Cronica unei popriri neanunţate (II)

Era o rovinietă.

Vineri dimineaţă mi-a răspuns executorul judecătoresc la telefon – Bej şi amicii. De fapt, mi-a răspuns o voce feminină politicoasă, dar prudentă – genul acela de prudenţă pe care-l dezvolţi după nişte ani de scandaluri telefonice cu reclamanţi. Era 11 dimineaţa şi cred că îşi luase deja doza de înjurături pe ziua respectivă, aşa că era politicoasă, dar prudentă, după cum spuneam, gata să trântească telefonul la primul semn de derapaj.

Eu n-am înjurat-o. I-am spus săru’mâna şi i-am descris chestiunea. M-a oprit la „colectare sume poprite”.

– Daţi-mi un număr de dosar, mi-a zis.

I l-am dictat, l-a tastat clicketic-clicketic, a mormăit oleacă, mi-a spus că-i o amendă neplătită de rovinietă.

De când? am întrebat.

– Din 13 august 2011, mi-a răspuns.

13. August. 2011.

Am întrebat-o de ce, timp de 5 ani, n-am ştiut despre amenda asta.

– Dacă vreţi, mă uit să văd dacă s-a întors plicul de la Poştă.

Vreau.

– S-a întors cu menţiunea „nu mai locuieşte la adresă”.

Poşta Română, ffuuuu. …după cum zicea cineva pe FB, „dacă vă miră reacţia taximetriştilor faţă de Uber, staţi să afle Poşta că există e-mail”.

În cazul acestor comunicări, nu se lasă avize în cutia poştală, aşa cum lasă orice altă instituţie la care ai ceva de plată, inclusiv ANAF. De ce? Nu ştim. Cert e că, dacă a sunat poştaşul la uşă şi nu te-a găsit, ai apucat-o-n jos pe tobogan, spre executarea silită. Nu mai ai ce face, nici nu te poţi opune, o dată pentru că habar n-ai că, undeva, se desfăşoară o procedură împotriva ta, a doua oară, pentru că „procesul” de executare este „fără citarea părţilor”.

Nu te-a găsit poştaşul, peste 5 ani vei fi executat. E mai rău decât la cancer, n-ai scăpare.

– Puteţi trece pe la noi, pe la birou, să vedeţi dosarul. Dacă nu, vă trimit procesul verbal de constatare de la CNADNR.

Da, p-ăsta-l vreau.

Mi l-a trimis pe mail aproape imediat. Exact cum mă aşteptam, o înşiruire de hibe procedurale.

Deci camera CNADNR m-a fotogafiat fără rovinietă în Seaca, pe lângă Călimăneşti (Vâlcea) pe 13 august 2011.

Iar CNADNR, în persoana agentului Mihai Veres (‘trăiţi!) a avut nevoie de 6 luni ca să constate contravenţia şi să redacteze un proces verbal, pe 31 iaunarie 2012. 6 luni. Juma’ de an, în puii mei.

rovinieta 0

Agenţii de la CNADNR sunt cam grei de constatator, s-ar zice.

Procesul verbal nu e semnat. În februarie anul trecut, Curtea Supremă a decis că procesele verbale fără semnătură olografă sunt nule. Firesc ar fi fost ca CNADNR să oprească, în consecinţă, toate acţiunile îndreptate împotriva contravenienţilor, bazate pe procese verbale nesemnate. Ţi-ai găsit. Dă-i dreaq de contribuabili, care s-o prinde că poate anula în instanţă amenda, penalităţile şi executarea silită, bine, care nu, asta e, l-am făcut pe fraier, i.am luat banu’.

poprire

Carevasăzică, asta a fost cu executorul judecătoresc.

Cu banca e mai scurt şi mai amuzant. Am vorbit cu un manager de cont (cred). O altă voce foarte amabilă, pe care am întrebat-o de ce nu m-a anunţat şi pe mine banca atunci când cineva mi-a luat bani din cont – aşa, măcar ca o chestiune de curtoazie pentru un vechi client. Mi-a spus că banca presupune că executaţii ştiu deja de la executori că urmează să fie executaţi. „Şi, ce, vă e teamă să nu-i necăjiţi suplimentar?” mi-a venit s-o-ntreb, dar era prea amabilă ca s-o bruschez aşa. Şi, oricum, nu era vina ei. Proceduri.

