Veniți de luați tulpină!*

Elkin Svoboda

M-am bucurat să aflu că, prin ordin de ministru, în România a fost suspendată epidemia de covid-19 pe durata Paștelui ortodox.

Eu credeam că un ministru nu poate anula de capul lui, printr-un „acord” citit la televizor, starea de urgență și un decret prezidențial, dar ce mai contează, important e că niciun virus nu mai are dreptul, în perioada următoare, să infecteze vreun credincios care merge la biserică pentru a ridica „pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti”, după descrierea cazonă făcută de dl. Marcel Vela, ministru de Interne. Slavă Domnului și binecuvântat fie dl. Vela.

Am auzit unele opinii că acesta ar fi cel mai prost moment să ai un dobitoc la conducere, dar sunt convins că e vorba doar de răutate. Dacă nu acum, atunci când?

De asemenea, polițiștii și voluntarii care vor împărți lumină prin zonele carantinate vor purta măști și mănuși, ceea ce, după cum a explicat prim-ministrul Ludovic Orban la Europa FM, va bloca transmiterea virusului. „Ei nu transmit”, a răspuns, ferm, dl. Orban la nedumerirea reporterului. Așa este. Se știe, doar, că masca și mănușile au proprietăți repelente dovedite față de virus. Sunt antiaderente cu virusul cum sunt tigăile minune cu ochiurile. Dacă ai mască și mănuși virusul nu se ia pe tine și, pe cale de consecință, nici nu se dă mai departe. Poți să umbli din casă-n casă până-ți rupi pingelele, cât ai mască și mănuși nimeni nu riscă nimic.

Ministrul Vela a mai decis că onorații credincioși vor trebui să respecte distanța socială de 1,5 metri între ei când se vor duce să ia, după cum spune dânsul, „micile prescuri”. Asta e simplu de făcut. Credincioșii noștri sunt foarte disciplinați. N-am văzut niciodată să se calce-n picioare pentru o sticlă de apă sfințită sau un pupat de moaște. Dacă e vreun loc unde se fac cozi ordonate în această țară, la biserică se fac.

Așa că, prieteni, e bine că s-a adoptat acest ordin. Astfel, iată că va putea fi împărțită lumina, așa cum cere Biserica. Totul va pleca dintr-un singur loc, de unde vor lua mai mulți, apoi fiecare va da celor din jurul lui, celor dragi, în primul rând, dar și străinilor, pe stradă, în case, în apartamente. Va fi o progresie exponențială a împărțirii de lumină, practic, ca o contagiune în masă, dacă-mi permiteți observația, dar de lumină, nu de coronavirus.

Bine c-a fost suspendată pentru 3 zile epidemia de covid-19, altfel cine știe ce se mai întâmpla, Doamne ferește, ptiu-ptiu-ptiu.

_________________________________________

*Formularea nu-i a mea, am văzut-o undeva pe net. Mi se pare că se potrivește perfect situației, mai bine nu se putea spune.

Later edit: Miron Panaitescu îmi spune, în comentarii, că el ar putea fi originea expresiei din titlu. Iată linkul, aici. Foarte bună, Miron!

Articol din categoria: ACTUALITATE

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Foarte bun titlul, felicitari pentru gestul de a spune ca nu e al tau!

  In rest, dupa sparanghelie, acest acord preferential cu bor arunca in ridicol tot ce s-a spus, facut, numarat, etc de catre autoritati pana acum in (so called) pandemie&stare de urgenta.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Altfel,si direct spus, „autoritatea” s-a sters la cur cu propriile masuri adoptate si transmise cu „fermitate”. Aferim,halal guvern,halal ministru.La asa cap, asa caciula…

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @dekar: cu alte cuvinte, da!

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Aici miroase a discriminare religioasă! De Paștele Catolic/Reformat de ce nu s-a suspendat epidemia? Ei să nu primească tulpină? La ei să nu vină polițiștii?
  Și dacă doamne ferește vrea și vreun musulman ceva? La el cine și ce îi aduce? Că doar și toți plătim taxe și impozite din care se plătesc salariile polițiștilor!
  Lasă-l Dracu’ de virus că în el nu credem, astea îs probleme!

