Ministrul vs. trântorii

pexels.com

Ministrul Muncii face următoarea afirmație:

„Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi la alţi oameni care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem.”

…și lumea se inflamează în jurul ei, cu variații între „bravo, domn’ ministru, bine le zici” și „ești arogant, domn’ ministru, nu poți generaliza în halul ăsta”.

Părerea mea o știți – adică dacă mai treceți pe blogul ăsta din când în când, nu se poate să nu știți că am un cui împotriva sistemului de ajutoare sociale din România. Nu doar că încurajează lenea, dar e și folosit pentru a menține în captivitate electorală mase mari de nefericiți. Dinspre stânga demagogică, replica obișnuită este că trebuie mărite salariile, că de-aia nu vor cei fără nici un venit să se angajeze, că ar lua prea puțin (deci de-aia nu vrei să mănânci când ești mort de foame, că ți se dă prea puțin de mâncare, cam asta ar fi logica).

Să facem un sondaj, că n-am mai făcut demult – și mai vedem cine citește în mod activ blogul:


Și, dincolo de asta: ce partid ar avea curajul să reformeze sistemul de ajutoare sociale fără să provoace o răscoală?

UPDATE – Pentru că discuția se ambalează, iată toată știrea Mediafax, ca să știm despre ce vorbim:

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: Noi dăm acum beneficii unor oameni care stau, lâncezesc şi sunt trântori

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, joi, că statul plăteşte în prezent ajutoare sociale nu doar cetăţenilor care au nevoie de sprijin financiar, ci şi unor oameni care „lâncezesc şi sunt trântori ai sistemului”.

„Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi la alţi oameni care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii care sunt la o calitate abominabilă şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe! Iar eu asta vreau să fac, vreau să văd măsurile active că duc la creearea de locuri de muncă, vreau să văd inspecţia socială cum credibilizează domeniul de asistenţă socială şi vreau să văd legea salarizării unitare la care lucrăm, (…) să putem avea un proiect credibil iar toată lumea din sectorul public să vadă cum în cinci ani le putem creşte cu 30% salariul, astfel încât toată lumea să fie fericită”, a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a criticat, încă o dată, amendamentele votate de PSD şi ALDE la OUG 20 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile din sistemul public ar urma să crească începând cu luna decembrie, explicând că aceste majorări salariale nu vor putea fi niciodată aplicate.

„Când ignori, practic, orice avertisment care îţi spune că o cheltuială de personal, care toată lumea spune că e de acord, trebuie fazată ca să ne-o putem permite, în acel moment trebuie să îţi asumi suspiciunea, întemeiată cred eu, de pomană electorală. Planul pe care l-am pus pe masă, încă din vară, a fost creştere salarială de 30% până în 2021. În primul rând este mai mult decât oferă PSD acum, iar în al doilea rând este mult mai rezonabil şi mai normal. România este într-o situaţie excelentă acum, de început de ciclu economic, pe care tipul acesta de pomeni şi de iresponsabilitate pot să îl frâneze şi să ducă la o scădere a perspectivei investiţionale. Ce sens are să distrugi toate lucrurile astea doar pentru a lua, pe ultima sută de metri câteva voturi?”, a mai spus ministrul.

Articol din categoria: POLITICĂ

92 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  nu’ş de ce dar (acum când am votat la poll erau 43 de voturi; 40 pro ministru, 3 împotrivă) dacă s-ar face un referendum pe temă în Românica, pentru că majoritatea celor care citesc blogul ăsta nu ar vota, situaţia ar fi exact pe dos, adică mai mult de 90% dintre cei care s-ar prezenta la un asemenea referendum ar spune că declaraţia ministrului e împotriva firii şi logicii.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Dupa soindajele online, in functie de siteul care le gazduia, Monica Macovei era presedinte. Din primul tur!

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   esti cumva unul din cei trei? pentruca optiunea a doua a doua nu era „declaraţia ministrului e împotriva firii şi logicii ” ci „Abordarea ministrului e greșită, nu te poți referi așa la cetățeni”

   0
   0
  • Sondajul ăsta n-are nici o valoare sociologică, evident, ne spune doar cam ce opinie au cei care citesc blogul meu.

   0
   0
 2. Eu nu pricep ce sa i se para cuiva gresit la această declarație. Nu văd nici o generalizare. Omul spune că pe lângă cei îndreptățiți există și profitori ai sistemului. Ce nu este așa?! Ce ne deranjează?!

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Pe noi, nu ne deranjeaza, pe ei ( trantorii, adica) da, si-s multi, si vocali, si ticalosi pana la urma !

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  Raspuns la ultima intrebare: toti ar avea curajul sa faca o reforma daca n-ar fi revolta. Problema e ca va fi revolta. (Ce vreau sa zic e ca intrebarea nu e bine formulata. Ar fi trebuit asa: ce partid ar avea curajul sa reformeze sistemul de ajutoare sociale chiar cu riscul unei revolte? La intrebarea asta as raspunde ca niciunul.

  0
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Din cate stiu ajutorul social pentru o persoana e undeva pana in 200 lei.
  Se poate trai din 200 lei incat sa refuzi sa mergi la munca ?
  Mai degraba as spune ca nu exista asistenta sociala in Romania, mai ales daca e sa ne comparam cu statele occidentale.
  LOcuiesc in UK, iar aici asistatii social chiar duc o viata fara griji din ajutoare sociale, insa asta nu e valabil in Romania.

  Majoritatea aistatilor sociali de la noi sunt in zonele subdezvoltate.
  De ce am avea nevoie de forta de munca suplimentara in Teleorman sau Vaslui daca nu avem locuri de munca sa le oferim acelor oameni ?

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Incerc sa va explic un pic situatie de pe teren: ajutorul social e pe la 350 de lei. In mediul rural, acei oameni lucreaza la negru. Ziua de munca, chiar si in zonele cele mai sarace, e intre 50 si 75 de lei. Lucrand cam 10 zile, omul ajunge la 1000 de lei in mana.

   Daca se angajeaza, cel mai probabil o va face pe salariul minim. Acei oameni nu prea au nicio calificare. Adica ar lucra 20 de zile pe luna, cu prezenta la program si poate bani de deplasare pe 875 de lei.

   In concluzie, ce fac e logic. E trist, dar logic.

   Guvernul actual si ministrul de mai sus au multe idei bune in a schimba asta. Zice mai sus sa pastrarea ajutorului social, daca salariul e foarte mic si e inca un caz social (familie din doi adulti si 3 copii, cu un singur salariat cu salariul minim, de exemplu). E logic sa faci asa.

