UMBRE – şi puţină lumină după 3 episoade

Am văzut primele 3 episoade ale noului serial UMBRE, produs de HBO Europe în România – am făcut un pic de binge-watching pe HBO Go, că numai 3 episoade au fost urcate pe site, al 4-lea e deocamdată greyed-out.

Pe pagina de Facebook, lumea pare încântată şi cere insistent noi episoade. Nu ştiu câte dintre comentariile lăsate acolo sunt filtrate de administratori, dar UMBRE pare să fi făcut oarecari… valuri, pentru că unele replici din film se răspândesc şi în afara paginii oficiale („Vă place Rahmaninov? Nu beau la volan”, de exemplu) iar ăsta e primul semn că serialul ar putea beneficia de o bază de fani care să-i permită trecerea la sezonul 2.

Există şi reacţii de respingere faţă de violenţa de limbaj din film. E adevărat, mai ales în primul episod, urechile sensibile sunt cu siguranţă zgâriate de cele câteva înjurături groase, aşa cum îndelungata scenă de nuditate frontală a lui Pavlu este un accent cam apăsat, peste care unii nu vor trece. Dar, până la urmă, serialul este 18+ şi, în ciuda forţărilor de ici-colo, are un soi de autenticitate brutală care se potriveşte cu subiectul (small time gangster, da?) iar vulgarităţile vin de obicei cu funde umoristice care le atenuează şi le fac acceptabile („Poftim! Am contribuit la gaze!”)

UMBRE RELU

Câteva cuvinte despre actori şi personaje. Intră bine în rol Şerban Pavlu (Relu); Gabriel Huian (Teddy) mă face curios să-i văd evoluţia – şi cred că, aici, scenaristul a avut o grămadă de posibilităţi; Andi Vasluianu (Codrin) n-are nevoie de mai mult de o secvenţă ca să fie remarcat şi să ridice standardele; greu cu Doru Ana (Căpitanu’), care trebuie să scape cumva, nu ştiu cum, de prunele din gură; şi greu, deocamdată, cu Andreea Vasile (Nico), care sare, dar nu ajunge.

Îmi place mult genericul (şi muzica), sunt ok cu sunetul (nu e vina sunetiştilor când un actor n-are dicţie), lumina e bună, deşi nu pricep neam de ce atâta contre-jour în episodul 3, nu mă încântă filmarea din mână fără motiv, în unele secvenţe, şi cred că unele cadre sunt lungite inutil cu teama regizorului că nu acoperă durata episodului (şi i s-a confirmat la montaj).

Cât despre poveste, nu vreau să stric nimănui surpriza, însă doar atât: te prinde, dacă ai un strop de răbdare. Aştept să se aşeze scenariul şi să capete profunzime personajele – de la episodul al 4-lea, ar cam fi timpul.

Articol din categoria: ACTUALITATE

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. 🙂 Mi-ai dat o idee. 🙂 🙂

  0
  0
 2. pacat ca primul sezon are doar 8 episoade, iar momentan nu se stie nimic de vreun sezon 2.

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Păcat ca au pus bariere în calea abonării la Hbo Go. Chiar nu vor ca lumea să le dea bani, trebuie sa fim neapărat pe un anumit provider?

  0
  0
 4. Eu sper sa se fie si sezonul 2. Serialul cred ca este destul de urmarit si zic ca au scos ceva bani si pentru sezonul 2.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, nu inteleg de ce promovati acest serial cu un limbaj absolut gretos. Filmele de acest gen, impreuna cu emisiunile suburbane de la TV, au stricat Romania. Sau aveti dvs. vreo alta explicatie pentru explozia de vulgaritate pe care o vedem astazi peste tot? Aveti, cred, in jur de 45 de ani, ca si mine, si va amintiti ca pe vremea lui Ceasca nu vedeati copii de clasa a cincea strigand fara jena, in curtea scolii, „ce p..a mea!”, „coae!” si „m..e!”. Uitati-va acum la ce se intampla in jur: oamenii, mai ales tinerii, vad mizeriile de la TV si au impresia ca acesta e normalul. Repet, de ce promovati aceasta oroare? N-as fi scris acest mesaj daca nu m-ar fi suprins atitudinea dvs. fata de aceasta productie. Imi pareti un om cu bun-simt si educat, asa ca va intreb: ce vedeti demn de a fi promovat la acest serial?

  0
  0
  • Nu cred că e aşa grav precum spuneţi. Expresiile la care faceţi referire nu domină, totuşi, dialogurile – ba chiar mi se pare că oferă naturaleţe şi autenticitate subiectului. Vorbim de un serial cu recuperatori, şuţi, cămătari, curve şi bătăuşi de cartier. Cam cât de elevat credeţi că se exprimă aceştia?

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   ,, du-te naibii! „

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   domnule andi, va invit sa va uitati la desene animate 🙂
   nu va place? schimbati canalul… nu va place acest site? aveti in dreapta sus un x rosu…

   0
   0
 6. #11 Comentariu nou

  credeam ca nu aud eu bine sau si filmul asta romanesc sufera de meteahna majoritattii anterioare (de, nu au subtitrare trebuie sa ne obisnuim sa ne ascutim auzul) insa chiar că Căpitanu nu are dictie…
  si ma uitam la masinaȘ intr-un film american ar fi rostogolit-o de vreo 3 ori peste alte 5…la noi da in niste tomberoane…probabil bugetul 🙂

  0
  0
 7. #12 Comentariu nou

  Am dat intamplator peste film pe internet si am vazut 2 episoade, Personajele, filmarea, povestea imi aduc aminte de anii 90. Dupa o cautare a numelui regizorului am inteles ca asta e stilul… nu ma mai prinde la al treilea episod

  0
  0