Unul din trei absolvenţi de clasa a XII-a nici nu s-a mai obosit să se prezinte, anul acesta, la bacalaureat: numai 130.000 de absolvenţi din cei 209.000 s-au înscris la examen. Este cel mai mic procentaj de prezenţă înregistrat vreodată.
Pentru aproape 80.000 de tineri, deci, examenul de maturitate va veni ceva mai târziu, la şcoala vieţii, când vor descoperi pe propria piele care este costul adevărat al anilor de dezinteres din vremea liceului.
Fără o diplomă de bac, şansele lor de a trăi confortabil şi de a experimenta prosperitatea sunt minime. Nu toţi vor eşua, desigur. Unii vor intra în mici afaceri şi, cu mult noroc, se vor îmbogăţi. Sper să fie cât mai mulți, dar cred că vor fi, până la urmă, doar excepții. Alţii vor intra în politică – singurul domeniu în care poţi promova fulgerător, în ţara asta, fără să ai studii. Alţii, în fine, vor deveni mici meseriaşi, zugravi, instalatori, mecanici, trăind binișor, cel mult, dacă se vor raporta cu maximă seriozitate la propria lor meserie.
Dar marea majoritate a acestor copii vor deveni, din păcate, doar nişte adulţi prost plătiţi, aruncați de soartă dintr-o slujbă-ntr-alta (asta când nu vor cădea în abisul șomajului), luptându-se lună de lună să ţină bugetul familiei la suprafaţă, cetăţeni frustraţi şi acriți de viață, iritaţi de succesul oricui are mai mult şi câştigă mai bine.
Se vor vărsa şi ei în marele bazin electoral al sărăciei din această ţară; ei vor fi, în continuare, baza ecosistemului social întreţinut prin pomeni de stat, venit minim garantat, asistenţă şi ajutoare de toate felurile. Periodic, vor fi chemaţi la vot, unde-i vor alege, inevitabil, la fiecare scrutin, doar pe cei care le dau de pomană mai mult şi mai gras. Ei vor ţine România în loc, cu încăpăţânare şi disperare, fără măcar să-şi dea seama de răul pe care-l fac – şi fără să vrea, măcar, acest lucru.
O fi nevoie şi de români care să care nisip şi să dea cu târnăcopul, e drept. Dar e teribil când din România pleacă medicii, inginerii, programatorii cu zecile de mii, iar în locul lor vin, cu zecile de mii, insuficienţii unui sistem de învăţământ nici el prea performant, ca să fim drepţi.
Adăugaţi la asta sporul natural negativ care a atins un nivel-record şi începeţi să înţelegeţi cum dispar popoarele în istorie.
24 comentarii Adaugă comentariu
Da, dar ce procent de promovabilitate vă raporta Partidul la Bac 2014? Eh, la asta nu v-ați gândit?
Din păcate, am ajuns la nivelul la care profesorii sună elevii şi îi roagă să termine clasa a XII-a (caz adevărat). Nu mai zic de colegi!
