Un pas înainte: BOR descopera ridicolul

E cazul să felicităm BOR pentru c-a reușit, în cele din urmă, să simtă și un pic de rușine pentru ceva ce-a făcut. Este vorba de ruşinea – chiar aşa, ţâfnoasă – pe care a încercat-o în faţa uriaşului hohot de râs provocat de povestea cu Sfântul Trafalet. Răspunsul Patriarhiei (că nu este un trafalet, ci un „miruitor cu tijă”) este, cred, o premieră. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca BOR să reacţioneze la o avalanşă de miştouri şi chicoteli ce o au drept ţintă. Niciodată. Şi chiar dacă această „explicație” nu reuşeşte să iasă, nici ea, din zona caraghioslâcului şi contrazice evidenţa, să notăm că gestul s-a produs şi să fim siguri că a fost determinat de o chinuitoare senzaţie de ridicol pe care trebuie s-o fi încercat ierarhii revăzând pozele cu Sfântul Trafalet cu care patriarhul mozolește echipamentele din noile studiouri ale TV Trinitas (și să nu-mi spuneți că e vorba despre dispreț, nu de rușine, în răspunsul acesta. Disprețul absolut e când nici nu te obosești să răspunzi).

Foarte bine. E primul pas public pe care BOR îl face spre înţelegerea lumii aflate în spatele maselor de credincioşi care se umilesc şi se calcă-n picioare pentru o sticlă de aghiazmă. O lume care, ignorată atâta amar de vreme, iată, a căpătat un obicei neplăcut: evoluează.

Cât despre trafaletul miruitor în sine, doar câteva cuvinte. Patriarhia insistă să-l numească miruitor şi nu trafalet, deşi chiar părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhei, îl descrie drept „o tija telescopica de doi, cel mult trei metri, care se găseşte în orice magazin care vinde materiale de construcţii”. În engleză se spune aşa: if it walks like a duck and it quacks like a duck, it’s a duck. Dar nu contează. Prea sfinţii părinţi îşi pot denumi obiectele de cult cum vor, nu-i nici o supărare.

Mă-ntreb, numai, dacă mai-marii BOR îşi numesc și Mercedesurile, de pildă, cu nume de asini.

Altfel, întâmplarea e mană cerească (dacă-mi permiteți aluzia): PF Patriarh Daniel are acum (în sfârșit!) notorietate mondială. Nu credeți? Păi cercetați (dacă-mi permiteți ironia) voi înșivă: dați o căutare pe Google cu expresia „ROMANIAN PATRIARCH ROLLER” (și minunați-vă – dacă-mi permiteți sarcasmul – de rezultat).

E? „Enterprising Romanian holy man”, da?

Articol din categoria: ACTUALITATE, Uncategorized

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Bine ca nu a inregistrat BOR numele de trafalet la OSIM. Ce mai vindeau depozitele de constructii? Daca iti trebuia un trafalet trebuia sa mergi la magazinul bisericesc sa-l iei.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Sincer, daca isi dadeau seama de ridicol, trb sa incerce o alta explicatie.Negarea a ceva evident mi se pare o si mai mare adancire in ridicol.

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Atita discutie si misto de un obiect pur tehnic si de mare folos. Probabil, ca in multe alte situatii, biserica a cazut prada unei idei cel putin ciudata, de a folosi la miruirea constructiilor, un banal minitrafalet. Recent am fost la sifintirea unei biserici, in judetul Giurgiu. Si acolo a fost folosit trafaletul si tija telescopica. Personal am apreciat saltul facut de biserica, de la aracul cu un somoioc de cirpe in cap, la tija telescopica si minitrafaletul. Deci BOR accepta innoirea. De la aceasta observatie la mistoul facut pe toate canalele mass-mmedia, e o cale lunga! Asadar sunt aproape convins ca BOR a cazut prada unor sfatuitori de proasta calitate, care nu au fost in stare sa prevada reactiile poporului drept credincios!

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Oameni buni , ne prostesc in fata la fel ca politicienii, aici nu e vorba de scapare ci de atitudinea lor si pozitia bisericii fata de prostime
  tija sfintita -unde se gaseste la materiale de constructii, miruitor-unde se gasete – la magazin de constructie , tija telescopica -se gaseste la metriale de constructii, trafalet se gaseste la materiale de constructii
  Deci ce este tija sfintita si miruitorul ?
  Eu nu mai inteleg nimic

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  […] „Personal am apreciat saltul facut de biserica, de la aracul cu un somoioc de cirpe in cap, la tija telescopica si minitrafaletul.”

  Păi cine îi reține pe Preasfințiile, Preacuvioșii și Preafericiții lor să numească aracul cu șomoiog (invenția lor) drept – tijă de sfințire și să lase ipocrizia și păcatul mândriei la o parte și să recunoască …că de fapt e vorba de un banal trafale.Ori iertare, Biserica niciodată nu se folosește de lucruri banale, mirene, ci că acestea toate capătă un alt nume, sens și iz atunci când se află spre folosință în numele unui preot.
  Era oare sub demnitatea lor să recunoască: „da, dom-le, e un nenorocit de trafalet!…”???
  …Smartphonul cum se numește când este folosit de sființia lor!?

  0
  0
 6. #7 Comentariu nou

  Ptiu, trazni-te-ar D-zeu!

  0
  0
 7. #8 Comentariu nou

  Da, enterprising for sure. Cu holy e o problema…

  0
  0
 8. #9 Comentariu nou

  Pentru ca a aparut si in presa internationala si la BBC chestia asta cu miruitorul cu tija, ca daca ar fi fost numai in Romania i-ar fi durut in basca si nu ar fi bagat in seama.

  0
  0