  PS: Lumina aia (sau ce-o mai împărți polițiștii și voluntarii) va fi împărțită cu lumânări telescopice, ca să se păstreze distanța?
  PS2: Decizia asta nu o atacă nimeni la CCR?
  PS3: Și dacă i se stinge lumina unui polițist? Va căuta alt polițist să și-o reaprindă? Vor avea o aplicație în genul celor de taxi și o să putem vedea polițiștii si voluntarii mișunând pe hartă?

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Eu am o dilema: daca ii zici unui politai venit cu lumina sa se duca dreacu’ cu superstitiile lui cu tot, se pune blasfemie sau ultraj? Amandoua… nu merge. Ultrajul presupune un reprezentant al autoritatii statului. Care cica e laic, la noi. Poate apare un din asta si la poarta la mine. Sa aflu, nu de alta.

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Caramitrule, tu esti… 😀

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  Sau alt titlu ce mi-a dat acum prin cap: “deschide usa creștine, tulpina vine la tine!” 🤣

  Eu chiar sunt curios ce crede o persoana credincioasa despre acest virus. Chiar sunt curios tare despre ce este in mintea unei astfel de persoane.
  Are cumva doua realitati paralele, pe care le activează alternativ in funcție de context? Realitatea-1 se activează cand omul intra in “casa domnului”, iar realitatea-2 isi intra in rol cand omul se vede pe un pat de spital?
  Stiu ca religia este un subiect oarecum tabu, dar de cate ori am ocazia sa discut cu vreun credincios (bine educat), ma amuz si inevitabil ajungem la un blocaj. Am încercat sa port discuții raționale chiar si cu musulmani (foști colegi de facultate)…acolo, lucrurile luau forme mult mai dramatice (si vorbesc despre oameni cu PhD, dar adepți ai acelei religii). Pur si simplu ramai perplex cand vezi ce poate debita o persoana religioasă, deși acea persoana înțelege perfect principii de fizica, chimie, etc.
  Mind blowing 😑

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   :)) cel mai probabil și acele persoane se amuză după discuțiile purtate cu dvs. În plus, interesant cum, deși spuneți că acele persoane sunt educate, au studii avansate, ba chiar stăpânesc foarte bine diverse concepte științifice, totuși dvs. vă considerați a vă afla undeva pe o treaptă superioară lor. Într-adevăr, mind blowing…

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @Gigi Muschi:
   Nu am menționat in comentariu ca m-aș situa pe vreo treapta anume. Nu era vorba despre “care-i mai capabil”. Ba chiar am spus ca am dezbătut inclusiv cu colegi de facultate, care erau extrem de capabili pe latura științifică, Insa cu toate acestea daca intram in capitolul “religie”, isi activau in creier o realitate alternativa. Acea realitate alternativa nu mai ținea cont de ceea ce ei știau despre lumea fizica. Inclusiv daca dezbateam cu ei despre “paradoxul raului”, ajungeam tot într-un punct in care-mi găseau un răspuns ce ținea de “asa e dat”.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   orice religie se bazeaza pe tehnica spalarii pe creier a oilor si pe beneficiile ce revin pastorilor!

   0
   0
 6. #12 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, am citit şi am ascultat şi de dimineaţă la radio articolul dumneavoastră.
  Mă declar neplăcut surprins că aţi căzut în plasa meşteşugit întinsă de Orban! Păi dvs. credeţi că Velea a vorbit, aşa, de capul lui? Neee! A avut acceptul lu’şefu’şi a ieşit cu anunţul! Eu cred că există fricţiuni între Orbi şi Ioha, altfel nu se explică diferenţa de, 180 de grade între păreri şi măsuri!
  Cu toate că nu-i iubesc sau stimez, sper să se anuleze această decizie cretină!
  Mai cred că Vela va ieşi şifonat rău din asta, poste chiar demis!
  Mai ţineţi minte Grindeanu, Tudose versus Dragnea?
  Mi-ar place să-mi răspundeţi la comentariu, dacă vi se pare interesantă opinia mea!