Rezultă, o dată-n plus, că pe bancă o doare-n başcheţi de clienţii săi. Mă rog, nici o surpriză, dar i-am cerut să-mi trimită prin mail o copie după decizia de poprire sau după documentul în baza căruia banca a executat un virament din conturile mele în conturile unui terţ.

Mi-a promis că imediat. A fost promptă. Am primit curând două mailuri: unul cu extrasul de cont, al doilea cu o ofertă de creditare avantajoasă.

Am şters oferta şi m-am minunat la extras. Banca mi-a trimis, deci, ca explicaţie, extrasul de cont, adică taman documentul care atestă că s-a făcut o plată, dar care nu justifică plata respectivă. Extrasul de cont, adică documentul la care am acces oricând şi cu care, de altfel, mă dusesem eu însumi la bancă, nelămurit (şi eu, şi contabilul) de plata care apărea în el. Adică aşa:

– Am observat că mi-aţi băgat mâna-n buzunar şi mi-aţi luat portofelul. Puteţi să-mi explicaţi de ce?
– Vă confirm că aţi observat corect că v-am băgat mâna-n buzunar şi v-am luat portofelul. Luaţi o bombonică, e de supt.

Am apăsat pe reply şi am scris aşa:

„Doamnă, faceţi cumva mişto de mine?”

După care am şters şi am compus un mail mult mai rezonabil, în care mi-am repetat cererea, mai clar. N-am primit încă nici un răspuns la al doilea mail (nici altă ofertă de supt).

În concluzie:

1. Nu am de gând să cer anularea executării în instanţă, deşi probabil că aş obţine-o. Presupun că într-adevăr nu aveam rovinietă în ziua respectivă şi cred că amenda e corectă (acum am remindere anuale pentru rovinietă). Aş fi plătit-o la timp, fără penalităţi, dacă mi s-ar fi dat şansa, dar n-am primit-o, şi asta mi se pare o porcărie totală. Cât despre instanţă şi judecată, m-ar costa mai mult timpul pe care l-aş pierde decât amenda cu pricina, cu tot cu penalităţi. Pur şi simplu, nu-mi permit o contestaţie.

2. Poşta Română e Poşta Română, nimic nu-i descrie mai bine dezastrul decât ea însăşi.

3. Banca e caz de găgăuţă şi antologie a umorului de circ.

4. CNADNR este un mamut cu mintea administrativă a unei găini bete. CNADNR este o instituţie cu un buget de 4,5 miliarde de lei în 2015 (sursa), cu 6.500 de angajaţi şi cu performanţa bantustaneză de a pierde 9 km de autostradă într-un an. În era internetului şi a comunicării instantanee, CNADNR nu reuşeşte să comunice cu anii unui contravenient că are să-i plătească o amendă. Cu anii. Ineficienţa acestei adunături de incompetenţi pitiţi sub sigla CNADNR este înspăimântătoare.

Uite de aceea trebuie să privatizeze statul român tot, pentru că nu e-n stare să administreze nimic.

Celor care sunt într-o situaţie asemănătoare (mii!) şi vor, totuşi, să conteste executările, le recomand un articol/ghid bine documentat din Gândul pe tema asta – click aici.

Articol din categoria: ACTUALITATE

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ma judec in 8 procese cu CNADNR, dupa ce am castigat deja definitiv unul, pentru rovignete care imi vin pentru un auto (epava dauna totala) vandut acum 9 ani…
    Deci mumu lor…

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    „În februarie anul trecut, Curtea Supremă a decis că procesele verbale fără semnătură olografă sunt nule.” – fara semnatura cui?