   Sau o compensatie destul de buna daca gasesti de lucru pana la 50 de km platita pe 12 luni. O compensatie de 12.000-15.000 de lei daca gasesti de lucru peste 50 de km si te muti acolo (cu sau fara familie). Practic ti se chiria pe un an, poate un pic mai mult. Subventie consistente pentru angajatori care angajeaza categorii defavorizate. In felul asta asiguri o minima mobilitate a acestor oameni, care altfel nu pot gasi de lucru in satul lor.

   E o schimbare buna de paradigma: dai bani pentru a obtine un anumit comportament, adica daca omul isi cauta si isi gaseste de lucru sau daca firme angajeaza astfel de oameni.

   Pana acum se dadeau bani, putini, doar ca sa tii omul acasa si sa voteze cum vrei tu, primar de tara.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @eugen
   Ajutoarele sociale se dau (in principiu) proportional (sau in corelatie) cu nivelul de trai sau puterea financiara a statului. In conditiile in care 70% din romani castiga sub 1.700 lei cam cat crezi ca trebui sa fie nivelul ajutorului? 1000 de lei ? Pai asta ar fi momentul in care poate 50% din cei ce castiga 1700 de lei s-ar lasa de munca si ar vrea si ei ajutoare. Lucrurile sunt mai complicate de atat dar ar trebui sa vedem toate aspectele si sa privim subiectul din mai multe puncte de vedere.
   http://www.zf.ro/eveniment/prima-oara-zf-prezinta-distributia-detaliata-salariilor-romania-34-000-angajati-castiga-peste-10-000-lei-net-luna-polul-opus-70-dintre-salariati-castiga-1-700-lei-lunar-salariul-mediu-economie-15284575

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Bogdan, din ajuto
   Nu am spus ca ajutorul social trebuie sa fie mai mare.
   Insa se creeeaza o falsa imagine in presa romaneasca cum ca cei care stau pe ajutoare sociale iau o gramada de bani.
   Nu cred ca ne dorim sa fim in situatia acelor oameni ce traiesc din ajutoare sociale

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Depinde de mai multi factori, sint mai multe tipuri de beneficii, toate informatiile sint public disponibile in rapoartele Ministerului Muncii pe site – tip beneficiu, sume, numar beneficiari, etc.

   Fiecare raport pentru un trimestru are o sectiune „Totalul beneficiilor de asistență socială”, raportul pentru trim IV da o imagine cumulativa pe an.

   mmuncii.ro > Transparenta > Statistici > Buletin Statistic > An / Trimestru > Asistenta sociala
   http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/buletin-statistic

   0
   0
  • @eugen
   comunistule !!! huo !!!
   Eu m-am săturat să le explic capitaliștilor de Dâmbovița (unde intră și Vlad) de ce România e unde e …
   Texte din astea gen „deci de-aia nu vrei să mănânci când ești mort de foame, că ți se dă prea puțin de mâncare, cam asta ar fi logica” aud zilnic și de la capitaliștii de peste ocean. Având în vedere că salariile mici de peste ocean îți permit să trăiești mult mai bine decât salariile mici din România, nici nu vreau să mă gândesc ce texte ar avea capitaliștii de Dâmbovița dacă ar trăi aici, Trump si Paul Ryan ar fi mici copii pe lângă ei.
   În România nu e revoltă contra salariilor mici pentru ca majoritatea populației nu are de plătit chirie sau mortgage și poate supraviețui cu salariile de câcat de acolo, care se duce în principal pe crăpău și „întreținere”, când însă generația de viitorii sclavi se va lovi și de lipsa unei locuințe ieftine sau gratis lucrurile se vor schimba. Bineînțeles, în primul rând cei deștepți vor emigra … 😀

   0
   0
  • @silicon_v
   Și cine angajează la negru ? Niște patroni socialiști/comuniști, probabil …
   Hai, începeți să urlați cum că taxele din România sunt mari, nu stimulează inițiativa etc. si blah blah blah și deci e logic să vrei să fentezi statul … și uite așa se pasează pisica de la unii la alții, deși la sfârșitul zilei eu nu prea am vazut în România patroni morți de foame … angajați (la negru sau cu acte) da. Nu cred că-și ia nimeni aifon7 sau mac sau benveu i3 lucrând la negru.

   0
   0
  • Și nici nu-si face vilă în Corbeanca, de asta uitasem …

   0
   0
  • Si nici nu merge în excursii prin Thailanda, și de asta uitasem …

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @canadianu

   „Și cine angajează la negru ? Niște patroni socialiști/comuniști, probabil …
   Hai, începeți să urlați cum că taxele din România sunt mari, etc”

   Frate, eu am descries situatia asa cum e acum. Ti se pare ca am zis eu ce zici tu acolo? Ca m-am luat de aia care primesc de ajutoare sociale, de aia care angajeaza la negru sau ca am zis ceva de nivelul de taxare?

   Eu am spus cum e acum si am zis ca nu e bine. Nici nu cred ca ai citit ce am scris, aveai deja raspunsul in cap.

   Altfel, cu toate socialismele aste de doi bani, gen revolta impotriva salariilor mici si locuinte ieftine sau gratis, cred ca esti alaturea de drum. Salariile sunt pana la urma pe masura banilor si chiar si pretul locuintele tot pe acolo e, daca piata e libera. Cum Canada are un PIB/capita de 44.000 de dolari si Romania de doar 13.000 de dolari si salariile sunt in consecinta.

   Da, poti sa te revolti si sa ceri patronilor/clasei politice sa iti dea salarii mai mari si locuinte gratis. Dar ceva imi spune ca nu o sa mearga, au mai fost unii care au promis asta. Se numau comunisti si din cauza lor acum esti in Canada.

   Si nu cred ca e o idee buna sa tot extrapolezi experienta ta de acolo, Canada e o tara socialista care isi permite asta: o pozitie geografica privilegiata, resurse uriase la o populatie infima.

   Uite aici:
   „As with other developed nations, the Canadian economy is dominated by the service industry, which employs about three quarters of Canadians. Canada is unusual among developed countries in the importance of the primary sector, with the logging and oil industries being two of Canada’s most important”

   Deci trei sferturi din populatie in servicii, cel mai important sector e cel primar, adica extractiv, spre deosebire de statele cu adevarat industrializate. Ei isi permit sa fie socialisti si sa iti dea locuinta si ajutor social consistent, daca asta e tot ce vrei de la viata. Dar daca vrei senzatii un pic mai tari, coboara mai jos, in USA, si o sa vezi ca nu e toata lumea la fel.

