Cât costă să parchezi pe heliportul Spitalului Universitar din București?

Foto: Mircea Panaitescu

Marți dimineață, Mircea Panaitescu s-a dus până la Spitalul Universitar de Urgență din București c-o treabă. A urcat panta spre intrarea principală și, pe stânga, a văzut două lucruri care se bat cap în cap: un heliport c-o parcare peste el. A făcut și-o poză:

Foto: Mircea Panaitescu
Foto: Mircea Panaitescu

Așa ceva mai poți găsi, probabil, prin ruinele URSS, pe lângă cine știe ce bază abandonată, dar bag mâna-n foc că nicăieri în Europa civilizată, totuși.

Ideea că pe heliportul unui spital de urgență dintr-o capitală europeană parchează care-ajunge primul cu mașina e un non-sens într-o lume normală la cap.

Heliportul de la Universitar a fost făcut acum vreo 14 ani, pe vremea când era director Sorin Oprescu, dar n-a fost folosit ca atare practic deloc (sursa). De ce? Pentru că, la vremea respectivă, Parlamentul a interzis printr-o lege „aterizarea elicopterelor la mai puțin de 60 de metri de luciul unei ape”.

Evident, heliportul se vede din satelit.
Evident, heliportul se vede din satelit.

Heliportul lui Oprescu, făcut chiar lângă Dâmbovița, s-a transformat într-o mărturie a prostiei transpartinice, veșnic triumfătoare, din administrația românească.

Totuși, chiar dacă nu este folosit, heliportul este semnalizat chiar la intrare, cu un indicator albastru cu elicopter, după cum se vede din imagine. E ceva să ocupi cu Loganul locul unui Eurocopter.

Elicopterele-ambulanță care aduc acum pacienți înspre Universitar (că la Universitar nu pot) aterizează pe Dinamo (sau la SMC, îmi spune un cititor). Juma’ de oră de la locul accidentului până-n București, juma’ de oră de pe Dinamo la Universitar. Treabă românească.

Între timp, legislația care interzicea aterizarea lângă luciul de apă a fost schimbată și, aparent, există acum un plan pentru refacerea heliportului, care ar putea deveni operațional la începutul anului viitor (sursa). Va fi tristețe mare pentru parcagiii spitalului când se va interzice, în sfârșit, parcarea pe frumusețea de heliport a lui Oprescu.

Mircea nu s-a dus ieri cu mașina, la spital, așa că n-a avut răspuns la curiozitatea mea: „băi, dar cât costă să parchezi pe heliportul unui spital de urgență din București?”

Articol din categoria: ACTUALITATE

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  o usoara inadvertenta: elicopterele pt universitar aterizeaza la spitalul militar: https://www.google.ro/maps/@44.4394243,26.0747611,161m/data=!3m1!1e3?hl=en

  nu e ca ca si cum n-ar fi o prostie si asta, dar macar nu e chiar la juma de ora departare.

  0
  0
 2. Numărul de înmatriculare vizibil e absolut relevant :))

  0
  0
 3. #7 Comentariu nou

  Poate au dezlegare de la Arafat, care nu este sigur, niciodata, unde si cum aterizeaza elicopterele SMURD!

  0
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Eu lucrez în zona și văd elicoptere la Spitalul Universitar. Pe stadionul Dinamo aterizează cele care aduc pacienți la Floreasca.

  0
  0
  • La concurenta cu masinile?

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Nuu, cel mai probabil anunta dorel prin interfon „proprietarul automasinii „vca” este rugat sa vina la masina personala. Il asteapta dorel, doi jandarmi, pilotul elicopterului, pacientul din elicopter, turnul de control si inca vreo citiva, dar nu e graba, nu e ca si cum stam in aer”.

   0
   0
 5. #11 Comentariu nou

  costa 2 lei pentru fiecare vizitator care intra acolo.

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Intradevar elicopterele aterizeaza langa spitalul militara pe un teren apartinand mapn. In spitalul militar este imposibil aterizarea riscand spargerea ferestrelor din cauza distantei prea mici fata de cladiri

  0
  0
 7. Sa vina odata elicopterul si sa nu poata ateriza de ei, sa se piarda si o viata din cauza asta si sa vezi inchisoare ce primesc acesti lipsiti de educatie minimala!

  0
  0
 8. la genu asta de ciobani le`as lua permisul pe 10 ani..

  0
  0