Atacul la Pilonul II de pensii: PSD ne ia banii

L-am văzut aseară pe dl. Mihai-Viorel Fifor, senator PSD și fost ministru până nu demult, explicând filosofia sugrumării Pilonului II de pensii de către partidul din a cărui conducere face parte, ca vicepreședinte.

Filosofia este că, pur și simplu, partidul consideră că banii contribuabililor sunt banii statului, deci ai partidului, pe care poate să-i folosească cum dorește, mai ales acum, după ce a încălecat Justiția.

În studio la Digi 24, dl. Fifor a ținut să liniștească proasta de populație care, evident, iar nu vrea să înțeleagă binele pe care i-l face PSD.

Dl. Fifor a zis așa: “Senzația mea e că nu s-a înțeles foarte bine despre ce discutăm. În sine, pilonul 2 de pensii nu este afectat de OUG 114 (…) Ce spun schimbările? Există posibilitatea contribuabilului să nu mai contribuie dacă a contribuit minim 5 ani la acest pilon și dacă fondurile care sunt deja acolo rămân până ieșirea la pensie la limita de vârstă. Mai spune că fondurile din pilonul 2 de pensii pot fi folosite în parteneriatul public privat.”

Aaah, deci da, faimosul PPP în care banii circulă la comanda partidului, pe canalele aprobate de partid, către beneficiari care înțeleg foarte bine despre ce e vorba și răspund corespunzător.

După această mărturisire de facto, dl. Fifor a adăugat, spre uluirea celorlalți participanți la emisiune – și, la drept vorbind, a oricui înțelege, cât de cât, cum funcționează nu doar Pilonul II de pensii, ci însăși economia: “banii care se află acolo și care, știe toată lumea, erau nefolosiți, stăteau acolo, pot fi acum folosiți.”

În mintea acestui vicepreședinte PSD, care transmite, neîndoielnic, poziția partidului, Pilonul II de pensii este un soi de casă de bani pe care stau unii, ca proștii, fără să-i folosească, orice-o fi însemnând asta în mintea dlui Fifor.

Banii aceia sunt investiți, sunt administrați privat, înțelegeți asta? a fost întrebat interlocutorul, pe care, însă, această informație nu l-a tulburat în niciun fel: “randamentul e suficient de scăzut ca oamenii să nu fie mulțumiți”, a spus. Dar de unde știe PSD că sunt oamenii nemulțumiți de randamentul Pilonului II? Țineți-vă bine: “nu facem legi fără să consultăm înainte.”

Poftim?

Tocmai asta reproșează toată lumea, că PSD a ajuns să guverneze obscur, prin decrete monstruoase, care schimbă peste noapte mecanisme fundamentale pentru funcționarea corectă a statului român – ba chiar, dacă stai de vorbă cu diverși lideri ai partidului, înțelegi că nici măcar în PSD nu se știe și nici nu se poate anticipa ce decizii ia, din senin, Cabinetul 1. Ce consultări? Nici măcar ei între ei nu se consultă!

Deci, PSD zice așa: administratorii de la Pilonul II de pensii administrează banii prost (“banii stau acolo, nefolosiți”), drept consecință randamentele sunt proaste, lumea e nemulțumită (am verificat noi) așa că am vrea să reparăm situația asta și să ne ocupăm noi, la guvern, de banii ăștia – se înțelege că tocmai pentru a oferi randamente mai bune, nu? Că de-aia intervenția.

N-ar fi rău, dacă ar fi. Eu, în calitate de contributor la Pilonul II, mi-aș dori randamente cât mai bune, desigur. Hmmm, ia să ne gândim, cine cred eu că ar avea mai multe șanse să administreze mai bine banii mei, statul român pesedist sau o companie specializată de investiții? Nu știu ce să zic…. Ce va rămâne din fondurile astea după ce va pune mâna partidul pe ele?

Deci, ce va face guvernul cu banii?

Parteneriate public private. “Construim un spital, de pildă”, zice Fifor.

Păi și cum va aduce un spital de stat profit Pilonului II de pensii? Adică, de ce va crește randamentul fondului dacă guvernul va lua banii pentru a-i băga în PPP pentru construcția (să zicem că se și fac) de obiective publice? Bagă guvernul 100 de milioane de euro din banii noștri de pensie în construcția unui spital de stat, ok. Câți bani primim înapoi? Că asta înseamnă randament.

Tragedia e că discursul ăsta populisto-găunos prinde la o mulțime de oameni în România. Nu contează că-i totalmente ilogic, ticălos și mincinos, unii cred cu sfințenie gulgutele, votează în consecință și dup-aia urăsc pe cine le zice partidul că trebuie să urască pentru că rămân în continuare săraci (și proști).

Dar stați, că mai avem.

Dl. Fifor a continuat expunerea filosofiei PSD, citind din când în când de pe punctajul primit de la partid: “aceste firme (administratorii de la Pilonul II – n.m.) beneficiau de un monopol”.