   0
   0
  • Depinde ce inseamna o duc bine … mai lucreaza de cateva ori cu ziua la o vie/gradina/teren si au ajuns la salariul minim pe economie. Lucreaza mai putin si castiga cat un serviciu fulltime, de ce sa nu stea acasa ? Problema cu asistenta sociala este modul in care se realizeaza, nu faptul ca exista

   0
   0
  • Sunt de acord că poziția Canadei e una privilegiată, dar să știi că resursele alea fără număr, fără număr nu se extrag singure, cineva muncește pentru ele.
   Nu am de ce să cobor mai jos, mi-e foarte bine aici. US e cea mai de câcat țară din G7. Și nu sunt mare fan al italienilor (sunt cu foarte puțin deasupra românilor ca mentalități), să știi …

   0
   0
  • @silicon_v
   ” Ziua de munca, chiar si in zonele cele mai sarace, e intre 50 si 75 de lei. Lucrand cam 10 zile, omul ajunge la 1000 de lei in mana.” – nu știu cu cine ai facut matematică, dar mie 10 înmulțit cu 75 nu prea îmi dă 1000, nu mai zic de 10 înmulțit cu 50. Doar zic …

   0
   0
 5. #21 Comentariu nou

  raspunsul la intrebarea de final este destul de trist: cred ca nici Ciolos n-ar avea curaj, nu mai zic de adunaturile de javre denumite partide, m-a dezamagit cu intrarea in politica. eu chiar am crezut ca va fi un soi de erou pe stil nou care se va duce la partide si le va zice: „stiu ce trebuie, vreau sa fac lucruri bune. mai lasati-ma un timp la guvern, va repar tampeniile si apoi va las jucaria dupa ce nu mai puteti sa o stricati. si eu imi asum sa ma huiduie lumea si sa arunce cu oua, ca n-am ambitii politice, vreau doar sa raman in cartile de istorie”
  dar el are ambitii si a inceput sa rutina de paryid
  singurii lucizi imi par Paslaru si Vlad Voiculescu, sper sa n-o dea si ei de gard

  0
  0
  • Fără susținere politică, nici Cioloș, nici altcineva nu poate să facă nimic. De aceea, chiar și Cioloș trebuie să facă un minim compromis. Așa merg lucrurile intr-o democrație: parlament, guvern susținut de partide, moțiuni de cenzură. Nu ai cum să guvernezi de unul singur. Poți să ai tu ouăle cât Jupiter. Dacă te pui curmeziș partidelor… ai zburat. Și mai faci un drac după aceea. Așa că prefer oricând un Cioloș susținut de PNL, decât să vină cine știe ce politruc liberal.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @motanes: nu toate chestiile se judecă doar în funcție de eficacitatea imediată. Da, poate ar fi mai eficient să intre în partid. Faza aia cu schimbarea dușmanului din interior, fără să se prindă. My ass. În fapt, a ales varianta care să-i satisfacă ambițiile și dorințele, n-are nimic din imaginea aia inițială de acum un an de vidanjor voluntar care intră în problemă ținându-se cu mâna de nas

   0
   0
 6. #24 Comentariu nou

  problema e la modul in care autoritatile inchid ochii la fentarea legii, dar na, e mai usor sa jignesti, decat sa te apuci tu ca ministru sa faci ordine. in alta ordine de idei, un ministru politic zbura, si pe buna dreptate, dupa o astfel de declaratie. domnu pislaru, sunt convinsa, va ramane in continuare sa mai arunce niste arogante.

  0
  0
  • #25 Comentariu nou

   @Ana

   1. „dar na, e mai usor sa jignesti […]”. Din observaţiile mele, multă lume suferă de „sindromul PC”, adică se aşteaptă întotdeauna la Political Correctness din partea persoanelor publice. Dacă, însă, foloseşti pentru PC definiţia clasică de „doctrină care susţine ideea că este posibil să apuci rahatul de capătul curat”, declaraţia ministrului nu mai e jignitoare, ci un adevăr dureros. Ah, că această realitate este neconvenabilă politic, asta e altceva; corect, dar irelevant în contextul discuţiei despre soluţii.

   2. „[…] decat sa te apuci tu ca ministru sa faci ordine.” Tocmai ce a propus o schimbare de paradigmă, vezi ce spune @silicon_v mai sus. Replica ta o fi plăcută la rostire şi o fi dând ceva satisfacţie, dar se referă la o realitate paralelă, nu la cea în care trăim noi, ceilalţi.

   3. „un ministru politic zbura, si pe buna dreptate, dupa o astfel de declaratie„. Corect, în plan superficial. Un ministru politic zbura – pentru că pierdea voturi, nu pentru că n-ar fi avut dreptate. Încercând să-l critici pe Dragoş Pâslaru, reuşeşti să-l lauzi (indirect) pentru că spune lucrurilor pe nume şi nu bagă România (mă rog, bucăţica de Românie pe care o administrează) în rahat doar pentru nişte voturi în plus.

   4. „domnu pislaru, sunt convinsa, va ramane in continuare sa mai arunce niste arogante„. Legat de „aroganţe”, vezi punctul 1. Tu pare că iei corectitudinea politică drept cerinţă sine qua non pentru un om public, ceea ce nu e doar neadevărat, ci chiar periculos, pentru că îl obligă să măture mizeria sub covor sau să ambaleze rahatul în staniol chiar dacă pute de trăsneşte. Dacă a spune adevărul e „aroganţă”, prefer conducătorii „aroganţi” celor mincinoşi.

   0
   0
 7. #26 Comentariu nou

  Intr-adevar, eugen atinge mai sus o problema reala: ok, restrangem ajutoarele sociale numai la cei care cu adevarat au nevoie (batrani, bolnavi, copii), dar ce facem cu ceilalti? Exista zone in care e de lucru, dar oamenii nu vor sa munceasca (li se pare ok sa traiasca din 5 mil pe luna nefacand nimic, decat sa depuna efort si sa munceasca pe 10 mil), insa exista si zone in care n-ar avea de lucru nici daca ar vrea. Chestiunea e mult mai complicata, iar Ministerul Muncii n-ar putea s-o rezolve decat in colaborare cu Ministerul Economiei, cu cel al fondurilor europene, etc. Cu alte cuvinte, trebuie pregatit terenul pt cei care vor fi „eliberati” de ajutoare sociale printr-o combinatie de recalificare+creare de locuri de munca+pedepse pt refuzul unui loc de munca sau a recalificarii, adica o combinatie de morcovi cu bețe.

