Votează pentru Sănătate!

foto: pixabay

Unul din două decese întâmplate în spitalele din România este evitabil.

Unul. Din. Două.

screen-shot-2016-10-11-at-22-36-55

Până la Colectiv, sistemul medical românesc era perceput ca ineficient, subfinanțat, birocratizat, politizat. Doar.

După șocul morților în serie în rândul răniților din Colectiv, după anchetele echipei lui Tolo privind minimalizarea infecțiilor nosocomiale și după dezvăluirile teribile referitoare la diluarea dezinfectanilor din spitale, sistemul medical românesc provoacă o nouă reacție: frica. Frica de moarte.

Infrastructura noastră națională e într-o degradare continuă. Trenurile circulă din ce în ce mai încet, drumurile sunt reparate din ce în ce mai prost, flota navală s-a dizolvat iar cea aeriană e la pământ, educația e mediocră iar industria nu mai e aproape de loc, dar cu toate acestea ne putem obișnui și ne-am și obișnuit, într-o mare măsură. Cu un sistem de sănătate care seamănă din ce în ce mai mult cu un survival reality show, însă, n-ai cum să te resemnezi. Nu putem lăsa norocul să ne stabilească șansele de supraviețuire când ajungem la medic. Nu putem fi chiar atât de înapoiați.

336x280px-1Unul din trei români nu mai are încredere în spitalele din această țară. 43% nu mai au încredere în Ministerul Sănătății. 18% s-au simțit umiliți când au fost nevoiți să interacționeze cu personalul spitalelor. 62% dintre români sunt convinși că sistemul medical este corupt până-n măduvă. 64% dintre români au fost în situația de a nu găsi medicamentele necesare în farmacii sau cunosc pe cineva care a fost în această situație.

De trei zile, deja, cardul de sănătate nu poate fi folosit – sistemul se blochează constant, de altfel, spre disperarea a zeci de mii de oameni care înnebunesc de nervi și griji în încercarea de a-și primi rețetele salvatoare potrivit regulilor stabilite de statul român.

infografic_votez-pentru-sanatate-6Alte numere: 20 de milioane de euro a costat acest Sistem Informatic Unic Integrat de lumea a treia. 5 milioane de euro anual va costa mentenanța sistemului, în următorii 3 ani (de către o firmă cu un anume trecut). 300 de milioane de euro au fost băgați până acum în informatizarea sistemului de sănătate. 6 miliarde de euro este bugetul anual al CNAS – nici o altă instituție publică nu are atâția bani din contribuția directă a românilor (cu excepția asigurărilor sociale de stat, pensiile, adică).

Unde-s multe miliarde e și mare hoția. „Să nu cumva să credeţi că fraudele astea, o parte dintre ele, nu sunt conexate cu politica. Gândiţi-vă că într-un sistem de cinci miliarde de euro (șase anul acesta – n.m.), în care nu e controlat nimic, arunci nişte bani în piaţă şi n-ai cum să controlezi. 10% cred că vi se pare şi dumneavoastră o cifră rezonabilă”, spune Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS (sursa).

Jefuirea sistemului de sănătate este, probabil, cea mai crudă formă de furt din bani publici. Nu va înceta dacă ignorăm tâlharii. Nu trece cu apatie, dimpotrivă, infecția va continua să se extindă, de la un an la altul, până la cangrenă – o cangrenă națională care va ucide, în cele din urmă, acest popor prea tăcut.

Ne apropiem de alegeri. Starea sistemului de sănătate va fi unul din primii cai de bătaie ai tuturor demagogilor în această campanie. Dar demagogia nu rezolvă nimic și deja e prea târziu ca s-o mai suportăm.

Dacă politicienii nu pot, să-i ajutăm să înțeleagă care-i diagnosticul real al bolii sistemului nostru de sănătate și care trebuie să fie tratamentul.

Mai mulți medici, experți în politici publice și economiști preocupați, susținuți de o serie de organizații neguvernamentale, au format Coaliția Votează pentru Sănătate – o structură apolitică, de interes civic (cine sunt cei care compun coaliția și de ce au inițiat demersul – aici). Misiunea Coaliției – să ofere decidenților direcții de îmbunătățire și reformare a sistemului de sănătate și să preseze pentru ca sănătatea să devină cu adevărat o prioritate reală, nu doar declerativă, pentru statul român, indiferent de orientarea politică pe care o au guvernele care-l conduc la un moment dat.

Ce cred acești oameni? Că:

 • Sănătatea trebuie să fie o investiție pe termen lung pentru toți românii.
 • Sănătatea are nevoie de o strategie pe termen lung și de o viziune integrată.
 • Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la standarde europene.
 • Este dreptul pacienților să aibă acces la tratamente de ultimă generație și să fie tratați cu cea mai eficientă opțiune pentru afecțiunea lor.
 • Sănătatea are nevoie de un buget care să reflecte realitatea medicală și nevoile reale ale pacienților români.
 • Dezvoltarea unei strategii naționale pe termen lung pentru Sănătate trebuie să țină cont de nevoile și particularitățile sistemului de sănătate (pacienți, afecțiuni, resurse).
 • Sănătatea României are nevoie de medici competenți și motivați.

