Un binom inseparabil: salariul și calificarea

Un comparator de salarii provoacă la radio o discuție cu exemple interesante

Jan Kosmowski / Pixabay

O mică revenire la legătura între salariu (venituri) și calificare.

Adineauri am făcut la radio o discuție cu ascultătorii pe tema salariilor pe care le câștigă. Am plecat de la un comparator de salarii abia lansat (vă las și un link, dacă vreți să vă amuzați), în care oamenii intră și își adaugă salariile nete, regiunea în care lucrează, domeniul de activitate și meseria și se pot compara, astfel, cu media tuturor celorlalte inputuri. Evident că nu poți avea nicio siguranță în privința onestității acestor declarații (poate doar că, fiind anonime, n-are niciun rost să minți), dar comparatorul de salarii n-a fost decât declanșatorul discuției cu ascultătorii.

Am avut timp să luăm numai 3 telefoane, dar ele mi se par relevante. Deci, în ordinea în care au intrat:

1. un macaragiu din București: câștigă 7.500 de lei net lunar
2. un manager în construcții, din Iași: câștigă 15.000 de lei net lunar
3. un șofer-livrator din Brașov: câștigă 2.100 de lei net lunar

Așadar, iată încă o confirmare: calificarea mai bună te singularizează și-ți crește veniturile, în timp ce abundența pe piață și calificarea redusă (șofer, împarți pachete) te țin aproape de salariul minim.

Dacă tot ce-ai făcut pentru cariera ta este să dai un examen de permis auto, la prea multe-n viață nu te poți aștepta. Dar dacă-ți folosești abilitățile de șofer ca să mai câștigi un bănuț de chirie în timp ce faci o facultate de Construcții, atunci, da, ești pe drumul cel bun.

Articol din categoria: ACTUALITATE

28 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Era bine dacă prindeai și un șofer de UBER din București (sau alt oraș mare) care are deja un portofoliu de clienți.
  Am o vagă bănuială că analiza punctuală ar fi devenit irelevantă.

  2
  0
  • #2 Comentariu nou

   Buna ziua Vlad, Plain Sight,
   Comparatia e oricum irelevanta.
   Stie toata lumea ca soferul livrator mai primeste si ciubucuri (de aici un leu, de dincolo 2 …).
   Tocmai de aceea pizzaria sau firma de catering la care lucreaza il plateste cat poate de putin.
   Decontul vine atunci cand soferul livrator care s-a multumit toata viata cu doar atat va iesi la pensie!
   Dar poate ca este vorba de un student (Brasov este oras universitar) care lureaza!

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Cred că trebuie să fac o mică corecție.
   Un șofer de UBER ar putea fi mai degrabă comparat cu un antreprenor.
   Desi vorbim despre calificări similare, șoferul de UBER deține „mijloacele de producție” își asumă direct responsabilitatea și riscurile și își gestionează liber activitatea.
   Deci relevanta exemplului punctual se păstrează

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Trebuie sa comparam mere cu mere si pere cu pere!
   Adica un sofer dintr-un oras mare va castiga mai mult decat unul dintr-un oras mic, dar va avea si costuri de viata mai mari.
   Un sofer angajat va castiga mai putin decat unul pe Uber, dar cel din urma a invatat mai mult despre cum sa organizezi o afacere si isi asuma niste riscuri in plus.
   Un manager va castiga mai mult decat un subaltern pentru ca are mai multa responsabilitate si cunoaste mai multe despre proiect.
   Da, exista si aberatii, dar noi vorbim aici de medii, de trend-uri.
   Un lucru a carui importanta nu o pot sublinia mai tare e negocierea salariala initiala. Am invatat-o pe pielea mea de-a lungul timpului si o vad in jurul meu. Castiga cam la fel ca alti colegi care stiu mai mult decat mine sau au responsabilitati mai multe pentru ca mi-am intuit puterea de negociere atunci cand m-am angajat.
   Dar asta nu face decat sa completeze ce zicea Vlad: cu cat esti mai singularizat (fie prin aptitudini, dar si prin nevoile momentane ale angajatorului) cu atat castigi mai mult.

