🎧 Octavian Berceanu: „Mafia gunoaielor lucrează mână în mână cu factorii politici”

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, avertizează că mafia deșeurilor a penetrat mediul politic și că schimbarea lui are legătură cu dorința mediului politic de a folosi instituția ca un instrument de protecție sau șantaj.

Baronii locali și-au impus oamenii în filialele județene ale Gărzii de Mediu, pe care-i folosesc pentru a declanșa sau opri anchete în domeniul infracționalității de mediu din România, spune Berceanu într-un interviu acordat în această dimineață emisiunii Deșteptarea.

Piața mafiotizată a importului și procesării ilegale de deșeuri în România este de miliarde de euro, mai spune fostul șef GNM, care subliniază că instituția era practic inertă înainte de a o prelua el: „anul trecut (când era alt șef la GNM – n.m.) Garda de Mediu a făcut 142 de acțiuni de combatere a traficului ilegal de deșeuri, în timp ce anul acesta, în 7 luni, am făcut 1842 de acțiuni de acest gen, și asta a deranjat destul de mult”, declară Octavian Berceanu.

Sunt numeroase depozite ilegale de deșeuri în jurul Capitalei, unele dintre ele de sute de mii de metri cubi, făcute cu complicitatea factorilor politici. Unele dintre aceste deșeuri sunt periculoase pentru oameni. „Am făcut analize specializate și am făcut plângeri penale, mai multe ca oricine înaintea mea”, spune Octavian Berceanu, care crede că de aici a început „marea problemă” cu funcția lui, deoarece „când apar plângeri penale, instituțiile statului, care nu s-au sesizat până acum, sunt obligate să înceapă anchete, iar presiunea celor anchetați a fost, probabil, destul de mare pe premier.”

Ascultați acest interviu și trageți voi concluziile:

După demiterea lui Octavian Berceanu, conducerea Gărzii Naționale de Mediu a fost preluată, interimar, de șeful PNL Tineret din Călărași, un tânăr care a mai avut un singur loc de muncă înainte, la o firmă a tatălui său (acum primar în Jegălia).

Articol din categoria: ACTUALITATE

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Din pacate, si Dumnezeu daca era pe orice functie nu era suficient de bun si era demis.

  21
  0
 2. #2 Comentariu nou

  De cand a preluat coalitia pnl-usr-udmr aceasta guvernare, nu am observat decat un singur lucru. Pnl sustinut de udmr foloseste exact aceleasi metode ca si psd. Efectiv au acelasi adn politic. Tot ce s.a intamplat in ultimul an este o palma data celor ce au stat in strada pana la ultima runda de alegeri. Sper ca oamenii sa nu uite aceasta palma. Simt ca am pierdut timpul degeaba mergand la proteste. Pt ce? Ca sa inlocuim oamenii lor cu oamenii nostri. Un om care isi face treaba la locul de munca nu e de dorit. Trebuie doar acoperite mizeriile, nu descoperite. Pacat… usr, cu toate greselile pe care le.a facut mi.a dat impresia ca ar vrea sa faca lucrurile un pic altfel.

  27
  2
 3. #5 Comentariu nou

  Da, asa este. Eu m-am lovit de aceasta Mafie la Galati. Sefi ai depozitelor de colectare ambalaje sticla , reciclare sunt in legatura cu Mafia PSD-ista locala si sefi ai Politiei Locale.Sunt mana in mana. Baronii locali si-au creat un fel de militie proprie.Judetul este al lor.

  15
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Cuie Mîțu!

  14
  2
 5. #7 Comentariu nou

  Pai aceeași afirmație se aplică în orice alt domeniu, ce are legătura cu banii publici din România.
  Ceea ce afirma dumnealui nu a început de ieri, ci probabil că așa a fost dintotdeauna. La fel și cu tăierea ilegală a pădurilor, nu s-ar putea spune că politicul n-are nicio treaba acolo.

  17
  0
 6. #8 Comentariu nou

  Nimic nou…

  4
  1
  • #9 Comentariu nou

   Ar fi două lucruri noi.
   Ceea ce este vechi se agravează.
   Oamenii care încearcă să stopeze vechile practici sunt înlăturați.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Nici asta nu este ceva nou, cine nu este penal si santajabil este ejectat de sistemul #aceeasimizerie. Nu poti avea martori la furaciuni 😉

   0
   0
 7. #11 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Ma intreb, oare la Jegalia cate ‘firme’ (clanuri) au fost ‘deranjate’ de controalele initiate de dl Berceanu?

  7
  0
  • #12 Comentariu nou

   Pai Jegalia toata are 300 de locuitori, cate clanuri sa fie la Jegalia?

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @BogdanT
   Conform Wikipedia [Populație (2011) – Total 1.945 locuitori]!
   Dealtfel, ma indoiesc sa fie prea multe localitati de 300 locuitori care sa aiba primarie si primar!

   0
   0
 8. #14 Comentariu nou

  In 2017 s-a iesit in strada masiva din cauza abuzului in serviciu. Acum se abuzeaza serviciul public la greu si nimeni nu mai protesteaza. Cum de?

  11
  0
  • #15 Comentariu nou

   Asteptam sa vedem ce urmeaza dupa alegerile interne, decizia CCR si daca are cineva putere sa-i dea o palma lui Iohannis, sa se trezeasca. Sau poate sa-i apara un dosar care sa duca la referendum de demitere – inca se mai pot schimba multe in bine. In 2017 era totul spre mai rau, fara nicio raza de speranta. Puteam sa o avem pe Dancila presedinte acum …

   0
   0
 9. #16 Comentariu nou

  Aseara a revenit puternic mirosul de deseuri arse.

  5
  0