Vodafone

5 metode sigure ca să plăteşti taxe salariale mai mici, perfect legal şi fără efort

Acesta este un articol oferit atât angajatorilor preocupaţi de creşterea veniturilor angajaţilor, cât şi acelor salariaţi care vor să ceară venituri mai mari patronilor, dar nu ştiu cum să argumenteze.

În multe companii s-a încheiat “sezonul” evaluărilor anuale şi, ca întotdeauna în asemenea perioade, prin companii începe să se audă un murmur şi să se simtă un freamăt: anul acesta, vor fi ceva măriri de salarii sau prime? Şi dacă da, cât?

Patronii înţelepţi privesc aceste ocazii ca bune prilejuri pentru re-motivarea echipei. Ele necesită, fireşte, o anume investiţie, iar managerul eficient ştie să obţină maximum de efect din banii pe care-i cheltuieşte.

Dar cum să oferi unui angajat 200 de lei net la salariu, când, din cauza taxelor şi impozitelor din România, trebuie să mai plăteşti statului încă 150 de lei în taxe și contribuţii? Pentru 200 de lei bani în mână, ai de dat încă 150 – jumătate contribuţii salariale (inclusiv impozitul pe venit salarial) iar jumătate contribuțiile patronale. Greu.

Există însă câteva soluţii legale prin care poţi da salariatului mai mult din suma brută pe care o cheltuieşti.

Iată, în continuare, 5 metode sigure ca să platesti taxe salariale mai mici, perfect legal şi deosebit de simplu:

1. Tichete de masă. Angajatorii care aleg să ofere tichetele de masă Ticket Restaurant pot mări puterea de cumpărare a salariaţilor cu aproximativ 200 de lei lunar, cheltuind cu 35% mai puţin pentru taxe şi contribuţii: potrivit legii, tichetele sunt scutite atât de contribuțiile salariale, cât și de contribuțiile patronale.

Conform legii tichetelor de masă, poate fi acordat unui angajat câte 1 tichet de masă în valoare de de 9,35 RON pentru fiecare zi lucrată (adică 205 lei lunar pentru o medie de 22 de zile lucrătoare pe lună), făcând astfel o economie de 35% faţă de o mărire de salariu clasică.

Sistemul este binecunoscut şi larg răspândit; aproximativ 1,5 milioane de salariaţi din România beneficiază acum de tichete de masă Ticket Restaurant, care pot fi folosite într-o reţea de peste 50 de mii de magazine din toată ţara. Angajatorii pot comanda tichetele Ticket Restaurant chiar şi on-line, iar ele sunt livrate direct la firmă.

Iată o explicaţie video a întregului proces:

Află mai multe despre tichetele de masă sau calculează cât economiseşti cu tichetele de masă Ticket Restaurant.

2. Cardul Compliments, care este scutit de contribuţii salariale şi patronale şi de impozitul pe venit de 16% – în limita a 150 lei/beneficiar atunci când este acordat salariatelor de 8 martie şi salariaţilor în beneficiul copiilor minori, de Paşte, de 1 iunie şi de Crăciun. Iar 8 martie e aproape, aşa că aveţi ocazia perfectă să le recompensaţi pe doamnele din firmă cu un card cadou! Aflaţi mai multe detalii despre Cardul Cadou Compliments!

3. Ticket Cadou® – este tichetul cadou nr. 1 în România. Tichetele cadou pot fi acordate cu ocazia unor evenimente speciale (Crăciun, Paşte, 8 Martie, 1 Iunie) fiind deductibile de la calculul impozitului pe profit şi scutite de la plata taxelor social-salariale şi social-patronale.

În plus, tichetele cadou folosite pentru protocol, în relaţia cu partenerii de afaceri, persoane fizice sau juridice, sunt deductibile în limita a 2% din profit. Pentru mai multe detalii despre Ticket Cadou®, click aici!

4. Tichetele de vacanţă sunt deductibile şi scutite de taxe şi impozite atât pentru angajator cât şi pentru angajat în limita a 6 salarii minime brute pe ţară (echivalentul a 5.100 lei). Firmele care acordă tichete de vacanţă economisesc 35% comparativ cu acordarea aceleiaşi sume de bani sub forma primelor de concediu sau în numerar.

Tichetele de vacanţă sunt o cale de încurajare a turismului autohton: ele pot fi cheltuite doar în ţara noastră – de aceea şi acordă statul român aceste facilităţi fiscale, pentru încurajarea consumului intern. Aflaţi mai multe detalii despre Tichet Vacanţa!

5. Ticket Creşa – pentru angajaţii care aleg să îşi reia activitatea, primind în locul concediului de îngrijire a copilului tichete de creşă cu avantaje fiscale (deductibilitate de la calculul impozitului pe profit şi scutire de la plata taxelor social-salariale şi social-patronale). În prezent, valoarea lunară a tichetelor de creşă este 430 lei. Pentru mai multe explicaţii despre Ticket Cresa, click aici!

Sper ca enumerarea aceasta să vă ajute fie să oferiţi angajaţilor o creştere a veniturilor, în perioada următoare, dacă sunteţi angajator, fie, dacă sunteţi angajat, să vă dea un argument în plus într-o eventuală negociere salarială cu patronul.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. Publicitate:

  Consultanţă gratuită pentru acordarea tichetelor de creşă şi/sau a doi ani de concediu postnatal.
  Doritoarele sunt rugate să mă contacteze în privat. :roll:

  Thumb up 0
 2. Multumim Vlad pentru aceste solutii.

  Thumb up 0
 3. Genial Vlad, multumesc! Solutii simple, eficiente, clare!

  Thumb up 0
 4. Intr-adevar genial. Cum sa imbini utilul cu placutul.
  Iti lasi angajatele gravide ca sa platesti, legal, taxe salariale mai mici. Fara efort e o notiune relativa, daca esti manager la o fabrica de confectii.
  (Pensiile alimentare or fi cheltuieli deductibile?)

  Thumb up 0