  0
  0
  • Fireste ca e o intelegere politica. Spre deosebire de dl. Iohannis, care s-a ales si nu mai are vreo competitie in fata, dl. Orban are o miza electorala in viata, cu scadenta in toamna asta. Un troc cu BOR, cel mai puternic agent electoral al Romaniei, este in logica politicianismului dambovitean. Doar ca dl. Orban va descoperi ca tara s-a mai schimbat. Nasol e ca noi vom plati pretul acestei lectii.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   „Eu voi sărbători Învierea duminică, voi sta acasă cu soția mea, Carmen. Vom fi doar noi doi, nu mergem la biserică, nu mergem să luăm lumină, nu mergem la nimeni la masă, nu invităm pe nimeni la masă. Aprindem o lumânare acasă și ne vom ruga … „Asta aștept să faceți cu toții. Ne cade greu, de obicei ne întâlnim cu familia, ieșim afară, dar de data asta nu se poate. E greu, dar e foarte, foarte important să respectăm și acum, de sfintele sărbători, regulile impuse de autorități”, KWI, acum o saptamana, in calitate de cetatean roman, credincios catolic, Presedinte al Romaniei. Dupa acest acord ar trebui sa se simta ca a fost/este luat de fraier.

   0
   0
 7. #15 Comentariu nou

  UN JOC POLICIANISTIC DE IMAGINE INCREDIBIL DIN PARTEA M.A.I. PENTRU BOR, CU IMPLICATII DE RASPANDIRE A CORONAVIRUSULUI URIASE, POTENTIAL CRIMINALE.
  BOR TOCMAI A FOST RIDICAT LA STATUT DE AUTORITATE IN STAT. PRACTIC S-A PUS EGAL INTRE POLITIE SI BISERICA. (RECTIFIC, NU EGAL CI „MAI MIC < "_)

  O BATAIE DE JOC LA ADRESA:
  -CETATENILOR, INSTIGA LA NERESPECTAREA REGULILOR DE DISTANTARE SOCIALA
  -CETATENILOR CU PROBLEME CONCRETE IN APROVIZIONAREA CU ALIMENTE, BATRANI, PERSOANE CU DIZABILITATI, PERSOANE IZOLATE PRIN DIFERITELE CATUNE RAMASE FARA SURSE DE VENIT, APA CURENTA SI FARA ALIMENTE
  -POLITISTILOR, MILITARILOR, JANDARMILOR CARE INTELEG CA TREBUIE SA SE PUNA IN PRIMEJDIE PT. FUNCTIA LOR, DAR CARORA ACEASTA MASURA ESTE TOTAL INOPORTUNA. CINE VREA SA ISI PUNA IN PERICOL VIATA PROPRIE PENTRU UN CAPRICIU AL BISERICII.
  -IDEII DE SOLIDARITATE IN VREME DE CRIZA.

  CARTIERE INTREGI DE ROMI (NU NUMAI SI FARA DISCRIMINARE) SUNT ADEVARATE BOMBE SOCIALE, CU IMPLICATII DIRECTE IN PASTRAREA ORDINII, PERSOANE CARE LUCRAU LA NEGRU, FAMILII INTREGI RAMASE ACUM FARA SURSE DE VENIT. LOR NU LI SE ACORDA NICI O ATENTIE DI PARTEA M.A.I. NU LI SE LIVREAZA ALIMENTE SAU ATENTIE MEDIA POZITIVA. ESTE DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PANA CAND VA CRESTE CRIMINALITATEA DIN DISPERARE. ETC.

  SI NOI DUCEM SFINTELE PASTI CU GIROFARUL?!
  CHIAR ASTA ERA PRIORITATEA IN ACESTE MOMENTE?!
  CHIAR ERA CAZUL PENTRU A FACE ACEST EFORT LOGISTIC URIAS?!
  MA INDOIESC!

  RUSINE!

  0
  0
 8. ÎN eventualitatea în care nu ați citit documentul oficial.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1677086575771747&id=100004112619654

  0
  0
 9. Imbecilizarea religioasa a acualelor generatii de romani a ajutat decisiv Occidentul sa transforme romania intr-o colonie furnizoare de bogatii naturale si sclavi!
  Pastele ortodox confirma ca Imbecilizarea si scalavia au REINVIAT tocmai in Romania! – o relizare epocala a celor care au pus la cale „lovitura de stat din decembrie 1989! … sa le fie tarana usoara!

