Carmen Dan, demisia!

Inquam Photos / Octav Ganea

Ce oroare, întâmplarea asta cu polițistul pedofil și violator, nu?

Dar e mai mult decât o întâmplare – este o descriere a unui eșec instituțional.

Dacă Ministerul de Interne nu reușește să-și activeze filtrele instituționale și legale pentru a bloca accesul unor asemenea nenorociți în sistem, atunci ce mai funcționează în România?

Tipul ăsta e de 28 de ani în minister – mai întâi a fost la Jandarmi, dup-aia la Poliție. Suspect de viol asupra unei minore, de acte de pedofilie acum și în urmă cu mai mulți ani. Purtător de armă, abilitat să constate infracțiuni, să aplice legea.

L-am auzit ieri pe purtătorul de cuvânt de la Interne spunând despre testele psihologice că nu pot identifica afecțiuni psihiatrice. Textual: „În utilizarea evaluărilor se utilizează teste recomandate de psihologii din România, dar nu pot identifica tulburări psihice.”

Pe bune? Păi atunci la ce sunt bune, dacă nici măcar asta nu pot face aceste testări, adică să identifice nebunii?

Vrei o armă și o uniformă? Angajează-te la MAI, că poți fi și deranjat mintal, instituția nu poate să-și dea seama.

Știți cum e cu testele astea psihologice din MAI? Sunt o formalitate, o formă fără fond. Ăsta e blestemul României, de sute de ani: degeaba avem reguli, găsim mereu o cale să le golim de semnificație.

Pe vremea comunismului se spunea „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”. Acum, a rămas valabilă doar prima parte – ei se fac că muncesc, dar noi chiar îi plătim – salarii, pensii speciale, fonduri, investiții, o grămadă de bani.

Știți cum sunt testele astea? Parcă-s luate din reviste. Există și teste complexe, dar nu sunt făcute, că e prea complicat, durează, costă bani. Se dau unele pur formale.

Întrebările sunt de următorul tip:

– Ați avut dureri de cap?
– Dormiți bine noaptea?
– Stați bine cu digestia?
– Aveți gânduri de suicid?
– Vă conformați cu ușurință regulilor?

Pe bune, fără glumă.

Știți care este aberația aberației? Chiar și când sunt negative, aceste teste psihologice nu sunt luate în seamă.

Pe blogul ei, Ionela Năstase reamintește cazul scandalos al unuia dintre șefii de la Brigada Rutieră din Poliția Capitalei, un domn pe nume Dinu Nicolae, care a fost păstrat în funcţie deşi, în urma a două testări psihologice a fost declarat INAPT!

După ce a primit această calificare în urma testării psihologice periodice, Dinu Nicolae a cerut o reexaminare. Trei psihologi au decis menţinerea calificării de “inapt” în avizul psihologic.

Cu toate acestea, conducerea MAI a continuat să ignore rezultatele testărilor până a aflat presa și a ieșit scandal – abia atunci s-au decis să reacționeze.

Câți psihologi sunt la MAI? „Uneori se ajunge ca un psiholog să aibă de evaluat anual în jur de 450-500 de angajați. Sunt unități ale MAI, inspectorate de Poliție, unde există un singur psiholog angajat la 2.000 de oameni! Cât ar fi normal? Am întrebat un specialist: cam… 1 la 50! De zece ori mai puțin decât în cazurile așa-zis fericite!” – mai scrie Ionela Năstase.

Încă o dată – e vorba de evaluarea unor oameni care sunt angajați și plătiți din bani publici să aplice legea. Dețin armă. Ei au dreptul să folosească violența în mod legal în statul român – exercită acest atribut al statului, dețin monopolul violenței. Cum spuneam, cazul polițistului violator și pedofil e descrierea unui eșec instituțional care pune în pericol acut societatea.

Polițistul ăsta infractor nu e o întâmplare – avem mereu cazuri de polițiști care încalcă legea, ba ies cu bâta la șoferii din trafic, ba se angajează cu cazier, în mod uluitor, ba conduc mașina de serviciu ani de zile fără carnet, ba sunt prinși în flagrant de luare de mită, ba organizează grupuri infracționale pentru a da sute și sute de permise auto pe șpagă, ba se duc să-mpuște 8 femei într-un coafor șamd. E o imagine cutremurătoare și descrierea perfectă a disfuncționalităților din țara noastră, în care administrația publică nu înțelege, de atâtea decenii, că singurul motiv pentru care e plătită din bani publici este să fie în serviciul publicului și să acționeze în interesul publicului.

