Când corupția te țintește personal

Gruparea infracțională de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava a fost destructurată în noiembrie anul trecut, dar efectele continuă să se facă simțite

Un măr putred strică o grămadă de mere frumoase

Să vorbim un pic despre efectul corupției asupra cetățeanului. Efectul direct, adică, nu așa, în mare. În particular, în mic – micul cetățean în relația lui cu marele stat.

Cu toții pierdem din cauza corupției din această țară – primim tratamente mai proaste, în condiții mai proaste, din cauza corupției din sistemul sanitar, sau murim mai mult ca alți europeni pe șosele, din cauza corupției din domeniul infrastructurii, sau înotăm prin gunoaie din cauza corupției primarilor care au semnat contracte de salubritate dezavantajoase pentru comunitate, uneori pe zeci de ani, șamd – dar, acestea sunt situații generale, impersonale. „Se fură”, da, dar furtul ăsta nu e îndreptat împotriva ta, ci e așa, ca aerul, ne înconjoară și uneori e mai curat, alteori mai poluat, însă nu simțim că aerul e otrăvit de cineva care încalcă legea cu țintă pe tine.

Uneori, însă, corupția ajunge să te afecteze aproape personal, ca și cum șperțul și șpaga luate de câte un funcționar, sau mai mulți, sunt luate cu intenția de a-ți distruge ție viața.

Vă reamintiți, probabil, de scandalul de corupție de la fabrica de Permise și Înmatriculări Suceava, unde o gașcă întreagă de funcționari a fost arestată. Șpăgarii au fost supravegheați, interceptați, documentați în timp ce pretindeau și luau mită contra permise auto și înmatriculări pe nașpa.

Au trecut cam 9 luni de la destructurarea acestei grupări infracționale iar problemele de personal de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava nu au fost rezolvate – în sensul că nu au fost angajați alți polițiști, inspectori etc.

Drept rezultat – oamenii care vor permise – pe bune, adică, cu examen corect – nu-și pot lua carnetul că nu mai are cine să-i examineze.

Și parcă aud pe unii spunând acum – lasă, domnule, să meargă cu autobuzul, cu bicicleta, ce atâtea mașini? Dar pentru unii dintre acești solicitanți de permis nu e vorba despre amuzament sau de ceva opțional, ci despre un loc de muncă, despre salariu și de bani pentru familie, pentru școala copiilor, pentru medicamente mai bune, pentru rate la bancă și întreținere.

Ziarul Adevărul relatează cazul unui domn din Fălticeni care a obținut un loc de muncă în Uniunea Europeană ca șofer pe vehicule de categoria C – adică microbuze sau camioane, cred, vehicule peste 3,5 tone cu maximum 8 pasageri.

E un loc de muncă pe care acest om și-l dorește și pe care l-a câștigat prin efort și insistență și e dreptul lui să-l ocupe, acum, dar problema e că el așteaptă de 6 luni, deja, să fie chemat la examenul pentru categoria C.

A dat sala și a luat fără probleme – „m-am pregătit foarte bine”, spune el. Asta s-a întâmplat în februarie. Iată urmarea: „Pentru proba practică, m-au programat pe 6.07.2021, deci după vreo şase luni. M-am dus la examen, unde un domn poliţist mi-a luat dosarul şi mi-a spus că din lipsă de examinatori nu pot să dau examenul şi că voi fi contactat în 2-3 zile.

De atunci şi până astăzi, 20 iulie, nu m-a sunat nimeni, dimpotrivă. I-am sunat eu, am sunat şi la MAI, peste tot. Am trimis şi petiţii. Nu s-a găsit o soluţie ca să fie un om examinat. Nu mai am cuvinte, este dureros. Eu lucrez în vânzări la o firmă de distribuţie şi mi-am amânat concediul pentru că aştept să mă sune să susţin proba”, a declarat bărbatul.

Concediul e afectat, ceea ce e cel puțin neplăcut, dar dauna mare e cu locul de muncă în Uniune: „Stăpânesc foarte bine o limbă de circulaţie internaţională, se câştigă bine ca şofer pe comunitate, am nişte atuuri.” Și ce dacă? Vedeți, o ciurdă de corupți de la Permise Suceava, puși pe șpagă și furt, au anulat atuurile acestui cetățean care vrea să concureze corect în viață.

