Apă şi săpun pentru toată lumea

Mi-a reamintit ieri cineva: 41% dintre români nu au grup sanitar în casă, în timp ce media europeană este de 3% (iar bulgarii sunt la 25%). Asta e situaţia în ţara noastră, aproape unul din doi români nu ştie ce-i aia să tragă apa decât când face vreo excursie întâmplătoare în civilizaţie, oriunde-o mai fi şi aia prin România.

Treaba asta mi-a amintit de alta – că aşa merg lucrurile când e să nu meargă, dai dintr-una-ntr-alta – e vorba de ştirea aia cu nişte locuitori din România care se spălau cu toată familia într-o singură cadă, după care păstrau zoaiele o săptămână întreagă, ca să arunce în wc cu găleata şi să facă astfel încă o economie. Ăştia unde intră în statistici, la persoane cu grup sanitar în casă sau cu latrină în casă?

Şi dup-aia mi-am amintit de cimitirul din Olteniţa, unde apa de la ţâşnitoare a fost oprită pentru că veneau sătenii să fure cu butoaiele, doar ca să nu şi-o plătească pe a lor.

Şi mi-am mai amintit şi de ştirea de acum ceva vreme, cu sătenii unui loc nu chiar aşa uitat de vreme din ţara asta care erau nemulţumiţi că “li se bagă” canalizare, că asta însemna, pentru ei, nu că urmau să aibă duş şi grup sanitar şi apă curentă, curată, în case, deci nu că urmau să progreseze şi să trăiască mai bine, ci mai ales că, de-acum, ceva urma să-i coste în plus, şi pentru ce? Pentru un spălat la cur şi la subraţ? Dar cui îi trebuie?

Aceeaşi reacţie de re
spingere poate fi (des) întâlnită şi când vine vorba de şcoală: de ce să dea bani pe educaţia copiilor, la ce trebuie? Poţi să dai la porc şi cu două clase. Abandonul şcolar atinge cote uriaşe în România.

Sunt convins că sărăcia permanentă, neclintită, generaţie după generaţie, te tâmpeşte, în cele din urmă. Întrebarea e dacă prostirea de sărăcie-i totuşi reversibilă sau nu. Că dacă nu…

După ce am intrat în NATO şi UE, cred că e vremea unui nou proiect naţional: apă şi săpun pentru toată lumea.

30 comentarii Adaugă comentariu

 1. Ar fi interesant un studiu sociologic paralel între gradul de canalizare al localităților (scuzați expresia forțată) și rezultatele la alegeri.
  Punem pariu că ăia care au majoritar buda în curte și o venerează ca pe sfintele moaște au preferințe electorale destul de teleormănene, if you know what I mean?
  O explicație destul de logică pentru acest fenomen ar putea fi că biata cabină din fundul curții seamănă teribil, ca arhitectură, suprafață și modalitate de utilizare individuală, fix cu cabina de votare. Iar bieții aligatori ce să facă și ei la alegeri? Fac ce obișnuiesc să facă și în fundul curții: fix un rahat.

  Thumb up 0
 2. poți să le pui oamenilor canalizare cu forța?

  • Fratilooooor, nu e vorba despre faptul ca nu se vrea canalizare ci, despre faptul ca lumea nu are bani.Stati sa va povestesc caz real ,parol!
   Vecina vecinei mele are 68 ani si o pensie de 3.8 milioane lei vechi.A fost foarte bucuroasa la propunerea canalizarii.Asta pentru ca nu prea a avut ea incotro-daca se impotrivea , nu mai canalizau strada si vociferau ceilalti.Descurcareata din fire,dupa un brainstorming, si-a facut planul-imi pun canal , o sa am apa,o sa ma spal la sub-brat si la pasarica ca sa merg curata pe centura sa fac bani sa platesc canalizarea.

   Thumb up 0
 3. Convingerea ta pare să aibă și sprijin științific (nu că ar ajuta la ceva) – http://www.sciencemag.org/content/341/6149/976

  Thumb up 0
 4. Igiena sau libertate individuala? Vaccin sau libertate individuala? Interesul colectiv sau interesul individual? Democratie occidentala sau islamism fundamentalist? Dezvoltare cu forta sau toate la timpul lor?

  Thumb up 0
 5. Problema este ca dezvoltarea nu este si trebuie insotita de comunicare. Lumea este complexa si paradoxul este ca se adanceste ignoranta. Este un raport invers. De aici nevoia de a explica la firul ierbii, de ce canalizarea, desi costa, poate aduce beneficii. Canalizare cu forta, fara comunicare, nu.

  Thumb up 0
 6. E democraţie, fiecare se spală când vrea, cum vrea, învaţă ce vrea, dacă vrea şi apoi votează cu cine vrea, că d’aia are drept de vot.

  Thumb up 0
  • Perfect de acord. Sper ca si primeste de la stat pe masura contributiilor la buget.
   Si mai e o problema: ca votul lui face cat al meu, cu toate ca el ia de la buget, eu dau. Ne-a invatat prost tatuca stalin, ca ca am fi egali.

