Complet năucitor, guvernul Ponta. Credeţi-mă, vă rog, că atunci când spun asta nu e vorba de simpatii sau antipatii personale, nici de opinii politice şi nici măcar de reflexul meu vechi de a fi critic faţă de putere, oricare ar fi ea şi oricine ar deţine-o. E, pur şi simplu, vorba de o stare de uluire faţă de enormul său dispreţ faţă de societate şi faţă de valori elementare.
Nu mai departe de săptămâna trecută a explodat scandalul facturilor umflate de energie pentru populaţie. Încă de la jumătatea anului trecut, toate cele 8 companii de distribuţie a energiei electrice din România trebuiau să reducă tarifele pentru consumatori cu 6%, după ce ANRE a constatat o dublă taxare a certificatelor verzi. Uitaţi-vă, deci, la factura dv. de curent şi scădeţi 6% – atât ar fi trebuit să plătiţi, de fapt. Dar, pentru a nu reduce tarifele şi pentru a beneficia de eşalonări avantajoase pentru returnarea banilor încasaţi în plus, băieţii deştepţi din sistem s-au înţeles, pe sub masă şi pe şpăgi de sute de mii de euro, să tragă ţeapă prostului de cetăţean.
Când frauda a fost descoperită, a intervenit DNA – de aceea şi arestările de la vârful ANRE şi ENEL de joia trecută.
Şi cu asta, basta! Noi, ţepuiţii, vom primi banii înapoi? Ciu-ciu! Prim ministrul şi-a ţuguiat din nou guriţa şi s-a spălat pe mâini: „ANRE e o instituţie independentă… conducerea e numită de Parlament… aşteptăm constatările Parchetului şi ale Justiţiei”. O, da. Pe holurile ANRE chiar se vorbeşte numai suedeză cu accent german, atât de independentă e această instituţie – ca de altfel toate celelalte în care şefii sunt numiţi de Putere, prin intermediul majorităţilor parlamentare. Presa e tâmpită, probabil, că dă titluri ca acesta: „Preşedintele ANRE a fost demis de Ponta. Noul şef este un afacerist liberal din domeniul gazelor, care a fost urmărit penal” (Gândul, 7 iun. 2012). Şi ce frumos că unul dintre şmenarii de categorie grea din acest dosar era chiar dat ca exemplu pentru mediul de afaceri, de însuşi prim-ministrul Ponta, la începutul anului!
Dar staţi! Că nu s-a terminat.
În plin scandal al facturilor umflate, deci, ce se gândeşte guvernul Ponta să facă? Să scutească marii consumatori de energie de plata a până la 85% din certificatele verzi, această scutire urmând a fi suportată, prin creşterea preţurilor, de populaţie şi firmele mici (de micii consumatori, aşadar). E vorba de o sumă de 750 de milioane de dolari, potrivit estimărilor Ministerului Economiei – asta ca să înţelegem cât se poate de clar câţi bani plănuieşte guvernul Ponta să ne ia.
Deci, tocmai când ţipi ca prostul în stradă că ai fost jefuit, vine tâlharul înapoi şi-ţi mai bagă o dată mâna-n buzunar, privindu-te direct în ochi! Asta e o agresiune ce nu se poate petrece decât într-o mahala stăpânită de bandiţi şi interlopi, nu într-o ţară firească – de-asta şi spun că mi se pare totalmente năucitor acest modus-operandi guvernamental, clădit din tupeu şi scârbă faţă de prostime.
26 comentarii Adaugă comentariu
#unitisalvam?
#unitisalvam merg doar daca plateste Putin 🙁
#unitisalvam ies in strada la iarna probabil cand li se taie gazul.
Dar nu avem nevoie de #unitisalvam că face Ponta dezbatere puternică.
Luați, citiți, votați!
http://iciolac.wordpress.com/2014/06/12/victor-ponta-e-idiot/
Păi, Ponta e și parlamentar [ șefu’ ălora de la aneree ] și șef la partidul care l-a pus pe blambec [ șefu’ șefilor ălora care i-au pus ]. La naiba, a trecut de la dedublări la detriplări!
