bancomat comision retragere

Băncile ar trebui să afișeze explicit cât e comisionul de retragere de la bancomat

După ce articolul de mai jos s-a viralizat, una dintre cele două bănci la care fac referire mi-a trimis unele precizări. Le redau mai jos, copy-paste, pentru că așa cred că e corect:

PRECIZĂRI:

Vlad, ne-am dori mult sa iti oferim toate informatiile legate de comisioane.

Ai folosit insa un card emis de alta banca in bancomatul nostru si ne este imposibil tehnic sa stim care sunt conditiile tale contractuale. Ar insemna sa fim la curent permanent cu conditiile contractuale ale oricarui posesor de card din lume. Chiar si din, sa spunem, Statele Unite, Australia sau Africa de Sud. 🙂 E imposibil. Si este e valabil in orice retea bancara, atunci cand folosesti carduri emise de alte banci.

Intr-adevar, sunt banci care practica comisioane separate fata de banca emitenta a cardului, la utilizarea ATM-ului lor, mai ales in strainatate (pentru costul cash-ului, pentru conversie). Si sunt obligate sa le afiseze. Sunt costuri fixe. Sau variabile.

In cazul tau, comisionul nostru era zero. Si chiar este zero daca folosesti la noi in retea alt card, non-BCR. Prin urmare, nu ramane in cauza decat comisionul practicat de banca ta emitenta.
Dar iti multumim ca ne folosesti reteaua de ATM-uri, cea mai mare din tara, in care investim anual zeci de milioane de euro.

PS: Te invitam sa folosesti cardul George, cu zero lei comision de extragere la orice bancomat din lume. 🙂 (echipa BCR)

Prima dată am folosit un card bancar în SUA, în 1999. Eram la o bursă și primeam și niște bani de buzunar, săptămânal, care-mi ajungeau cât să nu mor de foame. Banii îmi erau virați într-un cont la care era atașat un card de debit. În instructajul inițial mi s-a explicat și cum pot folosi cardul pentru a scoate bani din perete, de la niște mașinării numite ATM.

La primul bancomat în care am vârât cardul, mi-a apărut pe ecran și comisionul pe care urma să-l plătesc: suma exactă, în dolari, fără aproximări, procentaje sau referiri la prevederi contractuale obscure.

La următorul, la fel, suma exactă. Și tot așa.

Peste tot unde am fost, pe orice continent, când am scos bani de la bancomat am fost informat precis cât urma să plătesc drept comision de retragere. Chiar și astă-vară, în țara în care cash-ul încă-i rege, în Japonia, când vreun bancomat îmi accepta totuși cardul, îmi spunea și cât urma să plătesc comision – fie 100, fie 200 de yeni, după criterii pe care nu le-am înțeles niciodată, dar asta e mai puțin important, ce vreau să spun e că suma apărea, precisă, pe ecran, înainte de finalizarea operațiunii.

În România, însă, această minimă dovadă de respect față de client nu există. Ani de zile, băncile nici măcar n-au considerat necesar să-și informeze clienții că le rețin comisioane la retragere și că aceste comisioane variază în funcție de banca al cărui ATM îl foloseau, darmite cât încasau.

Cu mult scandal și după presiuni publice bineîntemeiate, în sfârșit, Protecția Consumatorilor s-a îndurat să dea un ordin în 2014 (ANPC 505/2014) prin care obliga băncile să-și informeze clienții cu privire la comisioanele practicate la retragerile de la ATM-uri.

Presa a salutat entuziasmată măsura: “De astăzi, băncile sunt obligate să afișeze comisioanele la ATM-uri, victorie pentru consumatori, s-a făcut dreptate etc.”, au titrat ziarele.

Sanchi.

O prevedere nebăgată în seamă în euforia momentului a permis băncilor să se fofileze fără niciun efort. În cazul retragerilor de la altă bancă, pe ecranul bancomatului urma să se afișeze următorul mesaj: “Atenţie! – Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului.”

Adică, ne-au râs în nas. Ce-ar fi să ai tu contractul cu tine, neapărat actualizat la ultima versiune, ca să poți verifica “condițiile” din el, ca să afli cât te taxează banca pentru retragerea respectivă?

Pe mine mă scârbește șmecheria asta – este perfect posibil dpdv tehnic și foarte simplu ca o bancă să treacă suma exactă de comisionare pe ecran. E regretabil că nu se întâmplă așa. Dar poate că n-aș fi consumat timp să protestez dacă, mai nou (pentru mine) n-aș fi observat o nouă șmecherie bancară: limitarea drastică a sumei ce poate fi retrasă de la bancomatul altei bănci, astfel încât ești forțat să plătești comisioane mai mari pentru suma pe care o vrei.

