Vești bune pentru cei care-și construiesc o casă (și câteva ponturi de la cineva care a făcut-o deja)

Bate vântul și ai un acoperiș de tablă? Mult noroc!

Ministerul Mediului se pregătește să reia și să extindă programul Casa Verde, prin care românii care-și construiesc locuințe pot primi subvenții dacă folosesc instalații cu energie regenerabilă și, ca o noutate, și dacă utilizează materiale ecologice pentru izolarea casei (cânepă, lână, vată minerală bazaltică șamd).

Sumele oferite sunt consistente și pot ajunge și la 40.000 de lei pentru un proiect, iar fondul total luat în calcul (doar pentru persoane fizice) este de 60 de milioane de lei în 2016.

Proiectul e în dezbatere publică (textul integral este aici iar un referat de motivare este aici) și, în consecință, dacă tot mi se cere părerea, aș vrea să salut intenția și să votez pentru inițializarea cât mai rapidă a proiectului – nu de alta, dar e jumătatea verii și cine s-a apucat de construit o casă anul acesta și-a cam făcut planurile de achiziții (și a și cheltuit o mare parte din bani).

Eu am trecut prin experiența construirii unei case noi acum câțiva ani – este o experiență intensă și, pe alocuri, înfricoșătoare, pentru că trebuie să iei o sumedenie de decizii într-un domeniu pe care nu-l cunoști practic deloc. Pentru comparație, imaginează-ți că manageriezi construcția propriului tău automobil, în care o să-i transporți toată familia, ani la rând; cum va ieși? Așa că, mă rog, nu știu câți dintre voi se pregătesc să-și ridice o casă în viitorul apropiat, dar recomandările cuiva care a făcut asta sunt să lucrezi cu o firmă cu reputație, care are un portofoliu pe care-l poți vedea pe teren, nu în poze, și să nu te zgârcești la calitatea materialelor și a echipamentelor, pentru că o să regreți amarnic în câteva luni, când o să-nceapă să-ți crape/să se spargă/să se rupă chestii pe unde nici nu te-aștepți.

Încă un lucru: orice-ai face, oricât de chibzuit ai fi, îți vei depăși bugetul cu măcar 20-25%. Îți vei roade unghiile de îngrijorare, dar e ok să-l depășești – știi de ce? Pentru că, în doi ani, pur și simplu nu vei mai ține minte cât ai dat pe parchetul ăla bun sau pe caloriferele alea cu transfer termic ridicat. Că veni vorba, mie și-acum îmi pare rău că m-am lăsat oprit de neliniști financiare și am refuzat încălzirea în pardoseală. Erau niște bani în plus (destui) dar ar fi fost mai bine cu ea decât fără.

Revenind la programul Casa Verde și la materialele izolante – m-aș fi bucurat să fie în vigoare când am construit eu casa, pentru că am folosit vată minerală bazaltică și aș mai fi economisit ceva bănuți; plus că mi-aș fi instalat pe acoperiș și niște panouri solare – e adevărat că iarna, când ai mai mare nevoie de apă caldă-n instalație, panourile solare nu te prea ajută, dar de ce nu, dacă tot sunt practic gratis cu banii de la guvern?

Că veni vorba de acoperiș, cred că cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva care-și construiește o casă e să pună „țiglă” metalică – adică tablă, ce mai tura-vura, pentru că țigla-țiglă nu e decât ceramică sau din ciment/beton, nu există „țiglă” de tablă așa cum nu există „țiglă din stuf” sau „țiglă din șindrilă”. Tabla pe acoperiș e pentru garaje sau magazii, dacă n-ai încotro.

Bate vântul și ai un acoperiș de tablă? Mult noroc!
Bate vântul și ai un acoperiș de tablă? Mult noroc!

Am locuit niște ani într-o mansardă cu acoperiș de tablă – în vremea studenției – și, lăsând romantismul deoparte, a fost un chin nesfârșit – vara mă coceam, iarna înghețam, mă trezea orice porumbel care ieșea la promenadă pe acoperiș, când ploua era un vacarm de parcă parcă stăteam la marginea autostrăzii și aveam o colecție semnificativă de cratițe și oale vechi pe care le plasam, strategic, pe sub locurile pe unde curgea apă.

Acoperișul este direct expus tuturor capriciilor meteo, mai mult decât orice alt element al casei. Tratează-l superficial și o să simți curând consecințele pe propria piele – la propriu.

Mai în glumă, mai în serios, Bramac a lansat o „școală” on-line pentru cei care vor să înțeleagă ceva mai mult despre responsabilitatea alegerii unui acoperiș pentru casa lor, unde se învață „bramatica”, adică „știința acoperișurilor„. Într-una dintre lecții, Neamțu’ povestește cum a fugit de-acasă în parc, într-o vară, pentru că nu putea să doarmă de cald sub acoperișul de tablă:

Ce spune Neamțu’ în scenetă e perfect plauzibil – cine are acoperiș de tablă recunoaște adevărul sau minte că nu-i așa.

