Recomandare de podcast: Caliphate

Cu am primit, dau și eu mai departe: acum vreo două săptămâni, la o întâlnire cu corporatiști, am ajuns dintr-una-ntr-alta să vorbim despre podcasturi. O doamnă (al cărei nume nu mi-l amintesc, dar îi mulțumesc mult pe această cale) mi-a recomandat Caliphate, „făcut de o româncă”. Era atât de hotărâtă în recomandarea ei încât, evident, l-am căutat și i-am dat play.

Oau. L-am devorat.

Este un podcast despre Statul Islamic, o investigație jurnalistică de mare clasă, de o intensitate tulburătore. Seria are suspans, tensiune, dezvăluiri, emoție; montajul audio este fabulos, lucrat la detaliu de filigran; documentarea și scriitura, superbe; dar, mai mult ca orice, seria are onestitate: nu cade nicio clipă în păcatul facil al propagandei (totuși, America e în război) dar, în același timp, distanța profesională, jurnalistică, față de subiect, nu împiedică reacția firească, de compasiune, față de victimele ororilor jihadiste.

Podcastul se desfășoară în trei acte, organizate în zece episoade: începe cu intervievarea și plasarea în context a unui fost membru ISIS, parte din infama poliție religioasă a organizației. Acesta descrie inclusiv execuțiile la care a participat din postură de călău; în al doilea act, reporterul și echipa lui relatează din teren, din Mosul, chiar în timpul bătăliei pentru eliberarea orașului, pe care-l parcurg în căutarea de documente și mărturii despre ocupația fundamentalistă a ISIS; în fine, în a treia parte, suntem transportați în lumea de coșmar a sclaviei sexuale în care au fost târâte adolescentele comunității Yazidi, dar suntem și martorii unor salvări miraculoase, continuate de reuniri traumatice, chinuite, ale familiilor.

Întrebarea fundamentală la care seria încearcă să dea un răspuns este aceasta: „cine sunt, de fapt, cei cu care ne luptăm?”

Caliphate este scris de Rukmini* Callimachi, New York Times Foreign Correspondent, specializată pe organizații teroriste precum Al Qaeda și ISIS. Ea este, într-adevăr, de origine română – s-a născut la București în 1973 și a emigrat cu mama și bunica în SUA în timpul comunismului – și a fost de trei ori finalistă Pulitzer pentru anchetele sale.

Eu vă recomand să ascultați acest podcast în liniște, pentru a putea absorbi și înțelege toate nuanțele universului auditiv pe care l-au creat autorii lui (ajută și o pereche de căști cu noise cancelling, dacă vreți o sugestie; chiar dacă cele de calitate sunt mai scumpe, merită din plin – după ce le folosești în metrou/în avion, înțelegi diferența).

Pagina podcastului Caliphate este aici – și, pe site-ul oficial, se găsesc și linkuri spre Apple Podcasts, Stitcher sau Spotify.

În fine, dacă aveți ceva recomandări de podcasturi memorabile, lăsați-le în comentarii, cu argumentație, evident. Mai schimbăm impresii, că noi, ascultătorii de podcasturi, suntem o comunitate mică, dar în creștere 🙂

_____________

*numele este inspirat de legăturile familiei cu o teozofistă mistică din India, Rukmini Devi Neelakanda Sastri.

Articol din categoria: MEDIA

20 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Are (deja) trei premii Pulitzer pentru anchetele sale??? Pai in cazul asta chiar e o celebritate. Sunt doar vreo 12 persoane care au reusit performanta asta.
    Sigur nu e vorba doar de nominalizari in finala, neurmate de castigarea premiului ?

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Serial – primele doua sezoane.
    The Moth – foarte multe povesti spuse de oameni “normali”.
    Pe bune – Podcast românesc cu interviuri interesante.
    Spor!

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    Pe partea de istorie ar fi 2 clasice Hardcore History cu Dan Carlin, si revolutions cu Mike Duncan. Dan Carlin mai are un podcast pe teme politice pe U.S. Common Sence, dar in ultima perioada destul de puțin a mai pus. Tot interesant, deși mai vechi am găsit Climate Wars de Gwynne Dyer http://gwynnedyer.com/radio/.

    0
    0
    • Hardcore History este nemaipomenit, Carlin este un povestitor înnăscut – seria despre Primul Război este o capodoperă. Vezi că a scos de curând partea a doua din Supernova in the East, dacă ești interesat.