  Virgil Ciuca
  Bucuresti , 15 aprilie 2020

  0
  0
  • #19 Comentariu nou

   Total de acord, cu un amendament: procesul de imbecilizare în masă a fost implementat – violent sau subtil, la scara națiunii sau „de la om la om”, după 1945, exact de Moscova, ce și-a transformat România în colonie furnizoare de resurse pe nimic, incluzând aici munca sclavilor. Climaxul acestei oprimări l-a constituit interzicerea funției de șef de stat pentru 20 de ani – colonie pe față, deci. Jaful sovietic a fost cel mai amplu și distructiv din istoria carpatică. Consecințele dezastruoase continuă: un procentaj însemnat din populația ținută în izolare și lipsă de informație este și azi masă de manevră pentru orice strategii antiromânești.
   Moscova, mandatată de Occident, a realizat prin agenții săi Lovituția, spre a-și înlătura guvernatorul rebel, care își trecuse în proprietate personală masa de scavi și întreaga economie. Apoi au procedat, Moscova cu oamenii săi în funcții, împreună cu Occidentul, la aplicarea Noului Plan de dezmembrare și aservire, sub o coordonare unitară ce transcede dihotomia de fațadă Est-Vest.
   Corolar: Ar fi bine să respectăm ecuația Occident-Orient când comentăm situația curentă. Altfel, se rupe echilibrul înțelegerii.

   0
   0
 10. #20 Comentariu nou

  Corect.
  Suceava sau Tandareiul s-au inchis pt ca BOR.
  Muncitorii la sparanghel nu au tulpina. Iar daca au, si o vor pune pe sparanghel, se va dovedi ca e de la BOR.

  Sa nu uit. Sistemul asta de sanatate hodorogit, e pt ca s-a facut Catedrala. Se stie.
  Daca nu faceam Catedrala, acum primeam francezi, italieni si spanioli in sectiile ATI din Romania.
  Totul e limpede.

  0
  0
  • #21 Comentariu nou

   Catedrala peste catedrala, biserica peste biserica, uite asa s-au facut vreo 15.000. De spitale n-are nevoie natia asta, ca sa se vindece. Doar de popi care s-o ingroape.

   0
   0
 11. #22 Comentariu nou

  🤭😁🤣

  0
  0
 12. #23 Comentariu nou

  https://www.facebook.com/mironpanaitescu/posts/3101695133184824
  Nu știu dacă eu am fost sursa de inspirație, dar dacă da, atunci mă simt mîndru pentru că am fost preluat pe acest site.

  0
  0
 13. #25 Comentariu nou

  poti lua si partea buna – probabil mai putin votanti PSD in toamna, la alegeri

  0
  0
 14. #26 Comentariu nou

  Ceea ce face foarte interesantă această poveste este cum am ajuns ”să ne crucim” pentru a-l alunga pe ”necuratul” din ”sânu” bisericii chiar în pragul Sărbătorilor Pascale.
  Știut fiind că Marcel Vela este o persoană religioasă Prea F. Daniel a avut o rugăminte fierbinte direct la M.A.I. la ”sentiment” cerând sprijin pentru a pandemiza credincioșii.
  Mie mi se pare genial ”măi dragă” să te caute covidul cu lumânarea și cu poliția dacă nu a mers cu testele.
  Acum privind cum a pornit această inițiativă prin analogie cu ”extragerea” Sorinei Pintea din mediul nociv în care o plasase viciul putem spune doar că Vela este un ”prea bun creștin”.
  Dacă ne uităm și la veselia superioară a mojicilor putem deduce că în vremuri tulburi ”se penetrează la greu”.
  Ca la revoluție!
  Prin urmare vigilența trebuie orientată mai mult spre ciuma roșie decât spre amărâtul de covid.

  Atenție, drumul spre FSN este pavat cu bune intenții!

  0
  0
 15. #27 Comentariu nou

  Credincioșii greco-catolici sărbătoresc Paștile deodată cu cei ortodocși. Săptămâa trecută au fost Paștile la romano-catolici și reformați. Disciplină, normalitate, respectarea legilor și a sănătății indivizilor, indiferent de culoare.
  Vi se pare normală atitudinea guvernului și a BOR? De a împărții lumea în cetățeni premium și cetățeni de mâna a doua?

  0
  0
 16. #28 Comentariu nou

  Acordul bor-mai( intre timp revocat aseară de sudorul vela), mi se pare inca o încercare din partea bor de a-și mări influența si puterea în societate, de deveni unul dintre decidentii politici oficiali, pt ca în campaniile electorale, bisericile, în marea majoritate, indiferent de cult, devin agenți electorali, propagandisti în toată regula.