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   „insa exista si zone in care n-ar avea de lucru nici daca ar vrea”
   Nu ii tine nimeni cu forta in acele zone. Romanul nu e obisnuit cu conceptual de chirie … te duci unde e de munca, te asociezi cu inca 3-4 stai mai inghesuit intr-o chirie, pui un ban deoparte, apoi iti cauti altceva mai bine platit si tot asa.
   Zonele astea unde nu e de lucru ar trebuii sa fie in realitate depopulate pe cale naturala, iar daca cineva vrea sa investeasca in acele zone sa poata merge sa cumpere teren pe preturi mici spre zero ? De ce ? fiindca zona nu are valoare. Daca ma duc eu acum intr-un sat unde nu se intampla nimic si vreau sa iau 5-6 case asa parasite si darapaante sa fac ceva, pc imediat vor apare „propretarii” sa isi frece mainile si sa ceara preturi fantasmagonice. Ia pe langa taierea ajutoarelor sociale sa se si impoziteze pe bune proprietatea … sa vedem atunci … cati din saracii patriei isi permit sa fie proprietary de ceva? Si cati si-ar mai permite luxul sa stea la crasma stiind ca e in pericol sa ramana fara casa din cauza neplatii impozitului pe proprietate? Normalitatea costa si nu toti isi permit. De aia suntem in cocina in care suntem !

   0
   0
  • @gabi
   Ai perfectă dreptate, daca în judetele alea sarace din Botoșani ar fi futuți oamenii cu niste impozite babane pe viloaiele lor să vezi ce repede s-ar muta toți la Bucale să lucreze pe o mie de euro pe lună, minim. Niște puturoși împuțiți … chiar nu știu de ce dracu unii au ales să fie sclavi la străini când puteau să fie oameni liberi la ei acasă, printre români.

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   .

   @Gabi: vorbesti aiurea! „sa li se impoziteze proprietatea” Asta-i hotie curata si nu e singura in tara asta! Pamantul si casa sunt ale lor (proprietatea, asa cum reiese din cuvant- „stapanire DEPLINA asupra unui bun”!). De ce ar trebui platit pentru ceva ce e al tau? La fel, pentru masina, de ex (nu intra aici cele in leasing- evident). E ca si cum mi s-ar pretinde impozit pentru o haina cumparata integral. Pentru proprietati au muncit din greu la viata lor si acum sa le lase in paragina (asa cum sunt altele de unde au plecat proprietarii prin strainatate de ‘bine’ ce le-a fost!) si sa plece unde e de lucru (dar unde dracu e de lucru pentru toata lumea??) numai pentru ca Statul a avut grija sa inchida sau sa vanda (stim noi cum!) toate fabricile si atelierele mestesugaresti de peste tot, ca acum sa spuna ca nu vor sa munceasca?!! O fi valabila asta in unele situatii (apropo de cei care-si fac veacul in crasma), dar aici nu vorbim despre exceptii, ci despre majoritatea.
   Nu-si gasesc un loc de munca cei cu studii, daca n-au un „spate” puternic sau bani multi sa cotizeze. Cum sa-si gaseasca ceilalti? Si unde?? Dupa ce s-au distrus toate si s-au privatizat celelalte (iar stim noi cum!), tot oamenii sunt acuzati ca nu vor sa munceasca! Ba sa nu li se plateasca nici ajutor social (ca ei sunt de vina ca n-au unde sa munceasca, nu?), sa li se ia absolut totul, sa si plece de pe proprietatile lor, da-i dreaq de prosti, nu? Nu mai bine i-ati lichida, sa puteti sa le luati proprietatile pe gratis, voi astia -marii afaceristi si marii ‘ganditori’??!!

   0
   0
  • completare : „pe viloaiele lor cu piscina” 🙂

   0
   0
  • @Doru
   Nu știu la voi in Romania cum e, dar la noi în Canada din impozitul pe proprietate se plătește poliția, pompierii, repararea străzilor și toate celelalte chestii administrate de primăria locală. Care nu pică din cer.
   Încă ceva, parcă în România din banii primăriei se plătesc ajutoarele alea sociale … dacă nu se plătesc impozite voi de unde vreți bani ?

   0
   0
 8. #32 Comentariu nou

  Dl. ministru se referea la beneficii SALARIALE, nu la ajutoare sociale. Deturnarea atentiei e delictul de presa unde as incadra demersul.

  0
  0
 9. #33 Comentariu nou

  Munca te face liber cica, desi nu sunt 100% de acord, dar totusi munca iti da si demnitate! Deci, cei fara demnitate sigur ca striga ca nu sunt deacord cu ceea ce ministrul spune.

  0
  0
 10. #37 Comentariu nou

  Nu e corect „dam si la alti oameni”. Corect ar fi fost „dam si altor oameni”. Haideti sa vorbeste romaneste, ce dreaqu’. Intelegem problema cu „pecare”, dar si dativul pune probleme „la tehnocrati”?!

  0
  0
  • #38 Comentariu nou

   Las bre ca oamenii nromali la cap inteleg ce vorbeste omu. Restul … asta e … trebuie sa fim toleranti cu oamenii cu deficiente.

   0
   0
 11. #39 Comentariu nou

  Aveai nevoie de un sondaj care sa-ti confirme convingerile, lol.

  0
  0
 12. #40 Comentariu nou

  Interesant de citit de catre toata lumea indiferent de ce crede, informatiile sint publice si pot fi consultate pe siteul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Virstnice. Per tip beneficiu, sume, numar beneficiari etc.

  Fiecare raport pentru un trimestru are o sectiune „Totalul beneficiilor de asistență socială”. Raportul pentru trim IV da o imagine cumulativa pe an.

  mmuncii.ro > Transparenta > Statistici > Buletin Statistic > An / Trimestru > Asistenta sociala
  http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/buletin-statistic

  0
  0
 13. #41 Comentariu nou

  E un pic jignitor sa va raportati la o intreaga categorie sociala in felul asta. Cei care iau ajutor social sunt trecuti bine de prima tinerete, ceea ce ii face neangajabili cu acte. D-aia prefera sa ia 350 de lei din partea statului si alte cateva sute pe munca la negru. Tinerii (20-30 de ani) sunt demult plecati in Italia si Spania.

  Cand mai vedeti un barbat la 50-60 de ani paznic la farmacie si metrou in Bucuresti, ganditi-va ca el ar fi asistat social in Botosani! Si sunt sigur ca amandoi traiesc la fel de prost.

  P.S Nu sunt de stanga si n-am votat cu PSD-ul in viata mea. Dar genul asta de declaratie de la ministru si sondajul dumneavoastra nu fac decat sa compromita orice forma de dialog intre categorii sociale.