   Thumb up 0
 7. Chiar daca tonul articolului a fost bun, sa trezeasca publicul, totusi, nu cred ca trebuia sa folosesti un astfel de limbaj sub nivelul tau intelectual sau al cititorilor tai.

  Thumb up 0
 8. Inteleg ca in opinia ta saracii sunt singurii vinovati pentru faptul ca nu au WC-uri, scoli si spitale. Taranii aia care nu au bani nici de apa sunt niste nesimtiti!
  Nici o legatura cu sistemul care in loc sa taxeza 40% veniturile mari si cu 0% pe cele mici, prefera sa-i taxeze pe toti cu 16%…
  Si atunci de unde bani la amarasteni. Si de ce te miri ca vezi Ferrari-uri la toti nemernicii in timp ce nu sunt bani pt scoli???
  Frate, ai cazut in orbirea penibila a noii ciocoimi romanesti.

  Thumb up 0
  • Si din ce crezi ca si-au luat Ferrari aia despre care vorbesti?
   Din vandut covrigi la metrou sau din spalat geamuri?
   Nu, din banii pentru scoli, spitale, apa si canalizare.
   Nicio legatura intre taxarea progresiva vs cota unica si saracia in care ne zbatem.

   Iar taranii aia despre care vorbesti nu sunt nesimtiti. Sunt doar prosti si se profita de prostia lor.

   Thumb up 0
  • Cota unica mareste diferenta intre saraci si bogati.
   Asta, asociata cu coruptia duce la saracia in care ne zbatem. Acolo e legatura.

   Thumb up 0
  • Demonstatie matematica:
   1. Un ‘sarac” primeste 1.000 lei pe luna, contribuie cu 160 de lei la buget(dau un exemplu, stiu ca sunt calcule mai multe)
   2. Un “bogat” primeste 10.000 lei pe luna, contribuie cu 1.600 de lei la buget.
   Nu ti se pare ca deja “bogatul” contribuie mai mult decat “saracul” ? Ce ar trebui sa mai faca , sa vina cu bani de acasa? Pentru cine, pentru aia care pica BACul cu 2,30 si se angajeaza la firma de paza?

   Thumb up 0
  • Hmm, profesore cred ca ar trebui sa incerci sa traiesti putin in Occident ca sa inveti cum se taxeaza corect.
   Taxarea progresiva inseamna ca exista un “allowance” – o suma pe care nu se plateste taxa. In UK este £10000. Deci “saracul” nu trebuie sa plateasca nici o taxa pt ca si asa deabea are bani de mancare. Impozitul pe urmatoarea transa pana la £31,865 este 20% iar urmatoarea transa pana la £150000 e taxata 40% etc. Asta inseamna ca povara taxei s-ar muta putin si pe oamenii care s-au imbogatit (prin ce procedee nu mai discutam).
   Ceea ce ar permite desigur si eliminarea TVA pe alimente (0% in UK), etc.
   Dar, desigur UK e un stat condus de comunisti in timp ce Romanica e varful de lance al capitalismului… Brainwashing, frateeee!!!

   Thumb up 0
  • daca saracii de care vb. aleg un primar cu dosar penal in schimbul unei galeti si/sau a unei pelerine de ploaie si li se pare firesc ca in satul/comuna lor s-au construit 2,3,4,..biserici in timp ce santurile de pe margine strazilor sunt napadite de buruieni (= inundatie la cea mai mica ploaie) atunci sunt singurii vinovati!

   daca taranii de care vb. au bani sa se faca manga in fiecare zi la una din multele crasme din sat/comuna, dar put mai rau decat porcul din batatura, atunci sunt niste nesimtiti!

   Thumb up 0
  • Imi aduc aminte de un interviu cu Stela și Arșinel, prin 1991. Povesteau despre peripețiile prin care au trecut până și-au construit casele de vacanță in zona 2 mai! Iar interviul respectiv cuprindea și reacția țăranilor din sat, care văzând că cei doi iși construiau casele cu toaletă in interior, se cruceau, râdeau de ei și le ziceau bucureșteni scârboși! Vreau să subliniez incă odată că e vorba de populația din satul 2 mai, care numai săracă nu era, datorită cazărilor-nu scumpe, e adevărat-, pe perioada estivală in anii ante 89!!!

   Thumb up 0
 9. este stilul eco de viata. promovat cu inteligenta poate aduce bani, multi bani – sunt multi plictisiti prin Europa care ar plati la greu sa experimenteze viata in evul mediu!

  Thumb up 0
 10. Și unde-ar mai fi specificul naționnal, acela ce-ți mută nasul din loc când treci pe lângă onor bizonul care se spală doar sâmbăta? Unde vă credeți, în Belgravistan?

  Thumb up 0
 11. Și cum dracu’ bagi un wc într-o găleată?
  Că altfel nici ăștia nu știu să dea nici ăia să ia.