Hă? Sunt 7 firme. Partidul nu înțelege ce-i ăla monopol sau dezinformează intenționat.

Și, mai mult: (e monopol pentru că) “acest ban ți-l aduc eu, statul”.

E halucinant, nu?

Cât despre randamentul mai bun pe care-l promite (oarecum) guvernul, cum va fi el asigurat?

Păi, “prin majorarea capitalului sociale, a coeficienților, ceea ce va determina aceste firme să facă investiții mai bune”.

Cuvântul “cretin” pare prea blând, în acest context.

Deci, pentru că PSD consideră că administratorii de la Pilonul II nu obțin profit suficient din investițiile pe care le fac cu banii contrtibuabililor, PSD vrea să ia acești bani ca facă parteneriate public-private pentru obiective publice, care nu-s aducătoare de profit, și crește dramatic costurile administratorilor pentru a-i determina pe aceștia să… țineți-vă bine… să facă profit mai mare.

Cuvintele “cretini, imbecili, neghiobi, ticăloși, criminali” par prea blânde pentru a descrie această bandă.

Dar cu cât au crescut costurile administratorilor prin OUG 114? Asociația administratorilor a transmis, săptămâna trecută, o explicație simplă, ușor de înțeles de către oricine:

Pentru fiecare 100 de lei azi în cont P2, participantul a virat 86 de lei, iar administratorii i-au “produs” prin munca lor alți 14 lei.

Ca să producă acești bani, fondurile au avut nevoie până acum de un capital social de 0.7 lei.

Peste noapte, prin OUG 114, Guvernul le impune administratorilor să aibă 7.8 lei capital social (în loc de 0.7 lei) ca să continue să producă aceiași bani pentru fiecare participant.

Cu alte cuvinte, o creștere de (stați să calculez) exact 1014.29%. Peste noapte, fără consultare, fără logică.

Imaginați-vă că vă crește fondul de rulment la bloc peste noapte de 11 ori. Sau garanția la închirierea mașinii, sau a camerei de hotel, sau avansul pentru creditul pe care vreți să-l luați. Sau rata la bancă. Sau factura de telefonie, de gaz, de electricitate, orice. Tare, nu? Ăsta e guvernul PSD.

Bine-bine dar cât de mare ar urma să fie suma propriu-zisă?

Păi, iată, magnitudinea ticăloșiei poate fi înțeleasă și din următoarea explicație dată de economistul șef al BNR, Valentin Lazea:

“OUG 114 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an 2019 la majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul existent în prezent. Suma este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în 11 ani.

Deci, încă o dată: de două ori mai mult decât tot ce s-a încasat drept comision în mai mult de un deceniu.

Știți, când am scris “magnitudinea” voiam să continui, inițial, cu “imbecilității”, dar imbecilitatea implică și o anumită doză de nevinovăție. Ești imbecil, adică sărac cu duhul sau redus mintal, vine de la Dumnezeu sau din genetică, mă rog, după cum crede fiecare, dar imbecilitatea nu presupune intenție. Însă, în cazul OUG 114, nu poate fi vorba de inocența imbecilității. Aici e ticăloșie de-a dreptul, premeditată, criminală, antinațională. Partidul vrea banii românilor și îi ia prin jaf direct, fără să se mai obosească, măcar, să ofere vreo explicație cât de cât rațională. Partidul vrea plecarea actualilor administratori ai Pilonului II – de ce? Cu cine plănuiește să-i înlocuiască?

Urmăriți discuția cu dl. Mihai-Viorel Fifor, este deosebit de instructivă (ah, da, și ieșiți la vot, că altfel suntem terminați pe câteva generații de-acum înainte):

66 comentarii Adaugă comentariu

 1. Votul este peste 20 de luni. Pina atunci nici praful nu mai ramane. Ne amagim singuri :(

  Comentariu apreciat Thumb up 25
  • Mai e un vot si mai repede.

   In acest moment. PSD-ul e condus la varf de un grup extrem de restrans, dupa cum razbat informatii din interior. Un rezultat extrem de prost pentru PSD la europarlamentare (sub 20%) ar putea sa ii sperie pe ceilalti, adica marea masa a partidului. Pe Dragnea si Valcov evident ca nu ii mai sperie nimic. Aici s-ar putea crea o bresa.

   Thumb up 0
  • Ati vazut sosia Vioricai la “I umor”?
   Geniala fraza din final: “Nu stim ce ati mancat, ce ati baut, ce ati fumat, dar noi va multumim mult pentru felul in care votati.” Ceea ce e imbucurator este ca nimeni n-a ras.

   Thumb up 0
  • @silicon_v: si aici ne amagim singuri. Un rezultat prost la alegerile din mai schimba doar prima linie a partidului. Restul raman pe pozitii, sa se lupte pe ciolan.