Dă-le un semn că-i susții. Dă-le un vot simbolic (click aici), ca dovadă a ieșirii din apatie.

Nu ți se cere nici o adresă de mail, nici un nume, nici o abonare la nimic – pur și simplu, Coaliția Votează pentru Sănătate te invită să te informezi cu privire la deficiențele sistemului de sănătate și să participi la articularea presiunii publice pentru schimbarea (tristei) stări de fapt.

Și spune și prietenilor să voteze pentru sănătate!

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Cum se poate interactiona cu Coalitia Voteaza pentru Sanatate? Mi se pare extrem de putin un vot… Ce trebuie facut apoi, dupa vot?
  Am trecut cu totii prin etapa semnarii petitiilor online… Dar, repet, nu e de ajuns, cel putin la noi, unde nici mii de oameni in strada nu schimba prea mult.

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Am mai scris intr-un mesaj anterior: Vezi ceva detalii legate de afacerea „informatizarii” Spitalului Judetean din Ploiesti 🙂 Acolo si-a bagat Ghita coada in urma cu cativa ani buni.
  Cat despre insanatosirea sistemului medical romanesc: good luck! Ma doare s-o spun, insa:
  – nu ai cu cine;
  – nu ai cu ce;
  – nu poti fara acordul unui factor extern (i.e. politicul 100% corupt);

  Asadar, in Romania despre orice vorbim, daca nu ne uitam cu totii simultan catre capul acela imputit si bun de decapitat, degeaba! Apoi, chiar daca l-am da la o parte, cu ce dracu il inlocuim? Printre noi, majoritatea este formata din: corupti, lingusitori, egoisti, badarani, etc.
  Greu!

  0
  0
  • „Printre noi, majoritatea este formata din: corupti, lingusitori, egoisti, badarani, etc.” – huuuuooooo, defetistule !!! 🙂
   Eu unul sunt de acord cu ce-a zis Severin zilele trecute … ce rost are sa va agitați atât dacă majoritatea fură ? „Nu-i adevărat, eu nu fur, familia mea nu fură, prietenii mei nu fură” – în România, dacă-i iei pe fiecare individual, toți or să zică chestia asta. Probabil fură marțienii …

   0
   0
 3. „Infrastructura noastră națională e într-o degradare continuă. ” – nu și cea de comunicații … sorry, nu m-am putut abține 😀

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Păcat ca sunteți de acord cu Severin care a zis : ” Ce rost are să vă agitați atât dacă majoritatea fură ?”
   La rândul lui a fost dovedit că este în stare să fure ! LUPUL MORALIST !

   0
   0
  • De ce e pâcat ? Omu’ a zis un adevăr … 🙂

   0
   0
 4. #8 Comentariu nou

  Toate bune si frumoase pana aici, domnule Petreanu.
  Dar ca pacient care mi am petrecut mare parte din anul trecut incercand sa capat un diagnostic, intrebarea mea pentru dvs si membrii coalitiei este simpla… Dincolo de ganduri frumoase si trebuie sa bla bla…cum au de gand concret sa puna in aplicare aceste idei stie cineva, sau macar ei insasi- in traducere un plan de actiune, de afaceri , cum doriti sa ii spuneti, exista?

  0
  0
 5. #10 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu #7
  pai strangem clickuri pe site sau stim despre ce vorbim?

  incercam sa crestem notorietatea a ceva ce va deveni partid politic?

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Pai tocmai asta e stimate domnule Petreanu. Ca nu apare nimic despre ce si sum vor sa faca.
  Ma tem ca exact ca Usr si altii, acesti domni , nu zic poate animati de intentii bune, uita un lucru…noi sau ma rog unii dintre noi ne- am saturat de palavre gen votati cu/ pentru noi ca suntem altfel. Dar nu avem nici un plan , stiti o strategie, dar voi votati si vedem noi dupa. Cred ca nu sesizati ca usor la nivel societatii sa mai schimbat ceva, oamenii vor solutii nu doar idei si promisiuni ambalate frumos. Doar zic si eu, nu ma considerati un troll.

  0
  0
  • S-a schimbat FIX un cacat. Dupa cum zicea si Simona Tache pe blog, doar 1000 de oameni protestau cand s-a aflat de scandalul biocidelor in timp ce alte mii se duceau la Festivalul Luminii. Si in timp ce alte zeci de mii se adunau in Piața Constituției la Forza ZU, in Cluj la Untold si Electric Castle, pe litoral la baut, mancat si futut etc. Hai sa vedem cati or sa fie la Colectiv la 1 an de la tragedie …
   Mind my words, Romania va fi FIX in acelasi loc si peste 25 de ani. UE s-a legat la cap cu voi dar cand a vazut cu cine are de-a face, plus problemele proprii, a lasat-o mai moale cu integrarea si alte alea. Good luck !

   0
   0
  • Ah, era sa uit de miile care stau la coada si 32 de ore (tocmai am auzit-o pe una zicand asta la stiri) ca sa linga oase putrezite …
   Si inca ceva, a mai fost o stire despre scoala din Varatec, jud. Suceava, in care ploua pe copii … cred c-am vazut vreo 10 icoane, iconite etc. in timpul reportajului …

   0
   0