7,5 milioane votanti te roaga sa lasi guvernul Ponta sa munceasca.
lasa man, e bine, nu ai vazut ca ai taiat 5 la suta din CAS cu 1 octombrie ?
vai de curu’ nostru…
Hopa… iar cu Akismetu`???
Ce faci, domnu` Petreanu, l-ai şters şi pe ăsta??? Păi mă chinuisem câteva minute să-l scriu, aşa că l-am salvat într-un fişier text.
Să-l retrimit?
Sau, muuuult mai bine, să-mi văd eu de treaba mea, ai?
Cred că asta e concluzia.
Parlamentul in tara asta am impresia ca e doar un paravan pentru Ponta: „Nu stiu domle, nu eu, parlamentul a votat, eu nu am nici o treaba”…
Imi place ca si „noile masuri” cu reducerea CAS vor fi trecute prin parlament – daca pica la vot e bine („domle am vrut din toata inima dar uite ca parlamentul, ca basescu, ca fmi”), daca nu pica iar e bine („uite domle ce viteaz e Ponta, s-a contrat cu fmi-ul si a reusit”).
Nu ma pricep, dar nu e nevoie de o hotarare judecatoreasca ca sa poate fi returnati banii consumatorilor?
E suficient rechizitoriul DNA?
Si la ce mai platim ANRE? Dar companiile implicate ce spun? e adevarat cu 6% sau nu? Eu stiu ca nu a negat nimeni sumele si matrapazlicurile, deci de acu ce facem sa recuperam banii si sa stopam facturile marite macar din acest moment? Ii dam in judecata individual fiecare??
Dar guvernul nu are nici o treaba cu un furt atit de mare sub ochii lor?
Esti foarte aproape… 🙂
S-a dat ordin de zi pe unitate (vorba lu’ Dragnea…) si tocmai a iesit in public un sef de pe la un OPC, ceva, care roaga cetatenii sa vina cu documente, sa se stranga si sa dea in judecata individual pe mitocanii de la companiile care i-au jupuit…
Cu cat pun mai multi botu’ cu atat va fi ceata mai mare (ca si la faza cu pensiile…).
Nu vad de ce e nevoie de asa ceva. Asa cum ANRE poate da un ordin prin care companiile subordonate pot jupui (in numele ANRE – recte STAT) cetatenii, asa cum ANRE poate stabili discretionar cine plateste de se sparge energia si cine nu, tot asa ANRE poate da un ordin prin care onor companiile sa dea banii inapoi la bizoni.
In plus, banii ar trebui dati inapoi repede, ca onor companiile tot repede-repejor stiu sa ti-i ia. Si cu dobanda, ca onor companiile stiu sa perceapa penalitati de intarziere care il fac pe Sile Camataru sa-si dea palme la oglinda…
Mie mi-a placut cum se plingeau companiile la ANRE ca reducerea cu 6% le-ar cauza pierder prea mari si ca au nevoie de ajustari treptate, sa nu fie un soc prea mare pentru ele.
Doua nelamuriri:
1. Cum se face ca noi, cei in slujba carora e ANRE, nu am stiut de problema, dar companiile au stiut si au si avut posibilitatea de negociere (aka posibilitatea negociatorilor ANRE sa ia spaga)? Ce nu functioneaza in sistemul actual, cum il putem imbunatati? De ce din nou o autoritate din asta da un asemenea fail, dupa ce am avut unul asemanator cu FNI si comisia de atunci (parca CNVM?), dupa ce nici ASF-ul nu se simte prea bine cu scandalurile de la carpatica sau astra sau ce mai e pe acolo… Oare vreo puscarie pe minim 10 ani ar rezolva problema pentru cei cu raspundere in autoritati de reglementare care calca strimb?
2. Crede cineva ca aceste companii stau in 2,5 milioane de euro de-a lungul a 2 ani? (Apropo de dimensiuni ale unor tunuri: Borza a incasat cam tot atit pentru serviciile aduse in cazul insolventei Hidroelectrica. Munca grea… )
Sau mai clar spus: politia il prinde pe unu ca fura de la mine si se duce la el sa negocieze, „hai bai, da si tu inapoi, macar in rate, sau uite, ne facem ca nu vedem daca dai si tu un comision verisorului meu”, iar mie imi spune de furt peste un an. De fapt nu mi-a spus, am aflat accidental la tv… Ar mai sta in functie seful politiei mai ales ca e clar ca a stiut toata institutia de furt…?
