Un experiment cu iz orwellian, pus la cale de Facebook în 2012, ne oferă câteva posibile explicaţii pentru starea permanentă de nervi, frustrare şi negativism în care se zbate o parte a societăţii româneşti de zeci de ani încoace.
Aşadar, în ianuarie 2012, Facebook a manipulat fluxurile de ştiri asociate conturilor a aproximativ 700.000 de utilizatori, astfel încât să afişeze predominant ştiri negative sau pozitive. După o săptămână, cei care primiseră ştiri negative și deprimante postau, la rândul lor, statusuri negative şi deprimate. În schimb, cei care văzuseră, 7 zile la rând, postări optimiste şi pozitive afişau, şi ei, subiecte pozitive pe propriile pagini.
În esenţă, Facebook a făcut, de fapt, o „transmisiune de mânie”, oarecum pe aceeaşi idee a celor „două minute de ură” din romanul distopic 1984 al lui George Orwell
Despre acest experiment s-a aflat recent, pentru că el a fost descris sumar într-un document al Academiei Naţionale de Ştiinţe a SUA. Deşi contagiunea emoţională e uşor de demonstrat în laboratoare, notează cercetătorii, e pentru prima dată când ea este pusă în practică pe un grup social atât de mare, ai cărui membri nici măcar nu se află în contact direct.
Să venim acum la cazul nostru, un mare experiment pus în practică zi de zi, an după an, de un sfert de secol încoace. Tonul predominant al discursului public românesc este negativ – mă refer la temele de actualitate politică, socială şi economică şi nu la puţinele reviste culturale care mai există, la posturile tv de muzică sau divertisment. Practic, toate cotidianele, televiziunile de actualităţi, site-urile şi blogurile de ştiri, comentarii şi opinie, politicienii înşişi, toate vocile care transmit publicului conţinut despre societate, economie şi politicieni (mă includ şi pe mine aici) o fac cu accent negativ.
Din experimentul Facebook ştim acum, cu certitudine, că această transmisiune permanentă de mânie şi tristeţe este preluată, adaptată şi redifuzată de fiecare dintre receptori, un proces care se auto-alimentează şi se auto-amplifică. Cât din societatea depresivă, bănuitoare și atomizată în care trăim este determinată de această îndelungată „transmisiune de mânie”?
Nu ştiu cum ar putea fi rupt cercul vicios (poate că ar trebui să schimb numele acestui blog în „Dulcişor de Noapte?”) – dar mă întâlnesc din ce în ce mai des cu oameni care nu mai consumă „actualitate românească” şi nu pot să nu observ cât de zen sunt.
Marea problemă e că o societate lipsită de o presă vibrantă şi puternică nu poate fi cu adevărat democratică, dar, în acelaşi timp, una în care presa transmite doar mesaje negative nu poate progresa sănătos.
45 comentarii Adaugă comentariu
fact: titlurile cu conotatie negativa au o rata de click mai mare 🙂
Asa e. If it bleeds, it leads.
Dragos: adica oamenii (luati in grup) habar n-au ce-i bine pentru ei, asa-i? 🙂 old news. Ce mi se pare mie mai grav este ca aia putini care se prind de lucrurile despre care vorbeste Vlad, aleg de multe ori sa mearga inainte fara sa schimbe ceva tocmai fiindca titlurile negative au rata de click mai mare (deci bani mai multi).
Acum eu nu zic ca de dragul omenirii ar trebui sa murim noi de foame, zic doar ca am putea sa ne mai oprim din strans bani din cand in cand, si sa ne uitam in jur. Macar sa verificam ca n-am ramas singuri, caz in care muntii de bani nu ne-ar mai fi la fel de folositori.
Andrei, ce zici tu suna foarte bine dar este idealist 100%.
Intai, in presa nu sunt „munti de bani”, dimpotriva, e o lupta pentru supravietuire economica din ce in ce mai accentuata.
Apoi, la nivel principial, intr-un context ca al perioadei prin care trece Romania, in care se intampla o gramada de mizerii, lucrurile nu se schimba vorbind despre cat de frumos e afara sau ce misto e Pelesul ci tocmai demascand mizeriile.