  0
  0
  • #42 Comentariu nou

   Sunt oameni care timp de 30 de ani nu au mai învățat să facă nimic. Au făcut același lucru zi de zi, până când de super-specializarea lor nu a mai fost nevoie. Nu știu să facă nimic din lucrurile care sunt remunerate bine.

   Sunt oameni pierduți pentru societate. Oameni care nu s-au preocupat de viitorul lor. Oameni care s-au bazat că statul ii va hrăni, le va găsi de lucru.

   Au făcut un pariu si l-au pierdut.

   Decât să le plângeți de milă, mai bine dati-le de lucru. Asa-i că e mult mai greu?

   0
   0
  • Oameni ca minerii din West Virginia, care votează în masă Trump ?
   https://www.newyorker.com/magazine/2016/10/10/in-the-heart-of-trump-country/

   0
   0
  • Precizare : nici eu n-am votat „stânga” (vorba vine, PSD e de stânga doar cu numele, de fapt sunt niște hoți nenorociți) în România, dar am votat stânga întotdeauna în Canada. Și sunt si fan Bernie 😉

   0
   0
 14. Un mic off-topic : (cel putin) 1200 de cititori si nici un donator de organe ? 🙁

  0
  0
  • #46 Comentariu nou

   Omule, iti strici tastatura de pomana aici, asta e blog „da dreapta” feroce, Petreanu ar omori cu mina lui niste putori daca ar avea puterea, iar restul de corporatristi care comenteaza n-au fost in viata lor in situatia in care sint oamenii aia care traiesc pe ajutoare. Nu contest ca n-ar fi si unii lichele, dar acum deja se manifesta lupta de clasa, fix pe invers de cum ziceau bolsevicii: clasa (chipurile) medie vrea sa dispara clasa muncitoare (saraca).

   0
   0
  • „Dă dreapta”, dar care vor ca statul să le facă parcări ieftine în față la aeroport …

   0
   0
  • @Emil
   Cei care ne tin lectii de capitalism (am scris deja care-s intr-un comentariu inca neaprobat) nu fac parte din clasa medie. Da, daca ar fi fost prezentatori TV/radio intr-o țară „normală” atunci ar fi facut parte din clasa medie, însă în România ei fac parte din clasa de sus. La fel stă treaba și in cazul haitistilor cu salarii de mii de euro pe luna sau a „antreprenorilor” care dintr-un butic își ridică 3 vile în 3 ani.
   Noi avem o vorba aici printre imigranți : în Canada se trăiește normal, banii se fac în România.

   0
   0
  • 4500, even better …

   0
   0
 15. #50 Comentariu nou

  Clasa muncitoare nu e saraca! Un necalificat in constructii primeste 80 de lei pe zi, in lunile de vara cam 1700, 1800 de lei! 950 lei venit net pe „stat” cum se spune, restul la negru! Un buldo-excavatorist cam 800-1000 de euro! pe luna! Nu mai sta nici dracu pe salariul minim, dar banii aia nu apar in statistici! Cum nu apa nici veniturile la negru ale asistatilor sociali Primari stiu exact cui dau ajutoare sociale, stiu cine lucreaza la negru si cine nu, cine are nevoie de ajutor si cine nu, unii sefi de sectoare din primarii chiar iau spaga ca sa-i inscrie la ajutoare! Intregul sistem e corupt si ar trebui nu resetat ci desfiintat, cu tot cu agentiile purtatoare de directori si directorasi si adjuncti si frecatori de menta! Trebuie gasit altceva, cu asta ar trebui sa ne batem capul sau ii lasam pe fiecare sa se descurce cum poate!

  0
  0
  • Cu riscul de a mă repeta, cine angajează la negru ? Probabil tot niște „antreprenori” cărora le mor copiii de foame acasă, nu ?
   Nu sunt de acord cu munca la negru, dar înainte să-i futem pe oamenii care acceptă asta haideți mai întâi sa-i futem pe patronii care angajează la negru … nu cred că refuză cineva să se angajeze dacă patronul nu-l plătește la negru. Știu, sunt un comunist 😀

   0
   0
 16. #52 Comentariu nou

  @canadianu’ Adica aia de stanga vor sa le faca statul parcari scumpe in fata aeroportului? Sau nu vor sa le faca statul? Eu cred ca aia „da dreapta” vor sa faca privatii parcari scumpe in fata aeroportului, „pa care” sa le taxeze tot ei, ca sa-i jupoaie „pa” oamenii muncii de la orase si sate care vin sa se dea pe avion cu firmele „da” stat gen Blue Air, Wizz etc.

  0
  0
 17. #54 Comentariu nou

  @Emil etc: „lupta de clasa” e doar in capetele voastre stangiste. Asta e o sintagma inventata de propaganda marxista, si cum noi romanii santem usor de prostit…
  Sau „bun al intregului popor” 🙂

  0
  0
 18. Mi se pare foarte tragicomic ca in tara cu cele mai mici salarii din UE, atat in mod absolut (sau Bulgaria e pe locul 1 si Romania pe 2 ?), cat si in mod relativ (Romania e o tara scumpa de trait – in 2013 90% din venituri, chiar și cele care includ autoconsumul, se duc pentru cheltuielile curente http://www.digi24.ro/stiri/economie/experiment-digi24-romania-in-comparatie-cu-spania-cat-costa-incalzirea-energia-electrica-si-alimentele-28649 ), in tara din care au emigrat cel putin 10% (in principal forta de munca activa) din totalul populatiei (se pare ca la nivel mondial in istorie nu mai exista nici o tara in care sa se fi intamplat asa ceva pe timp de pace), in tara in care discrepanta sociala este foarte ridicată (adica cei care o duc bine in Romania o duc mai bine decat cei din Vest in comparatie cu cum o duc cei care o duc prost) vin unii care aduc fix ZERO contributie la progresul umanitatii, cum ar fi bloggerii Petreanu, Mandrută, Păun etc. si tin lectii de capitalism scriind pe tastatura Macurilor de pe teresa vilelor din suburbs in care locuiesc.
  Bine a zis cine a zis ca bogatul nu crede saracului si ca homo homini lupus.
  Multumesc si pe aceasta cale divinitatii că am scapat de acolo si că am ajuns intr-o tară cu adevarat socialistă. Daca nu ajungeam aici urmatoarele pe lista preferintelor ar fi fost Suedia, Norvegia, Danemarca sau Finlanda. Recunosc, imi plac „comunistii”.
  ps : ati ghicit, in Canada stau pe ajutor social si sunt un puturos care nu stie sa schimbe un bec, cum altfel as putea sa am asa de mult timp liber la dispozitie ca sa comentez pe bloguri ? dohhhhhh