Mai sunt și alte calități pe care trebuie să le-ndeplinească un acoperiș cinstit, nu doar izolarea termică: durata de viață (țiglele de beton de la Bramac au durată de viață de 100 de ani), standardele dimensionale (pentru un montaj eficient), izolarea fonică. Toate detaliile, pe site-ul „materiei școlare Bramatică”. Iar aici, pentru oameni serioși, care știu ce vor, informații tehnice despre acoperișurile de beton și ceramică de la Bramac (inclusiv panouri solare, voilà!) plus diverse infografii interesante, cum ar fi cea care se ocupă de mitul greutății prea mari a acoperișului din țigle de beton:

Screen Shot 2016-07-27 at 12.44.14.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. …da, da-i nasol tare si cu reparatiile, d’apoi cu construitul !… : http://mcscrib.blogspot.ro/2016/07/viata-e-frumoasa-si-nu-prea.html

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Sunt frumoase țiglele.
    Dar mi-am pus tabla cu forma de țiglă.

    Când eram mic acoperișul era din țiglă. în fiecare an trebuia sa ma urc pe casa pentru a înlocui țiglele sparte.

    Ca peste tot în viata, frumusețea cere sacrificii

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    E interesant. Trebe sa ai si ceva bani dar si sa profitii ca sa economisesti altii.
    In alta ordine de idei, as zice sa „votezi pentru initierea cât mai rapidă a proiectului”, „inițializarea” fiind alta chestie, dom inginer.

    0
    0
  4. Oare pentru noi, cei care stam la bloc, ce se poate face? Ca as pune doua panouri la ferestre sa imi fac iluminat pe led in toata casa.

    0
    0
  5. Eu chiar cu asta ma ocup, mai exact cu o casa activa (conceptul) care foloseste energie verde iar in anii in care a functionat programul nu vreau sa va spun ce liste de asteptare s-au format si felul in care acestea au fost gestionate. Sa speram ca autoritatile care deruleaza astfel de finantari au schimbat ceva altfel e doar un nou „foc de paie”. Si da, Bramac merita!

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    l-am reperat in spot pe „perversu’ de pe Targu Ocna”
    mai grasutz ca pe vremea celor 3600 de secunde dar asta o fi semn ca ii merge bine … sau il lasa metabolismu’

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      hmmm cu programul casa verde am muscat-o si eu.In 2011 ( da, retineti, 2011) m-am inscris si eu pt un panou solar care sa-mi furnizeze apa calda. Dupa destula alergatura ( acte, hartii, mai trebuie si asta si alta etc, ca la noi) am depus dosarul.Desigur ca apoi programul s-a intrerupt, dar am fost anuntat ca in momentul cand se va relua voi fi anuntat. S-a reluat in 2014 decembrie cand , chiar am fost anuntat ca pot sa vin sa redepun dosarul.Bineinteles ca a trebuit sa-l refac de la zero, toate actele expirasera, nu mai erau valabile.Alti bani alt timp pierdut dar asa sunt eu, incapatanat.L-am depus si pe ala din nou,Mi s-a aprobat si am cumparat panoul, toate cele, trebuie o firma sa-l instaleze etc. etc., pe banii mei ( urmand ca AFM-ul sa mi-i returneze) Am terminat treaba in 2015 prin iunie si am depus un nou dosar care continea un teanc de acte ( credeti-ma chiar erau o gramada) ca sa-mi recuperez o parte din banii investii ( am depasit suma de 6000 lei alocata) Eeeeee si de atunci astept sa-mi primesc banii.N-a trecut decat 1 an si 2 luni, de cand astept asa ca probabil pana mor, o sa vina.Nu mai spun cate telefoane am dat la AFM la Bucuresti : ca se lucreaza, ca mai asteptati, ca n-au semnat toti directorii ( adica 6 la numar , ca sa semneze o amarata de cerere de rambursare a cheltuielilor), ca stai ca mai trimite-ti un certificat de garantie ca trtebuie de la producator nu de la importator, ca acuma am dat-o in plata , ca mai asteptati si tot asa, iar mai nou de vreo luna ce sa vezi, ? daca suni la AFM iti raspunde o doamna care -ti spune ca doar de la ora 14 e program cu casa verde. Bineinteles ca am incercat o saptamana , zi de zi sa prind legatura pana m-am prins, in sfarsit ce de fapt intre orele 14-16 telefonul e ridicat din furca si suna tot timpul ocupat.Deci, aviz amatorilor, am calculat ca daca puneam deoparte din 2011 pana acum 2016 in fiecare zi cam 3 -4 lei deoparte imi faceam toata lucrarea fara nervi, fara stress .O zi buna sa aveti!!!!

      0
      0
  7. Buna! Nu sunt partizan al vreunui material anume pentru invelitoare (se iau prea multi factori in discutie la alegerea lui), dar de dragul corectitudinii, tin sa-ti spun ca sub un acoperis din tabla VENTILAT si termoizolat corespunzator (minim 20 cm vata minerala), nu te incingi vara si nu se aude ploaia. Problemele apar, ca de obicei, din punerea defectuoasa in opera a materialelor.

    0
    0
  8. Partea cea mai proasta e ca pe unde intrebi de niste preturi inainte nu prea te rezolva nimeni, arhitecti sau constructori.
    Toti merg pe principiul facem-cumparam si vedem dupa aceea…
    La anul as vrea si eu sa-mi fac o casuta cu banii de pe apartament si ori aud sf-uri de cum si-au facut unii case la rosu de 20.000 euro ori dezamagiri ca nici macar sa nu ma apuc daca n-am vreo 60-70.000…

    0
    0