    0
    0
  3. Dupa ce am fost client, vreme de 15 ani, al unei banci, incompetenta si anchilozarea de care se pricopsisera m-au facut sa plec la alta banca. Consilierul de cont (sau cum i-o zice) m-a intrebat la ce banca ma duc. I-am raspuns ca la Banca Transilvania (da, in urma unui articol de pe acest blog). Si consilierul mi-a zis ca si acolo o sa platesc aceleasi comisioane. I-am spus ca si daca platesc mai mult, oricum sunt hotarat sa plec. Pentru ca nu e ok sa rasplatesc cu fidelitatea mea incompetenta si nepasarea lor.
    Mai stai la banca aia? 😉

    0
    0
    • Asta ma intrebam si eu. Pe mine Raiffeisen si ING ma anunta pe email cand am o poprire si din partea cui. De fiecare data cand le-am cerut mi-au trimit hartia de poprire sa vad si eu ce si cum. (Nu le laud, doamne fereste, dar macar e circa si ceva civilizat). PS. Angajeaza un avocat si nu trebuie sa pierzi tu timpul prin instante. Nerespectarea legii ar trebui pedepsita, mai ales daca ea vine din partea autoritatilor insarcinate cu aplicarea ei.

      0
      0
  4. Procesul verbal este intocmit la fix sase luni dupa contraventie deoarece s-ar prescrie fapta dupa aceasta perioada (og 2/2001). Ar mai trebui sa ai o comunicare, la fix 30 zile dupa incheierea PV, pusa in cutia posta „cu martor” , acelasi martor pe care simultan il gasesti la o mie de adrese in Bucuresti 🙂
    In fapt, CNADR nu se oboseste deloc sa trimita procesele verbale, fac doar falsuri evidente de procedura.
    Din pacate este un sistem clasic kafkanian in care mergi pe principiul „mai bine ma lipsesc”

    0
    0
  5. #8 Comentariu nou

    Este totusi amuzanta insistenta cu care sustii ca banca trebuia sa te intrebe inainte de a-ti lua banii din cont. Iti dai seama ca asta anuleaza insasi conceptul „executarii silite”, nu? Cum ar fi ca executorul sa te sune sa te roage sa ii dai banii, apoi sa roage banca ta sa iti dea un telefon si sa te convinga sa platesti etc?

    0
    0
    • #9 Comentariu nou

      N-ai inteles nimic, nu? Nu vrea nimeni sa te intrebe inainte, ce zice Vlad ca banca sa-l anunte: „D-le P., cutare ti-a pus poprire pe contul X, suma Y, in baza actului Z”.

      0
      0
  6. #10 Comentariu nou

    Iar fac pe avocatul catorva diavoli:
    1. Deciziile Curtii Constitutionale sunt aplicabile din momentul publicarii in Monitorul Oficial, ele nu retroactiveaza.
    2. Nu toate bancile isi permit financiar sa-si anunte clientii. Asa cum am precizat anterior, banca nu are aceasta obligatie nici legal, nici contractual. Volumul extrem de mare de popriri, plus politica de taieri de costuri (mai ales la nivel de personal) face cam grea chestiunea. Insa faptul ca nu au trimis documentele in baza carora s-a instituit poprirea este impardonabil.

    0
    0
    • #11 Comentariu nou

      Deciziile CC sunt retroactive tocmai pentru că ele se referă la acte, decizii etc care au fost deja emise. Probabil că faci o confuzie cu legile care, într-adevăr, sunt neretroactive, ca principiu de drept. În cazul de față, dacă CC a constatat că un proces verbal fără semnătură este ilegal, toți cei care au primit un astfel de proces verbal pot cere anularea în virtutea deciziei CC. De asemenea, cele viitoare sunt pasibile de anulare.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Vad altfel lucrurile si proprietatea banului. Contul ala e ca si portofelul meu, banca doar administreaza proprietatea mea. Ca e executare inteleg, dar o minima informare sau macar la cerere sa mi se spuna concret cine de ce si in baza a ce mi-a luat din proprietatea mea.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Gabriel, tin sa te contrazic. Potrivit art. 147, alin. (4) din Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii numai de la data publicarii in Monitorul Oficial şi au putere numai pentru viitor.