  0
  0
 19. Vlad, vezi ca ai ceva probleme cu blogul. Primesc aceleasi erori care le primesc si la Simona, deci nu e de la mine (da, am schimbat browserul), ci de la hosting, care e comun pentru amandoi. Eventual zi-le celor de la Romarg sa-si plateasca oamenii mai bine ca sa nu emigreze in tari straine sa fie sclavi pe santier, pardon, sa stea pe social si sa comenteze pe bloguri 😀

  0
  0
 20. #61 Comentariu nou

  N-am votat in sondaj :)) pentru ca raspunsurile la ambele intrebari contin un grad rezonabil de „da”
  Ca ministru (sau ca persoana publica) nu e frumos (elegant etc) sa jignesti. Iti pierzi cumva credibilitatea si respectul unei categorii de cetateni. E drept, ii castigi pe cei amatori de balacareala („ia uite domne ce bine le zice”). Deci da, a jignit.
  Problema „asistatilor social” e mult mai complexa decat au de munca/n-au de munca/n-au chef de munca.
  Sunt zone intregi din Romania unde desi rata somajului e „in limite” , gradul de neocupare al populatiei active e foarte, foarte mare dar chiar si asa, tipologiile sunt mai complexe de cat o statistica seaca.
  Multe persoane stau in zonele rurale si au urmatorul comportament economic:
  – femeia nu are venituri din munca -e familia traditionala din Romania, generatia majoritara a bunicilor si o mare parte din generatia parintilor; a fost o scurta perioada in perioada de dinainte de 1989 in care femeile au fost fortate sa munceasca, o data cu marile „privatizari” din anii 90 urmate de restructurari masive, acele femei nu numai ca au ramas fara un serviciu, dar nici nu au mai cauta altceva in loc
  – gospodariile rurale se bazeaza in mod masiv pe autoconsum – productia proprie si diverse munci agricole prestate „la negru” care impreuna cu ajutoarele de la stat le permit sa aiba un nivel de trai vecin cu saracia dar nu chiar saracie lucie. De obicei aceasta categorie nu a dus-o niciodata foarte bine din punct de vedere material
  – mare parte dintre gospodariile rurale au alt model de viata si definitia lor de „confort” sau suma indicatorilor care definesc saracia e alta: baia in casa , apa curenta, incalzire centralizata nu sunt domenii de interes chiar daca primariile ar face un efort si i-ar racorda la utilitati. Un TV, un frigider, un radio sunt maximum de utilitati pe care le gasesti la tara la multe dintre familii
  Aceasta categorie de populatie, chiar daca ar avea oportunitati financiare, nu s-ar interesa sa profite de ele. Pentru ca e o problema de mentalitate („sa ne dea statul, ne descurcam cu ce avem”).
  Pe de alta parte sunt si oamenii care traiesc intr-o saracie lucie ( din nou, trebuie verificata exact notiunea de saracie) dintre care in mod evident cele mai vulnerabile categorii sunt
  -copiii care trebuie sa mearga la scoala (haine, incaltari, rechizite, transport, conditii de locuit)
  – batranii care nu mai au alt sprijin economic
  -familiile monoparentale (aici discutia e lunga, e anormal economic sa existe familii monoparentale din 1 adult si 4-5 minori, discutia ar trebui indreptata si pe zona de educatie )

  0
  0
 21. #63 Comentariu nou

  Am tot auzit povestea cu „dacă nu le dai mai mult celor fără nici un venit, nu vor să se angajeze”, și justificarea venea „…că dacă nu le dai mai mult, tinerii preferă s-o ardă pe combinații…”

  Hilar! :))))))))))))))))))

  E ca la faza cu armele în USA. Cei care fac tampenii cu armele vor face tâmpenii cu arme și dacă armele sunt la liber și dacă nu, că doar nici acu’ nu le cumpără cu factură ca să facă nelegiiuiri cu ele.

  Păi tânărul fără venituri care face combinații, oricum va face combinații și va trăi din ele plus mărunțișul din ajutorul social indiferent dacă e mai mic sau mai mare ajutorul… că na, cât poate fi mărit un ajutor social comparativ cu vandutul de smartfoane, de țoale și adidaș,i sau de bemveuri ursuleț fugărite și cu pinioanele polizate în cutie (….boss)? :))

  Mai un magazin virtual fără cu marfă fără acte, mai niste pungi de tutun din Ungaria vandute lunar doar la cunoștințe (multe), mai un emuei… omenii se descurcă și își iau și țigări din ajutorul social 🙂

  Generalizez? Păi unde am zis că fac absolut toți ceea ce am zis? Câți atunci?! Mulți,…prea mulți!

  0
  0
  • In US poți cumpăra arme în unele state doar „cu buletinul”, no background check, no mental health assesment etc., asta e adevărata problemă. Nu vă mai dați cu parerea de pe malurile Dâmboviței dacă nu știți despre ce e vorba. Canada si Elveția au arme per capita mai multe decât US și totuși stau ceva mai bine la capitolul crime comise cu arme de foc.

   0
   0
 22. #65 Comentariu nou

  Mama mea are 54 ani și 38 ani de munca. Nu poate ieși la pensie pentru ca nu are vârsta potrivita pensionarii. Pe de alta parte nici de angajat nu o mai angajează nimeni așadar pt situația ăsta nu exista bani sau soluții însă pt trântori de 20, 30 tineri în toată puterea avem bani sa i intretinem.

  0
  0
 23. #66 Comentariu nou

  Cel mai bine, acest test se va vedea la vot.
  Din pacate, procesul de indobitocire continua in Romania mai abitir decat inainte de Revolutie.

  0
  0
 24. #67 Comentariu nou

  USR

  0
  0
 25. #69 Comentariu nou

  So…e duminica de octombrie, ploua si e ceata, deja ora 9, mi-as fi dorit sa dorm mai mult, da’ ce sa fac îs „bisniuămăn”, de fapt doar „un buticar” cum spune musiu Guran….
  Vlad intreaba: daca ministru’ asta guraliv are dreptate si daca da, ce partid/coalitie de partide ar fi in stare sa umble la ajutoarele sociale care se dau…fara numar!
  Habar n-am, sincer, habar n-am…am una bucata femeie under 30, care abia a absolvit postliceala-sanitara, cu un copil de varsta scolara, maritata(sotul munceste), care nu vrea sa se angajeze pt ca 8ore o tin departe de casa, are masina si sta la 11 km de cel mai apropiat oras( soseaua e ok, fara inzepeziri sau alte bazaconii)…deci: p-astia cum îi convingi sa munceasca?