Eu am mai multe carduri, la mai multe bănci. Zilele trecute am folosit un card ING la un bancomat BCR, pentru că aveam neapărat nevoie de niște cash iar bancomatul BCR era singurul funcțional în zonă. Dar, cu suma maximă de retragere limitată la câteva sute de lei, am avut nevoie de 3 retrageri ca să adun ce-mi trebuia, iar fiecare tranzacție a fost comisionată, “conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”, cu 1% + 5 lei.

Cu alte cuvinte, ce trebuia să mă coste, drept comision, 25 de lei, a ajuns să mă coste 35.

Eu înțeleg că băncile oferă niște servicii care trebuie plătite. Nu sunt împotriva ideii. Dar asta cu limitarea sumei la doar câteva sute de lei, astfel încât să te taxeze apoi cu câte 5 lei la fiecare retragere, mi se pare o mare măgărie și trebuie să vorbim despre asta. La indignare se adaugă faptul că băncile încearcă să ascundă rahatul sub preșul cu “condițiile contractuale” blabla.

Băi, nu ține. Pute rău.

Pe de altă parte, dacă nu putem să spunem noi băncilor ce comisioane trebuie să practice pentru diverse operațiuni, că e piață liberă, putem, în schimb, să le obligăm la transparență.

Vrem să știm, clar și explicit, cât trebuie să plătim pentru operațiunile pe care le facem la bancă. Nu cu vrăjeli d-astea procentuale sau cu referiri la clauze contractuale, că nu ne-am născut ieri și știm că-s doar niște modalități de a masca adevărul. Băncile trebuie să afișeze informația transparent, în termeni ușor de înțeles – așa cum se întâmplă în toată lumea.

Presupun că nicio bancă nu se va opune la o asemenea măsură de transparentizare, nu? Că ar însemna să nu-și respecte clienții, iar noi știm că băncile își respectă și își valorizează clienții, așa ne spun.

Deci, ANPC, e momentul să clarificați “Ordinul nr. 505/2014 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii de plată care desfășoară operațiuni de plată prin intermediul ATM-urilor”, că nu suntem chiar toți fraieri.

41 comentarii Adaugă comentariu

 1. Eu n-am inteles niciodata de ce unii oameni lucreaza cu BCR, chiar si accidental… BCR nu e banca, e un CAP (ce-a-pe, pentru cine nu stie) care ofera si un fel de servicii bancare… O sa presupun ca pe o raza de cativa pasi in jurul tonomatului BCR existau si ATM-uri bancare…?

  Pe de alta parte ING ar trebui sa nu perceapa comision daca ai venituri recurente in contul la care ai atasat cardul, dar poate aici nu e o varianta valabila…

  Thumb up 5
  • ING nu percepe comisioane persoanelor fizice care au venituri recurente de minim X lei ( suma a variat cu timpul )

   Thumb up 0
  • Nu am venituri recurente si oricum e o problema de principiu.

  • In uk cand retragi bani de la atm bancilor 0 comision..sunt niste atm sa zic private nu sunt ale bancilor iti zice de la inceput1.5£ sau2.5£ cimision

   Thumb up 0
  • …că sa înțeleagă tot boborul CAP( ce-a-pe?)
   Pe vremuri, nu demult apuse… Cooperativa Agricola de Producție!
   Mulțumim pentru comparație…?!
   Nu am nici în clin nici în mânecă cu instituția menționată, nu am colaborat ever, dar… exista posibilitatea sa confundați?
   Poate INF? Cu asta sunt deacord.
   ( Instituții Non Financiare) Pe care le vedeți în reclamele TV, cu credite 5000-10000 și la care plătiți dublu- triplu în Max 2 ani. Cămătărie legală….
   Nu cred că e locul să le fac reclamă…
   Și nici locul in care ” mi-am luat țeapă de la bancă”!
   Ce spune Vlad, este corect și acesta este subiectul discuției.
   Mulțumesc

   Thumb up 0
 2. Pe lângă asta cu comisioanele, mai e o șmecherie: mai nou sunt bancomate (BRD am văzut cel mai des) unde ghinion dacă vrei o suma anume nu poți sa o retragi. Ai 6 sume prestabilite. Gen, dacă vrei 300 RON nu poți sa retragi. Trebuie sa retragi 2×200 sau 1×400 pentru ca opțiunea de alta suma nu exista. Sau vrei 1400 RON? Ghinion, suma maxima era parca 900, și pana la 1400 faci niște calcule sa vezi din câte tranzacții retragi. Și aici nu e vorba de comision sau ceva. Eu retrăgeam de pe un card care nu are comision indiferent de bancomat.