      0
      0
  7. #14 Comentariu nou

    Am un coleg care a castigat vreo 12 astfel de contestatii de rovinieta, dupa ce o platise pe prima. Toate procesele s-au purtat prin corespondenta, deci nu a fost nici macar voba de angajat avocat. Abordarea cu 6 luni pana la constatare mi se pare premeditata, la fel i s-a intamplat si lui: procesul verbal era facut cu 6 luni fara o zi dupa contraventie si mai dura cca o luna sa ajunga la destinatar. In felul asta, se asigurau ca, daca ai uitat de rovinieta, o vei plati de mai multe ori.

    0
    0
  8. #16 Comentariu nou

    Fix aceelasi lucru l-am patit si eu. 🙂 multumesc ca l-ai povestit tu.

    0
    0
  9. Io mi-am facut o vila la marginea unui sat, langa oras. Uneori stau luni de zile afara din tara, mai vin, mai plec. Uneori uit de rovigneta, am vreo 4 amenzi. M-au anuntat tot asa, dupa ani de zile : vrand sa platesc impozitul pe casa, cei de la primarie m-au obligat sa platesc intai…jumatea aia de amenda (restul, la trezorerie – never). M-am interesat : la Cluj, DNADR-ul a apelat la un…SRL („externalizare”), care sa duca „instiintarile” acasa. Aia nu m-au gasit, si au lipit hartia pe gard. Vantul o fi smuls-o. Si tot asa…
    Uneori nu pot dormi noaptea : vor veni CANDVA sa-mi ia casa ? Cand ?… Peste alti 5 ani ?…

    0
    0
    • #18 Comentariu nou

      pai cu toata simpatia pentru tine : uiti sa platesti rovigneta platesti amenda. Daca eu uit la bucuresti sa-mi iau bilet de autobuz platesc amenda. Sa ma lamuresc : te deranjeaza ca primesti amenda peste 5 ani sau ca primesti amenda ?

      0
      0
    • Am primit la un moment dat două amenzi pentru că am parcat pe un teren viran care la ei figura ca spațiu verde. Aș fi preferat să îmi lase un bilet să știu că nu e voie, altfel puteam să primesc 20 de amenzi pentru aceeași greșeală. Le-am plătit, însă tot consider că autoritățile nu și-au făcut treaba de a mă anunța în timp util să pot remedia problema.

      Autorul spune că ar fi avut toată bunăvoința să plătească amenda dacă ar fi fost anunțat. Aici e iar incompetență dacă se ajunge la executor judecătoresc când statul are atâtea pârghii să te anunțe că ai ceva de plată în atâția ani. De asta nu se colectează amenzile de circulație… Te poți gândi că cineva are o șpagă să dea de lucru unui executor judecătoresc.

      Banca mi se pare că a făcut din nou o măgărie. Mi se pare normal să anunți când posesorul după ce i s-a făcut o operație pe cont pe care nu a inițiat-o și să-i dai detalii pentru a putea contesta o eventuală neregulă.

      0
      0
  10. Poștă Româna nu prea lasă anunțuri nici la pachete, doar „reavizări”. http://mihvoi.blogspot.ro/2010/09/posta-romana.html

    0
    0
  11. #21 Comentariu nou

    E stupida toata situatia. In primul rand, daca nu ti s-a comunicat oficial (scrisoare cu confirmare de primire) ca ai o amenda de platit, toata treaba ar trebui sa fie nula. In al 2-lea rand, 5 ani? Pai de unde sa stiu eu ce s-a intamplat acum 5 ani intr-o anume zi? Practic esti pus la zid si executat, pentru ca tu nici nu poti sa te aperi – n-ai de unde sa stii daca chiar ai uitat sa-ti iei vigneta (caz in care asta e, platesti) sau poate chiar ai avut, da’ agentu’ „constatator” n-a vazut bine/n-a notat numarul de masina bine/o fi fost rau intentionat.

    Prin tari mai normale daca nu se poate face dovada ca ai fost instiintat ca ai de platit o amenda, la prima infatisare in fata unui judecator ti se da castig de cauza – asta daca sunt chiar imbecili aia care ti-au dat amenda si vor sa cheltuie bani cu un proces ce-l pierd din start. Pentru ca – evident – nu poti plati amenzile daca nu stii de ele.