   Thumb up 0
 2. Eu nu am putut sa urmaresc, am schimbat canalul. Mai nou Digi24 e noua Antena 3. Te uiti ca sa te enervezi. Da spatiu amplu de emisie tuturor flacailor lui Dragnea si astia vin si iti insulta bunul simt si o minima logica (daca ai macar un IQ de 90 ) iar Prelipceanu ala sta si se uita ca boul in mirare si nu zice nici pas. Nimic. Zero.
  Si e foarte grav ce se intampla, pentru ca sunt si multi romani rataciti pe Digi care nu au nici bun-simt nici IQ minim 90 si inghit toate chiftelele astea pe nemestecate, ca cormoranii pestii lui Daea. De parca nu erau de ajuns Gadea & co.

  Pe langa Fiforul asta care pute de aberatii si minciuni aruncate asa cu voce grava, o mai lasa sa se desfasoare si pe Zoana aia care are un nivel de comunicare, limbaj si atitudine cu care ti-ar fi rusine si la o sedinta de bloc din Cocorasti Deal.

  Comentariu apreciat Thumb up 26
  • De acord 100% cu tine. Daca tot vrea Digi24 sa cheme politicieni sa vorbeasca, macar sa ii deranjeze, sa nu ii lase sa zica ce vor, sa-i scoata din zona de comfort si sa ii expuna ca niste prosti, nemernici, incompetenti, ticalosi ce sunt. Le trebuie un intervievator pregatit sa le dea cu programu’ din scoarta-n scoarta in cap pe “cifre” ca sa zic asa, sa le taie microfonu, etc. Credeti ca or sa se supere si n-or sa mai vina? Sa fie sanatosi, oricum e proasta ideea cu emisiunea asta.

   Thumb up 0
  • Dap, ceva s-a intamplat si acolo. Cred ca la nivel de finante.

   Ia uite aici:
   https://www.paginademedia.ro/2019/02/dumnezeul-achizitiilor-scos-de-pe-digi24-dupa-o-interventie-de-sus

   Pentru cei care nu au apucat sa vada, desi nu cred ca sunt pe pe aici, e vorba de acest reportaj, a scris si Vlad despre el: https://www.youtube.com/watch?v=PXOf_mJRFSg

   PSD inchide pas cu pas canalele prin care ajung informatii “incomode”catre populatie. Digi 24 pare ca a intrat si el pe lista. Si joaca la doua capete si pe aripa Dragnea si pe aripa Firea. Am vazut la comunicate ale lui Firea in care combatea pe buget de mi s-a facut rau. Probabil ca aripa Dragnea a inteles mesajul si a reactionat: daca poate Firea sa va dea, putem si noi, si inca discutam de alta potenta financiara!

   Thumb up 0
  • Cred ca nu au apucat sa sune la Digi24 in timp util. Materialul ala a aparut doar pe Digi24 dupa care a disparut de acolo. Nici un alt site de stiri n-a dat stirea asta: stirileprotv.ro, hotnews.ro, mediafax.ro, etc, etc.

   Thumb up 0
  • Exact. Am cautat si eu pe net. Acel video exploziv practic nu e preluat de niciun canal media mare. Da, nici pe ziare.com, nici pe hotews, nici pe protv, acum nici pe digi24.

   PSD intelege foarte bine ca discutiile pe justitie sau pe Pilonul II scot din minti niste oameni din tara asta, dar, din pacate, discutam de vreo 20% dintre cei care voteaza. Materialul ala cu “Partidul face minuni” ar lovi chiar in inima blocului de votanti PSD, daca ar ajunge la ei. Acolo e urgenta maxima.

   Thumb up 0
 3. PPP = PNDL1+2 cu banii de pensii. Randament = -100%.

  Thumb up 2
  • Completare: cum se obtine randament -100%:

   Randament (sau miu) = (Suma_dupa_ investitie – Suma inainte de investitie) / Suma_inainte de investitie,
   iar Suma_inainte_de_investitie != 0 (suntem cu totii de acord cu ipoteza asta)

   Suma_dupa_investitie = PPP inseamna bani aruncati = 0 lei

   miu = (0 – Suma_inainte_de_investitie) / Suma_inainte_de_investitie = -Suma_inainte_de_investitie / Suma_inainte_de_investitie = -1 = -100%

   Si vedeti – randamentul asta e asa indiferent de valoarea Sumei_de_investitie.
   Asta e PSD-ul.