  Thumb up 3
  • #7

   Am card BRD si il folosesc destul de frecvent.
   Ai o opțiune in dreapta jos. “Altă sumă”.

   Thumb up 0
  • ” nu e bun bancomatul ăla”!
   Din reclame..
   Nu cunosc ce fel de bancomat BRD ai nimerit!
   Nu era clonat cumva?
   Nu exista așa ceva!
   Vezi răspuns Bogdan.
   Vlad zice altceva…

   Thumb up 0
 3. Nu se va putea rezolva decât cu obligație legislativă
  E o treabă care se poate rezolva tehnic, dar implică un cost pe care băncile nu îl vor aloca jamais fără obligativitate

  Ref la cealaltă chestie, cu limita de retragere, e posibil să fi nimerit la un bancomat din acela știm, de interior, care au limitare la dispensarea bancnotelor fiindcă fizic nu a putut fi integrată tehnologia de eliberare din mai multe casete mobile de bani cu care e încărcat aparatul. A fost prețuit mai tare faptul că nu ocupă mult spațiu decât că limitează nr de hârtii eliberate

  Thumb up 0
 4. Erată: slim în loc de știm

  Thumb up 0
 5. Pentru limitarea sumelor de retras de la masinariile altor banci explicatia e oleaca mai vasta. Atunci cand folosesti cardul emis de o banca la ATMul altei banci, cea cu ATMul poate percepe doar un comision maxim bancii emitente a cardului. Ca sa tina ATMul ala alimentat cu cash permanent si functional, costurile nu-s deloc mici. Banca, cu ATMul cheltuieste sa il tina functional iar banca cealalta cu cardul plateste un comision maxim (impus de Mastercard/VISA), care nu asigura (pro-rata de utilizare) recuperarea costurilor cu ATMul.
  Datorita acestei restrictii de comisionare intre banci impusa de schemele de plata, cea cu ATMul doar munceste si cheltuie pt ca cealalta sa beneficieze de asta, la un cost impus prea mic.

  Si-asa unele banci dau ridicari necomisionate de la orice bancomat.. . ca ele platesc acelor banci cu ATM o suma mult mai mica decat costurile pe care le-ar avea cu mentinerea unei retele mari de ATM.. dar iti impun niste conditii – “salariul la noi”.

  Thumb up 1
  • Ok, eu nu sunt impotriva comisionarii, ii inteleg necesitatea. Vreau sa fiu informat clar, insa.

  • Bietele bănci cheltuiesc o groază de bani ca noi să putem să avem acces la banii noștri și nu au de ales, trebuie să ni-i dijmuiască. I get this, ce nu pricep e cum reușesc băncile din alte țări să supraviețuiască fără să comisioneze orice operație.

   Thumb up 0
 6. Asta e o lecție de tip „When it bites you back in the ass”.

  Așa de mult s-a făcut o frecție cu salariile și cardurile încât, i-auite, suntem din poziția de subalterni dacă îndrăznim (”i-auzi dom’ne”) să zicem că nu ne convine niște țepe din ăstea.

  Problema începe când românul, mai întâi iobag, pe urmă comunist, învățat aproape de 300 de ani încontinuu să se ferească de bani, să urască banii. Băncile, practic, ne mângâie fibra aia de neaoș când ne fură la bani fiindă au realizat imediat că românii au rămas niște comuniști convinși. Iar propaganda cu ”Dacă ne vine salariul ep card, se taie din corupție” s-a dovedit a fi complet & total falsă, o minciună. La dracu, numai un exemplu ca offshorurile bancare, shell companies, s-au multiplicat în ultimul hal, în ultimii 15 ani…

  Thumb up 7
 7. 1 – Piata nu este chiar libera. Daca vrei sa vinzi alimente in SUA vei avea nevoie de aprobari. Nici macar sa intri cu mancare din alte tari nu ai voie in vama. Sunt tone de astfel de reguli care nu lasa piata libera in majoritatea tarilor civilizate.
  2 – Ziaristii care teoretic sunt in slujba cetatenilor ar trebui sa faca front comun si sa puna zilnic presiune pe banci si pe cei care iau decizii ca sa se intre in normal. Numele bancilor, poze fata/profil al directorilor smecheri, lista cu reglementarile din alte tari – toate zilnic in toata presa, la tv si pe internet. Nasol este ca vor aparea ștrengari gen ctp care vor urla ca este atac marșav la adresa bancilor, anti/UE, vai de mama noastra, pleaca șmecherii si nu mai are cine sa ne ciupeasca la bani, Putin/China si restul glumelor.