    0
    0
  12. #22 Comentariu nou

    Asa, ca idee: poate aveati rovinieta doar pe o zi, sau poate e o greseala a agentului constatator, sau orice altceva, nu din vina dvs. Intrebarea este: cine mama dracului pastreaza chitanta pentru rovinieta timp de 5 ani? Sau timp de 5 luni? Sau 5 saptamani? Sau 5 zile ?? Ar trebui reglementat ca in cazul in care respectiva institutie nu-si revendica amenda in termen de 2 saptamani, sa zicem, sa fie anulate.

    0
    0
  13. Aia cu 6 luni pentru constatare e ceva mai complexă. Din câte știu, 6 luni este termenul maxim de păstrare al înregistrărilor digitale, adică cineva a zis „băi, în curând ștergem datele alea, ia apucați-vă și vedeți dacă-i ceva de amendat prin ele”.

    De ce nu fac asta mult mai rapid? E mult de muncă sau lene mare, nu știu.

    0
    0
    • #24 Comentariu nou

      Pune altfel problema. Au un sistem automat de detectare a lipsei rovinietei.. dar nu au un sistem automat de scriere a hartiilor, printare si trimitere?
      Ca sa nu mai zic ca cel mai probabil la inmatriculare iti cere o adresa de email macar pe una din hartii, pe acea adresa de email poti primi o copie a procesului verbal cu care deja poti plati amenda.
      Ca sa nu mai zic ca cel mai frumos din partea lor ar fi: „nene, platesti rovinieta de 5 ani continuu, iti multumim, dar vezi ca ti-a expirat si data urmatoare de ardem, acu doar te notificam”

      0
      0
  14. #25 Comentariu nou

    Atenție: poprirea este pentru un „tarif de despăgubire”, nu pentru o amendă. Amenzile apar în evidențele de la Fisc și se pot achita, însă tariful ăsta de despăgubire (de 28 de euro) este o taxă fantomă care nu apare nicăieri și prin urmare, nu se știe cum trebuie plătită.

    Sunt pățit cu 5 astfel de popriri. Unele au fost anunțate de bănci cu aproape 1 lună în avans (e cazul ING), altele au fost retrase direct din salariu (da, angajatorul meu a primit o notificare prin care se cere direcțiunii să mi se oprească din salariu 28 de euro + cheltuieli de executare silită).

    Am acționat în instanță CNADNR, însă ghici ce?! Durează încă 4-5 ani ca să se dea o decizie, iar după decizie, CNADNR nu plătește automat înapoi tariful de despăgubire și cheltuielile de judecată, ci trebuie deschis un alt proces de executare silită, prin care să ceri banii înapoi. Toată chestia durează cam 5 ani și costă cam 1500 ron, bani pe care îi poți recupera, în teorie. Totul pentru că CNADNR nu poate include acest „tarif de despăgubire” în aceleași evidențe cu amenda. (menționez că de amenzile propriu-zise știam și le-am achitat la timp la Fisc).

    Mă întreb dacă Kafka nu s-a inspirat din România când a scris Procesul. 🙂

    0
    0
  15. Eu i-as da in judecata si le-as cere si pe mama si pe tata, daca as fi in situatia ta. Si cu siguranta as primi. Adica, si pe cei de la banca i-as da in judecata, pentru ca nu si-au respectat procedurile si nu m-au anuntat.
    Nu conteaza ca este vorba despre un leu sau mai multi, este vorba de gest.
    Si daca mai multi oameni ar lua atitudine si aceste cazuri ar fi mai mediatizate, poate ca abuzurile s-ar reduce…
    In orice caz, mamutul de la drumuri, daca ar fi fost sa fie logic si nu inchistat in „momunism”, iti ardea o amenda de contravaloare rovigneta si – automat – ti-ar fi luat si valoarea rovignetei pentru perioada maxima, adica un an de zile de la data amendarii.
    Ar fi fost o masura buna, nu stiu cat de populara, dar zic totusi ca masura ar fi fost nemaipomenita, sa nu te puna sa platesti ca fraierul, ca poate esti uituc…

    0
    0
  16. #28 Comentariu nou

    Din pacate nimic nou, o situatie creata de un sistem greoi si mult prea birocratic. O mica mentiune insa. O contestatie nu costa mai mult de 20 de lei (taxa de timbru), nefiind necesara prezentarea in instanta daca se solicita judecarea in lipsa. Daca plangerea impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei este redactata corect si complet nu este nevoie de o prezenta in instanta. Necomunicarea unui proces verbal reprezinta neindeplinirea procedurii de comunicare. OG nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor dispune la art. 13 ca “aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.”