Acesta este marele pericol al corupției, de fapt. Aici sunt marile pagube pe care le fac corupții, nu neapărat că fură niște bani – știți cum se spune, banii vin și se duc. Banii se mai pot pune la loc, dar corupția erodează și distruge încrederea cetățeanului în administrația publică și destramă țesătura socială. Dacă cetățeanul constată că nu poate fi corect în societate, că dacă e corect mai degrabă pierde, atunci sunt toate șansele să devină și el incorect, pentru că de ce nu, și uite așa, prin contagiune, toată societatea devine bolnavă și toți suferim, generație după generație.

Acum, dacă vreți o încheiere optimistă, îmi pare rău, n-am. În cel mai fericit caz, o să mai dureze – dar și aici e ca la orice boală: e important să tratezi și să facă și organismul un efort de vindecare, că, altfel, deznodământul e cert.

Articol din categoria: REVOLTĂ

25 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cel mai prost exemplu posibil. Cum adica a fost angajat sa fie sofer pentru o categorie pe care nu o are? Nu e nimic absurd in povestea asta? Pai poate pica traseul. Sau nu avem si varianta asta? Traseul pentru categoria C e doar o formalitate pe care oricum il iei? Nu inteleg cum poti aplica si mai ales sa fii acceptat sofer, cand tu nu ai categoria necesara si te bazezi ca o sa iei tu categoria. Asta ori e o inventie, or e o prostie fara margini in care situatia de la permise e chiar ultima problema.
  Asta e exact logica romanului care prima data ia creditul si abia apoi vede daca il poate sau nu plati. Si daca nu il poate plati este evident vina oricui altcuiva, dar nu a lui.

  12
  20
  • Bună observație. Nu știm care sunt detaliile din contractul său. Totuși, comparația cu creditul mi se pare incorectă; categoria C pentru o oportunitate nouă de slujbă nu e o cheltuială angajată pe care n-o poți susține decât prin îndatorare. E o oportunitate ce i-a fost închisă din cauza corupției. Presupun că nu minimalizezi gravitatea situației doar pentru că nu cunoaștem toate detaliile contractului despre care vorbește omul. Principiul rămâne: corupția ne afectează personal, de fapt, chiar dacă nu întotdeauna conștientizăm asta.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Sunt firme care au nevoie de soferi si sunt de acord sa-ti ofere un contract de munca chiar daca nu ai INCA acea categorie. Poate nu il semnezi – ai doar o oferta.
   Sunt firme care te angajeaza si ulterior te scolarizeaza, pe banii lor, cu conditia sa stai o anumita perioada in firma.
   Oportunitatile pentru soferi categoria C, CE sunt foarte mari – se cauta in toata europa.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   E o prostie ce ai zis. Ce importanta are ce contract sau intelegere are unul cu altul. Chiar daca nu exista un contract si omul are nevoie de carnetul de soferi sa il arunce mai apoi la cos.
   Din cauza unor corupti omul nu isi poate rezolva problemele…. simplu, restul e vrajeala.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Foarte gresita interpretarea ta.
   Judetul Suceava este campion la firme de transport cu activitatea desfasurata in comunitate. Din exemplul lui Vlad din articol, nu putem trage concluzia ca poate i-a fost promis locul de munca de catre un apropiat/ruda?
   Cred ca mesajul ca aceasta coruptie ne afecteaza pe toti in mod direct ar trebui subliniat. Iar exemplul nu face decat sa puncteze clar cum….
   Si din nefericire lista de exemple e mult mai lunga, si uneori cu consecinte din cele mai grave: accidente, pierderi de vieti, pentru ca un nenorocit a preferat sa ia 100€ spaga, decat sa-si faca datoria….

   0
   0
 2. #6 Comentariu nou

  Omul, săracul, are opțiunea de a fenta legea, așa cum ne-am obișnuit: își face mutație în alt județ, la vreun prieten, cunoștință, rudă.
  Acoperim imposibilitatea aplicării legii cu un cvasifals, și ne rezolvăm problema.

  9
  1
 3. #7 Comentariu nou

  Am eu o nota optimista 🙂 Mai putini kamikaze pe sosele. Mai putini „bombardieri” care provoaca accidente, din pacate, de cele mai multe ori mortale.