  Thumb up 8
 8. 2 cents:
  a. ori e marketing – sa nu te sperie cu comisionul exact si sa fugi la alta banca. Evident, ei prefera sa scoata de la ATM-ul lor clienti de la alte banci. Nu le convine sa dea bani gratis la ai lor :)

  b. ori sunt zgarciti cu softul de pe ATM care nu se conecteaza la banca x ca sa iti ia datele din contract si sa iti afiseze comisionul (de la alta banca nici nu prea iti poti vedea soldul – explicatia fiind aceeasi).

  Sau ambele.

  Thumb up 2
 9. Pai și BNR ce pazeste, ei fac reglementările iar România cred că e singura țară din UE la care se percepe comision la retragere numerar de la aceiasi banca ?

  Thumb up 2
 10. Salut,

  Vb in articol despre comisioane diferite, dar percepute drept echivalente.
  Exista 2 tipuri de comisioane la retragerea de la ATM:
  1. comision perceput de banca ce detine ATM
  2. comision perceput de banca la care este cardul
  Comisioanele care sunt prezentate in strainitate sunt comisioanele de la ATM care sunt IN PLUS fata de eventualele comisioane percepute de banca ta.
  Comisionul perceput de emitentul cardului este variabil (chiar si la aceeasi banca) si depinde de conditiile contractului pe care il ai cu banca.

  Pentru ca un ATM sa poata afisa ce comision iti va lua banca ta (e.g. un bancomat BT sa iti spuna ce comision iti va lua ING la care ai tu cardul) ar trebui ca fiecare bancomat sa fie legat la o retea cu datele tuturor bancilor.
  Da, tehnic este posibil, dar extrem de complicat si costisitor

  Thumb up 4
  • Ok, de ce oriunde in afara de RO se poate?

  • Tocmai aici faci confuzia – in alte tari ti se afiseaza comisionul in plus luat de ‘proprietarul’ atm-ului.
   Pe exemplul de mai sus (bancomat BT, card ING) – ti-ar afisa BT ca iti ia un comision (sa zicem 3 lei ). In cazul asta BT iti ia 3 lei comision, ING iti mai ia si el 1% + 5 lei, tu vei plati in total 8 lei + 1%

   Thumb up 0
  • Ma pui sa verific tranzactiile ATM de asta vara :))

  • Și aici vine discuția simpatică in care doar Luca milita pentru faptul că trebuie să ai tot timpul cash la tine! 😁🤣
   Personal, sunt genul că nu am 10 lei in buzunar!
   Și e nasol când sâmbătă seara nu ai sa dai pruncului un leu sa iasă în oraș! 😁😁
   Comoditate? Așteptări prea mari?

   Thumb up 0
  • Pai asta voiam, cash, caschimbam niste euro, altfel n-aveam nevoie :))

  • Si pana la urma nu iti iau comision exact la tranzactie? Sau si acolo iti zic – stai ca inca nu stim cat trebuie sa luam, iti dam suma ceruta si dupa ce ne uitam in contracte iti retragem si comisionul?

   Cand bagi cardul aia stiu ce card e, de unde e, si pot afla rapid si comisioanele, chiar si fara datele personale ale proprietarului, si ti le pot afisa. Ca nu vor, e alta treaba.

   Thumb up 0
  • “Pentru ca un ATM sa poata afisa ce comision iti va lua banca ta (e.g. un bancomat BT sa iti spuna ce comision iti va lua ING la care ai tu cardul) ar trebui ca fiecare bancomat sa fie legat la o retea cu datele tuturor bancilor.”
   Nu stiu, intreb, atm-ul nu e oricum legat la ceva retea de stie de la ce banca e cardul si daca am/n-am bani in cont ca sa-mi dea?

   Thumb up 0
  • Un soft care să acceseze toate contractele bancare din lumea asta, să știe ce comisioane sunt peste tot, indiferent de bancă? Voi înțelegeți ce s-ar putea face cu softul ăsta? Și să-l poți accesa de la un ATM? Fumați ceva ce pare bun!