Și, peste toate, doamna ministru de Interne, Carmen Dan, o prezență cu totul și cu totul lamentabilă, exact ce nu trebuie să fie un ministru al Internelor într-o țară civilizată și, mai ales, într-o situație de criză. Dna Dan este ilustrarea perfectă a mecanismului de promovare a nulităților în funcții publice doar pe criteriul slugărniciei față de șeful de la partid.

Dna Carmen Dan și-a trimis ieri prutătoarea de cuvânt ca să citească o declarație scrisă despre acest caz. Fiți atenți la câteva pasaje. Mai întâi, acesta:

„Ministrul de Interne a decis că, până ce se va termina această diagnoză de sistem, toți acei șefi care, de-a lungul timpului, au ascuns aceste probleme sub preș, ar trebui să facă un pas înapoi”.

Cum adică, „a decis că ar trebui”?

Păi ce ministru ești tu, ce șef ești tu? Ce decizie ai luat, ai decis că unii ar fi frumos să ceva? Identifică responsabilul sau responsabilii, dă-i afară, ieși public și anunță ce măsuri ai luat, că e un scandal uriaș, nu pricepi?

Și încă un pasaj, ăsta e ireal, fiți atenți:

„Ministrul a cerut șefului Poliției Române ca până miercuri să comunice publicului răspunsul la câteva întrebări:

– Cât de serioase și de riguroase au fost testările la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a acestuia;
– Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent;
– Ce calificative profesionale a obținut acesta în ultimii ani;
– Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea, pe viitor, a unor asemnea cazuri.”

Păi dumneata ești ministru, madam Dan, dumneata ești cea care trebuie să transmiți opiniei publice răspunsurile la aceste întrebări, nu să transmiți subordonaților, prin intermediul presei, niște întrebări! Ce naiba e asta?

Întrebările astea le punem noi, presa, nu dumneata, care ești ministru! Treaba dumitale este să ceri ierarhic și să afli răspunsurile pentru a le comunica imediat opiniei publice – cum adică, până miercuri, să-mi transmită un mail, o scrisoare, un fax cu detalii? Ce e asta, anchetă epistolară, bilețele în clasă?

Dna Carmen Dan nu are ce să caute în fruntea Ministerului de Interne, pur și simplu este incapabilă să exercite această funcție și ar trebui să demisioneze imediat, doar că înainte, ar trebui să dea afară șefii Poliției care se fac responsabili de menținerea timp de ani de zile, printre angajații MAI, a unui tip care e suspectat de pedofilie și viol – ce grozăvie, v-ați fi putut imagina așa ceva?

Apropo, pe șeful Poliției Române îl cheamă Bogdan Despescu – e chestor șef de poliție, inspector general al Poliției române cu rang de secretar de stat.

N-ați auzit până acum de dânsul, nu?

Ei bine, a mai primit o stea de general pe 1 decembrie, pentru rezultate extraordinare în activitate.

E un bun moment să fie și el dat afară, zic.

Articol din categoria: REVOLTĂ

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Testele psihologice sunt una dintre marile inselatorii ale lumii moderne, o persoana cu o inteligenta peste medie poate insela lejer orice fel de test psihologic mai ales cele care nu-s personalizate ci generale ca cele care se fac la incorporare, politie…in america au fost multi criminali in serie care au trecut toate testele psihologice.

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   eroare. nu asa functioneaza testele. plus ca testele sunt facute pentru a determina alte probleme, nu cele legate de viata sexuala. problema in cazul de fata e legata de antecedente ale persoanei acuzate care nu au dus la masuri de suspendare sau aprofundare a testarii sale. sau ca sa spun mai simplu: toti stiau ca asta incercase/violase in trecut si ii durea in cur. plus ca in momentul in care esti alintat „violatorul”, cam inseamna din nou, ca oamenii aia nu aveau o problema cu ce ai facut. partea cea mai proasta e ca toti acesti indivizi sunt cei care ar trebuie sa aplice legea. asa ca o incompetenta ca Carmen Dan nu e cea mai mare problema. problema e sistemul. practic e doar o bucatica bolnava din sistemul deja putred.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Stați un pic, de unde reiese că se știa că tipul violase înainte? A reieșit acest zvon după ce a fost recunoscut de colegii săi, restul sînt presupuneri. (Așteptăm rezultatele anchetei și sperăm ca individul să fie alintat mulți ani la pușcărie, dar hai să nu sărim peste fapte)

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  Nimeni nu isi va da nici o demisie pentru ca nu se simt vinovati sau responsabili de ceva.
  Pina nu se va intimpla ceva neplacut unei rude de mare politician nu se va misca nimic.