  4
  7
  • #8 Comentariu nou

   @Al3x
   Din ce am auzit eu la stiri, in ultimele 3 sau 4 accidente in care au fost implicate TIR-uri, acestea erau conduse de soferi bulgari sau turci!
   Asa cum am mai spus, cel ce solicita categoria C are deja carnet.
   Daca e un ‘bombardier’ va face victime si cu bmw sau audi din anii 90′, chiar mai multe!

   0
   0
 4. #9 Comentariu nou

  Situația nu e singulară se așteaptă mult pentru un permis în multe județe.La Brăila e ceva asemănător de câțiva ani ,de când toată secția de la rutieră a fost saltată de DNA pentru o grămadă de infracțiuni de la :permise pe șpagă până și analfabeților la haiduceală stradală ( pur și simplu opreau autoturismele și cereau șpagă cu tupeu ). Ce a urmat cred că știți.Două , trei condamnări cu suspendare și majoritatea s-au pensionat ( că asta fac toți urmașii milițienilor comuniști când calcă pe bec își pun palma în fund și se cară anticipat la pensia specială). S-au făcut ceva noi angajări dar tot se aștepți mult pentru un amărât de permis de conducere.

  6
  0
 5. #11 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Articolul si mai ales unele din comentariile de mai sus mi-au adus aminte de zicala „Corb la corb nu-si scoate ochii!”.
  Foarte interesant cum au tabarat ‘corbii’ pe bietul solicitant de categorie (! are deja permis de conducere).
  Din cate stiu eu, o solicitare facuta unei institutii de stat, in mod legal, TREBUIE sa primeasca un raspuns in 30 de zile (NU in 6 luni).
  ——-
  Vlad, te rog frumos, incearca sa scrii un articol pozitiv!
  Cauta te rog, prin mijloace specifice jurnalismului, un judet si un sector de activitate in care nu exista nici un angajat corupt.
  Poate gasesti un judet in care toti angajatii de la ‘Apele Romane’ sunt corecti.
  Sau poate exista judet in care toate autorizatiile de constructie s-au dat ‘pe bune’.
  Poate exista vreun judet in care nu s-au facut taieri ilegale de paduri.
  Sau poate exista un judet in care nici un profesor nu da meditatii elevilor pe care ii are la clasa.
  Atunci cand voi citi un articol in care se spune argumentat ca exista UN domeniu de activitate in care nu este angajat NICI UN corupt, voi incepe sa sper ca Romania se poate redresa, isi poate reveni!

  7
  2
 6. #12 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu
  Cazul acestui cetatean parca vine sa-ti contrazica teoria cu ‘salariul minim – un ajutor’.
  Omul a facut tot posibilul sa castige mai mult.
  Marea si mica coruptie din Romania s-au coalizat impotriva lui.
  Poate ca ‘cineva’ a avut noroc in viata, sau poate ca in anii ’90, cand dumneata ai facut trecerea de la inginerie la jurnalism, ‘corbii’ de care vorbeam mai sus erau mai putin atenti!

  6
  0
  • Nu inteleg cum contrazice. Cine vrea sa castige mai mult, munceste mai mult/mai bine/mai creativ. Celelalte optiuni – pomana si furtul – nu mi se par acceptabile. Faptul ca coneva pune piedici nu inseamna ca principiul nu mai e valabil.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Principiul ramane valabil, doar ca in Romania nu prea se mai aplica principiile!

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Cand eram eu mic, inca era o vorba, un principiu: „Mai bine cu un destept la pierdere, decat cu un prost la castig!”.
   N-am mai auzit-o de multa vreme.
   Si din ce vad in jurul nostru, nu pare sa o mai aplice nimeni!

   0
   0
 7. #16 Comentariu nou

  Olga V. a facut credit la banci sa-si renoveze primaria. Costul pentru cetatenii Craiovei va fi cam dublul creditului facut.

  Nici nu au inceput bine lucrarile si deja Olga & asociatii au aprobat o suplimentare de 4 milioane de euro a valorii contractului. Cunoasteti schema nu ?