   Thumb up 0
 4. Lasă să fim terminați, că măsura aia lovește fix în pișătorii ăia pe le de vot. Ticăloșii și imbecilii ăștia nu au fost plantați așa, dintr-o dată, în funcțiile de conducere și nici nu au apărut din neant. Ei au existat în spațiul public cu mult înainte de alegerile din 2016 iar ideile lor au tot circulat. Beneficiarii acestui pilon II, acei #oamenifrumosi, tineri frumoși, liberi și apolitici nu i-au observat, nu i-au auzit? Nimic din discursul și atitudinea ticălosilor de azi nu le-a dat de bănuit? Nici n-ar fi avut cum, pentru că în timp ce ăștia apăreau ranjind perfid, categoria enunțată mai sus a fost ocupată cu descoperirea de mari conspirații, cu mișcări antivaccin sau cu descoperirea de tunele sub Bucegi făcute de mari daci făuritori de civilizații. Aparent nici momentul Colectiv n-a fost unul de trezire, așa că în 2016 s-a ales ce avem acum.
  Așadar, nu asiști la nicio nedreptate. E doar un popor de ratați care primește ceea ce merită… Selecția naturală nu funcționează doar la nivel de indivizi.

  Comentariu apreciat Thumb up 22
  • Ideea asta cu prezenta slaba la vot arata ingustimea viziunii asupra Romaniei a celor care o propaga. Ma mir in fiecare zi ca are asa de multi adepti. Mai oameni buni pe listele electorale sunt 18 milioane de oameni in conditiile in care noi mai suntem vreo 18 cu totii. Din astia 18 mil prezenti au probabail drept de vot vreo 14 milioane. Pana aici toate bune insa oficial lipsesc din tara asta vreo 4.5 milioane ceea ce inseamna ca de fapt sunt vreo 6, majoritatea lor cu drept de vot. La referendumul despre familie PSD nu a facut decat sa-si confirme siesi capacitatea de mobilizare a primarilor partidului, sacrificand o idee oarecum nastrusnica. Cu 3.5 milioane de voturi PSD castiga orice alegeri, oricand. Prezenta la vot in tara nu poate suplini lipsa a 5 milioane de oameni plecati prin toate colturile lumii, din care pot vota cateva sute de mii. Sansa noastra e sa ne strangem 1 – 2 milioane in strada si sa-i facem sa tremure de frica. Altfel, daca asteptam sa rezolve votul problema ne vom procopsi cu zambetul lui Daddy mult si bine de acum incolo.

   Thumb up 0
  • In primul rând CAMPANIA cu “mă pis pe el de vot” nu a fost o convingere a celor ce nu au mers la vot ci o manipulare bine orientată spre nehotărâți. Astfel multi nu au mai considerat că este important votul lor.
   Trebuie sa fim atenți la multe aspecte ale manipulării.
   Momentul de trezire trebuia să fie acum 12 ani la prima suspendare când CCR a spus că nu e cazul, dar Parlamentul s-a pisat atunci pe votul românilor și a declanșat procedura de demitere prin referendum și nimeni nu a protestat. De atunci s-au întâmplat foarte multe lucruri. S-a modificat legea referendumului. S-a fraudat in toate felurile cel de al doilea referendum și se propunea sa se facă recensământ că să se găsească o modalitate de fraudare.
   Concluzia cu poporul de retardați nu prea se potrivește cu morala. Din acest motiv alegațiile tale devin suspect de convergente cu pisatul pe vot.

   Thumb up 0
 5. Petreanule te urmăresc, și citesc de ceva vreme. Îmi doresc ca la următoarele alegeri, sa iasa tot PSD! Da sa iasa cu o majoritate de peste 50%. Sa lase țara asta praf și pulbere, si poate abia atunci, toți care o are prin mall -uri, berarii, si alte cele, au sa isi deschida ochii si au sa meargă în p*la mea la vot!
  Cinic? Sadic? Da frate! Ca poporului asta de tâmpiți asta îi trebuieste pentru a se deștepta! Si chiar și așa, am dubii!
  Hai, trăiască partidul și luminatul lui conducător! Ce dor imi era de dictatura!

  Thumb up 11
  • Irimie n-o numeriși frate!
   Nu cred că mai prindem noi vot liber nici la următoarele.
   Iar de deșteptat… Hmmn, nu vezi care-i trendu’…
   Așa că dacă ți se îndeplinește visul mai bine culcă-te la loc poate reușești să schimbi ceva.

   Thumb up 0
 6. Domnule Petreanu, sunteti printre ultimele baricade din mass media care mai apara democratia asta. Se fac si asupra dvs. presiuni? Daca da, ne-ati spune si noua? Cum?

  Thumb up 0
  • @cristina: nu e nevoie sa facă presiuni asupra dlui Vlad, ba chiar ar fi o dovada de prostie. Cei din PSD sunt consiliați mișelește, nicidecum prost.
   Lucrurile merg exact asa cum și-au planificat, iar mica “rezistenta” este susținută exact atat cat trebuie (maxim 5-600k oameni din tara). Daca PSD le-ar înăbuși reprezentanții acestor oameni, atunci ar ieși urat, asa ca ne lasa liberi la joc de glezne :)

   Thumb up 0
  • @Aurel cam asta e si impresia mea.