Probabil vor realiza, însă prea târziu, deciziile luate. Şi aşa, cu diplomă de Bac, îţi găseşti greu un loc de muncă. Dar fără? Oh…
Am urmat si eu la vremea mea aceste „canoane”dar nici acum nu sunt dumirit de ce este necesar ca dupa ce se chinuie sa promoveze liceul cu materii mult incarcate in comparative cu restul Lumii mai trebuie sa sustina si examen de Bacalaureat.Adica dupa o mie si una de piedici atat de greu de trecut mai ales la stiintele exacte(indeosebi matematica)mai adaugam si acest examen care este cam acelasi lucru cum este cel de licenta sau „statul” cum i se spunea pe vremea mea.Si nu se tine cont absolut deloc ca aceasta competitie devenita total nerealista numita scoala nu este apreciata nici pe piata muncii,si nici cumva direct proportional cu satisfactiile materiale dupa absolvire.Cunosc cazuri de romani cu cate doua si chiar a treia licenta si ori nu-si gasesc nimic de munca,ori isi gasesc ceva umilitor,necorespunzator studiilor absolvite.Un prieten de al meu cu licenta de subinginer de utilaje industrial ce lucreaza de peste 9 ani ce credeti(?)pune pliante publicitare!Am inceput munca la vreo 2 ani dupa el,si pe vremea noastra incepeai cu calificarea la locul de munca chiar daca aveai liceul.Se avansa greu cu trecerea multor ani,in asa fel incat doar cand ajungeai inainte de pensie ajungeai si tu sef.A venit…”revolutia”si s-a constatat ca era gresit sa avem numai sefi batrani si s-a hotarat sa fie promovati sefi tineri dom’le ca asa „da bine”.Si noi care acumulasem ceva ani de munca nu mai eram chiar tineri,deci nu eram o imagine prea „cool”asa ca au fost promovati altii abia veniti din scoala.Si noi care ne invatasem cu munca am ramas sa facem ce stiam cel mai bine adica munca in timp ce ei se fataiau la costume si cravata pe la tot felul de sedinte unde motaiau pe leafa mare…Degeaba am mai facut si facultati la seral,cand le-am terminat,s-a desfiintat fabrica!Asa ca am ramas cu ce stiam cel mai bine sa facem:sa muncim cu carca!Dar culmea e ca o facem si la „negru”adica fara asigurari de sanatate sau pensie,asta fiind tot ce se mai gaseste prin tara asta blestemata.Daca nu ai PCR(Pile,Cunostiinte si Relatii)si/sau nici bani sa incepi o afacere(ce afacere mai merge in Romania??)ramai doar cu munca pana crapi.La ce mai e buna atata scoala?!?
Se intampla sa fi cautat pe cineva care intr-o lume ideala s-ar fi incadrat la „(sub)inginer utilaje industriale”. Ghici ce am facut cu CV-urile care nu contineau „absolvent de [facultate tehnica]”? Nu, nu m-am sters cu ele la fund pentru ca erau in format digital.
Faptul ca nu m-a interesat nota luata sau exact ce facultate a absolvit pentru ca sunt irelevante nu inseamna deloc ca am acceptat ca respectivul candidat poate sa nu aiba asa ceva. Diploma respectiva este necesara insa nu suficienta.
PS: aia cu 2-3 facultati i-am privit ciudat si i-am luat in considerare doar pe cei care s-au remarcat si prin altceva. Un om cu trei facultati trebuie sa vina la angajare cu recomandari, nu cu un CV de vanzator la Cora.
Pai cam de asta e buna scoala – ca sa nu crapi. Acum serios daca tie nu ti-a mers nimic in viata de ce trebuie sa dai sfaturi la noile generatii ca scoala nu e buna? Te-ai gandit ca poate tu ai fost mediocru si nu ai putut mai mult? Sau am mai auzit pe la altii care nu au inceput nimic pe cont propriu ca „sa mearga cartea de munca sa am o pensie”. Nu toti care au afaceri in Romania au si PCR-uri sau au avut fonduri. Au inceput de jos si au urcat. Pe principiul nu fac nimic ca oricum in Romania nu merge nimic nu o sa ajungi niciodata mai sus.
Bravo pentru comentariu, in aceiasi situatie sunt si eu, liceu, scoala de maisti, facultate. dar ce folos, dupa 30 de ani de munca, angajatorul a strimbat din nas la studiile universitare, ca erau la „privat” si nu ori unde, la UEB, unde se face carte pe rupte. Din pacate din cauza unei suferinte acute am iesit la pensie, pe caz de boala, in urma mea a fost angajata o pleiada de ingineri, absolventi de Politehnica, care sunt folositi la munca de jos, fara nicio apasare din partea angajatorului, o companie straina, implicata recent intr-un mega scandal, cred ca banuit la cine ma refer! In concluzie scoala nu face ca persoana sa prospere, cel mult o face sa isi piarda increderea in tara asta, deoarece isi da seama de toate relele la care este supuai in numele civilizatiei! Halal civilizatie! A se vedea scandalul facturilor!