Plus razboaiele in care sunt implicate cam 95% din companiile de presa nu presupun scrisul despre chestii pozitive, la razboi nu te duci cu flori, paine si sare, nu?
And this aint pretty.
Nu stiu daca ar trebui sa am o problema cu faptul ca e idealist 100%, dar am sa aleg sa n-am. 🙂
De acord cu tine legat de presa, eu insa vad problema ca fiind ceva mai extinsa. Pana la urma, blogurile nu-s chiar presa. Nici publishing-ul online nu-i neaparat presa, chiar daca stiu foarte bine ca nici aici lucrurile nu-s roz dpdv financiar.
Ma rog, acum uitandu-ma un pic mai de sus imi dau seama ca s-ar putea sa vorbim despre doua lucruri diferite. Unul ar fi schimbatul de lucruri / a face diferenta / a actiona in speranta ca va fi mai bine. Altul tine de ce zicea si Vlad in ultima parte a articolului, si anume de calitatea vietii individului. Si mi-e teama ca, din pacate, lucrurile astea doua nu-s atat de legate pe cat par.
In mijlocul haosului din Romania, se pare ca exista si oameni care, izolandu-se, pot sa fie zen. Probabil ca nici nu schimba mare lucru, dar pare ca le e bine. Sa-i condamnam pentru asta? Eu nu stiu sa raspund.
Dupa ce terminati cu pufoseniile astea, aruncati un ochi si mai jos. 🙂
„mediaTRUST prezinta topul celor mai citate surse media in presa scrisa, din perioada 1 – 31 mai 2014.
Raportul este realizat pe baza a 458 de materiale referitoare la publicatii tiparite, online, posturi de radio si TV care au aparut in perioada mentionata.
Topul general al celor mai citate surse media: 1. Antena 3 – 52 mentiuni
2. Romania TV – 49 mentiuni
3. B1 TV – 36 mentiuni
Topul celor mai citate publicatii print: 1. Ziarul Financiar, Forbes – 13 mentiuni
2. Evenimentul Zilei – 11 mentiuni
3. Romania Libera – 7 mentiuni
Topul celor mai citate posturi TV: 1. Antena 3 – 52 mentiuni
2. Romania TV – 49 mentiuni
3. B1 TV – 36 mentiuni”
Iaca.
Nesemnificativ. Asta e una din chestiile cele mai de kkt ale presei. Citatul incrucisat din alti vectori de media. Se face „posta” cate o stire pana cade jos, ofilita…
Sau, si mai pervers, se da drumul la cate o „gogoasa” pe care o rostogoleste toata presa de nu se mai stie de unde a aparut si la ce serveste.
{ceva de genul: > Se pune un kkt pe facebook > pesurse.ro il face stire si da pasa cu calcaiul si la dcnews > a3, deontoloaga cum e, verifica stirea in 3 locuri: fb, pesurse si dcnews si o da pe post ca Breaking News > ude de emotie, RTV si Realitatea dau BreakingBreaking News citand a3 > B1 citeaza si el pe cine poate (are de unde, deja avem vreo 6-7 vectori de media cu stirea) si roaga un redactor de la EvZ sa sune din debara – ca sa para ca e pe teren – sa dea detalii la subiect; acesta se conformeaza si citeaza pesurse.ro > subiectul intra si sta pana seara tarziu pe toate talkshow-rile > dupa ce-l framanta si Banciu il iau baietii de la Gandu si Hotnews > pana dimineata se dovedeste ca e un flop >Hotnews il sterge, Gandu il ingroapa in fluxurile de la Mediafax > restul audiovizualului se face ca ploua > presa scrisa preia subiectul, ilustrat copios cu capturi de pe Youtube > ala care a postat kkt-ul pe facebook isi sterge contul > a3 dezbate inca o saptamana subiectul, reusind sa stabileasca in final o legatura cu TB > la urmatoarea sedinta de guvern, de miercuri, WP anunta ca se va infiinta o comisie parlamentara care sa stabileasca adevarul> 7,4 milioane de romani se scarpina in contra-cap > cineva pune un kkt pe facebook… samd}
Familia mea a ales acum cativa ani sa taie abonamentul la cablu, tocmai pentru ca voiam sa refuzam gunoiul care ni se revarsa in casa in fiecare seara. Acasa zen, la munca zen, doar televiziunea si drumul pana acasa il mai stricau. Televiziunile care au alergat atatia ani dupa rating generat de stiri negative sper sa moara de tot pentru tot ce ne-au facut. Nu sunt putini cei care au ales instinctiv sa faca acelasi lucru, dar din pacate e dureros sa stiu cata saracime nu are altceva mai bun de facut decat sa se cupleze emotional la televiziunile care varsa si mai mult gunoi, pentru ca, nu-i asa, randurile spectatorilor se subtiaza, iar cei care au mai ramas trebuie pastrati cu orice chip. Iar amaratii aia voteaza. Copiii mei vor fi colegi la scoala cu copiii alora, iar pe ei nu pot sa ii inchid intr-o bula.