 7. Vlad,
  Sunt doua lucruri foarte grave:
  1. Cei care se uita la aceste emisiuni (in special A3 si RTV) sunt multi da’ prosti.
  2. Cei mai multi jurnalisti sunt nuli in materie de economie.
  Aseara a fost infractorul ala de Valcov la Cristache. A spus ca el vrea ca ratele creditelor sa scada la jumatate. Asta inseamna ca fie bancile ar trebui sa ofere credite la dobanzi sub cele la care se imprumuta statul (este o imposibilitate economica, intrucat statul are cel mai bun rating dintre toate entitatile din stat) sau, mai hilar, sa ofere credite cu dobanzi negative.
  Bolovanul ala de Cristache n-a clipit.
  La fel s-a intamplat cu Razvan Dumitrescu, saptamana trecuta la A3.

  Thumb up 1
  • Si tu crezi ca aia doi mainutoi nu inteleg sau se prefac ca nu inteleg?

  • In cazul particular al dobanzilor, sunt convins ca nu pricep. Desi, ar trebui sa fie brici, daca abordeza subiecte din astea.
   Inca ceva: a zis Valcov ca statul italian a luat EUR 6 bn pentru licentele 5G, ceea ce este adevarat. Ce nu a spus este ca licitatia a inceput de la EUR 2 bn, iar firmele au licitat mai mult pentru ca mediul de business din Italia permite plata acestor preturi.
   Pe de alta parte, ar fi bine sa ne amintim de licitatiile 3G din Germania, Anglia si Franta de acum 20 de ani, cand preturile platite au fost mult peste ce au scos firmele din aceasta tehnologie (dar aici a fost greseala manageriala, pe banii privati, ai actionarilor).

   Thumb up 0
  • #26

   Sigur nu inteleg si oricum au de pus intrebari care sa nu-i incurce pe invitati. Era suficient sa citeasca declaratiile BNR sa vada conferinta lui Isarescu sau alte articole ca sa puna niste intrebari incuietoare. Dar n-au facut-o pentru ca trebuie sa citesti carti sa stii sa lucrezi sa stii calcule legi etc ca sa-ti dai cu parerea despre ROBOR si mai ales sa intervii cand vezi ca invitatul incepe cu abureli. Asta e manipuarea de baza, faci un asa-zis interviu cu un costum cu intrebari gen mingi la fileu si privitorul se culca fericit ca traieste in tara asta. Si asta in orice domeniu. Plus ca se dau cifre masluite la repezeala amestecate selectate cu grija. Dar fiti siguri ca cine stie stie doar ca majoritatea celor care merg la vot nu stiu. Cristache e 0 barat in orice domeniu si e la tv publica in prime time pe o basculanta de bani. Afara nu prezenta nici meteo. Restul sunt la tv private pot fi cat de incompetenti pot :D

   Thumb up 0
 8. Nu înțeleg cum acum suntem la fel de prosti ca în ’46-’47 când pesedistii au mai făcut o naționalizare. Atunci erau sprijiniți de tancurile rusesti, dar acum, ce așteptăm ?

  Thumb up 0
 9. Timp de 30 de ani am tot sperat. Am ramas si am muncit aici , am avansat si am fost platit mult peste medie, dar am obosit. Am obosit sa #rezist prin Piata Victoriei si sa vad neputincios cum hotii conduc cu nerusinare aceasta tara. Din momentul in care se incepe urmarirea penala nu ar mai trebui sa ocupi o functie publica.
  Adica, esti cercetat pentru luare de mita si tu stai in continuare in functie ca sa iei mita pana in 10 ani cand se prescrie sau se amnistiaza ? La 49 de ani am decis sa plec departe. Imi iau sotia si cei 2 copii si plecam. Sunt convins ca in Canada , Australia sau USA voi scapa de stresul si scarba pe care mi-o aduc personajele precum Dragnea, Olguta, Tudorel, Veorica, Valcov & CO. Cum doamne sa fi condamnat in prima instanta la 8 ani, te prind cu tablouri prin pereti si in continuare ai 4-5 case prin colturile cele mai selecte ale Europei si ne faci noua strategia fiscala. Un astfel de specimen in strainatate pe langa faptul ca nu mai scotea capul, dar pana acum era condamnat definitiv. Dar va scapa cumva prin amnistie el si ceilalti ca el iar sufletul meu iara se va umple de mahnire dar si de URA. Sa-i fereasca d-nezeu ca URA aceasta sa se concretizeze intr-o miscare. Dormi linistita Romanie ! Cand te vei trezi violata si inrobita va fi prea tarziu. Sper sa nu mai fiu cand te trezesti.

  Thumb up 14
  • Presupunand ca stapanesti engleza si ai o calificare, totusi la 50 de ani e tardiv sa o iei de la capat.
   vei gasi ceva de lucru ,dar nu asa de bine platit precum iti imaginezi.