  6
  2
 8. #18 Comentariu nou

  Despre coruptie:
  Din ce am inteles de pe unele site-uri mai mult sau mai putin oficiale, colegi tai Moise Guran si Catalin Striblea au absolvit facultati de drept. Si totusi sunt urnalisti si nu avocati de succes (mai ales ca sunt destul de buni de gura).
  Poate ii intrebi pe ei cum e cu intrarea intr-un barou de avocati in Romania.
  Cat despre examenele de intrare in magistratura … mi-e groaza sa imi imaginez!
  Stiai ca majoritatea notarilor publici din Romania contribuie la pensie cu minimum posibil?
  Asta pentru ca intentioneaza ca, in ultimii ani, sa inte in magistratura si sa se retraga din activitate cu pensia speciala de procuror sau judecator!
  Pentru ca legea care reglementeaza pensiile speciale din magistratura are lacune si le permite acest lucru.
  Iar daca cineva, vreodata, se va gandi sa schimbe egea, sa te tii procese de discriminare.
  „Pai ixulica, notar ca si mine, doar ca mai in varsta, beneficiaza de aceasta lege, daca eu nu pot beneficia inseamna ca e discriminare!”

  4
  2
 9. #19 Comentariu nou

  Scăpa ma mai rapid cu mutare de domiciliu, si susținerea examenului in alta parte a tării 🙊

  1
  0
  • Păi vezi, Aurel, ăsta este exact efectul coroziv al corupției despre care vorbeam… Uite cum corupția unora te îmbie să comiți și tu, nu o ilegalitate, că nu cred că-i ilegal să-ți declari în fals domiciliul, dar măcar o fentare a legii, ca să-ți rezolvi problema…

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Vlad Petreanu:
   Eu nu as proceda așa. N-am făcut vreodată așa ceva si nici nu intenționez sa fac. N-am dat șpagă vreodată si nici nu intenționez sa dau (nici la doctor măcar).
   De fapt, acesta-i un motiv pentru care încă stau plecat din tara.
   Doar făceam haz de necazul altuia. Evident ca-i trista situația si știm cu toții ca nu-i un caz izolat.

   0
   0
 10. #22 Comentariu nou

  S-a pus vreodata, in Romania, problema ca permisele sa fie administrate de o alta institutie si nu de militieni? In multe state in SUA si in provinciile Canadei exista societati care se ocupa doar cu asta (examinare permise, scoala soferi, inmatriculari, etc ) iar uneori sunt externalizate unele servicii catre firme particulare, ca deh! nu poate un angajat la la stat, sindicalizat, sa munceasca sambata, cand ceilalti sunt liberi. Va pot garanta ca o firme privata nu-si permite sa calce pe bec, ar insemna sa inchida baraca. Dar… na! in Romania poate ca ar fi diferit….

  4
  0
 11. #23 Comentariu nou

  Constat ca somnul tovarasului Bode, e foarte lung.

  5
  0
 12. #24 Comentariu nou

  Pentru orice domeniu in care pensiile speciale sunt acordate, orice fapta de coruptie legata de domeniu in care activeaza (binenteles dovedita in instanta), ar trebuie sa anuleze automat posibilitatea pensiei speciale – (mai ales in domeniile legate de aplicarea legii – magistratura si MAI).
  Asta ar trebui sa fie scrisa in Constitutie, pentru ca nimeni sa nu se mai poata fofila.
  Vrei pensie speciala, pe motivatia ca te sacrifici si nu poti face altceva in viata, atunci fa-ti partea de sacrificiu si noi, societatea, o sa te rasplatim. Pensia speciala este un contract intre societate si cei din domeniu respectiv. Daca cineva incalca un contract, cealalta parte are dreptul sa-l denunte.
  In concluzie, daca i-am frige la pensiile speciale, fara drept de apel, am vedea multi magistrati/politisti/etc. care s-ar gandi de 10 ori inainte sa o ia pe „dark side”.

  1
  1
 13. #25 Comentariu nou

  Subiectul este f. important, dar,parerea mea, ati cazut in capcana unui exemplu!
  Exista situatii mult , mult mai „interesante’despre coruptie ….si efect!
  In’89 credeam ca am scapat…de Craciun am realizat „țeapa „…..imi pare rau , din pacate ,coruptia este in singe…ma si mir ca nu apare la waserman…si se transmite ca ….folclorul , din tata in fiu….ultimele exemple, dragnea(nu am gresit cu „d”mic)…detinut politic…iar hrebenciuc doi ani….mi-aduac aminte ca „don”(intelegeti de ce DON) basescu a gratiat o batrina de la „5 ani” ca a mutat un tarus”….
  stiti in agricultura ,dupa unele culturi ….se lasa un an „pirloaga”….in Romania ar fi trebuit sa lasam pirloaga ….citeva GENERATII!…ca sa dispara….coruptia!

  0
  2