  0
  0
  • De ce tre’ s-o convingi să muncească dacă prostul aduce destui bani acasă ? Că ajutor social sigur nu ia, având mașină …

   0
   0
  • Ah, scuze, abia acum m-am prins de întrebarea ta … „p-astia cum îi convingi sa munceasca pe un salariu cât mai mic?”, corect ?

   0
   0
 26. #72 Comentariu nou

  @canadianu’-cu homunculii ce poseda doar o jumatate de neuron n-ai cum sa te-ntelegi.Ei striga de mama focului:ete puturosii,trantorii,haimanalele,neluand in calcul ca din toate cercetarile facute in UE,romanii sunt cei mai harnici uvrieri posibili.Fapt recunoscut de straini,atentie,nu de habarnisti gen moise si paslaru’-pulii!
  Ajutoarele sociale reprezinta un mecanism folosit in TOATE tarile democrate,si inseamna,de fapt.reversul medaliei ca un salariat munceste cat trei pe salariul de mizerie,asta ca patronul firmei&multinationalei&concernului sa poata sa-si poleiasca avionul personal cu aur!Adica e o sclavie moderna in care bogatii devin ultra-mega-hiper avuti,iar saracimea reprezinta-in Romania-90%din populatie!
  Cum plm,in USA nu sunt permise firmele off-shore,care NU platesc impozite pe profit in tarile unde le obtin,iar in UE sunt la mare moda???
  Pt. toti prostii:intrati pe net nu doar idiotenii si informati-va unde au sediile sociale toate marile asa-zise multinationale ce activeaza in Romanica.Toate sunt din paradisuri fiscale,ca d-aia fiscu’pulii ii beleste doar pe amaratii de buticari autohtoni,iar concernelor care fac profituri de mld. de euro pe an le suge pixu!
  Nu mai zic de salariile absolut jegoase pe care le platesc rahatii aia,unde la omv-ul austriac,un director roman de executie(ala care munceste,de fapt)primeste 2000-2500E,iar un director strain,de comanda(ala care o freaca pe duda)10.000-12.000E!
  Ce sa vezi?ITM-ului i se pare totul in regula!Ca,ce plm,salariul se negociaza personal si mai e si confidential.
  In alte tari(USA,AUSTRALIA,SUEDIA)sunt niste bareme de salarizare:adica un inginer nu poate fi platit pe salariul minim doar ca asa s-a inteles cu patronul.Nu,nene,maturi strada-iei 4dolari pe ora,proiectezi motoare iei 200/H.
  Prostii deasemenea nu stiu ca 50% dintre salariatii din Romania muncesc pe salariul minim pe economie.Cum asa,jumatate dintre salariati sunt femei de servici????Sau paznici?
  Basismul asta dus la extrem chiar n-are o finalitate?

  0
  0
 27. „In momentul producerii accidentului panourile functionau. Pe acestea rula mesajul “Atentie ! km 96 – km 117+500 limita de viteza 60 km/h !”.
  Ultima masina care a intrat in vehiculele avariate si blocate pe autostrada a ramas cu kilometrajul blocat la viteza de 118 kilometri pe ora.”
  Cred ca urmatorul articol va fi „Dobitoci pe autostrada – partea a 2a” … în comentariile caruia vitezomanii ne vor explica din nou ce masini bengoase au ei si cum timpul le este foarte pretios (pentru ca ei e multi oameni de afaceri, bineinteles – din ăia care platesc cu minimul pe economie si apoi se plâng ca nu gasesc angajati, ca sa fiu on topic 😀 )

  0
  0
 28. #78 Comentariu nou

  SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ESTE ABUZIV FOLOSIT DE ANGAJATOR , NEMOTIVANT ȘI PROFUND UMILITOR . SE IMPUNE O LEGE CARE SĂ REZOLVE ANACRONISMELE DIN VALORIFICAREA MUNCII . SIMPLU , RAPID ȘI FĂRĂ COMENTARII . CREȘTERE ECONOMICĂ DOAR PRIN RĂSPLATA MUNCII ȘI CALITATEA MUNCII . PRIN LEGE , SALARIUL MINIM PE ECONOMIE SE ACORDĂ ÎN PRIMELE 45 DE ZILE , PERIOADA DE PROBĂ . SALARIUL CREȘTE ÎN FUNCȚIE DE VENITUL FIRMEI , DAR NU MAI PUȚIN de 10% , LA FIECARE AN . MOTIVAREA MUNCII SE IMPUNE PENTRU CĂ ANGAJATORUL DEVINE PSIHOPAT ATUNCI CÎND VENITURILE SALE CRESC PESTE MĂSURA BUNULUI SIMȚ . UN PSIHOPAT ESTE UN PERICOL SOCIAL PENTRU SOCIETATE ȘI TREBUIE TRATAT CA ATARE . VENITURILE SOCIETĂȚII SALE SUNT REZULTATUL MUNCII TUTUROR ANGAJAȚILOR . SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ TREBUIE SĂ-ȘI EDUCE MEMBRII CU FORȚA LEGII , ALTFEL APAR MONȘTRII CU CAP DE BROASCĂ .

  0
  0
 29. Dl MinistruPaslaru este chiar coios si curajos.
  Are perfecta dreptate.
  Avem foarte multi asistati sociali puturosi si odihniti.
  Daca domnii primari,i-ar trimite la munca in zonele unde ar fi nevoie de forta de munca am mai schimba ceva.