Mda Dulcisor de noapte ma duce cu gandul la Kamasutra si alte desfatari 🙂
Plus ca daca ai lua-o pe drumul asta ai ajuta si la cresterea natalitatii :))
S-ar putea monetiza chiar binisor 🙂
Oare oamenii care n-au auzit de [insert orice politician român] sunt mai uşor sau mai greu de fraierit? Cum poţi să recunoşti impostura, dacă nu ai skin in the game? Cum poţi să ceri să faci parte din polis, dacă tu te aşezi în afara lui?
De mult, un om mult mai deştept ca mine, mi-a spus un lucru. În România nu se practică arta dialogului şi negocierii, ci a desfiinţării. Cînd A tace şi-l ascultă pe B, nu se gîndeşte la argumentele lui B, ci la cum să-l anihileze, să-l facă una cu pămîntul. Asta se întîmplă peste tot, şi la nivel public şi în privat. Managementul românesc este un management întemeiat aproape exclusiv pe feedback negativ şi pe alternarea băţului cu morcovul. Să ne gîndim, cum am început cei 25 de ani? Cu mineriade, Tîrgu Mureş … Nu mai tîrziu de ultimii ani, s-au asmuţit unii asupra celorlalţi. După scandalul cu Bercea, s-au înteţit invitaţiile la cuptoare, gazare. Asistaţii sociali sunt un alt ţap ispăşitor, vinovaţi de starea economiei. Mai avem mult pînă ne vom trezi din mahmureală şi nu cred că diminutivele ne vor ajuta prea mult.
Dragos: adica oamenii (luati in grup) habar n-au ce-i bine pentru ei, asa-i? 🙂 old news. Ce mi se pare mie mai grav este ca aia putini care se prind de lucrurile despre care vorbeste Vlad, aleg de multe ori sa mearga inainte fara sa schimbe ceva tocmai fiindca titlurile negative au rata de click mai mare (deci bani mai multi).
Acum eu nu zic ca de dragul omenirii ar trebui sa murim noi de foame, zic doar ca am putea sa ne mai oprim din strans bani din cand in cand, si sa ne uitam in jur. Macar sa verificam ca n-am ramas singuri, caz in care muntii de bani nu ne-ar mai fi la fel de folositori.
Eu nu vad asa problema, problema cred ca tine de discernamantul fiecaruia.
Nu cred ca romanii erau mai fericiti pe timpul lui ceausescu cand erau spalati pe creier cu soda caustica.
Incearca sa intelegi notiunea de „experiment stiintific”…
Lucruri care pana acum erau doar banuite au fost demostrate: Inconjurat de depresie, ajungi deprimat. Faptul ca tu nu crezi, sau chiar faptul ca tie in particular nu ti se aplica lucrul asta (pentru ca se poate intampla asta) nu schimba rezultatele experimentului deja facut.