Exista vreun dubiu in ceea ce priveste cine ce a stiut din ANRE in legatura cu subiectul asta?
guvernul este direct partas la furtul care se face in memntul de fata prin diversele ordonante date in ultima vreme, in opinia mea raul facut de actualul guvern in ultimul an de zile va dura cel putin 10 ani sa fie reparat, asta daca nu mai prind un mandat.
in cazul in care FSN mai prinde un mandat majoritar anunt de pe acum: ultimul stinge becul.
oare ANRE poate fi data in judecata pentru ca nu ne reprezinta interesele asa cum trebuie?
ca dupa obiectivele generale http://beta.anre.ro/ro/despre-anre/misiunea-anre se pare ca are in vedere si „protecţia consumatorului, prin asigurarea unei pieţe concurenţiale eficiente, prin sprijinirea clienţilor vulnerabili, prin impunerea unor standarde de calitate a serviciilor publice din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, prin facilitarea accesului clienţilor finali la datele proprii de consum necesare în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale, precum şi prin informarea cât mai corectă şi completă a consumatorilor”
sa plateasca dorel ala ce s-o minjit dar si institutia e vinovata
Nu stiu cum de cazul lui Arafat din 2012 a putut inflama spiritul civic intr-atat incat sa iasa lumea in strada, sa pice guvernul de atunci, iar acum cand sunt prinsi ca in cardasie Guvern, multinationale si ANRE care la un loc au furat de la opt milioane de romani cate 6% din facturile de curent timp de un an, nimeni nu reclama o atitudine civica, niste demisii, niste onoare, ceva. . .
Pentru ca atunci controversa era personalizata, avea un chip si un nume.
Oho, ce chip ar putea avea acum: l-ai vazut pe timpul de la ANRE ce mina aroganta avea cand a iesit de la DNA cu catusele ascunse de un pulover? Un tip la vreo 55-60 de ani cu mustacioara a-la Dragnea. Eu cred ca e poate fi propulsat ca si prototipul coruptului, politrucului vinovat de multe rele 😉
Ne bagam?
In Bulgaria tot de la facturi au pornit protestele de anul trecut.
Da, dar aici e Romania => Care proteste?
efectul A3!
Inainte de prezidentiale o sa mai dea Ponta vreo 30 de lei la pensionari si bugetari … si totul va fi ok.
Probabil aceasta facilitate parafiscala acordata catorva mari consumatori (majoritatea clienti politici, desigur) a fost pregatita in circuitul administrativ de mai mult timp. Speculez ca aplicarea ei trebuia corelata cu ciclul electoral deoarece acesti mari consumatori sunt si mari angajatori (adica electorat in afara sistemului de stimulente pensii-ajutoare sociale, dar foarte sensibili la o reluare pe termen scurt a activitatii in ramurile lor) dar si potential mari contribuabili la fondurile negre ale campaniilor.
Dar actorii veniti la rampa sa recite cupletul si sa culeaga aplauzele s-au trezit (asta e o trimitere la vestita lentoare in reactii a sistemului administrativ, care deja e o axioma) ca in spatele lor decorul s-a schimbat de la „Flori de vara pe fundal de crestere economica” la „Talhari macelarind poporul. Sange, oroare, revolta.” iar efectul se anunta contrar.
De unde rezulta ca ar fi bine sa ne uitam la masinistii ce mimand inocenta cu atata dexteritate au facut schimbarea fundalului. Nu ca ar fi facut ceva rau, doamne-fereste, dar as vrea sa stim de cupletele astea de la repetitii iar de tablouri inca de cand se creioneaza, nu doar DACA si CAND decid ei ca e in interesul lor sa le prezinte spectatorilor pasivi. As vrea sa fim mai putin manipulabili, ar fi mai bine pe scena politica. Iar surprizele sa le pastram pentru scena teatrului.