele, sa-si ia un concediu permanent.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Eu ma gandesc – foarte serios – la partea tehnica necesata pentru a crea un sistem de comunicatii descentralizat.
  Fara abonament telefonic, fara companie de telefoane, fara SRI sau NSA.
  Daca semanul de la telefonul meu ajunge direct la destinatar vorbesc cu el direct si criptat.
  Daca semanlul de la telefonul meu nu ajunge direct la destinatar celelate telefoane din zona vor functiona ca relee de comunicatie pentru noi. La fel, prin intermediul telefonului meu vorbeste cine si e vrea. SRI n-are decat sa asculte. franturi de comunicatie.

  0
  0
 6. Astia sunt tot aia care l-au lasat pe Omar sa fuga ascuns printre oi? Si tot aia care acum nu il gasesc pe Nicusor Constantinescu? Sunt sigur ca exista si „baieti cu ochi albastri” onorabili printre atatea oi, insa se vede treaba ca au cam fost luati pe nepregatite. Ca iarna in Romania. Pai baietii credeau ca lucrurile or sa ramana la stadiul de „chelneri” si alte meserii, vb lui Base? S-au trezit si ei acuma ca e mare infractionalitatea virtuala in Romania.
  Personal propun ca pe internet sa se intre o zi cu sot, o zi fara sot. Ma duc sa-mi schimb statusul pe facebook in fara sotie.
  Tov. general, libertatea nu-i ca vara, libertatea e ca dracu.

  0
  0
 7. #9 Comentariu nou

  Ca unu spune tampenii nu e nimic anormal.
  Pe mine ma doare ca @%$# asta primeste salariu din taxele mele sa debiteze mizeriile astea.
  Nici in china n-am auzit de asa ceva, si avem pretentia ca suntem un stat democrat cu libertati individuale.
  Se vede ca securistii tot securisti au ramas, indiferent cata cocacola au baut

  0
  0
 8. #10 Comentariu nou

  Din păcate este un trend global in direcția ăsta inițiat de Sua. În Canada tocmai au încercat sa treacă prin parlament o lege similară care ar da autorităților puteri depline fără mandat dar ONG-uri și 74% din public au reușit (deocamdată) să împiedice asta. Vă recomand să vedeți un documentar recent de pe PBS care arată amploarea problemei http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/united-states-of-secrets/#part-one–the-program

  0
  0
 9. #11 Comentariu nou

  Las’ ca se poate si fara sa existe vreo lege speciala pentru asta. Totul in numele protectiei antiteroriste, evident. https://www.schneier.com/blog/archives/2014/06/more_on_hacking.html
  Are cineva de vanzare un Nokia 1100?

  0
  0
 10. #12 Comentariu nou

  Cu mândrie în suflet vã raportez că deja mi-am coborât uniforma de utecist din pod, radioul tranzistor Gloria și lampa cu gaz…
  Tovarăși…sunt gata! Cu cântec, înainte…marș!!!
  „Avem în fruntea noastră un fiu al țării
  Cel mai iubit și cel mai ascultat…”

  0
  0
 11. #13 Comentariu nou

  E ca pe timpuri cind se inmatriculau masinile de scris la Militie si nu aveai voie sa detii una fara autorizatie speciala. Romania-stat politienesc!

  0
  0
 12. #14 Comentariu nou

  In caz ca nu stiti cu cine stati de vorba, atasam si o fotografie:
  http://www.revista22.ro/nou/imagini/2013/1236/dumitru-dumbrava.jpg

  0
  0
 13. dlui general ii urez bine si traditionalul …hai siktir racane !

  in 89 s-a demonstrat k se poate in fata unui sistem hiper si suprasaturat de delatori si piriciosi ..de la dss pina la directia presei ..tara era un ochi si un timpan ..! si s-a putut
  la americani citiva arabeti suparati pe viata au demolat turnurile ..deci se poate …

  dle general sau ce esti tu acolo la sri e bine k a inceput lupta ..
  voi cu supravegherea ..noi cu gindul liber
  voi cu inregimentarea si santajul ..noi cu zimbetul
  voi cu constringerile ..noi cu credinta ca se poate ..
  …. si intr-o buna zi vor zbura si sticlele …nu cu vodka absolut ci ..molotov .