In lumea larga interviurile de angajare se poarte face-to-face tocmai penru a gasi persoana compatibila impreuna cu care sa lucrezi. Abia apoi intereseaza competentele persoanei cu care lucrezi.
Oamenii care arata bine au mai mult succes decat ceilalti. Oamenii care au o prezenta agreabila au si mai mult succes chiar si atunci cand nativ n-au fost foarte inzestrati.
P.S. Chiar si raspunsul meu e mai bine primit asa decat dac-as fi spus „nu (ai dreptate)” si evitand a vorbi despre „oameni urati” sau „frustrati” numindu-i simplu „ceilalti”.
Nu la asta m-am referit.
Ci la cei 25 de ani de ura din titlu.
Dar chiar si despre facebook daca ar fi sa vorbesc,
as spune ca e relevant utilizatorilor de facebook.
Utilizatori care in majoritatea lor au o problema.
Daca s-ar repeta experimentul pe un esantion reprezentativ,
rezultatele ar fi diferite.
Cosmin, au fost destul de multe experimente stiintifice facute de-a lungul timpului in legatura cu contagiunea psihica, dar si influenta informatiilor primite de catre populatie asupra starii lor psihice. Nu stiu ce intelegi tu prin esantion reprezentativ, dar toate experimentele facute pana in prezent au evidentiat in principiu cam aceleasi lucruri: 1.contagiunea psihica exista si e foarte puternica, mai ales cand e vorba de legaturi/interactiuni directe(fizice) intre persoane si 2. informatiile primite de catre o persoana (pe orice cale posibila: vizuala, auditiva si/sau scrisa) ii influenteaza starea psihica intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de personalitatea fiecaruia.
In plus, unele experimente au mai demonstrat ceva: suntem mai atrasi de a afla informatiile negative mai ales din perspectiva supravietuirii personale, deoarece lucrurile negative ne pot afecta viata pana la nivelul de amenintare – a existentei fizice, a bunastarii, a fericirii personale etc. Aceste informatii sunt cunoscute de prin anii 50-60(atunci au inceput primele experimente)…
Jurnalele de știri de la România Actualități sunt neobișnuit de optimiste. Matinalul e plin de știri interesante gen oameni cate își deschid ferme, progrese in educația de la nivel local etc. Chiar si știrile despre șomaj, spitale in paragină și rezultate proaste la bac suna ne-alarmist.
Același trend ca și în jurnalele de știri… Se fac experimente pe noi, mai ceva ca pe cobai. Big Brother nu are naționalitate. Să nu ne mirăm că oamenii își caută pacea în religie sau ezoterism sau că ”gândirea pozitivă” ca și concept tinde să creeze cretini senini…
Comentariul pe care il faci, pornind de la experienta facuta de FB*, referitor la starea noastra legata de starea presei noastre este binevenit.
Intrebarea este: care presa?
Presa scrisa? Daca te uiti la cifrele BRAT, unde Kaufland (sic!), Click si Libertatea (cu toate „aromele” lor) conduc detasat, atmosfera este bacanal-policroma, de un optimism amintind de veselia unui stol de gaite chibitat de vrabii…
TV? Sa fim seriosi. Cu cateva floricele (Moise Guran, Digi24 si ProTv pe alocuri) nu se face primavara. Nimic nu o poate caracteriza ca fiind presa.
Radio? Vagi urme. Care mai incearca sa faca jurnalism (in sensul de informare non-inductiva emotional) nu are audienta si… cam atat.
Ce a mai ramas? Internetul. Pai… gradul de relativism al acestui mediu face ca, de fapt, in functie de abilitatile celui ce il accede, fiecare sa aiba propria lui „presa”.
Iti culegi singur stirile de pe flux, in functie de gradul de interes pe care ti-l starneste vreo stire o transformi singur in headline, ii faci documentarea, verificarea, ilustratia si ii aloci cate coloane vrei din viata ta :).
*/ Chiar daca pare dramatica si spectaculoasa, dupa ce te uiti pe datele studiului experienta facuta de FB are ceva de „oamenii de stiinta englezi…”.