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  1. Site-ul la care ai lasat link e praf. Informatiile sunt complet irelevante sau se bazeaza doar pe datele introduse la misto de vizitatori.
  2. Conform articolului de zilele trecute despre venitul universal, nu exista nici o legatura intre salariu si calificare. Poti sa nu ai nici un fel de calificare si se vor gasi unii care sa te tina in spate, „ca sa fie egalitate”. Nu?
  3. Realitatea din piata muncii arata ca legatura intre salariu si calificare e mai degraba contextuala si tine de noroc, de cat timp lucrezi in aceeasi firma, cu cine te-ai cumetrit sau ale cui emanatii le mirosi, cui ii tii steagul sus sau cine te-a adus in firma. Daca excludem piata de IT, unde cererea de specialisti depaseste cu mult oferta – ceea ce distorsioneaza consistent realitatea, diferenta intre salariul unui om angajat acum 5 ani intr-o firma si salariul unui om angajat azi in aceeasi firma poate fi de mai mult de 100%, pentru calificari si experienta comparabile. Cu multumiri departamentelor de politie din fiecare firma, care au grija sa tina bullshit-ul si discriminarea intretinute constant. Pardon, cu multumiri departamentelor de *HR*…

  10
  7
  • 2. Era un guest post, o opinie diferită de a mea.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Vlad, cand publici ‘guest post’ pe blog-ul tau, chiar daca opiniile sustinute in acel articol sunt substantial diferite de ale tale, si ai dorit doar sa arati ca esti da=eschis la diferente de opinii, iti asumi o parte de responsabilitate. In fond este blog-ul tau!

   0
   0
  • La orice publicatie, cati editorialisti atatea opinii diferite, nu toti editorialistii cu toate opiniile deodata. Asta ar fi promiscuitate intelectuala :))

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   În cazul ăsta Vlad e parțial vinovat 😀 că îi pasă și de semenii lui, nu doar de umplut burdihanul propriu, și că n-are simțire (că asta nu-i gândire, „eu-eu-eu și la dracu’ cu restul lumii”) de păianjen (referința populară e hiena, dar în realitate hienele au o organizare socială complexă, în care membrii slăbiți, în vârstă sau bolnavi sunt sprijiniți de celelalte hiene – totul fiind un matriarhat, de fapt 😉)

   0
   0
 3. #10 Comentariu nou

  În paradigma actuală, venitul depinde de o serie întreagă de factori care influențează, fiecare, finalul:
  – piața muncii în domeniul în cauză (caută lucrători firmele? sau sunt saturate și pot face nazuri?)
  – trendurile de dezvoltare a industriei respective (un programator în COBOL sau FOX probabil că, deși calificați, vor avea putere de negociere mai mică decât unul în R, JavaScript sau Ruby)
  – locația (un tractorist în Țara Moților sau unul în sud nu au aceeași poziție în negocieri)
  – locația, din nou (banda salarială pentru un inginer constructor în Cluj e alta decât în Brăila)
  – genul (diferența salarială între bărbați și femei există, e vie și nevătămată)
  – jocul trăsăturilor de personalitate între intervievator și intervievat (cine „știe să negocieze” pornește de mai sus, salarial vorbind)
  – contextul social (un moldovean în Sibiu? Hm… unul în Cluj sau Brașov? poate… unul în Iași? Da)
  – și, în final, (uneori) și calificarea, dacă nu e o obligație legală (o diplomă anume, permisul etc)*.

  Obișnuința asta generală de a lua în calcul, dintr-o situație foarte complexă, doar factorul pe care-l fetișizăm duce la o groază de vreme pierdută în discuții incomplete și oferă ocazia multor de-circumvoluționați să se „afirme” în comentarii. Înțeleg limitele mediului online, dar zău că mi-aș dori dialoguri și în alte culori decât alb și negru.

  *Notă, că văd că tre’ să desenez de fiecare dată când scriu ceva: exemplele din paranteze sunt doar pentru ilustrarea conceptului. Nu știu dacă fix *acele* zone sau fix *acele calificări* stau exact cum am spus eu; principiul variabilității, însă, rămâne valabil.