  Thumb up 0
 12. Eu cred că se reduce totul la bani (iar apar eu să fiu avocatul diavolului :) ). Mulţi dintre cei 41% nu au banii necesari pentru a-şi face grupul sanitar în casă. De fapt, i-ar avea, dacă ar renunţa la alte priorităţi. Pînă la urmă, totul se reduce la asta. Nu este o prioritate pentru ei. Acum vreau să văd care sunt ălea care au luat faţa WC-ului …

  Thumb up 0
 13. Eu aş zice să nu judecăm pripit. Apa curentă şi canalizarea costă destul de mult pentru bugetul unei familii de la ţară. Dar în altă ordine de idei… a fi curat sau împuţit nu are nici o legatură cu wc-ul din casă sau duşul din baie. Asta ţine strict de educaţia si igiena minimă transmisă din generaţie în generaţie. Căram zilnic apă cu găleata de la vreo 200m de casă pentru spălat, mâncare, rufe…etc. Nu ieşea unul nespălat sau cu hainele murdare din casă că altfel ne “ciomăgea” bunica-mea. Ne spălam cu săpun de casă, pe dinţi cu degetul şi sare dacă nu găseam periuţe la cooperativă, rufele cu leşie… Alţii aveau fântână în curte, baie în casă, bani şi tot jegoşi cu muci în barbă erau.

  Thumb up 0
 14. Duicu e un exemplu pentru cauza abandonului scolar. Cum e in liceu sa vezi ca un coleg de-al tau de notele 2-3 va ajunge Presedintele Consiliului Judetean si cu multi baaaani, baaaani, baaaani (pentru ca asta-i visul suprem, nu-i asa)?

  Thumb up 0
 15. De-ar opri si “tasnitoarele” de mare adancime din parcul florilor (sos pantelimon) deschise cu fast de domn’ Ontanu ar fi ceva! Zilnic se cara sute de litri de apa cu carucioare improvizate … in alte tari izvoarele de mare adancime sunt folosite in cu totul alte scopuri (sunt considerate rezerve strategice ) si nu pt a trage apa la WC!

  Thumb up 0
 16. @petreanu am o intrebare, ai cumva la indemana raportul UE in care zice negru pe alb cat de nespalati suntem ? Ca am un amic care crede ca e “bullshit ma faza cu 41% se caca in curte” iar link-ul mediafax gasit de mine nu-l multumeste.

  Thumb up 0
 17. Hai sa nu mai cautam toata ziua explicatii in politica actuala pentru ceva care este genetic legat de poporul roman. Pana la venirea regilor germani toata populatia rurala a vechiului regat traia in bordee cu basica de porc in loc de fereastra si se spala cand ploua. Ori ce a facut perioada comunista: a abandonat ruralul in mana celor mai putin educati si a ruralizat urbanul prin industrializarea fortata.
  Nici acum desi au apa curenta la bloc multi nu se spala “sa nu raceasca” si se duc asa la doctor la consultatie. In urma cu 30 de ani intr-un bloc dintr-un cartier galatean am vazut turnat peste parchet, “care tinea rece” un strat de lut amestecat cu balegar de cal pe post de izolatie. Am vecini care arunca pe cosul de la baie sacul de gunoi in tronson, iar scara de acces este pigmentata cu mii de gume de mestecat incrustate in mozaicul predecembrist. Ori asta nu tine de regim, ca asa faceau si in comunism, tine de educatie si de ADMINISTRATIE. Incercati sa aruncati pe strada o hartie in Germania.

  Thumb up 0
 18. Saracia si igiena nu sunt dependente. Sunt f. multi saraci care se spala la lighean, chiar daca nu au bani de parfum/sapunu, spalatul cu apa simpla e eficient daca e zilnic. Am crescut la tara, fantana in curte, ligheane la stresini sa colectam apa de ploaie pt spalat. Si ma uimesc unii colegi de munca ce miros a transpiratia de acum 1 sapt… si stau la bloc, in Bucuresti.
  Incearca sa intelegi ca 50% din populatia Romaniei nu are venit. Pe acestia ii sperie de ideea de canalizare tocmai pt ca e inca o factura. Pt cine nu are venit stabil, si lucreaza cu ziua pe la unu/altu pe 50 lei pe zi, si sezonier, sa plateasca sapatul santului in curte, spart perete, construit toaleta, intretinut baie, si apoi o factura lunara pt restul vietii – inseamna o responsabilitate de care omul stie ca nu e capabil sa o duca. Deja fac eforturi cu platitul facturii de electricitate, stiu ce inseamna somatii primite, sa fie rusinea satului (ca postasul le-o aduce dar mai si comenteaza la altii…)

  Ce nu inteleg este de ce toate astea nu sunt gratuite/subventionate. Pana la urma, printr-o canalizare corecta se creste curatenia localitatii, scad cheltuielile cu igienizarea, dar si cu sanatatea populatiei. Iar apa din put va fi mai curata.

  P.S. din motive financiare, cunosc lume care si-au construit fose / fose septice. Pt o familie cumpatata, interventia financiara vine doar la cateva zeci de ani (sau anual pt cumparat 1 produs de mentinere).

  Thumb up 1