   Thumb up 0
 10. Mi se pare incredibil cum considera psd-ul ca banii din taxe si impozite sunt produsi de ei, si in marinimia lor ei ii paseaza fondurilor de pensii, ca si cum le fac un favor.
  Ti se ridica parul in cap (care si cat mai are) cand vezi cum se uita la orice ban pe care pot pune mana si sa faca ce vor cu el.
  La cat il atentiona pe cel din pnl sa constientizeze termenii folositi (conotatie la “nationalizare”), arunca usor cu vorbe ca nu e monopol cand sunt “doar” 7 firme.

  Thumb up 0
 11. Banii oricum au fost “mancati” de “stat”. Banii din pilonul II sunt plasati, iar cea mai mare parte s-au dus in titluri de stat (ca asa ii obliga legea). Cum acesti bani devin anonimi dupa ce sunt imprumutati de “stat”, putem spune ca o parte au ajuns in subventia catre partide, grosul la PSD, de exemplu pentru luxul trezorierului partidului sau pentru zecile sau sutele de mii de euro pe luna “consultanta”.

  Cred ca polonezii au terminat pilonul lor II, simplu, dand o lege care spunea ca nu returneaza banii aferenti titlurilor de stat.

  Thumb up 2
 12. Peste tot vad aceeasi unica solutie de rezolvare: votul. Dar daca sa zicem ca prezenta la vot va fi masiva (daca nu e masiva e si mai evident…) si oamenii vor vota in majoritate pro-PSD? Am facut recent o vizita pe facebook-ul PSD unde era incriminat pt nu stiu ce presedintele Iohannis. Probabil ca comentariile negative erau sterse, ramaneau numai cele “pozitive”, adica cele care sustineau ca e nazist, criminal samd. Stiti cate erau? Foarte multe, cu mult mai multe decat apar cele de pe facebook-urile USR ori PNL ori PLUS ori altor opozanti care incrimineaza pe Dragnea ori PSD. Si atunci m-am indoit o data in plus ca votul rezolva ceva. In 2016 votul nu a rezolvat nimic ci a condamnat. Si daca istoria se repeta, ori mai bine zis va continua?…

  Thumb up 1
  • Nu te lasa descurajat(a) de asta. Pe opozantii ciumei nu o sa-i vezi neaparat pe paginile usr-ului sau pnl-ului. Si inca o chestie… de ce te-ai uita intr-o hazna? Nu vezi altceva decat niste rahati, in cazul paginii psd-ului, niste rahati retarzi.
   Mergeti la vot, scoateti mizeria aia de partid in afara legii si apucati-va de reconstruit.

   Thumb up 0
 13. Exista in engleza un nume, prea frumos, pentru acesti baieti si fetite “con artist”. Mai pe romaneste escroci. Cam usor, dar potrivit.

  Thumb up 1
 14. Cine are noroc sa ajunga pana la pensie, va muri de foame!

  Thumb up 0
 15. Nu am urmărit emisiunea, nu știu ce a spus acest domn. Ce știu este ca, începând cu luna ianuarie a acestui an, procent din cotizația mea la pensii, banii mei, nu mai sunt direcționați catre Pilonul II. Sunt salariata unei firme de construcții și, prin faimoasa OUG 114, s-a decis asta. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau. Sunt extrem de revoltata și, la fel ca mine, multe alte sute de mii de persoane. Am semnat un contract cu firma de asigurări. Acum pe cine sa trag la răspundere ca acest contract, practic s-a reziliat fără consimțământul celor doua părți?

  Thumb up 2
  • Sunt curios daca ar putea fi deschisa o actiune in instanta impotriva Guvernului Romaniei.

  • Incercati ca in America:
   – faceti un cont pe Facebook in care sa va adunati toti cu problema asta
   – angajati o casa de avocatura
   – CLASS ACTION LAWSUIT (nu stiu corespondentul in romaneste)

   Thumb up 0
  • Mara,

   din păcate România nu are un echivalent pentru “class action lawsuit”. Nici măcar apropiat, din câte știu eu, acest concept este specific sistemelor “common law”; Europa abia acum, pe ici-pe colo (Franța și Germania, mai ales) introduc noțiunea.

   Thumb up 0
 16. Prea tarziu pentru iesirea la vot Vlad. Dragnea va frauda masiv absolut toate alegerile care urmeaza incepand cu europarlamentarele. Nu are nici o frica, si ca sa fiu sincer, eu nu vad nici un motiv pentru care s-ar teme. Cine, ce sa-i faca?
  Rezultatul va fi exact atat cat are nevoie Dragnea sa fie. Daca va vrea 90%, atunci atat va iesi. Vlad daca tu iti inchipui ca PSD-ul va pleca de bunavoie de la putere, imi pare rau ca trebuie sa spun asta, dar esti naiv. Adica dupa ce s-au chinuit 2 ani cu statul paralel, crezi ca peste alti 2 ani vor accepta un eventual rezultat nefavorabil la alegerile organizate de catre ei insusi? Toata mascarada asta au facut-o pentru 2-3 ani de liniste? Sa fim seriosi, planul are bataie luuuuuuunga de tot.