  5
  5
  • #11 Comentariu nou

   @CB
   ‘ zău că mi-aș dori dialoguri și în alte culori decât alb și negru.’
   Hmmm, la guest post-ul despre UBI nu am remarcat disponibilitatea dumitale de a dialoga nici macar in nuante de gri.
   Nu vorbesc de comentariile mele, dar au fost comentarii ce deschideau discutia despre o societate cu industrie hiperrobotizata, bazata pe energia solara!
   Nu-mi amintesc sa fii bagat in seama nici acele comentarii.
   Ii incluzi si pe acei comentatori in categoria ‘de-circumvoluționați’?

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Pricinosule, o discuție – nuanțată sau nu – presupune bună-credință din partea tuturor celor implicați. Tu ai intrat în discuția aia direct cu un set de ironii arogante. Nu ca să cauți să înțelegi, sau ca să cauți o zonă comună, ci ca să-ți dovedești superioritatea (pozițională, conceptuală, nu contează). Asta nu înseamnă „participare”, înseamnă închidere. În discuții eu nu caut să-mi strivesc interlocutorul, ci să-l înțeleg.

   Ca să-ți dau un exemplu, Vlad are o poziție diametral opusă mie în această problemă (care se desfășoară simultan pe mult mai multe planuri decât cel strict financiar / economic). Dar, pentru că el încearcă să înțeleagă și să găsească – dacă există – zona conceptuală comună – a publicat totuși guest-postul. Asta înseamnă că a dovedit bună-credință, ceea ce tu nu ai reușit.

   Când vei fi pregătit să asculți pentru a înțelege – și nu doar pentru a da replica – voi fi aici.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Că cam așa…
   Nu am citit, încă, articolul tau, dar dpdvd sociologic și eu văd cam așa…
   PS. La moldovenii in BV, nu mai e cazul!… 😜🤣🤣🤣
   E majoritatea! Îți spun din surse sigure! Chiar au prioritate!
   PPS. e un subiect sensibil, nu l-aș da pe o testare on-line de pe un site obscur! Pană la urmă, sunt oameni care lucrează muncă ” robotizată” pe salarii foarte ok pt Ro! Desigur nu angajatori Ro!
   Revin, cu voia voastră…

   0
   0
 4. #14 Comentariu nou

  Nu cred ca e inseparabil binomul. Poti sa ai multe diplome si sa castigi putin, si poti sa fii mester si sa castigi o gramada de bani. As zice ca e strans legat binomul, inseparabil e exagerare.

  6
  0
  • #15 Comentariu nou

   Multumesc Ciprian,
   Voi profita de acest comentariu pentru a puncta unele lucruri.
   Vlad, cam ce calificare au maidanezii care alearga dupa o basica (nici macar nu mai este de piele) si castiga milioane de euro pe sezon?
   Dar actorii care nu sunt cunoscuti decat prin roluri in seriale de mii de episoade, si castiga zeci de mii de dolari pe episod?

   0
   0
  • Pai au calificarea ca ei fac ce nu pot face altii, ia poftim tu pe teren.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   De ce nu te duci tu?
   Sau poate colegul Luca PASTIA, ca e mai tanar?

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Vlad, poate ne explici si care e contributia lor la PIB!

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Vlad
   Sa spunem lucrurilor pe nume.
   Acele sume isi au oriinea in MARKETING.
   Acei fotbalisti si cabotinii de care vorbeam sunt platiti pentru imagine!
   Iar aici se poate pune o alta intrebare. Tu tot pentru imagine, pentru marketing esti platit, si esti, cel putin asa cred eu, un ziarist de top, de ce nu esti si tu platit cu milioane, macar de lei?
   Si ca sa mai devoalam ceva. Gestul lui CR7 de a scoate din cadru sticlele de reclama ale sponsorului.
   A avut pretextul ca respectiva bautara e nociva, pretext real dealtfel, dar mesajul real a fost altul: ‘Mai baieti, alta data sa faceti un contract de publicitate si cu persoana mea!’

