Valea Mută – thriller românesc la HBO

Noua miniserie românească de pe HBO Europe, Valea Mută, a avut premiera aseară.

Valea Mută e un thriller cu o rețetă clasică: martorii unei crime au un secret, la rândul lor, ceea ce oferă un grad suplimentar de complexitate acțiunii. Personajele mini-seriei sunt implicate în diverse relații profesionale, infracționale și/sau personale, joacă roluri duble și se confruntă cu probleme pe diverse planuri care interferează cu ancheta. Trafic de droguri, polițiști sub acoperire, clanuri, corupție, abuz emoțional, iată câteva dintre ingredientele seriei. Scenariul e construit corect și primul episod se încheie cum se cuvine unui thriller adevărat, cu o lansare plină de suspans pentru următoarele.

vm_emro_portret_delivery_web-modificatLa minusuri, unele scene lungite inutil sau inexplicabile (o polițistă de la crimă organizată care vomită de emoție la locul unei crime? să fim serioși) dialogurile, care mi s-au părut de multe ori bolovănoase, dar măcar sunetul este bun. Ca un detaliu de autenticitate, personajele de etnie rroma din film vorbesc în limba romani (deși mi s-a părut că lipsește accentul corect, dar poate nu mă pricep). Imaginea e precisă, montajul, bun și el, coloana sonoră originală e completează foarte bine atmosfera rece și tensionată a filmului.

Mini-seria e regizată de Marian Crișan, care a mai semnat scurt-metrajul Megatron (Palme d’Or 2008), Morgen (Premiul Special al Juriului și Premiul Ecumenic la Festivalul Internațional de Film de la Locarno), Rocker, Orizont.

Dacă e cu poliție, clanuri țigănești, corupție și sex, oamenii se vor întreba cât de realist e filmul. Marian Crișan are un răspuns: “Nu cred că scenariul și seria trebuie citite într-o cheie strict realistă. Ce urmărim în film sunt mai degrabă trăirile personajelor, relațiile dintre ele. (…) Seria este pe de o parte un policier, dar și o poveste de dragoste atipică, specială, cât și o dramă de familie.”

Primul episod a fost difuzat la HBO duminică seară, și e disponibil fără abonament pe HBO GO. Următoarele trei episoade vor fi difuzate câte unul pe săptămână, în fiecare duminică.

Miniseria a fost selectată în cadrul secțiunii Serial Day & Night la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Geneva Tous Ecrans, care va avea loc în prima jumătate a lunii noiembrie.

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Cine a facut coloana sonora?

 2. Am vazut primul serios si m-a impresionat.
  Facut foarte profesionist, personaje, filmari bune, coloana sonora buna. Tot ce trebuie.
  Daca nu era in romana, nu iti dadeai seama ca e facut la noi, nu am vazut nicio diferenta intre el si alte seriale noi facute in state.
  Saptamana trecuta am vazut Caini la cinematograf. Aceeasi impresie. Un film foarte foarte bun.

 3. ‘Neaţa!
  Doar eu am remarcat lipsa oricărei urme de carismă a imspectoarei interpretate de Rodica Lazăr?
  Vreau să zic, dacă o urmăreşti pe Gillian Anderson în Crimele din Belfast şi apoi pe Rodica…well, Rodica doesn’ t shine, da’ deloc, deloc.

  Plus, sărmana, nu poa’ să ducă nici o discuție pînă la capăt cu nimeni, pen’ că mereu, da’ mereu, frate, cine are ceva mega-urgent să-i comunice ei şi numai ei. Nimic în filmul ăsta nu poa’ să aștepte două minute, să-şi facă şi ea treaba de procurator. Nu există geam dublu la camera de interogatoriu, nu stim ce mama mă-sii e cu DIICOT, nimic.

  Ceea ce m-a lovit din prima e cît de prost e jucat: cel mai prost. Lemnoşi toţi pînă în măduvă. Nu am priceput nici un fel de conflict, motivaţie, nimic….

 4. Da, și mie mi s-au părut sictiriți, tracasați și crispați actorii. Că dacă așa erau personajele e și mai rău: vă dați seama în ce țară de sociopați stresați își imaginează producătorii că trăim? Brr. Nici un zâmbet, nici o glumă, nici măcar un rest de sarcasm sau de ironie. Totul e crâncen și politically correct. Romania, land of the sad. 🙁

  Cât privește sonorul, eu tot n-am înțeles ce bombăneau majoritatea actorilor. Dar mi-au plăcut cadrele de exterior.

 5. Am văzut “Morgen “. Bun film.

 6. Emilian Oprea e noul Andi Vasluianu: apare în toate filmele. Kind of sucks

 7. Mă mir că la tine incă n-au aparut aparatorii credinței să te acuze de propagandă pro-gay, ca la Simona.

 8. Salut, am si eu o problema. Nu stiu cum si unde sa sesizez ce am “descoperit” prin faptul ca sunt sofer si sunt si atent la ce se intampla.
  Deci, la intersectia dintre DN1 si Centura Bucuresti, cum iesi din Bucuresti spre Ploiesti, si vrei sa o iei pe centura. Banuiesc ca nu sunt singurul care am vazut ca se formeaza aglomeratie pana la congestionarea traficului pe toate cele 3 benzi intre Liceul Francez (Academia de Politie) pana la intersectia DN1-ului cu Centura (aproximativ 1km), si se produc multe tamponari, nervi si combustibil consumat aiurea.
  De ce se intampla toate astea: pentru ca sub pod atunci cand se iese in centura exista un fel de sens giratoriu pentru cei care vor sa faca stanga, si evident ei nu au prioritate si sunt obligati sa stea sa astepte (desii nu sunt multi care fac stanga). In acelasi timp cei mai multi fac dreapta spre Constanta/A3/Cosmopolis/Stefanesti…etc. nu pot face dreapta pentru ca exista o SINGURA BANDA pe sens inainte de acest sens giratoriu.
  REZOLVARE: nu ar trebui facute 15 benzi, macar 1.5benzi (ca pe drumul spre Moldova), daca nu chiar 2 benzi macar, in conditiile in care pe acea portiune este un ditamai trotuarul (care nu inteleg pt cine este?) si mai este si spatiu verde de cativa metri pana in gardul celor de la Arabasq.
  Am si niste printscreenuri din google maps pentru a fi mai usor de vizualizat si inteles, dar nu am cum sa le atasez aici.
  Am vrut sa intervin la Moise in emisiune la EuropaFM acum 2 zile cand a vbit despre trafic dar n-am apucat si nici nu am gasit o adresa de e-mail unde sa ii trimit aceasta chestiune care MA MACINA, CAND O CHESTIUNE MINORA POATE REZOLVA ATATEA PROBLEME IN TRAFIC, NERVI, BANI SI POATE CHIAR VIETI.