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   @matei
   Nu isi dau demisia pt ca nu stiu sa facă nimic concret si ar face foamea fără acele poziții șpăgare 😉

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  ln MAI oamenii nu se dau afara ci „se pun la dispozitie”.
  In Psd oamenii se dau afara „decat” de Liviu.
  Alta intrebare ? :~

  0
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Vlad, vorbești serios? Pe ce lume v-ati trezit cu toții? Pe bune frate…vorbești despre una dintre cele mai corupte, putrede, dubioase si idioate instituții din tara asta. Chiar vorbești serios spunând ca te mira ieșirea la suprafața unei astfel de lichele? Come on…
  Ce așteptări sa avem? Se știe ditotdeanuna ca doar pe șpagă se accesează poziții pe acolo. Se știe dintotdeauna ca in spatele ușilor se trag bătăi la discreție, se pipăie colege, etc. Pe ce lume ne-am trezit acum dintr-odată?! Ce kkt voiai sa găsești in acea instituție? Logic ca sunt destui precum animalul acela. Or fi si oameni k pe acolo, tot respectul pt ei, Insa wtf?
  Cat despre ministresa…no comment!

  0
  0
 5. #10 Comentariu nou

  E atat de incompetenta aceasta secretara de scoala generala din teleorman incat rar poti gasi ceva mai haios.
  Dar uite, s-a gasit.
  I se cere demisia pentru ceea ce tine de un sistem nereformat de 27 de ani

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   Haide maestre ca o arzi aiurea 🙂
   A obligat-o cineva sa fie ministru, i-a pus cineva pistolul la tampla ca sa fie ministru? Ei bine nu, stia foarte bine ca se baga intr-un sistem ne-reformat (pe care fie vorba intre noi l-a pus pe butuci si mai tare).
   Adica, la placinte si la spagi inainte, dar cand e vorba de probleme reale facem repede doi pasi inapoi ca aia dinainte sunt de vina si vai e sistemul nereformat, nu?

   Asa pe principiul asta poa sa treaca inca 100 de ani de acum si fiecare sa dea vina pe sistemul nereformat dinainte ba mai mult decat atat ministrul fiecarei iteratii sa se scuze mai abitir:
   – ministrul N: pai stai nene ca e nereformat de 27 ani, ce pot sa fac
   – ministrul N+1: pai stai nene ca e nereformat de 28 ani, ce pot sa fac
   – ministrul N+2: pai stai nene ca e nereformat de 29 ani, ce pot sa fac
   samd

   0
   0
 6. #12 Comentariu nou

  Cateodata, rar de tot, uit cat de putred si cangrenat este sistemul din tara asta in care traiesc, Romania.

  Prima oara, in urma cu cativa ani am avut o revelatie gandidu-ma, Doamne Fereste, de un cutremur ca cel din ’77: de la lipsa crasa a profesionistilor din unitatile specializate, la lipsa echipamentelor adecvate, pana la imposibilitatea de acces pe alei si stradute, blocate sau semi blocate de autoturisme parcate haotic.

  Sistemul sanitar…o gluma proasta, macabra, vezi ultimele stiri cu doctorita de la Baicoi sau tanara de 33 ani de la Spitalul Judetean Sibiu care a murit plimbata intre spitale pe metoda” Moartea D-lui. Lazarescu”.

  Sa mai amintesc de Colectiv, de faptul ca la mai bine de 2 ani inca nu s-a miscat nimic concret, de faptul ca platim DEGEABA, taxe lunare catre acest sistem putred si cangrenat fara sa primim la schimb nimic ?! Poate doar niste virusi !

  Sau de Primariile, de orice fel, care ca si restul institutiilor sunt specializate in a da raspunsuri semidocte prin care justifica nefacerea, nepasarea si neputinta lor de a administra conform job description-ului?

  Sa ne amintim de Tarom, CFR, infrastructura rutiera? Sau de scandalurile Hexi Pharma? Sau de cum naiba a fugit Ghita si Mazare din tara? Sau de permisele date pe spaga la Arges? Ori poate de Oprescu care apropos? a facut macar o zi de puscarie? A inceput macar procesul sau?

  Cazul acestui monstru – am un copil, o fata de 10 ani si e lesne de imaginat ce mi-a trecut prin cap cand am auzit stirea asta- nu face decat sa imi arate, daca mai era nevoie, ca traiesc intr-o tara cu un intreg sistem -politic, juridic, sanitar, de educatie, etc – care este cangrenat punct !!! Cred ca am depasit demult punctul acela in care se putea opera, punctual pentru vindecarea bolnavului. Suntem in faza in care bolnavul, Romania, este in metastaza si cred ca doar un tratament de soc mai poate schimba, daca, ceva!

