Frânt după un city-break

Fraţilor, veste proastă pentru care n-ai apucat să vezi încă „marile obiective turistice” – gen Turnul Londrei, Luvru, Fontana di Trevi, astea. Nici n-o să le mai vezi vreodată – decât în poze. Umblă lumea-n lume ceva de speriat. Marile Invazii Barbare se petrec chiar în anii ăştia, pe Rambla, la Puerta del Sol, în De Wallen. Ele seamănă foarte bine cu Marile Înghesuieli Barbare din tramvaiul 41, luni dimineaţa.

„Ferea! Caii pot muşca şi dau şi cu copita!”, este avertismentul pe care-l ignoră mii de turişti în fiecare zi, la cazarma Cavaleriei de Gardă din Londra. Toţi se-nghesuie să pună mâna şi să-şi facă poze la cal, de parcă s-ar bălega pepite de aur pentru vizitatori.

Londra-

Sâmbătă dimineaţă, ‘fo douăjdămii de turişti s-au călcat în şi mai ales pe picioare în faţa Palatului Buckingham să vadă schimbarea gărzii – inclusiv Ione şi cu mine, recunoaştem, căzuţi în păcatul turismului de weekend numit cu ceva tâlc „city-break” tocmai pentru că-ţi rupe oasele şi-ţi frânge cardul. Toată omenirea, dup-aia, s-a aşezat la coadă la London Eye, milioane au încercat să intre la Westminster Abbey, câtă frunză, câtă iarbă au devorat tot ce ar fi trebuit să rămână, totuşi, necomestibil prin cârciumile din Soho.

Singurul gen de turism pe care-l mai văd posibil de-acum înainte este cel de studiu antropologic şi sociologic al maselor.

Şi ceva-ceva pe la Sovata, că am auzit că acolo încă-i liber.

Hai şi c-un un slomo + timelapse cu iPhone-ul pe Tamisa, poftim:

Articol din categoria: EU, CĂLĂTOR

13 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Mai usor cu Sovata, dacă nu ajungi pana la 10, când e cald, Riști sa faci plaja in picioare 🙂 iar seara pe bulevard e ca in Picadily Circus 🙂 e chiar frumos. O săptămana frumoasa

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    ce să faci la londra în trei zile? doar pentru national gallery, british museum și tate modern voi avea nevoie de o săptămână. trei zile sunt bune pentru orașe din astea cu un hectar de clădiri medievale, gen siena.

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    La Londra daca nu ai decat cateva zile tot ce poti sa faci ca sa te simti bine e sa te plimbi si sa bei. Atat. Te plimbi pe stradutele alea incarcate de istorie, te mai opresti intr-un pub si razi un pint rece. Si tot asa, pana se termina banii sau ficatul. Dupa care inapoi acasa.

    0
    0
  4. Sunt singura care nu simte istoria cand se plimba pe stradutele Londrei si vede mai degraba doar fast foodurile cu fish and chips de la parterul caselor? Sau care nu intelege rostul de a sta o ora+ la coada pentru un obiectiv turistic?

    0
    0
  5. #8 Comentariu nou

    Ati incerat vreodata sa „simtiti” Londra? Sa va plimbati aiurea prin cartierele rezidentiale? Sa va uitati la oameni, case, busuri? Sau sa va plimbati prin parcuri? Londra inseamna mult mai mult decat cateva muzee celebre, Citu-ul sau pint-uri sau shaormarii… Are un spirit pe care nu multe alte capitale il au. Iar oamenii, chiar „emigranti” sunt extraordinari si sunt foarte deschisi. Incercati sa intrebati pe cineva ceva pe strada si veti fi surprinsi de amabilitatea persoanei care va incerca cu siguranta sa va ajute. Asta inseamna Londra!

    0
    0
  6. Da, eu de asta nu calatoresc. Daca se trezesc toti turistii din lume sa mearga in acelasi timp cu mine, in acelasi loc? Neah, prea aglomerat. Nu ca nu as avea bani.

    0
    0
  7. #13 Comentariu nou

    Apăi nene ai greșit hai sa-ți spun eu oleaca, ceva mai mișto ca London Eye si Big Ben, încearcă : London Bridge Catacombs, Greenwich intr-o zi însorita, Sharp etc. Poate data viitoare dai o semn si ma binecuvantezi sa împărțim o masa undeva la răcoare….

    0
    0