@Gabriel : Trauma mare scoala asta, asa-i ?
Scoala, domnule Gabriel, este un privilegiu.
Examenul de Bac este un examen de maturitate. E masura capacitatii elevului de a continua studiile si de a face fata sesiunilor de examene din facultate. Desigur, daca toti is carturari cine or mai fi plugari, e vorba veche.
Nu trebuie sa fim toti carturari, dar e bine sa nu uitam ca a avea acces la educatie, asa rea si incarcata si inutila cum pare ea vazuta din afara, e un privilegiu. Si a duce la bun sfarsit 4 ani de liceu e totuna cu a duce la bun sfarsit absolut orice incepi in viata. Eu nu ma mir ca nu se mai inscriu oamenii la liceu, doar au vazut la TV ca nu studiile ii promoveaza aici. E trist ce se intampla, mai ales ca uitam cu totii ce importante sunt scrisul, cititul si socotitul si tindem sa ne limitam la calcularea restului pe care ni-l datoreaza chelnerul. E trist si ca dumneavoastra ganditi asa.
A cui e vina? A americanilor, a maghiarilor , a rusilor? Sunt convins ca indragostitii conspiratiilor vor gasi tapul ispasitor altundeva. Noi, ca si popor nu suntem de vina pentru nimic. E timpul sa ne asumam greselile, altfel peste 20 de ani o sa fie prea tarziu.
Toată treaba pleacă de la sistemul de învăţământ, care e prost gândit încă din rădăcini (în fiecare an se schimbă câte ceva). 🙂
Problema e ca acesti copii nu trebuiau sa ajunga aici. Trebuie licee industriale si scoli de meserii care sa ii preia inca de la 14 ani.
Iar ei si parintii lor trebuie sa fie constienti ca asta e sansa lor in viata.
La 14 ani deja cam stii ce poti face bine in viata. Cea mai rea alternativa e ca la 18-20 de ani sa nu stii nimic, sa nu ai nicio calificare. Atunci ajungi la munca cea mai de jos: acolo unde esti platit mizerabil si tratat la fel, si pentru ca poti sa fii inlocuit destul de repede.
Te contrazic: sunt elevi care dau Bac-ul anul ăsta (ca aproape în fiecare an), însă nu ştiu ce vor să facă pe viitor, implicit la ce facultate vor să dea. Şi mai e puţin…
Educația este în picaj liber nu doar în România, ci și în alte state, dar fix pentru același motiv: implicarea extensivă a statului. Ce nu vor mărturisi niciodată sindicatele, directorii și guvernanții este faptul următor: școala românească este un CAP educațional și, la fel ca veritabilul CAP de odinioară, nu are cum să funcționeze bine. Din principiu.
http://logec.ro/cooperativa-educatiei-de-stat-inca-un-esec-lamentabil/
Atat pentru cei cu diploma/e cat si pentru restul, prezentul si viitorul suna cam asa: work, buy, consume, die.
Sistemul funcţionează perfect. Vă spune asta un elev de clasa a XII-a, care în două săptămâni are examenul de Bacalaureat. Problema este în mintea copilului/elevului care nu ştie ce vrea de la viaţă. Orientarea profesională lipseşte, asta e adevărata problemă. Ce calificare vrei dacă tu urmezi profil de filologie sau ştiinţe sociale? De ce nu te-ai interesat la final de şcoală generală ce se predă la un anumit profil şi ce şanse ai? Eu am urmat un profil de servicii şi după 4 ani de liceu am o calificare (Tehnician în activităţi economice grad III) cu care mă pot angaja fără probleme ca şi contabil, bineînţeles cu anumite restricţii. Cei de la mate-info beneficiază şi ei de o certificare în informatică. Ştiinţele umaniste sunt pentru cei pasionaţi. Nu-i mai îngrămădiţi pe copii acolo şi veţi vedea ca se schimbă şi macazul. Şcoala a fost, este şi va rămâne un pas important în viaţă fiindcă eu nu vreau să mă întorc în Evul Mediu.