    In conformitate cu prevederile art. 14 din O.G. nr. 2/2001 “executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii.” (pana in 2015 era o luna).

    Avand in vedere data aplicarii amenzii, respectiv 2011, am sa banuiesc ca pe langa amenda s-a achitat si tariful de despagubire, care nu mai este datorat din 2012, cand a fost abrogat.

    Se pot observa multe probleme in actiunile CNADNR, dar atata timp cat este mai usor sa platim, in loc sa contestam si sa ii obligam a respecta legea, lucrurile vor continua. Nu blamez, constat un adevar, deoarece in cele mai multe cazuri ne costa mai mult sa actionam.

    Sper ca informatiile furnizate sa-i ajute pe cei care se afla intr-o situatie similara.

    O zi frumoasa va doresc.

    0
    0
  17. #29 Comentariu nou

    cu ANAFul aceeasi porcarie: daca decizia de impunere e cu profit si trebuie sa platesti impozit, o vei primi la termen, dar daca e cu pierdere si trebuie sa primesti diferenta platita anterior, poti sa astepti mult si bine scrisoarea

    0
    0
  18. #30 Comentariu nou

    Similar am patit-o si noi, mai bine spus nevasta-mea ca ea este trecuta ca proprietar, cu 2 amenzi … de rovignete, dar platite! Adica noi am primit amenzile si le-am platit, insa pe mizeria aia mai exista o afirmatie ca trebuie platit si 28 de euro tarif de despagubire. Adica, nu rovigneta care-ti da dreptul sa circuli legal ci despagubire! Cand e vorba sa-i arzi pe fraieri … romanii sunt cei mai buni! Si practic executarea s-a facut pt 2×28 euro. Problema e ca pt 28 euro un executor are tarif de 400Lei ca asa stiu ei cum sa faca. Astia, alti smecheri inventati de stat! Ei au regimuri de tarife pe care le pot aplica si care ar trebui sa varieze de la situatie la situatie, unele ajung si la nivel de procent din executare, dar pt chestii simple ei aplica tariful maximal posibil. Noi ne-am certat cu unii si le-am cerut sa ne faca costurile defalcat si surpriza … pt Posta ei au pus un tarif de 50-60lei si culmea nici macar nu i-a interesat ca s-a schimbat adresa! Adica de ce dracu ne-au tarifat atata cand macar nici nu au trimis-o unde trebuia! Raspunsul a fost si mai tare: Pe ei nu-i intereseaza!

    Stat in stat! fiecare entitate de genul asta face ce vrea ca oricum legea le permite. Eu m-am dus si la un avocat si din pacate nu se putea face nimic pt ca trecusera toate termenele. Prin urmare … resemnat am cotizat!

    Traiasca smecherii legali!

    0
    0
  19. Pai si nu o contesti? Este decizie CCR ca amenizile ale carui PV nu semnat de contravenient sunt nule de drept!

    0
    0
  20. of si iar of…ce ne facem? avem o țară! cum o creștem?
    da, la 6 luni am primit si eu instiintarea (la fel pentru o amenda de viteza pe DN1, in Sinaia…dar asta e alta poveste); am achitat prin transfer-se poate mai clar? 50% in 24h (am plicul si faxul, pot dovedi)…asta prin 2012; ce credeti? m-am trezit in 2015 cu poprire pe contul firmei+amenda…de 25 de lei…care nu da bine intr-un certificat fiscal, nu-i asa? credeti ca ANAF m-a notificat vreodata? imi tot trimite plicul acela cu patratul negru (horror nu?) si de fiecare data nu ști daca e de bine sau de rau, daca sa confirmi primirea sau nu….de fapt pe zero, deci 25 de lei nu se vedeau decat la o analiza „personalizata” la ghiseul lor…. am toate dovezile de plata, asa cum scrie in hârtia lor, de confirmare (desi asta e o porcarie de vreme ce le intra banii in cont si vad de unde vin si pentru ce)….ma intreb daca cineva din guvern, agentiile astea citeste ce se intampla d efapt in viata reala…pe langa aburerile lor cu legi favorabile investitorilor si alte stupizenii din astea…