  Thumb up 1
  • Prea mult pesimism.

   Referendumul din 2018 a fost cerut de Dragnea si impins in fata tot el. A fost o incercare de a arata in exterior ca are in dotare o armata de votanti si nu ii e frica sa o foloseasca pe teme anti-europene.

   Avea nevoie ca de aer de un rezultat mare. Rezultatul a fost un mare fas. Au votat cum a vrut Dragnea cam 3,5 milioane de oameni. Si au fost fraude la greu si la acest referendum, mai ales in sudul tarii, aberatiile statistice o dovedesc. Si au votat multi pentru care nu sunt votanti PSD, mai ales in Ardeal.

   Nu stiu de ce il tot vedem pe Dragnea ca un Superman, capabil sa controleze tot ce misca in tara asta, orice primar, orice membru in comisia electorala, orice politist sau jandarm. Sunt destui oameni carora o sa le fie pur si simplu frica sa faca fraude la asemenea nivel si chiar nu vad cum ar putea baga Dragnea groaza in ei ca sa faca asta. Sau ce ar putea sa le promita.

   Dragnea lucreaza cu o cantitate limitata de oameni de incredere, dar care sunt pusi bine, in punctele cheie ale statului roman: parlament, guvern, CCR, Avocatul poporului, Curtea de Conturi, CSM, Inspectia Judiciara, AEP. Daca ii adunam pe toti, cred ca discutam de 30 de oameni cu totul. De altfel, pericolul cel mai mare de acolo vine, de la porcariile facute la nivel mare (blocare de candidatura, anulare liste de semnaturi, schimbare sistem electoral – la europarlamentare oricum nu mai e timp)

   Cred totusi ca am ajuns niste babe fricoase.

   Thumb up 0
 17. Hoti ordinari!

  Thumb up 0
 18. #44

  Eu am o intrebare off-topic asa si nu inteleg: de ce toata lumea pe strada inca foloseste milioane cand banii s-au schimbat din 2005? :D O discutie n-am auzit in care sa se foloseasca bani noi. Inclusiv tinerii care abia au apucat banii vechi.

  Thumb up 2
  • Ei, nu e chiar asa, eu nu mai inteleg de ani de zile cum e cu milioanele si majoritatea prietenilor mei sunt la fel.

  • Pentru ca le place sa se plinga cit de napastuiti sint. Cind platesc e in “milioane” (“tu stii cit m-a scotat chestia aia? DOUA MILIOANE DE LEI”) si in sute cind primesc (“un rahat, mi-a crescut salariul cu 200 lei”).

   Thumb up 0
 19. domnul fifor e subtil
  vrea sa anunte ca “the next big thing” sunt spitalele. acolo se vor face banutii. aia de fac spitalul pentru copii au de fapt in cap profitul si randamentul urias. subversiv

  Thumb up 0
 20. Sunt oameni necăjiți ăștia din şleahta lui Dragnea lately: au dat rasol cu referendum pro fam tradițională acum câteva luni, azi se pare că o alege UE pe Kovesi…puțină înțelegere, deci. Mai grav ar fi doar să afle că Irina îl satisface sexual pe Ponta în ritm săptămânal :) :)
  Cum ziceam, Dragnea tot intră la închisoare fiindcă derapajele astwa în justiție se pot reseta relativ repede. Problema e cu tâmpeniile pe care la fac în economie, învățământ, politică externă. Aici se repară greu al naibii

  Thumb up 2
  • Ce tampenie fac in politica externa?

   Thumb up 0
  • Tu nu cauți un răspuns. Nici de la mine, nici de la nimeni. Cauți doar pretext ca să îți validezi ceea ce deja știi, ceea ce deja eşti. Să fii sănătos, nu mă interesează

   Thumb up 0
  • ai exprimat niste generalitati. te-am intrebat, civilizat, daca poti spune ceva concret. ai raspuns ca un om pretios, suficient si arogant. cu alte cuvinte, nu poti spune nimic concret, doar emiti banalitati penibile. mi se rupe de atitudinea ta, dar raspunsul tau e ca turnesolul.

   Thumb up 0
  • oricum, scuze, nu te mai deranjez cu alte intrebari.

   Thumb up 0
  • @bugsy
   Are dreptate curly. De la vizita lui Dragnea in America aranjată de Elliot Broidy, investigat in SUA, până la număratul voturilor de către Grapini in PE in comisia LIBE au făcut doar tâmpenii. Ar trebui să facă istoria ultimilor 2 ani că să îți răspundă.

   Thumb up 0
 21. OffTopic
  Am inteles ca Maria Grapini, nu numai ca nu le are cu limba romana, dar nici cu numaratul nu sta mai bine (http://www.ziare.com/maria-grapini/europarlamentar/maria-grapini-contrata-de-o-colega-din-pe-dupa-ce-a-numarat-gresit-voturile-pentru-kovesi-scuza-ma-dar-lasa-ma-pe-mine-sa-fac-asta-video-1551514).
  Cat de proasta poate sa fie femeia asta, sa incerce sa fure de fata cu altii si apoi sa fie prinsa? Si faceau misto de Roberta Anastase!!!