Acesta este din pacate rezultatul unui sistem de invatamant rupt total de realitatea economica si mai ales de nevoile reale ale societatii in care traim. La care se adauga incapacitatea scolii de a produce clasa de mijloc scolara, daca ma pot exprima asa.
Nu inteleg de ce ne agitam atat? Trebuie sa fie cineva care s-o suga in viata asta, nu? 1/3 nu pare chiar asa rau dar daca ii adaugi si pe cei care nu iau examenul iese de un prim tur ptr prezidentiale. Macar ptr negociere.
Heh, ce ironia dracu’ 😀
Da’ daca nu sint indiscret, ce fac toti junii astia, daca nici scoala nu fac, nici bac nu iau? Cu ce se ocupa? indiferent cit e de prost sistemul, indiferent cit sint de proaste perspectivele, eu nu inteleg de ce oamenii aleg sa fie prosti, si nu ies din situatie, fie si prin variante individuale.
Nu te poti lupta, din pacate, cu sistemele in Romania. Nu se putea nici pe vremea veche, stiu prea bine, da’ cum n-am vrut cioban la oi, si nici sapator de santuri, si n-am avut talente de activist de partid, asa ca a trebuit sa invat ce s-a invatat, sa corespund acelui sistem, sa promovez pina unde s-a putut promova, si sa ies din el prin metode individuale.
Competentele mele actuale nu sint facute de sistemul de invatamint din Romania, si nici de bac sau de alte examene, n-au depins de acestea, dar au depins de mine. Ca io n-am vrut in foame. Nu inteleg cum de altii nu inteleg lucrul asta, ca sa fii nescolit inseamna ori sa maninci din trena altora ori sa faci foame. Nu inteleg ce nu e clar.
Orice pasare pe limba ei piere. In cazul de fata, popor. Cind n-am avut dusmani la granite le-am suplinit cu succes lipsa fiindu-ne proprii nostri dusmani. Culmea, mai eficienti decit orice alti dusmani.
Platitorii pensiilor noastre…
La ce bun sa pierzi un sfert de viata prin scoli cand cat de curand vom avea acces la asa ceva: http://www.globalresearch.ca/darpa-brain-chips-to-implant-false-memories/5387543
De ce viitorul ar suna neapărat mai slab? Doar pentru că un procentaj de 47,8 % din absolvenți nu s-au prezentat la BAC mi se pare o dovadă de fair play. De ce să consume hârtie și pastă de pix aiurea când pot frumos să îmbrățișeze realitatea și să zigă ,,Da domnule, îs varză. Am pierdut 4 ani de pomană dar îmi pasă de natură așa că nu vin la BAC și economiseți hârtie,,. Probabil în sfârșit elevii și-au dat seama că BAC-ul este o pierdere de vreme în loc să meargă pe șantier la lopată sau după fete, doar viața trebuie trăită nu?
Viitorul nu depinde de promovabilitatea la BAC ci de dorință(părerea mea).Sunt persoane care se prostesc la facultate și au intra cu medii de 9.20(de exemplu) și mă bazez pe experiențele mele de student în această afirmație.
În concluzie, sunt de părere că cei care nu au susținut examenul au făcut bine că nu s-au prezentat. Din 62,2 % care au mai rămas, o parte vor pica, o parte vor trece iar o parte din acea parte promovată vor merge la facultate. Abia de acolo se va vedea dorința fiecăruia de a face ceva în viață. Deci vedeți dumneavoastră, totul depinde de cum îți menajezi timpul, oriunde te-ai duce, pentru că degeaba ai luat BAC-ul dacă nu știi ce să faci cu timpul.