Am o nedumerire legată de colecții.
Adică, înțeleg dorința de a deține anumite obiecte rare, îndeobște vechi, pentru fiorul cultural și istoric pe care ți-l pot oferi. Cărți vechi, desigur, sau timbre cu erori, de exemplu, sau cești de cafea care au aparținut marilor oameni de stat, dacă vreți, sau altele asemenea – mă rog, orice fel de obiecte care au o semnificație și care sunt în număr finit, până la urmă, oricât de mare ar fi acesta. Obiecte care nu se mai produc și merită salvate, care au, de ce nu, și valoare financiară, nu doar sentimentală.
Înțeleg perfect puterea dorinței de a deține colecții, dar nu pricep în ruptul capului mutația care determină oamenii să colecționeze lucruri care sunt produse… special pentru a fi colectate.
Asta contrazice, după părerea mea, însăși ideea de colecție. Gen Barbie and Ken „collectibles”, poftim. Care să fie planul? Să cumperi mai mult decât poate produce departamentul de creație de la fabrica de Barbie și Keni? Să trăiești mai mult decât businessul în sine? E ca și cum ai colecționa fire de nisip de pe plajă.
Dar cum e când colecționezi lucruri care nici măcar nu există în universul fizic? Puncte pe aplicația Waze, de pildă.

În România, comunitatea Waze e foarte activă – ba chiar hiper-activă, dacă te iei după frenezia aproape psihotică cu care se raportează la foc automat câte o mașină de poliție pe marginea drumului. Un echipaj e trecut pe hartă de useri de câte 5-6-7 ori, care pe unde apucă să reacționeze în zona respectivă, de zici că s-a-ngrămădit juma’ din Brigada de Poliție Rutieră pe 200 de metri de drum deodată.
De ce fac oamenii asta? Pentru… „puncte” care le permit să „avanseze în grad” și să colecționeze noi „avataruri”.
Ce??
Nici măcar nu e de râs. Dacă intri pe forumul comunității Waze din România găsești liste întregi de discuții despre punctele astea. Oamenii suferă când li se suspendă conturile pentru raportări abuzive, își cer iertare, explică și se justifică. Unul se plânge că nu primește puncte pentru „mulțumirile” pe care i le trimit alții, altul descrie în detaliu cum și-a creat 3 conturi în încercarea de a și-l recupera pe primul (!). Cineva descoperă c-a fost blocat pentru raportări abuzive, recunoaște că „a călcat pe bec” și promite „solemn” că nu mai face. Altcineva nu înțelege de ce nu mai poate modifica harta după ce a făcut 10.000 (!!) de editări într-o anumită zonă.
Încă o dată – toate aceste pasiuni și suferințe sunt pentru chestiuni nu doar imateriale, ci mai ales fără vreo semnificație reală, că nu câștigi chiar nimic.
Deci, de ce așa ambâț, asta nu pricep.

În fine, încă un lucru, oarecum off-topic, dar dacă tot veni vroba de Waze…
Într-un top Waze al celor mai mișto și celor mai nasoale țări din punct de vedere al șofatului apare și România.
Că suntem în partea nașpa a topului, mă rog, să zicem că n-ar fi vreo mare surpriză. Dar vă rog să remarcați că, între cele 10 țări din lume unde e cel mai nasol să conduci, România e singura din Europa. Deci noi și lumea a treia.
De partea cealaltă, unde-i mișto să conduci, ce să vezi, o singură țară nu-i europeană, și aia-i Statele Unite.
Asta ca să știm despre ce vorbim când comentăm la un articol precum „Dobitoci pe autostradă”, de pildă.
20 comentarii Adaugă comentariu
De aia folosesc io iGo. Am dat pe el 80€ acum cativa ani si il am forever
Suntem un popor mandru, dar care uitam ca defapt noi suntem doar o simpla tara din lumea a 3-a. Mirajul cand ai bmw-uri si iphone este mare, dar realitatea este diferita.