  Thumb up 0
  • “Un proiect de lege depus chiar azi la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR.
   Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero.”

   Daca cumva e posibil asa ceva, cat o sa fie ratingul de tara dupa asta ? O sa fim Venezuela style.
   Va rog sa enumerati efectele unei asemenea masuri.

   Thumb up 0
 22. Foarte misto ai decupat poza articolului (URĂ)

  Thumb up 0
 23. “Un proiect de lege depus chiar azi la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR.
  Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero.”

  Daca cumva e posibil asa ceva, cat o sa fie ratingul de tara dupa asta ? O sa fim Venezuela style.
  Va rog sa enumerati efectele unei asemenea masuri.

  Thumb up 0
 24. Am sunat azi la cei care-mi administrează pilonul II (sunt unii cu portocaliu). Am fost informată că deşi fondurile pentru pilonul II se vireaza cu 2 luni întârziere, ultima contributie pentru contul meu s-a făcut în noiembrie anul trecut. Având în vedere cã sunt angajată la firma mea, eu cu mâna mea am plătit în fiecare lună sumele pentru contribuții şi am plătit mereu la timp. Sunt 90 de zile întarziere, despre ce vorbim?!

  Thumb up 1
  • Se pare că vorbim de faptul că banii de la pilonul II nu ajung unde trebuie de ceva vreme, doar forma legala le lipsea.

   Thumb up 0
 25. Si? Ce daca fura banii? Crezi ca intereseaza pe cineva? Mie nu-mi pare sa intereseze pe nimeni… Nu vad nici un protest, nu vad nimic. Sa fure tot, pana nu mai ramane nimic de furat. Observ ca in intentiile de vot, tot ei conduc asa ca… prafu sa se aleaga :))

  Thumb up 1
  • La suprafață lucrurile par a fi așa cum spui, Dar ceva se întâmplă! Ceea ce odată consideram a fi de domeniul miracolului se întâmplă aievea în ultima vreme. “Anteniștii trepanați”, “PSD-istii fundamentaliști” și “misticii kryptocomuniști” se revoltă. Încet, încet în gurpul infracțional organizat vor rămâne doar criminalii sadici și retardații.
   Se pare că tradatorii care alimentează ura vor rămâne în final o mână de oameni izolați ce vor fi lapidați într-un autentic stil romanesc, spre oroarea lumii civilizate și a generațiilor viitoare.

   Thumb up 0
 26. #62

  Dacă banii din pilonul doi sunt ai statului, în condițiile în care sunt primiți din salarii plătite în urma muncii, de un angajator, înseamnă că şi angajații şi angajatorii sunt considerați proprietatea statului, un fel de sclavi.

  Thumb up 0
  • Foartr buna implicatie.

  • Nu, e chiar slaba implicatia.
   1. De ce in platitor de munca ar fi sclav? De unde si pana unde? In plus cel mai mare angajator in Romania e statul roman. Din ce zici tu inseamna ca statul e sclavul statului. Foarte smecher.

   2. Fifor clar vorbeste tampenii despre pilonu 2. Dar poti sa iei ca exemplu impozitul pe venit. Da, statul e “proprietar” pe o parte din rezultatul muncii tale.
   Asta nu inseamna ca esti sclav. Nici macar la figurat daca e sa ne uitam in dex – cuvantul cheie – integral

   SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s. m. și f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân pentru care muncește; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia ♦ Fig. Persoană care își subordonează integral voința sau acțiunile unei pasiuni, unei dogme, unui viciu etc

   Thumb up 0
  • @Ciprian
   Într-adevăr nu este sclavie.
   Nu avem stăpâni dintr-o elita conducătoare.
   Teoretic avem toate drepturile “intacte”, dar practic suntem folosiți într-un mod pervers pentru poftele unor infractori.
   Dacă vrei să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu adevărat, obișnuiește-te cu ideea că este mai rău decât poți să-ți imaginezi.
   Conform principiului “pentru că putem”, pentru cei care conduc acum Romania ești doar un obiect neînsuflețit.
   Pentru ei ființele sunt fie mâncare, fie alt tip de consumabile.

   Thumb up 0
 27. “banii stau acolo, nefolosiți”
  Nu imi place sa jignesc, dar domnul respectiv este aparent mai prost decit prevede legea. Ultima oara cind am verificat 60% din fondul meu de pensii PII este investit in titluri de stat, adica banii mei sint folosit de catre Guvern sa acopere deficitul si pomenile electorale. Este foarte departe de a sta acolo, nefolositi. Ah, si sinteti bineveniti. https://pensiibcr.ro/content/dam/ro/bcr/www_pensiibcr_ro/noutati/NL_pensii_24.04.jpg

  Thumb up 0