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @pricinosu, decât pentru finalul apoteotic cu CR7…
   Media, implicit Vlad, sunt plătiți pt rating, ști tu, chestia cu câți te urmăresc…, nicidecum pentru ” marketing”!!!
   Ce a făcut cr7 este marketing, dpmdvd, de cea mai joasă speță!
   Ori te-ai aprins prea tare cu subiectul, ori ai o problema cu salariul tău…. Marketingul este altceva!
   PS. Vlad își face ” marketing” prin faptul că ne permite sa ne expunem și noi p’acilea.. plus butoane de 👍👎 că ca la fb, pentru leneși. 😁

   0
   0
  • Da, chiar așa, da’ eu ce contribuție la PIB am? :))

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Reborn
   Eu nu am spus ca Vlad face marketing, am spus ca pentru asta, in functie de asta e platit!
   Adica in functie de rating (iar asta depinde de imaginea publica a celor ce activeaza) postul de radio la care lucreaza primeste comenzi de publicitate = marketing.
   @Vlad
   Cred ca noi toti avem nevoie de stiri valide si decente.
   Bine, avem nevoie (in cantitati si de calitati diferite) si de barfe.
   Tu reusesti sa le imbini cu umor, umor care ne face pe noi sa lucram mai cu spor.
   Si cred ca suntem de acord, te-ai straduit sa ‘te califici’ ceva mai mult decat un fotbalist.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Pricinosule, chiar ești pricinos! 😁
   Marketingul pe care îl face compania la care lucrează Vlad se bazează pe ” ratingul” pe care aceasta îl generează!
   Deci prețul pentru spoturi publicitare, alocate acestui interval orar sunt mai scumpe decât în alt interval orar…
   Ca atare, emisiunea generează profit pt companie!
   In concluzie și termin cu subiectul, marketingul se folosește de ratingul emisiunii ca să genereze profit.
   Insistând pe subiect, tind sa cred a doua variantă a alocuțiunii mele anterioare…
   Caz închis.

   0
   0
 5. #24 Comentariu nou

  Comentariu pentru ‘aloopeegoos’ si altii,
  ‘1. Site-ul la care ai lasat link e praf. Informatiile sunt complet irelevante sau se bazeaza doar pe datele introduse la misto de vizitatori.’
  Mare atentie, site-ul respectiv poatr fi un instrument de ‘phising’!
  Introduci in site anumite date, alte date precum ‘Nume computer’, ‘nume utilizator’, ‘Numar telefon’ (daca te conectezi de pe smart), ‘IP Adress’ si alte informatii sensibile pot fi luate fara sa-ti dai seama.
  Vlad e jurnalist, nu IT-ist, va rog sa-l scuzati ca nu se gandeste intotdeauna la astfel de amanunte!

  0
  3
 6. #25 Comentariu nou

  Referitor la acuratetea site-ului care compara salarii: sa zicem ca ai o tinta – un cerc inscris intr.un patrat -> care e probabilitatea sa nimeresti in cerc? Daca arunci de cateva ori, rezultatul e o aberatie; daca arunci de un numar mare de ori, tinzi sa afli sfertul lui pi.
  La fel si site.ul, nu o fi inca matur si rezultatele sunt ciudate, in timp, daca va fi popular, probabil va reflecta realitatea.

  1
  0
 7. #26 Comentariu nou

  Un exemplu foarte bune este doamna Dancila Vasilica Viorica, are o calificare extraordinara, stie sa deschida usi si ia un salar pe masura. Multumim Manole! Pacat de doamna, putea sa aiba o slujba corecta, pe baza de cunostinte (vanzatoare la un chiosc, sa faca placinte, ceva de genul si putea traiasca fericita si cinstit)

  Cei care vor spune ca e doar un caz izolat va rog sa va uitati imprejur la toate companiile de stat.
  Venitul din salar are doar o legatura de 70-80% cu alificarea, restul depind de conditiile de pe piata.
  Daca ai nevoie de ingrijitoare pentru batrani bolnavi care nu vrei sa-i dai pe mana statului pentru ca este o mana moarta, iar tu lucrezi, te vei minuna cat trebuie sa platesti. Un instalator incepe sa castige ca un bijutier, etc etc
  In breasla media este de asemenea plin de persoane cu calificare slaba si castiga foarte bine, mai bine sa nu dam exemple.

  2
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.