Cu cat acceptam mai repede si incepem sa muncim sa reducem handicapul cu atat mai bine.
Primul pas, educatia si nu neaparat in scoli – acolo lipseste. Autoeducatia, orice carte se gaseste pe internet, ia-o si citeste.
Cum, Germania, cu a sa limită de viteză inexistentă pe otostrăzi, nu e în top ? Tz tz tz …
Nu stiu cat de relevant e topul ala. Sunt cel putin 2 tari care sunt nasoale rau de tot si care nu sunt in top: India si Liban.
In Cehia/Belgia se conduce OK, dar nu cu mult mai „bine” decat in Romania … iar in Italia e exact ca in Romania.
@miticosul
In Italia aia care este „exact ca in Romania” cel care vine din spate, indiferent de banda, este atent la actiunile si semnalele celui din fata si reactioneaza in consecinta, cel care coboara o panta ii da prioritate celui care urca, pe autostrazi si pe drumurile secundare se circula cu viteze aproape legale etc.
Da, aparent pot parea agitati dar au o eleganta in modul de a conduce, eleganta care lipseste aproape total pe plaiurile mioritice.
NB. Vorbesc despre soferii italieni. Nu despre soferii de pe drumurile din Italia 🙂
Am fost o singura data in Italia, si dpdv rutier mare diferenta fata de Romania, in afara de infrastructura, nu mi s-a parut. Poate ar trebui sa merg mai des … sau nu 🙂
E cam ca la bloggeri – wazerii colectioneaza puncte de-alea la fel cum bloggerii colectioneaza unici si pagini afisate 🙂
Aproximativ acelasi mecanism care ii face pe unii sa raporteze de cinci ori o masina de politie ii face pe ceilalti sa scrie pe blog despre varii evenimente mai mult sau mai putin importante, chiar daca au mai fost dezbatute deja in alte parti. Vezi de exemplu ideea pozelor de la concerte care apare in fiecare an pe cate 3-4-10 bloguri (nu neaparat aceleasi), cam in aceeasi perioada si cu aceleasi argumente. Sau deja clasica raportare a unui (aproape) incident pe blog, nu la politie.
Nu esti singurul deranjat.
Chiar vroiam sa le scriu saptamana aceasta celor de la WAZE sa faca ceva in ceea ce priveste raportarile false sau aiurea.
Intr-o zi cand am avut un drum de 300 de km m-au disperat – doar doua din 10-15 raportari de politie fiind corecte – restul masini de politie parcate in fata sediilot raportate ca radar, radar raportat dar era pe sensul celalalt, raportare radar cu 5 minute inainte si cand am trecut nici o masina de radar in preajma etc.
Cred că este un serviciu sau aplicație faina Waze asta, dar de când mi-am achiziționat o statie cb, chiar nu-i duc lipsa. Are si statia neajunsurile ei, dar comparativ cu raportările aberante din Waze…
Si pe mine ma dispera raportarile de cate 10 ori ale aceluiasi echipaj. Insa ce m-a uimit cel mai tare a fost ca au raportat cate unii echipajele in patrulare (adica pe o distanta de 10 km erau tot din 200 in 200 de metri raportate radare, si vedeam masina cum patrula).
Le dau remove cu incredere, fiindca incarca harta aiurea.
Eu stau pe stație, colegu, mult mai utilă decât Waze 🙂
Am si eu, dar in ultima vreme prefer Waze, e mai… silentios.
Problema principala este ca cei de la waze gresesc in modul de acordare a punctelor, normal ca incurajezi sa posteze lumea notificari aiurea cand dai puncte pt ele si nu pentru cat de apreciate sunt. Primesti apreciere la notificare, iei punct.