  Mereu am avut credinta ca daca ies si fac curatenie in spatele blocului impreuna cu copilul meu, dau dovada de simt civic si imi educ si copilul corect. Mereu am crezut ca daca iau atitudine pe strada la diferite situatii vagabontesti sunt un cetatean corect. Mereu am crezut ca daca ies in Piata si imi strig furia si solicitarile catre Guvern si sau Parlament vocea mea va fi auzita. Mereu am crezut ca daca reclam oficial nereguli catre Politie, Primarie, Administratii Fiscale, etc voi ajuta la imbunatatirea acestui sistem.

  Asta e unul din acele momente cand imi vine sa rad, daca nu mi-ar veni sa plang, gandidu-ma cat de naiv si imatur sunt…sistemul asta este creat de zeci de ani, poate inca din anii ’80 si nu poate fi starpit decat in forta si prin forta. Nu mai cred in dialog si in respectarea unor legi strambe, aplicate de un sistem stramb!

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   Nota 10 din partea mea. Sunt de acord 101% cu ce ai spus. Si am o intrebare (defapt 3-4) : ne mai luptam cu cangrena? Asteptam (in liniste!?) evenimentul major de schimbare a situatiei ? Plecam in alta tara ? Ce facem ?

   0
   0
 7. #14 Comentariu nou

  Nu e chiar asa. Sunt teste care presupun sa desenezi ceva (testul copacului) sau sa ordonezi niste culori (testul Lüscher) sau sa spui cu ce asociezi o pata de cerneala (testul Rorschach). Sunt foarte curios cum ai trisa la alea.

  0
  0
 8. #15 Comentariu nou

  Acum poate începeți să înțelegeți proporțiile dezastrului național. Au emigrat 5 milioane de români. 5 milioane!!! De unde personal de calitate pentru instituții dacă toți cei compatibili cu valorile vestice au plecat scârbiți și dezgustați? Toți cei care nu au mai putut să înghită impostura, nedreptatea, mafia formată de „elitele” de la putere și-au făcut bocceluța și și-au plecat în pribegie.

  Acei oameni au decis că mai bine să se chinuie spălând vase la străini decât să mai înghită mizeriile unui sistem bolnav. Au rămas doar ăștia și o mână de oameni buni. De unde să-i iei? Mai avem 18 milioane în țară (dacă mai sunt și ăștia – mă îndoiesc) din care 5,5 milioane de pensionari, 4 milioane de copii, 4 milioane de asistați sociali și 1,2 milioane de bugetari. Deci practic,mai rămân mai puțin de 3,3 milioane de oameni, apți de muncă. Câți din aceștia au vreun chef să se bage în mocirla mafiei politice (care „este în toți și-n toate”, numind până și directorii de școli de la țară)? De unde dracu să pui calitate în funcții publice, dacă nu e de unde?

  Pentru o situaţie aşa catastrofală, britanicii au o vorbă: poate să se termine doar în lacrimi. Mă tem că centenarul din acest an, va fi şi ultimul centenar.

  0
  0
 9. #16 Comentariu nou

  Întrebările sunt retorice. Era evident că această doamnă nu are ABSOLUT nicio calificate pentru această funcție atunci când a fost numită. Era suficient sa ii citim cv-ul. Deci acum suntem chiar ipocriți sa ii cerem să facă ceva, bineînțeles în afara de demisie. Dar noi nu contam, deși pe spinarea noastră hălăduiesc!

  0
  0
 10. #17 Comentariu nou

  Pai pe doamna ministru „n-a violat-o cum trebuia sa o violeze”.

  0
  0
 11. #18 Comentariu nou

  Apropos de testele psihologice, in momentul asta Colegiul Psihologilor din Romania este CAPTURAT de un grup infractional format in principal din fostul presedinte Mihai Anitei, trimis in judecata pentru fraudare de fonduri europene si Laurentiu Stan, fostul director juridic (un domn care a facut facultatea si doctoratul IN ACELASI TIMP!). Poate ar merita ca situatia sa fie urmarita mai atent de presa….

  0
  0
 12. #19 Comentariu nou

  Nu înțeleg cifrele legate de psihologii angajați în MAI. Spui la un moment dat că un psiholog testează în jur de 450 angajați pe an, apoi că unii zic că ar trebui să fie 50. Cincizeci pe an? Serios? adică acum testează doi pe zi și ar trebui unu pe săptămână? Realizăm cu toții că vorbim de completarea unui test care durează vreo oră (două ore? trei?) și o concluzie pe care probabil o trag după un test grilă, probabil o altă oră hai să zicem două. Buba cred că e în altă parte, nu că ne trebuie mai mulți psihologi în MAI…

  0
  0
 13. #20 Comentariu nou

  Dat afară ca să fie pus în alt post călduț, nu?

  0
  0
 14. #21 Comentariu nou

  in toate domeniile este la fel… chiar si in sinul bisericii…

  0
  0
 15. #22 Comentariu nou

  oare doamna ministru trece testul!?

  0
  0