E un experiment care a avut loc si care este citat intr-un jurnal al Academiei Americane, deci nu e chiar o gluma.
Tabloidele nu au discurs public pozitiv practic niciodata. Reteta presei tabloide este de a specula temeri.
N-am spus ca e o gluma. (am citit sumarul studiului)
„Oamenii de stiinta englezi” nu glumesc atunci cand fac tot felul de studii ciudate, unele cu niste concluzii (aparent) idioate. Le fac serios, din varii motive (finantare, notorietate, activitate academica, etc). Unele se dovedesc, in timp, surprinzator de utile.
Dar… fara a fi sociolog dar lucrand de ani buni cu astfel de studii, stiu care este gradul de relativism si subiectivism al concluziilor lor, mai ales in domenii greu sau chiar ne-cuantificabile (cum ar fi stari, sentimente, de exemplu 🙂 ).
Lucru pe care il recunosc absolut toti autorii printr-o formulare aproape standard care face referire la opozabilitatea studiului. Ceea ce e corect, find vorba doar despre un punct de vedere.
Totul este ca sa nu tratam noi acest punct de vedere precum tablele legii ale lui Moise (nu Guran… 🙂 )
In ceea ce priveste reteta tabloidelor de la noi, nu cred ca mesajul este negativ emotional. Tonul si modul in care expun informatia (care?!?) sunt clar adresate divertismentului (ludic) si nu empatiei. Cand titreaza major „X a alungat-o pe Y, lasand 5 copii fara mama”, perceptia nu este a unei lacrimi empatice ci a unei barfe rostita cu satisfactia de a sti „ce a mai facut curva aia”.
Iar despre Kaufland, lider detasat al presei scrise de la noi, ce am putea spune?! Doar ca te poate dobora emotional cand descoperi ca malaiul s-a scumpit cu 3 bani.
De fapt vroiam sa spun ca mi-e dor (de ma doare… 🙂 ) de o presa desteapta.
Va salut ! Subiect la fix ! Manipulare ….hm,da` de o actiune de PR intemeiata pe un presupus atac cu rachete asupra unei baze militare unde era in vizita PM , ce ziceti? Culmea este ca o agentie de stiri afgana preia stirea de la……..AGERPRES !!! ” Romania’s official news agency – Agerpres, reported that no casualties were incurred following the attack.” 😀 😀 D-le Vlad,cred ca puteti face rost de informatii corecte ,pentru noi….pentru a disparea ura !
Multumim.
http://www.khaama.com/nato-base-comes-under-rocket-during-romanian-pms-visit-in-kandahar-6317
😀 😀 ..greu cu PR ul …http://www.nasul.tv/2014/06/29/pontas-escape-from-kandahar/
Vivat „veselia” !
25,50,75 si ce , am rezolvat ceva dupa ce o viata am urat tot?
Te ajuta ura sa dormi mai bine? nu e mai bine daca iti folosesti energia pentru a face ceva productiv?
Cateodata nu esti lasat, asta e problema.
dupa 50 de ani de stiri optimiste, aveam nevoie de stirile pesimiste 🙂 oricum totul depinde si de individ, de pilda stirea colegului de mai sus cu „atacul de la kandahar”. unii s-au bucurat ca era ponta acolo, am avut sansa sa scapam de el 🙂
Da, ai dreptate, stirea e trista. Nu l-au nimerit… 🙂
Da de ce ati retinut si voi ca este un experiment cu stiri negative? Nu tocmai voi, tu, spui ca s-au propagat numai stiri pozitive unora si numai stiri negative altora? Si spuneti ca toate vocile din societatea romaneasca sunt negativiste? Numai cele la care va uitati sau le propagati voi!!! In afara capitalei este un alt fel de viata copilasi…
Care, aia din Lumea lui Mitica?
suntem cea mai saraca tara din Europa… evident din cauza FB
suntem dintre cele mai corupte… tot FB e de vine
avem cea mai slaba educatie… tot FB…
avem o mass media execrabila… tot FB,,,
daca nu era FB eram fericiti si traiam ca in Elvetia, nu’i asa?