      Cât despre Duncan, eu n-am putut să ascult Revolutions, mă adoarme 🙂 Istoria Romei a mers mai bine, din punctul ăsta de vedere 🙂

      0
      0
  4. #8 Comentariu nou

    Incearca Hidden Brain – subiectele sunt foarte diverse și îți oferă o perspectiva interesantă asupra lumii din jur. Câteodată îți Răspunde la întrebări pe care nici nu știai ca le ai. In rest orice altceva de la NPR, in general au programe interesante.

    0
    0
  5. “She’s in Russia – podcast about Russia. Co-hosted by Olivia Capozzalo (St. Petersburg) and Smith Freeman (Brooklyn), aims to bring a more nuanced image of Russia and Russians to a Western audience. The podcast has taken an in-depth look at everything from the life and music of Viktor Tsoi to the trash protests outside of Moscow, to the government-blocking of the encrypted messenger app Telegram.”

    Nu imi place stilul discutiei, destul de nestructurat si lalait, dar temele abordate sunt foarte actuale si f bine documentate: de la politica, violenta in familie, rap rusesc, dating life, fake news, patratelele lui Putin etc.

    https://www.google.ch/amp/s/www.rbth.com/document/5aaa6ccf85600a47387f7099/amp

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    Gastropod. Criminal. Intaresc recomandarea pentru The Moth.

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Invisibilia de la NPR (mai ii lauda cineva mai sus). Subiecte pe teme de psihologie mai mult dar transpuse intr-un context uman. Editarea si montajul sunt superbe iar povestile, cel putin cele din primul sezon, m-au tinut cu sufletul la gura.
    Iar atunci cand esti in cautare de ceva mai usor: Tell me something I don’t know. Incepe direct cu ultimul sezon. La inceput nu prea isi gasisera ritmul si nu sunt asa captivante. Formatul: se invita 4 invitati din diverse meserii care povestesc un amanunt putin stiut despre domeniul pe care il cunosc. Apoi gazda emisiunii impreuna cu un fact checker pun diverse intrebari conexe ce fac totul in acelasi timp educativ si amuzant. Asa am aflat cum se testeaza motoarele de avioane pentru coliziuni cu pasari, sau cum fac pipi astronautii in spatiu.

    Multumesc ca ai pornit acest subiect, mereu sunt in cautare de alte idei de podcasturi bune. Poate in urma comentariilor ne alegem cu o colectie buna.

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Salutare!

    Ce imi place sa ascult in materie de podcast-uri:
    – ICR Podcast – RO
    – Geocast – RO
    – StarTalk cu Neil deGrasse Tyson
    – Tim Ferriss Show
    – Inquiring Minds
    – Hardcore History
    – Invisibilia
    – Jocko Podcast
    – Penn’s Sunday School
    – Malcolm Gladwell
    – The Knowledge Project
    – Stuff You Should Know
    – Design Matters
    – 50 Things That Made the Modern Economy

    0
    0
  9. #14 Comentariu nou

    Ce m-a prins pe mine, il ultima perioada:

    – More Perfect: podcast legat de Curtea Suprema de justitie, si modul in care a evoluat constitutia SUA.
    – Slow Burn: Watergate (sezonul 1) si scandalul Monica Lewinsky (sezonul 2). Este incredibil cat de incet a explodat Watergate si de cate minciuni si revelatii a fost nevoie pentru a dobora un presedinte; e interesant de comparat cu ce se intimpla in Romania astazi
    – Containers: un podcast in 8 parti, despre containere. Stiu, poate parea plictisitor, dar arata ce impact poate avea un obiect pe care, de multe ori, nici nu il observam
    – The Dream: afacerile din spatele schemelor piramidale

    0
    0
  10. #16 Comentariu nou

    Caliphate e excelent, l-am descoperit asta toamna cand l-am ascultat pe producatorul lui, Andy Mills, la The Power of Storytelling.
    Un podcast romanesc tematic bun in opinia mea este Zest:
    http://blacusens.ro/category/zest-podcast/
    sau pe fb: https://www.facebook.com/zestpodcast

    0
    0
  11. #17 Comentariu nou

    1. In Our Time (Melvyn Bragg and guests discuss the history of ideas)

    2. Making Sense with Sam Harris

    3. Bret Easton Ellis Podcast

    4. More or Less: Behind the Stats

    5. Stuff you should know

    6. Freakonomics Radio

    0
    0
  12. #18 Comentariu nou

    The way I heard it – 10 min episodes but very strong packaging.

    Imagined life – about the life of a famous person (only discloses at the end who the person is).

    0
    0
  13. #19 Comentariu nou

    La inceput de drum: lectiidedemocratie.ro

    0
    0
  14. #20 Comentariu nou

    Multumesc pt recomsndare. L-am ascultat si mi-a placut😀 Recomand Ted Radio Hour, Planet Money si The Indicator, toate de la NPR.

    0
    0