  0
  0
  • Ce mă distrează ăștia care-și dau cu părerea despre mutatul unde e nevoie de muncă … pe mine o mutare din asta m-a costat $2000 (plus încă $2000 când m-am întors de unde plecasem, plus încă vreo $6000 pierderi colaterale din cauză de stat pe dreapta cât timp îmi căutam de lucru la noua adresă, căci facturile și chiria nu așteaptă pe nimeni), și am avut unde să ma duc să locuiesc, n-a trebuit să stau prin hoteluri până sa-mi gasesc, ca sa nu mai zic ca nimeni nu închiriază daca nu ai job deja (catch 22) … și e vorba de Canada, o țară unde chiriașii chiar au protecție din partea statului (eu v-am zis ca suntem comuniști, da’ voi nu, betmen, betmen), nici nu vreau să ma gândesc ce presupune o mutare din asta în România. De fapt dacă ma gândesc bine în România e posibil să fie mai simplu, acolo nu cere nimeni referințe de la ultimul landlord, ultimul fluturaș de salariu, cazier etc.
   Banii de mai sus sunt cheltuiți doar de mine singur, dacă aveam nevastă și plozi era oleacă mai mult, ca să nu mai zic ce-ar fi presupus o mutare de genul ăsta pentru o familie versus a single guy/girl fără obligații.
   Dar nah, probabil unii înca se mai cred pe vremea comunismului, când oamenii mergeau la lucru sa construiască Bumbesti-Livezeni cu brigada si dormeau în bou-vagon, iar după ce-l terminau se mutau la Transfagarasan etc. (si între timp nevasta se ardea cu tot satul) … curat capitaliști, coane.
   Oricum, cei care au avut cuțitul la os au facut deja chestia asta, adică „capsunarii” atât de mult huliti de „elita” celor pe care i-a dus capu la descurcat „acasă”. Cu consecințele de rigoare (familii destrămate, copii crescuți de bunici etc.) pentru proștii care s-au dus doar sa facă bani în loc să-și ia si familiile cu ei si sa emigreze definitiv din cloaca numita România. Și v-au mai susținut și economia aia de câcat pe care o aveți pompând bani munciți cu multă sudoare și umilință în ea. Ar trebui să le înălțați statui acestor oameni … (mie nu, eu în 10 ani de când am scăpat de acolo n-am „investit” nici un ban în România și nici n-am de gând prea curând, sunt prea deștept ca să fac greșeli de genul ăsta).
   Partea proastă pentru „antreprenorii” de Dâmbovița e ca „nu mai lucrează nimeni pe 50 de parai”, vorba cântecului … cum ar mai face ei intr-un an cat nu fac alții în 7 în Vest (mă refer la capitaliștii normali, nu la clowni gen Trump).

   0
   0
 30. În această fabrică, angajații sunt plătiți cu mai puțin de doi franci pe oră, adică circa 300 de franci pe lună, brut. Chiar dacă această sumă corespunde salariului minim în România, muncitori intervievați în reportajul difuzat de RSF povestesc că le e imposibil să-și țină familiile cu acești bani, majoiritatea declarând că au fost nevoiți să-și ia credite. „Pentru că prețul la mâncare este mare, chiria costă aproape cât salariul lunar, iar benzina este relativ scumpă în România”, explică jurnaliștii elvețieni. Doi franci pe oră este mai puțin decât salariul minim în China, arată ei.
  http://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/salariile-mici-din-romania-subiect-de-polemica-in-elvetia-615018

  Hai capitalistilor, săriți cu injuraturile …

  0
  0
 31. o știre „comunistă”, de la mine de-acasă

  Over the period studied in the report — 1994 through 2014 — Canadian gross domestic product grew by 38 per cent. But our well-being has only grown by about just under 10 per cent, and that gap between our well-being and economic progress is growing,” Smale told CBC News.
  http://www.cbc.ca/beta/news/business/wellness-index-economic-growth-1.3862211

  c-așa-i în tenis…

  0
  0
 32. Încã una. Eu v-am zis cã suntem o ţarã de comunişti, da’ voi nu,betmen, betmen …. se pare cã capitalismul extrem nu le este pe plac nici mãcar celor mai redneci dintre canadieni 🙂
  https://beta.theglobeandmail.com/news/national/alberta-returning-to-partial-regulation-of-electricity-market/article32999925/?ref=http://www.theglobeandmail.com&click=sf_globefb&service=mobile

  0
  0
 33. O sa las aici 2 linkuri
  Peste un milion de angajaţi au salariul minim pe economie, de 12 ori mai mulţi decât număram în urmă cu trei ani. Unu din cinci angajaţi a câştigat doar 900 de lei brut/lună în 2014
  http://m.zf.ro/analiza/dramatic-peste-un-milion-de-angajati-au-salariul-minim-pe-economie-de-12-ori-mai-multi-decat-numaram-in-urma-cu-trei-ani-unu-din-cinci-angajati-a-castigat-doar-900-de-lei-brut-luna-in-2014-13761491
  In 2009, some 817,000 people were working at or below the provincial minimum wage. This represents 5.8% of all employees in Canada
  http://www.statcan.gc.ca/pub/75-001-x/topics-sujets/minimumwage-salaireminimum/minimumwage-salaireminimum-2009-eng.htm
  Și asta în condițiile în care, pentru cei care nu știu, salariul minim pe economie îți asigura un trai mult mai bun în Canada decât în România … dohhhhh 🙂

  0
  0
 34. Vlad, v-a cam dat peste bot Pãtraru în ultima emisiune … 😀

  0
  0
 35. Impozitarea veniturilor s-a micşorat în România cu peste 40% în ultimele două decenii. Este una dintre cele mai mari scăderi din lume, ba chiar este cea mai mare în rândul ţărilor analizate de consultanţii britanici care au făcut aceste calcule. Însă, în ţara noastră, la fel ca în toată Europa de Est, taxarea veniturilor mici continuă să fie mai mare decât decât în ţările occidentale.
  http://m.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/calculele-care-arata-ca-de-fapt-nu-avem-taxe-mari-628961

  Adică România e mai capitalistă decât statele occidentale … cum ar fi de exemplu Canada 😀

  0
  0
 36. O sa las asta aici, pentru capitalistii de Dambovita.

  mulţi angajaţi bine pregătiţi preferă să plece peste hotare. […] România devine astfel şi mai mult o ţară a locurilor de muncă prost-plătite.
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/tendinta-pe-piata-muncii-tot-mai-multi-angajati-cu-salariu-minim-633096

  0
  0
  • Ah, și dacă vă intrebati cine-s proprietarii de ferme care-i exploatează, aflați că majoritatea sunt tot de-ai lor (indieni, în principal), dar cu bani (ca niste capitalisti care se respecta). Homo homini lupus est.

   0
   0
 37. What’s also annoying is when people say „if you dont like where you live, then leave”
  Yeah as if we all have thousands to save up and leave.
  „oh well you shouldve gone to school then and got a degree”
  Well I wasnt able to afford school right out of high school and still cant to this day and financial aid doesnt want to help me. So what do you do? Move somewhere cheaper. But you can’t. Its too expensive. Perpetually stuck. Lame.
  De aici https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1806782472684531&id=205344452828349
  Multe comentarii se aplică și celor care visează să fie bloggeri de călătorii … 😉
  ps : știu că e puțin ironic că tocmai eu zic asta, care m-am mutat la 10000 km ca sa-mi fie mai bine, dar eu mă consider un norocos că am putut s-o fac. Bine, există și exemple de oameni care puteau s-o facă la fel de bine ca mine, dar au preferat sa rămână „acasă”, lângă mami și tati, dar ei oricum nu fac parte din categoria „săracilor” care depind de ajutoare sociale, ci din cea a „realizaților”. Rudele mele sărace au plecat în Italia din anii 90, cele bogate au stat locului.

  0
  0