Dupa ce scrii mai si citesti ? Nu numai textul… dar asa…. alte lecturi. Incearca un Balzac, ceva clasic.
Neti Sandu de la PRO TV si al ei horoscop – cei mai optimisti din Romania!
Eu prefer niste oameni lucizi si deprimati dacat niste idioti fericiti. Omenirea este in pragul colapsului si este infricosator sa vezi cat de usor sunt manipulati oamenii. Experimentul consta de fapt in a transmite stiri negative care anunta un fals pericol si stiri pozitive care au un efect pozitiv aparent pentru ca se leaga de beneficii aparente, materiale in general. Si eu am aruncat tv-ul acum vreo 4 ani.
Da, dar tot platesti taxa!
…hmmm!
un aspect care a scăpat scenariului,altfel,excelent, premiat pe merit cu un Oscar
resatul este (supra)realitate
Sunt de acord cu ce ai scris, oamenii care sunt expusi constant la povesti negative vor avea un mod mai prapastios de a interpreta lumea in care traiesc. Serios acum, daca ma uit doar la stirile ProTV de exemplu, o sa cred ca traim intr-o tara de violatori betivi si soferi criminali.
O solutie ar fi, asa cum ai spus si tu, ruperea de „actualitatea romaneasca”. Dar aici apare o problema. Care este limita dintre o rupere benefica si ignoranta? Totusi, sunt probleme in tara asta care merita atentie. Haide sa luam problema populatiei de exemplu. Mai concret, faptul ca am scazut sub 20.000.000 de oameni si avem cea mai mica rata a natalitatii din ultimii nu stiu cati ani. Haide sa adaugam la aceasta problema si faptul ca pentru fiecare copil roman care se naste, se nasc aproximativ 2.5 copii romi.
Nu stiu de altii, dar pe mine ma sperie un viitor in care cu actualul sistem de asigurari sociale, un tanar va trebui sa sustina cam 5 batrani si romii (in mare parte neintegrati in societate) o sa ne ajunga din urma ca numar. Nu trebuie sa fiu foarte expus la aceste informatii deoarece am vazut ca nu prea se discuta despre ele dar a trebuit sa le aflu o singura data ca sa-mi ramana in cap.
As putea sa fiu zen si sa-mi vad de viata mea in continuare, sa ma concentrez sa vad doar lucrurile pozitive si sa fac abstractie de cele negative dar sunt de parere ca daca ignor o problema, nu se va rezolva de la sine si mai devreme sau mai tarziu, problema nu va mai putea fi ignorata.
Bine ca mai exista jurnalisti ca tine sau ca Moise care mai aduc in discutie probleme mai delicate insa tot ma surprinde lipsa de interes a populatiei fata de ele. Daca ar fi sa caracterizez intr-o fraza populatia Romaniei in spiritul articolului pe care l-ai scris as zice ca „Suntem zen la problemele adevarate si prea patimasi la cele de suprafata”
Da, Vlad, sunt zen și nu-i interesează nimic din ce mișcă în jurul lor. Chiar dacă de atenția lor depinde viitorul propriei companii, al propriilor angajați sau al propriilor copii. Nu votează, nu reacționează, nu contribuie. Sunt zen.
Domnule Petreanu, foarte interesanta comunitate ati incropit aici pe blog. E o placere sa citesc posturile dumneavoastra si discutiile din comentarii. Felicitari!
Multumesc!
Vrajeala, de fapt un mizilic acest experiment stiintific pe feisbuc.
Un experiment mai de amploare (repetat, ce sa vezi) pe care lumea il ingora cu gingasie si candoare e cel cu „criza”, care nu e decat o instrumentare abila de jaf la nivel global.
Si eu am renuntat la tv. Nasol de colocatar care tre sa fuga din bar in bar cu baietii sa gaseasca loc de o bere la un meci 🙂
Nu stiu daca sunt mai optimista, dar suntem mia linistiti, si avem mai multe activitati impreuna.