  0
  0
 14. #17 Comentariu nou

  Hm. Kafka ii permite unui astfel de specimen sa ajunga general. Fie. Tine de noi sa nu ajunga ca-n Orwell.

  0
  0
 15. #19 Comentariu nou

  Suntem o tara de cretini,condusi de niste retardati idioti!Pe deasupra nici nu stim sa ne cerem drepturile.Ati vazut pe cineva guitzand la scumpirile REPETATE din doua-n doua saptamani ale benzinei,gazului,electricitatii,curentului,fara baza reala???Ati vazut vreo autostrada blocata cu masini de-a curmezisul pe motiv ca benzina-i scumpa?Nu?Nici eu.
  In fine sa va spun de o chestie,apropo de inregistrarea izmenelor pe care le detii,la SRI sau Militie:am fost sambata trecuta pe la un magazin de airsoft din Bucuresti,sa-mi cumpar niste butelii de CO2(le folosesc mult la umflat barca pneumatica).Ajuns acolo,pe langa butelii am mai vrut si niste bile de plastic si o replica de pistol tot de plastic,acesta trebuindu-mi ca model la un desen 3D pe calculator.In secunda urmatoare tipul de la tejghea:”Buletinul va rog.Pentru ce va trebuie?Pentru a va inregistra in registrul de vanzari ca ati cumparat pistol si butelii de gaz,plus bile munitie.Pai cine intreaba?Ni s-a transmis de la Politia Capitalei sa-i inregistram pe toti cumparatorii”.Domnilor am ramas mut si consternat si am iesit urgent din magazin!!!!!!Domnilor,aceste chestii airsoft sunt JUCARII!!!!!Daca si pentru o jucarie iti trebuie inregistrare in Romania,atunci cum dracu se descurca aia in US(si se descurca bine!),avand acasa fiecare cate 7 pusti,4 semi si cate 9 pistoale letale,plus unii detinand chiar si tunuri functionale???Ce e cu tampenia asta si frica romaneasca ancestrala?Haideti sa scapam de ea si de boii gen tovarasul securist la care se refera articolul,bouani care cu ajutorul votului nostru inventeaza noi si noi reguli demne de Circul Femeii cu Barba!!!!!Am ajuns o tara condusa dupa cheremul idiotilor din varf.

  0
  0
  • #20 Comentariu nou

   Prietene, „jucarie” o fi in mintea ta. O chestie care proiecteaza o bila metalica sau de sticla cu o putere destul de mare nu se numeste jucarie. Adauga la asta faptul ca se obisnuieste modificarea tevii acestor arme „jucarii” si folosirea bilelor de rulmenti si ai deja o arma care de la apropiere iti poate proiecta in craniu o bila metalica, nemaivorbind de zone ale corpului care nu sunt protejate de os si unde „de la apropiere” nu mai este o conditie – de exemplu ochii, tamplele. Mi se pare mai mult decat normal ca politia sa stie cine are astfel de „jucarii” in orice oras. Jucarie si nu „jucarie” se numeste pistolul ala de plastic si care trage cu niste bile mici, colorate, tot de plastic, fara aer comprimat. A fost o mare tampenie ca s-a permis comercializarea acestor arme fara niste conditii stricte inca de la inceput. La cat de pasionati sunt romanii de tir, ca sport olimpic, mi se pare normal sa se vanda „la liber” asemenea nenorociri si sa te trezesti ca iti trage unul pe chelie, de la vreo fereastra, pe strada in timp ce mergi, vreo bila metalica. Asta daca ai noroc si nu are vreo replica din aia care trage foc automat, caz in care te trezesti cu un jet de metal PRIN basca…

   0
   0