   Thumb up 0
 11. De la BCR eu nu pot sa scot cu card ING, pentru ca am venituri recurente la ING (deci comision zero) si nu s-au inteles cu BCR la comisioane. Asa ca mie imi este refuzata retragerea.
  In alta ordine de idei, exista REVOLUT pentru a scapa de comisioanele in afara tarii. La ultima tranzactie am atins limita de cheltuiala pe Revolut si ca sa nu ma fac de ras, pana sa umblu prin aplicatie sa ridic limita, etc, am scos cardul ING si am platit. Vreo 390 dolari, hotelul. Am si acum o tranzactie refuzata la Revolut de 1672 lei si una valida din ING de vreo 1728 lei, adica 3.38% serviciul de transfer al banilor. Pai sa nu le dai foc? Dar la ce sa le dai foc, ca au cam inchis sucursalele.

  Thumb up 0
 12. #29

  Sunt singurul care n-are cont la ING? Ma simt singur.

  Thumb up 8
  • #30

   Daca ai venituri recurente, e ok. Dacă nu, fugi.
   Retragere de pe card ING, de la bancomat ING, comision 3 lei. Nu am venituri recurente la ei.

   Thumb up 0
  • …că sa înțeleagă tot boborul CAP( ce-a-pe?)
   Pe vremuri, nu demult apuse… Cooperativa Agricola de Producție!
   Mulțumim pentru comparație…?!
   Nu am nici în clin nici în mânecă cu instituția menționată, nu am colaborat ever, dar… exista posibilitatea sa confundați?
   Poate INF? Cu asta sunt deacord.
   ( Instituții Non Financiare) Pe care le vedeți în reclamele TV, cu credite 5000-10000 și la care plătiți dublu- triplu în Max 2 ani. Cămătărie legală….
   Nu cred că e locul să le fac reclamă…
   Și nici locul in care ” mi-am luat țeapă de la bancă”!
   Ce spune Vlad, este corect și acesta este subiectul discuției.
   Mulțumesc

   Thumb up 0
  • …nu era pentru tine. Scuze.
   Într-adevăr, dacă ai venituri recurente de minim 700 lei/ luna, sunt foarte OK!
   Homebankingul super facil, comisioane 0 la transferuri bancare, mai recent la orice banca…
   Eu sunt foarte mulțumit de servicii!
   PS. Vlad, e valabil și dacă-ți transferi suma minimă de pe alt cont bancar, lunar, să devină recurent!
   Interesează te!
   Și în străinătate e foarte OK.
   Pe Ungaria, de ex nu am platit nici un comision!
   Și nu cu cont de euro!
   Poți atașa și contul în euro…
   Și nu știu care zicea de comision…
   Păi poate fi comisionul de schimb valutar!
   Pt că în Austria, cu cardul, am platit 5,5 lei/euro! Acum 2 ani.

   Thumb up 0
  • Inca o data: problema mea nu e neaparat comisionarea. Problema e ascunderea informatiei.

  • Da, corect!
   Sincer, răspunsul ” băncii” pe care l-ai retransmis îmi pare, nu, nu îmi pare, ESTE exact răspunsul pe care îl primești de la oricare instituție a statului! Chiar și cea prezidențială. Evazivă, oficioasă, cu aere de superioritate!
   Transparența, 0!
   PS. Calu, Încercați REVOLUT! Ca o bună alternativă dacă nu ai ING!
   PPS. Din păcate, suntem hăt departe de o minimă cultura financiară!
   Vezi statistică” blak f..k day” și anul acesta.

   Thumb up 0
 13. Incercati REVOLUT!

  Thumb up 1
 14. Am fost in vacanta in Spania si am vrut sa scot EUR 100 de la un bancomat al the EuroNet. Una peste alta, imi luau RON 575 (toate comisionale si schimbul valutar incluse). M-am dus la bancomatul unei banci si suma pe care mi-a perceput-o a fost mult mai “prietenoasa” (aproximativ RON 480 lei, pe care am vazut-o pe extrasul de cont).
  Cateva concluzii:
  1. Comisioanle pot fi afisate foarte usor si ar trebui afisate. Din pacate bancile nu vor sa le afiseze.
  2. Retragerea de cash de la bancomate “independente” este o adevarata hotie!
  3. Am inteles ca Raiffeisen se gandeste sa-si inchida bancomatele si sa renunte la comisioanele de retragere. Asta inseamna ca va fi mai mult business pentru bancomatele “independente” si costuri mai mari pentru noi.