    0
    0
  21. #33 Comentariu nou

    e ironic cum intr-un „rant post” dl petreanu nu mentioneaza numele bancii. la institutiile statului nu e problema, dar la banca are o jena. jena asta, peste ani, se va transforma in cancer. si dl petreanu va fi unul dintre cei care a contribuit la asta

    0
    0
  22. #34 Comentariu nou

    Da-mi un semn pe mail si-ti trimit contestatia pe care am facut-o eu si cu care am anulat 4 asemenea amenzi. Nici nu trebuie sa te duci, ceri in contestatia judecarea in lipsa.

    0
    0
  23. #37 Comentariu nou

    Sa vezi ce fain e cand ai mai multe conturi la mai multe banci: FIECARE banca iti va retrage suma si o vira spre executor. Daca executorul nu e atent sa returneze surplusul, alte drumuri, alte hartii.

    0
    0
  24. #38 Comentariu nou

    sotul a primit acasa instiintare de executare silita emisa in baza unei hotarari judecatoresti din 2011 pentru o amenda de rovinieta primita si achitata in 2012. dupa ce o sapt am trimis mail la tot anaf-ul, am sunat la adm financiara sector 3 ( unde niciodata nu raspunde nimeni), am aflat la ghiseu de la o functionara de la anaf ca au facut o greseala, au incurcat datele … norocul lor ca mai aveam putin timp si trebuia sa nasc si aveam nevoie de banii din conturi

    0
    0
  25. Cand mi-am facut PFA in Romania, Camera de Comert mi-a cerut email la inregistrare. Am crezut ca sunt acoperit, ca o sa fiu instiintat instant daca e ceva de plata, daca a fost vreo scapare in declaratiile de venit etc. Dupa asta m-am trezit ca adresa mea de mail fusese vanduta catre firme de papetarie, primeam constant spam despre noile game de dosare si stampile de buzunar.

    In ceea ce priveste notificarile importante, alea tot cu decalaj de 3 ani le aflam, ca sa fie penalitatile consistente.

    0
    0
  26. #40 Comentariu nou

    Iar banca e BRD? Un raspuns sincer cu DA sau NU ar fi de ajuns. 🙂

    0
    0
  27. #42 Comentariu nou

    Acum cativa ani, unui prieten de-ai mei i s-a pus poprire pe cont in Ajun de Craciun. A constatat omul „minunea” la casa, la hypermarket, cand a dat cardul sa plateasca ce cumparase in carutul plin ochi. Ce a zis banca? Ca nu ei trebuie sa anunte ca se pune poprirea.
    Aaaa, iar daca va intrebati de ce i se blocase contul, era pentru o amenda de cu 5 ani in urma, amenda pe care o platise, dar care, surpriza, in sistem nu figura ca fiind platita. Noroc ca pastrase chitanta

    0
    0
  28. Daca nu ne cerem drepturile nu le vom avea! Eu recomand sa angajezi un avocat!

    0
    0
  29. Da, chiar asteptam si partea a doua a povestii acesteia cu talc. Cu mai multe talcuri, de altfel, despre institutiile romanesti si nu numai. Cata pierdere de energie pentru o rovinieta si prin cate ai trecut dar ca sa afli ce s-a intamplat… Bine ca ti-ai setat alerta aia!