Se pot dezactiva anumite notificari. Foarte util contra celor ce nu fac diferenta intre a sta de 2 ori la semafor si trafic blocat este debifarea din Settings-Display&Map-Details on map a Traffic jams. Codarea in culori a vitezei de deplasare ramane activa si este updatata automat de trecerea prin zona respectiva netinand seama de punctomaniaci.
Iar cu punctele si sistemul de clasare… e problema psihica. Unii cauta gloria si statutul in locuri nebanuite. De curiozitate am cautat in profil: locul 5262 in tara, 741150 in lume. In 2 ani. Din condus si updatat preturi la benzinarii mai mult. Oare cei ce raporteaza continuu au o mqma in plus?
Să fie spiritul de competiție?
Se spune că omul a evoluat atât de mult datorită creierului său mare. Dar mai sunt și alte mamifere cu creier mare. Ceea ce ne distinge total de alte specii este că tot timpul ne luptăm unii cu alții. Nu cu alte specii, ci între noi, oamenii.
Vorbea ciob de oala sparta :)))
Pai oameni buni, ati citit vreodată disclaimer-ul de la Waze? „…a nu se folosi in timpul condusului” 😉
Așadar, preocuparea aceasta denota indisciplina. Ori il folosește un pasager, ori iti vezi de drum liniștit.
Si eu sunt utilizator de Waze, o aplicatie utila de altfel. Dar este adevarat excesul de zel al unora este daunator si enervant chiar. Chestia cu 10 raportari al aceluasi eveninent este deranjanta.
Dupa ce am vazut nebunia cu pokemonii, nu ma mai mir de nimic. Orice e posibil. De ce crezi ca producatorii de telefoane scot cate un nou model la fiecare 4-5 luni? Pentru ca se bazeaza pe orgoliul nemasurat al oamenilor. Daca ii intrebi care sunt avantajele reale migrarii catre noul produs, multi vor spune doar: „e mai mishto”.
Cam asta e si cu punctele astea.
Salut, am si eu o problema. Nu stiu cum si unde sa sesizez ce am „descoperit” prin faptul ca sunt sofer si sunt si atent la ce se intampla.
Deci, la intersectia dintre DN1 si Centura Bucuresti, cum iesi din Bucuresti spre Ploiesti, si vrei sa o iei pe centura. Banuiesc ca nu sunt singurul care am vazut ca se formeaza aglomeratie pana la congestionarea traficului pe toate cele 3 benzi intre Liceul Francez (Academia de Politie) pana la intersectia DN1-ului cu Centura (aproximativ 1km), si se produc multe tamponari, nervi si combustibil consumat aiurea.
De ce se intampla toate astea: pentru ca sub pod atunci cand se iese in centura exista un fel de sens giratoriu pentru cei care vor sa faca stanga, si evident ei nu au prioritate si sunt obligati sa stea sa astepte (desii nu sunt multi care fac stanga). In acelasi timp cei mai multi fac dreapta spre Constanta/A3/Cosmopolis/Stefanesti…etc. nu pot face dreapta pentru ca exista o SINGURA BANDA pe sens inainte de acest sens giratoriu.
REZOLVARE: nu ar trebui facute 15 benzi, macar 1.5benzi (ca pe drumul spre Moldova), daca nu chiar 2 benzi macar, in conditiile in care pe acea portiune este un ditamai trotuarul (care nu inteleg pt cine este?) si mai este si spatiu verde de cativa metri pana in gardul celor de la Arabasq.
Am si niste printscreenuri din google maps pentru a fi mai usor de vizualizat si inteles, dar nu am cum sa le atasez aici.
Am vrut sa intervin la Moise in emisiune la EuropaFM acum 2 zile cand a vbit despre trafic dar n-am apucat si nici nu am gasit o adresa de e-mail unde sa ii trimit aceasta chestiune care MA MACINA, CAND O CHESTIUNE MINORA POATE REZOLVA ATATEA PROBLEME IN TRAFIC, NERVI, BANI SI POATE CHIAR VIETI.