  Thumb up 0
  • #37

   Bancomatele Euronet sunt cumva bancomatele alea mobile, albastru cu galben?
   Dacă da, alea sunt o mare teapă.
   Am aflat de ele de la localnici in Bulgaria.
   Acasa am cautat referinte si multa lume avertiza cu privire la ele. Nici im tară nu trec prea apriape de ele.

   Thumb up 0
 15. Prea tare nu trebuie să dăm în bănci, fiindcă nici fără ele nu se poate (deocamdată), dar criticile punctuale și argumentate cred că sunt ok:

  – nu putem avea și noi o listă cu reînnoirile automate – la plățile prin card – în interfața de e-banking?

  Acum suntem în situația în care le dăm firmelor control asupra banilor noștri, fiindcă altfel nu putem achiziționa servicii. Toată lumea ne iubește și vrea ca noi să beneficiem continuu de serviciile lor, de unde și reînnoirea automată, vrei-nu-vrei. Băncile sunt, într-adevăr, cumva la mijloc, dar un pic de echilibru în relația firme-clienți ar putea să asigure și ele. Parcă se dă cam ușor acces la banii clienților. O validare a acestor reînnoiri automate, pe relația bancă-client, ar părea un pas adecvat.

  Thumb up 0
 16. Pe mine mă deranjează și altă chestie.

  „Vlad, ne-am dori mult… Ai folosit… bla-bla-bla”
  Care-i treaba cu tutuiala asta? Mi se pare absolut sinistru să mă adresez unei instituții, persoane juridice sau oricui altcuiva, să nu ne cunoaștem de pe vremea când ne jucam împreună în nisip, iar formularea să fie „tu”. Care-i treaba cu „stimate client”? Sau „domnule X, vă comunicăm faptul”? S-a interzis pronumele de politețe în limba română?

  Îmi explica cineva că e o formulare prin care respectivul încearcă să-mi pară prieten. Vezi Doamne îmi spune „tu”, iar eu uit că mi-a furat niște bani la comision sau nu mi-a oferit condițiile contractuale. Pe bune? Chiar crede cineva prostiile astea?
  Sau altcineva se chinuia să-mi explice că vesticii, în speță vorbitorii de engleză, folosesc „you”, care este, de fapt, „tu”. Nu. Există și în engleză pronumele de politețe, dar se pare că unii au lipsit de la lecția în care s-a predat așa ceva.

  Deci. Către toți lucrătorii de la diverse departamente de „relații cu clienții”:
  Nu vă mai trageți de șireturi cu cei cărora le răspundeți. Nu cred că se consideră cineva jignit dacă îi vorbiți cu „dumneavoastră”.
  Sau, dacă vi se pare prea greu, puteți să vă căutați altceva de muncă. Și WC-urile trebuie spălate.

  Thumb up 5
 17. Referitor la retragera de numerar de la ATM-ul altor banci, un articol demonstrativ: https://razvanbb.ro/o-mica-manarie-de-la-banca-transilvania-cu-bancomatele/

  Thumb up 0
 18. Orice banca lucreaza cu un “procesator” in RO daca nu ma insel sunt 2. Toate operatiile trec prin acesta, care oricum are legatura cu banca. Nu mai spun ca fiecare banca are o grila de comisioane, care oricum este publica iar pe cipul cardului poate fi scris in ce categorie esti astfel sa poate fi calculat comisionul. Tehnic nu este greu si nici costisitor.

  Referitor la limitarea sumei retrase la ATM-urile anumitor banci (brd,bcr) mi se pare jalnica aceasta manevra a lor. Daca era vorba de “intretinerea” cashului, de ce nu o fac toti? Eu cred ca este doar o tactica pentru a te obliga sa vrei/devi SI clientul lor.

  Sunt de acord cu Vlad pentru transparenta. Oricum mesajul afisat de bancomat mi se pare jalnic, dar doar asa se pot eschiva in plata unei eventuale amenzi (vezi ANPC).

  Asta e tara in care traim, autoritatea care reglementeaza bancile nu face nimic, iar cea care ar tebui sa ne protejeze emite ordine ambigue (cel mai probabil dupa consultari cu bancile) pentru a oferi portite. Vezi legi referitoare la recalcularea creditelor.

  Thumb up 1