    0
    0
  30. #45 Comentariu nou

    Este păcat că nu doriți să contestați executarea silită ținând cont nu atât de suma poprită cât de faptul că nu ați fost anunțat despre această poprire și de modalitatea în care a fost ea efectuată(din păcate aceasta fiind practica executorilor judecătorești în dosare de acest gen). Poate ar trebui să mai țineți cont și de faptul că nu sunteți singurul în această situație, sunt cel puțin mii de astfel de cazuri în toată țara. Eu personal, anul trecut am avut aproximativ 10 clienți cu astfel de cazuri care au dorit să conteste în instanță executarea silită, sumele fiind în general suficient de mari pentru a o face, însă în general pentru sume mai mici de aprox. 500 de lei, lumea spunea că e mai mult bătaie de cap și cheltuială decât rezultatul scontat și atunci rămâneau așa(adică cu banii luați de executor).
    Mai mult decât atât, deși decizia RIL-ul dată de ICCJ prin care s-a stabilit că procesele verbale care nu poartă semnătura olografă a agentului constatator erau lovite de nulitate absolută, aceasta fiind publicată la începutul lunii februarie, cu toate acestea cei de la CNADNR au trimis în continuare procese verbale semnate electronic pe tot parcursul anului 2015 emise în perioada 2011-2012.
    Haideți acum să facem un calcul simplu la suma care v-a fost reținută. Din cei 664 lei, probabil(eu zic din experiență, mai mult ca sigur) cam jumătate erau cheltuieli de executare evident abuziv de mari raportat la suma executată silit și la munca depusă de executor, încălcând astfel normele legale în vigoare.
    Să spunem că 300 de lei au fost cheltuielile de executare. CNADNR-ul a folosit aceeași executori pentru fiecare regiune a tării unde a pus în executare astfel de procese verbale(executorii fiind competenți pe teritoriul din raza curților de apel în care activează).
    În aceste condiții un executor din București, să spunem, a avut câteva mii(cel puțin) de astfel de dosare de executare. Dacă ar fi avut doar o mie, înmulțit cu 300 de lei cheltuieli de executare pentru fiecare dosar, reiese suma de 300.000 lei câștigați de acel executor practic fără să facă nimic, bani luați din buzunarul oamenilor de rând care au spus ca dvs. că nu are rost să se agite, să-i dea în judecată, pentru atâta lucru.
    Eu susțin contrariul și sper ca și dvs. să vă răzgândiți și să acționați în acest sens, fiind pentru mai mulți sau mai puțin dintre noi un exemplu de urmat.
    De ce să se folosească CNADNR-ul și implicit statul dar și alți indivizi de banii unor oameni care până la urmă sunt nevinovați (nu pentru că nu și-au plătit/au uitat să plătească rovignieta ci pentru că ICCJ a constatat faptul că acele procese verbale de contravenție sunt lovite de nulitate absolută) În aceste condiții, tu(CNADNR-ul) ca instituție ce faci, dai dovadă de un caracter abuziv și de rea credință și continui să trimiți spre executare procese verbale care știi de la început că sunt nule absolut!
    Vedeți dvs. nu doar cetățeanul trebuie să acționeze cu bună credință față de stat și de legile acestuia ci și statul la rândul lui(prin diversele instituții, în cazul ăsta CNADNR-ul) trebuie să acționeze și să dea dovadă de bună credință în comportamentul său față de cetățean.
    Aici e problema mare la noi.
    p.s. îmi cer scuze dacă apar greșeli de otografie anticipat, nu mai am timpul necesar să și verific ceea ce am scris.
    Cu respect, nu vă lăsați jecmăniți și de stat!

    0
    0
  31. #46 Comentariu nou

    Va mai aduc in atentie o situatie cu aceste popriri si cu care m-am confruntat astazi. Am fost anuntat de ING la finalul lunii trecute ca urmeaza a fi executat, apoi de catre BRD. Poprirea a fost efectuata in primele zile din Ianuarie de catre BRD si am crezut ca s-a terminat. Astazi constat ca sunt executat si de catre ING. Cerand explicatii de la banca, aflu ca daca as fi avut 20 de conturi la 20 de banci diferite, toate notificate pentru poprire, banii ar fi fost restrasi din toate conturile, bancile nefiind obligate sa verifice daca poprirea a fost sau nu efectuata si in alta parte. Raman, asadar, la mila biroului de executori ca sa-mi fie returnati banii retinuti in plus sau am varianta de a ma deplasa la ei ca sa obtin un document pe care apoi sa-l transmit ING pentru a incepe procedura de recuperare a banilor.

    0
    0