  0
  0
 17. #30 Comentariu nou

  După citirea tuturor postările, nu știu ce sa mai spun fără sa repet spusele cuiva, dar am o dorința uriașă ca aceasta tara sa scape de acești nemernici de preafericitul, preahoti și tot alaiul lor spurcat, și încă o dorința confiscarea tuturor averilor popilor, bisericilor și minastirilor,daca vrem cred ca și putem.

  0
  0
 18. #31 Comentariu nou

  Cantitatea de sarcasm din acest articol poate arata doar lipsa de dovezi clare prin care se poate acuza acțiunea autoritatilor. Superficialitate la maxim pentru un om „calificat” in a redacta un text pentru o masa larga de cititori.

  0
  0
  • #32 Comentariu nou

   tu vrei ”dovezi clare” inainte de momentul aparitiei lor!
   dar despre realitatea existentei singurului dumnezeu adevarat, cel ortodox, ai primit ”dovezi clare”?!

   0
   0
 19. #33 Comentariu nou

  Ați auzit cumva de Hunedoara de ieri?
  Ăla e rezultatul „acțiunii autorităților”. Ăla e rezultatul unei poliții incompetente, condusă de un oarecare politruc care se dorea stareț, dar care s-a mulțumit și cu o poziție de primar slash ministru. Ăla e rezultatul unei poliții pusă pe dat amenzi prin orice mijloace. Și tare m-aș mira ca acțiunea de acolo să nu se mai repete și prin alte părți.
  Și asa nu e „superficialitate”, e adevărul crunt!

  Am mai spus-o și eu, au mai spus-o și alții. În momentul ăsta, sintagma „siguranță și încredere” e un scuipat pe obrazul oricărui om cinstit. Că altfel n-am cum să calific comportamentul unor indivizi care, la adăpostul uniformei, consideră că-s stăpâni pe plantație și decid pe loc ce pedeapsă să primească cel ce-a avut ghinionul să treacă prin fața lor.

  Nu, tovarăși milițieni, nu!
  Treaba voasatră NU este să dați amenzi, cât mai multe cât mai mari! Treaba voastră, pentru care șefii ar fi trebuit să vă instruiască, era să fiți alături de cei de pe străzi, să le explicați ce greșesc, să-i îndrumați către rezolvări. Treaba voastră era să fiți un prieten al celui de pe stradă, să-i spuneți UNDE anume a greșit, ca data viitoare să știe să nu mai greșească.
  În loc de asta, însă, ați lăsat pe un oarecare purtător de cuvânt să iasă public să spună că acel cartier din Hunedoara e „zonă criminogenă”. Ghetou!!! L-ați lăsat să laude acțiunea polițiștilor clar depășiți de situația pe care ei înșiși au creat-o! Așteptam să aud și plânsetele pe seama sănătății polițiștilor cu mașina lovită cu pumnii, posibil cu coloana ruptă, și întrebările cum să le comunice părinților acelor polițiști starea lor de sănătate… 10 august, nu altceva.
  Mai lipsea drapelul de care să se agațe vreunul, ca să arate cât slujește el patria. Grețos!

  „Lipsa de dovezi clare”, zici?
  Dar de declarația aia deșănțată prin care milițienii încercau să se scuze că nu dau prea multe amenzi, că, vezi Doamne, din 7000 de amenzi date, doar 50 au fost pentru pensionari, ce zici?
  Au dat 6950 de amenzi (recunoscute chiar de ei) doar pentru că au putut!
  Ia să vedem, dacă în loc de acele 6950 de amenzi ar fi dat avertismente, ar fi explicat că lucrurile trebuiesc făcute altfel, ar fi acceptat anumite omisiuni pe declarațiile alea pe proprie răspundere… cum crezi că s-ar fi desfășurat azi Hunedoara aia? Crezi că ar mai fi ieșit o stradă întreagă să se bată cu polițiștii pentru că ăia au găsit un bețiv pe stradă? Îți spun eu că NU!

  Dar, după cum spuneam, „siguranță și încredere” e doar un scuipat în obrazul cetățeanului cinstit.
  Iar acțiunile de azi ale milițienilor confirmă asta.

  0
  0